Poromagia

Kirjoittaja Aihe: Ruokavaliot  (Luettu 23098 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa jotudin

Vs: Ruokavaliot
« Vastaus #30 : 25.10.11 - klo 01:18 »
Mikä tahansa maistuu hyvältä, jos kokeilet ensin soijarouhe/-jauho + Ehrmann sotkua ;)

Poissa miinin

Vs: Ruokavaliot
« Vastaus #31 : 25.10.11 - klo 10:51 »
EDIT: Koittanut myös saada kaakaolla väsättyä jotain vanukkaan tapasta. Tollanen vähemmän hiilareita sisältävä kaakao vaan maistuu niin k**vältä!! Ideoita?

  • Partista tollanen pari desiä
  • Kukkurainen teelusikallinen kunnon kaakaojauhetta
  • Manteli- ja/tai pähkinärouhetta
  • Ei-niin-kukkurainen tl makeutusjauhetta

Hyvää tulee!

Poissa jupu_

Vs: Ruokavaliot
« Vastaus #32 : 25.10.11 - klo 13:25 »
Syön mustikkapiirakkaa. Kyllä varmaan teille karppaajillekkin maistuisi?

Poissa miinin

Vs: Ruokavaliot
« Vastaus #33 : 25.10.11 - klo 13:55 »
Syön mustikkapiirakkaa. Kyllä varmaan teille karppaajillekkin maistuisi?

Itsekin pidän kovasti mustikkapiirakasta - onneks karppaajat pystyvät syömään erinomaista mustikkapiirakkaa. Ohjeita on monia, jos kiinnostaa, niin voin kertoa.

Poissa Tervonaattori

Vs: Ruokavaliot
« Vastaus #34 : 25.10.11 - klo 14:05 »
Syön mustikkapiirakkaa. Kyllä varmaan teille karppaajillekkin maistuisi?

On paino pudonnu kolmessa päivässä kaks kiloa. Kyllä varmaan sulleki Jupu kelpais? ;) (elkee ny perkule tästä mitää bänskyjä antako, myö ollaa Jupun kaa heinolalaisia :D)

Asiaakin: Taas pyörii juttuja karppaamisen epäterveellisyydestä. Onko täällä pitkän linjan karppaajilla jotain tuntemuksia tai fiiliksiä kaikenmaailman paksusuolensyöpäriskeistä ja muista ikävistä ongelmista ja haitoista, joita karppaus toisi mukanaan? Kaikkihan tietenkin riippuu siitä mitä suuhunsa pistää mutta ihan yleisesti ottaen.

Ainakin tulos tästä muutaman päivän kestäneestä karppailustani on ollut hyvä kuten yllä jo Jupulle kettuilussa mainitsin... lauantaina otetusta aamupainosta on tän aamun painoon kadonnut jo lähes kaksi kiloa :) Olen tyytyväinen siitä, miten helppoa tämäkin on ollut. Suurimmat kiusaukset makeaan ja kaikkeen muuhun katosi tässä parissa kolmessa päivässä, joten kaipa tämä tästä.

Jossain vaiheessa lienee viisasta hieman nostaa hiilihydraattien määrää, näin luki jossain...

Poissa Tervonaattori

Vs: Ruokavaliot
« Vastaus #35 : 25.10.11 - klo 14:11 »
Syön mustikkapiirakkaa. Kyllä varmaan teille karppaajillekkin maistuisi?

Itsekin pidän kovasti mustikkapiirakasta - onneks karppaajat pystyvät syömään erinomaista mustikkapiirakkaa. Ohjeita on monia, jos kiinnostaa, niin voin kertoa.

Näköjään Partiksen kokkikirja on löytynyt :)

Oisko jotain hyviä karppauspiirakkavinkkejä sitten tarjolla? :) Kyllähän noita varmaan nettiä kaivamalla löytyisi, mutta jos tästä suoralta kädeltä saa toimivia vinkkejä niin olisin keltanokkana varsin kiitollinen.

Poissa miinin

Vs: Ruokavaliot
« Vastaus #36 : 25.10.11 - klo 15:27 »

Oisko jotain hyviä karppauspiirakkavinkkejä sitten tarjolla? :)

karppaus.info-sivulta löytyy älytön määrä hyviä reseptejä (tuo linkki vie suoraan resepteihin), hyvä mustikkapiirakka löytyy esimerkiksi tästä.

Poissa miinin

Vs: Ruokavaliot
« Vastaus #37 : 31.10.11 - klo 22:21 »
Mustikkapiirakka, jonka ohjetta ei karppisivustolla ole ja joka on aivan loistava!

Pohja

125g voita
0.5dl makeutusjauhetta
1 kananmuna
1dl soijajauhetta
1dl vehnäleseitä
0.5dl kaurahiutaleita
0.5dl kookoshiutaleita
1tl leivinjauhetta
0.5tl kanelia

Täyte

5dl mustikoita
2dl partaukkoa
250g maitorahkaa
1 kananmuna
0.75dl makeutusjauhetta

Valmistus

1. Vaahdota voi ja sokeri vaahdoksi, lisää kananmuna vatkaten.
2. Sekoita kuivat aineet ja lisää taikinaan.
3. Levitä taikina piirasvuokaan. Lisää mustikat pohjan päälle.
4. Sekoita täytteen muut aineet ja kaada mustikoiden päälle.
5. Uuni 175 astetta, n. 35min (kunnes täyte hyytynyt)

Tarjoilu

Kermavaahdon kera.

Edit: typo
« Viimeksi muokattu: 31.10.11 - klo 22:30 kirjoittanut miinin »

Poissa Zirenda

Vs: Ruokavaliot
« Vastaus #38 : 01.11.11 - klo 12:48 »
Karppauksesta puheenollen, on surullista, miten monet ovat ymmärtäneet karppauksen eläinkunnan tuotteiden radikaalisena lisäämisenä ja esimerkiksi unohtaneet vihannesten roolin ruokavaliossa. Pyrkimys vähentää ns. pullamössöhiilihydraatteja (valkoinen leipä, riisi, yms.) on sinänsä ymmärrettävä, mutta tilastot esimerkiksi siitä, että Suomessa on lihansyönti lisääntynyt viime vuosina talouslamasta huolimatta ovat vähän huolestuttavia. Miten tämä sitten liittyy karppauksen huimasti kasvaneeseen suosioon, sitä ei voi varmuudella tietää, mutta epäilemättä ne salaliittoteoriat, joiden mukaan karppauksen olisi lanseerannut yhdysvaltalainen lihateollisuus, ovat saaneet uutta pontta ainakin niistä uutisoinneista, joissa paljastettiin USA:n lihatuottajien rahoittaneen karppausmyönteisiä terveystutkimuksia.

Epäilemättä karppaamalla pystyy laihduttamaan hieman helpommin kuin ns. normaalilla ruokavaliolla. Toivoisin kuitenkin, ettei ainakaan hirveän moni käsittäisi karppaamista nimenomaan lihan syönnin lisäämisenä, sillä silloin pelataan juuri niiden teollisuusjättien pussiin. Suomessa toiminta nyt on vielä suhteessa aika viatonta, joskin tuo mediassa paljon nyt esillä ollut possutilan kuvaamista koskeva kohu onkin aika huolestuttavaa. Rapakon takana asiat näyttävät jo aika paljon huonommilta, YLE näytti kesällä dokumentin, jossa muistaakseni texasilaiset haastateltavat eivät muun muassa voineet kameroiden edessä kritisoida kaupan jauhelihaa oikeussyytösten pelossa. Ja tämä maassa, joka niin ylevöittää vapautta.

Eikä tässä ole edes mainittuna runsaan lihansyönnin ekologisia kustannuksia ja moraalisia implikaatioita...

Poissa Augustus

Vs: Ruokavaliot
« Vastaus #39 : 01.11.11 - klo 19:28 »
1) Kaikella tutkimuksella on joku rahoittaja. Vieläpä se on usein teollisuus, jota sen alan tutkimustulokset kiinnostavat. Eri asia ehkä jossain Tarzanin kalsarit -tutkimuksissa joita rahoittaa ties mikä kulttuurisäätiö, mutta näin se menee aloilla, joihin teollinen tuotanto vahvasti liittyy (esim. tietoliikennetekniikka, lääketeollisuus ja kyllä: elintarviketeollisuus). Rahoittaja ei automaattisesti liity mitenkään tutkimustulosten pätevyyteen, vaan ideaalitilanteessa tiedeyhteisön kritiikki varmistaa tulosten pätevyyden. Totta kai on varmaan olemassa maksettujakin tutkimustuloksia, esim. tupakka- ja öljyteollisuudella on varmaan ollut palveluksessaan tutkijoita, joiden tavoitteet ovat olleet muitakin kuin tieteellinen totuus, mutta kylläpä niille on myös vastaväittäjänsä löytynyt.

Esimerkki: olet lihateollisuuspohatta. Tutkija pyytää sinulta rahoitusta projektiin, jossa selvitetään proteiinipitoisen ruokavalion hyötyjä. Päätät lähteä rahoittamaan sitä. Tutkija toteaa, että nopeat hiilihydraatit lihottavat ihmisiä enemmän kuin esim. proteiinin ja rasvan käyttö. Käytätkö tutkimustulosta hyväksesi markkinoinnissa? Olivatko tulokset tästä syystä vääriä?

2) Teollisuusjättien pussiin pelataan parhaiten syömällä einespaskaa, jonka jalostusarvo on korkea. Parhaiten tukisi lähiseudun ruuantuottajia, kun ostaisi ruokansa esimerkiksi Katajan Tilateurastamon kaltaisista paikoista. Myös pasta ja muut vastaavat tuotteet ovat pääosin elintarviketeollisuuden suurten toimijoiden myymiä tuotteita. Kylläpä tämänkin palstan lukijoista suurin osa taitaa roudata ruokansa kotiin S- ja K-ketjujen myymälöistä.

3) Mua huolestuttaa ekologisesta näkökulmasta eniten se, että miten Brasiliasta roudattu naudan pihvi voi olla halvempaa kuin kotimainen? Suomessa tuotetusta lihasta mä sentään tiedän, miten se on säädeltyä (tiedän, koska olen tehnyt sitä työtä itse perheeni tilalla), eikä sitä ole ainakaan lennätetty toiselta puolelta Maapalloa.

Lihankasvatuksen ympäristövaikutuksista ei aina huomioida paria aika oleellista seikkaa. Näistä kirjoitti kerran Hesariin Helsingin yliopiston maa- ja metsätaloustieteellisen professori, mutta en nyt jaksa lähteä googlaamaan, jos artikkeli löytyisi netistä. Tiedän, on tosi paskaa argumentointia viitata johonkin ilman lähdemerkintää, mutta ei nyt voi mitään :(

Ensinäkin lihatilan hiilidioksidipäästöt voivat laskennallisesti olla korkeat, mutta aina ei tajuta vähentää niistä sitä määrää hiilidioksidia, mitä toiminta sitoo. Toki kasvattaja ajelee traktorilla tms. tehdessään rehua elikoilleen, mutta ajellaan traktoreilla ja puimureilla kaikessa länsimaisessa ruuantuotannossa, joten se on aika vakio. Muut päästöt tulevat hyvin pitkälti eläimistä itsestään, mutta ne ovat sellaista hiilidioksidia, joka on ollut sitoutuneena maaperään jossain vaiheessa, ja jossain vaiheessa se sitoutuu sinne taas (rehukasveihin yms.). Päästöt eivät siis ole sellaista uuttaa ilmakehään tupruttavaa hiilidioksidia, toisin kuin fossiilisten polttoaineiden nostaminen maanuumenista ja polttaminen.

Toinen juttu liittyy maailman peltopinta-alan tehokkaaseen käyttöön: näillä leveysasteilla vilja kasvaa tosi heikosti verrattuna vaikkapa eteläiseen Eurooppaan. Jossain Unkarissa saadaan jo monta satoa vuodessa, kun pohjoisessa saadaan se yksi käpyinen viljasato. Sen sijaan timotei ja muut rehukasvit kasvavat täällä paljon paremmin. Tämä proffa, jonka juttuun munkin saarna perustuu, esitteli tuloksia, jossa todettiin suomalaisten peltojen tuottavan tehokkaiten ruokaa maailmaan, kun niiden antimet jalostetaan maitoproteiiniksi ja lihaksi. Lehmä pystyy muuttamaan heinää ihmiselle kelpaavaksi laaturavinnoksi, samalla kun pelkällä viljalla täältä saisi huonommin safkaa kaikille. Näin se on siis Suomessa, ei tietenkään koko maailmassa. Historiallisesti ajateltuna täällä on pystytty elämään juuri sen takia, että on voitu käyttää paremman ravintoarvon tavaraa ruuaksi (maitoa ja lihaa). Alueelliset erot on siis syytä huomioida, kun arvioi jonkun tuotantomuodon ekologisuutta. Tietenkin se on raskasta ympäristölle, kun afrikkalainen paimen ylilaiduntaa karjalaumansa kanssa viimeisetkin eroosiota vastustavat heinänkorret muutenkin loppuunkalutusta maaperästä.

Lihansyönnin moraalisia implikaatioita en lähde puimaan, kukin tehköön omat ratkaisunsa. Mieluiten tietenkin söisin vaikka itse metsästämääni lihaa, mutta eipä oikein riitä resurssit siihen tällaisella IT-ihmisellä. Yksi hyvä tapa pitää omatuntonsa vähän puhtaampana on ostaa kotimaista, lähellä tuotettua ruokaa, jota ei ole roudattu maan ääristä eikä jalostettu kovin pitkälle alkuperäismuodostaan. Harmi vaan, kun se lähikaupan muovikelmuun paketoitu, valmiiksi marinoitu lötkö on monille (kuten usein itsellenikin) vaan niin paljon kätevämpi ja halvempi vaihtoehto.


Poissa so not

Vs: Ruokavaliot
« Vastaus #40 : 01.11.11 - klo 22:56 »
Rahoittaja ei automaattisesti liity mitenkään tutkimustulosten pätevyyteen, vaan ideaalitilanteessa tiedeyhteisön kritiikki varmistaa tulosten pätevyyden.

Esimerkki: olet lihateollisuuspohatta. Tutkija pyytää sinulta rahoitusta projektiin, jossa selvitetään proteiinipitoisen ruokavalion hyötyjä. Päätät lähteä rahoittamaan sitä. Tutkija toteaa, että nopeat hiilihydraatit lihottavat ihmisiä enemmän kuin esim. proteiinin ja rasvan käyttö. Käytätkö tutkimustulosta hyväksesi markkinoinnissa? Olivatko tulokset tästä syystä vääriä?

Valitettavasti himokarppaajat ovat ainakin tämänhetkisessä surkuhupaisassa taistelussaan tieteilijöitä vastaan tyytyneet sivuuttamaan kritiikin lähinnä paskoilla argumenteilla ja uhkailulla.

Ongelma tuossa tutkimusskenaariossa on se, että nykyään kaikenmaailman pilipalitutkimuksia sanotaan tieteellisiksi, ja vaikka ne sitä olisivatkin, ei ihmisillä ole kykyä arvioida itse tutkimusten validiteettia. Tulokset tai menetelmät saattoivat hyvinkin olla vääriä, tai niitä tulkittiin väärin tai niiden merkitsevyys saattoi olla kyseenalainen ja tuloksia silti käytetään aivan kuin jotain merkitsevää olisi löytynyt. Luultavasti tämä kyseinen lihispomo olisi rahoittanut 20:tä tutkimusta, joista ehkä yksi tuo hänelle suotuisan tuloksen. Tämän ryhmän rahoitus jatkuu ja tuloksia käytetään, muilta vedetään rahat pois. Tämä on ehkä tyypillisempää tupakkateollisuuden ja lääketeollisuudenkin parissa, mutta fysiologisilla/biokemiallisilla mittareilla tai millä ikinä keksivätkään eroa mitata, saa aina merkitsevän eron aikaiseksi jossain ryhmässä, kunhan tarpeeksi tutkitaan.
Väänänen on roiskapoönttöpää. Paska jätk äsiis.

Poissa Augustus

Vs: Ruokavaliot
« Vastaus #41 : 01.11.11 - klo 23:18 »
Samaa paskaa argumentointia tai ainakin paskaa journalismia aiheesta osoittaa Iltalööperin otsikot tyyliin: "Professori sanoo: Karppaamiseen voi kuolla!" Sitten kun jutun lukee, niin asiasisältö on jotain että jos syöt pelkkää pekonia ja voita, et saa tarpeeksi vitamiineja ja sitten iskee keripukki. Itse vastustan lähinnä sellaista karppaamisen demonisoimista, jossa otetaan vertailuun vain jokin pöljä ääriesimerkki.

Useimmat karppaajat (ainakin toivottavasti) ymmärtävät, että kyseessä on nimenomaan vähähiilihydraattinen ruokavalio, ei hiilihydraatiton, ja että kaikenlaisia kasviksia on oikeasti syytä syödä paljon. Sitä pastaa ja perunaakin voi syödä ihan hyvillä mielin, kunhan ei vedä aina sitä saatanallista kulhoa, kuten itse tein vielä vuosi sitten. Yhdenkään tiedettä edustavan karppauskriitikon en ole nähnyt sanovan, että olisi jotenkin huonoksi välttää turhaa sokeria ja muuta pullamössöä, ja syödä sen sijaan runsaasti kasviksia ja hyviä proteiininlähteitä, ruisleipää mieluummin kuin valkoista paahtoleipää ja niin edelleen.

Tietenkin karppaajissa on niitäkin, jotka oikeasti imuuttavat sitä pelkkää voita ja pekonia ja syövät vitamiineja korkeintaan poretabletteina, ja jotka vieläpä suhtautuvat uskonnollisella hurmoksella dieettiinsä. Toki rajukin dieettaus voi olla pidemmän päälle hyvä asia, jos on lähtötilanteessa vaikkapa sairaalloisen ylipainoinen ja jos pystyy sen rajun pudotuksen jälkeen oikeasti muuttamaan elämäntapansa kestävälle mallille. Ei vain pidä sekoittaa ankaraa sairaaladieettiä siihen, miten voisi syödä lopun elämäänsä.
« Viimeksi muokattu: 01.11.11 - klo 23:20 kirjoittanut Augustus »

Poissa so not

Vs: Ruokavaliot
« Vastaus #42 : 02.11.11 - klo 00:36 »
Samaa paskaa argumentointia tai ainakin paskaa journalismia aiheesta osoittaa Iltalööperin otsikot tyyliin: "Professori sanoo: Karppaamiseen voi kuolla!" Sitten kun jutun lukee, niin asiasisältö on jotain että jos syöt pelkkää pekonia ja voita, et saa tarpeeksi vitamiineja ja sitten iskee keripukki. Itse vastustan lähinnä sellaista karppaamisen demonisoimista, jossa otetaan vertailuun vain jokin pöljä ääriesimerkki.

Useimmat karppaajat (ainakin toivottavasti) ymmärtävät, että kyseessä on nimenomaan vähähiilihydraattinen ruokavalio, ei hiilihydraatiton, ja että kaikenlaisia kasviksia on oikeasti syytä syödä paljon. Sitä pastaa ja perunaakin voi syödä ihan hyvillä mielin, kunhan ei vedä aina sitä saatanallista kulhoa, kuten itse tein vielä vuosi sitten. Yhdenkään tiedettä edustavan karppauskriitikon en ole nähnyt sanovan, että olisi jotenkin huonoksi välttää turhaa sokeria ja muuta pullamössöä, ja syödä sen sijaan runsaasti kasviksia ja hyviä proteiininlähteitä, ruisleipää mieluummin kuin valkoista paahtoleipää ja niin edelleen.

Tietenkin karppaajissa on niitäkin, jotka oikeasti imuuttavat sitä pelkkää voita ja pekonia ja syövät vitamiineja korkeintaan poretabletteina, ja jotka vieläpä suhtautuvat uskonnollisella hurmoksella dieettiinsä. Toki rajukin dieettaus voi olla pidemmän päälle hyvä asia, jos on lähtötilanteessa vaikkapa sairaalloisen ylipainoinen ja jos pystyy sen rajun pudotuksen jälkeen oikeasti muuttamaan elämäntapansa kestävälle mallille. Ei vain pidä sekoittaa ankaraa sairaaladieettiä siihen, miten voisi syödä lopun elämäänsä.

Ongelma tässä lieneekin (iltapäivälehtien lisäksi) lähinnä karppaamisen epämääräinen käsite. Jos karppaukseksi luetaan kaikki Atkinsista ihan tavalliseen ruokavalioon, josta osa suuren hiilihydraattiosuuden ruoka-aineksista on korvattu esim. kasviksilla ja pähkinöillä (jolloin jännästi paino putoaa), niin kannanototkaan tuskin ovat kovin järkeviä.

Monet karppaajat varmasti ymmärtävätkin mainitsemasi periaatteen, mutta julkisuuteen pääsee aina kummankin osapuolen pahimmat vastarannan kiisket. Sairauksien hoito kontrolloidulla dieetillä on tietysti aivan oma lukunsa.
Väänänen on roiskapoönttöpää. Paska jätk äsiis.

Poissa Triack

Vs: Ruokavaliot
« Vastaus #43 : 02.11.11 - klo 02:10 »
3) Mua huolestuttaa ekologisesta näkökulmasta eniten se, että miten Brasiliasta roudattu naudan pihvi voi olla halvempaa kuin kotimainen? Suomessa tuotetusta lihasta mä sentään tiedän, miten se on säädeltyä (tiedän, koska olen tehnyt sitä työtä itse perheeni tilalla), eikä sitä ole ainakaan lennätetty toiselta puolelta Maapalloa.

Kuljettaminen on nykymaailmassa halpaa. Tuokin liha tuodaan pakastettuna merikontissa, jolloin ses kuluttajalle maksettavaksi tuleva kuljetuskustannus on käytännössä mitätön. Ekologinen jalanjälkikään ei näissä ole järin suuri, yllättäen tuhansia kontteja kärräävä iso laiva on sekä taloudellinen, että ekologinen tapa kuljettaa.

Lennättäminen on tietty paljon kalliimpaa ja luonnolle raskaampaa, mutta jos kyseessä on hyödyke jonka arvo verrattuna painoon tai tilavuuteen on suuri, niin ei siinäkään enää paljoa kuljetuskustannukset hinnassa merkitse kunhan kaviaarit tai muut herkut saadaan varmasti tuoreina fine-dining mäiskyttäjien suihin. Onneksi aika harva ulkomailta tuotava elintarvike tulee lentäen.

Brasiliassa lihan tuotantokustannukset ovat niin paljon alhaisemmat kuin täällä, että sieltä on alhaisten kokonaiskustannusten takia kannattavaa tuoda lihaa. Sama juttu hyvin monessa muussakin elintarvikkeessa, unohtamatta sitä että pelkällä kotimaisella tuotannolla ei ole kapasiteettia vastata kysyntään. Tottakai tähän liitty paljon ongelmia, mutta kuljettamisen aiheuttama epäekologisuus ei ole yksi niistä.

Tuontiruoan turvallisuuden epäily on ymmärrettävää jos epäilee muutenkin Suomen eri viranomaisten toiminnan luotettavuutta. Itse luotan sen verran Eviraan ja Tulliin että jos tuote täkäläisestä kaupasta löytyy, niin en pidä sitä lähtökohtaisesti sen vaarallisempana kuin kotimaistakaan. Tässäkin asiassa suurin vaara saattaa jopa piillä muualta EU:sta tuoduissa hyödykkeissä, niitä kun ei enää täällä niin tarkkaan syynätä, mutta samalla vähän epäilyttää että onko esim. Kreikan oma direktiivien mukainen elintarvikontrolli ihan samalla tasolla Suomalaisen kanssa.


Poissa Hopo

Vs: Ruokavaliot
« Vastaus #44 : 04.11.11 - klo 09:31 »
Karppaus, kuten muukin trendikäs kuluttaminen, kärsii siitä että jengi on enimmäkseen aivan kujalla. Yhteiskunnallinen ja ns. tieteellinen sivistymättömyys kukoistaa massojen keskuudessa ja se on oivaa kasvupohjaa erilaisille uskomuksille ja kyseenalaisille trendeille. Tietääkseni aine- ja energiataseet pitävät edelleen huolen siitä että jos energian saanti ja kulutus ovat tasapainossa, ei turhaa painoa pääse kertymään. Yksipuoliset trendiruokavaliot ovat enimmäkseen markkinamiesten aikaansaannosta, ja tämän tajuaminen tai myöntäminen ei tunnu monelle olevan mitenkään helppoa.

Jos et ole sairas, et suurella todennäköisyydellä tarvitse erityisruokavaliota. Olen taipuvainen ajattelemaan että syömällä laihduttavat ihmiset ovat ihan vain laiskoja. Ehkä kukaan ei ole muuta väittänytkään, mutta tulipahan nyt mieleen.

Triack jo puikin logistiikan ja ekologisuuden suhdetta, mutta mainittakoon vielä että lihakarjan kasvattaminen ei suuressa mittakaavassa ole kestävää joten suuressa mittakaavassa tämä epämääräinen karppaus aiheuttaisi ekologisen katastrofin. Tästää näkökulmasta karppaajat sahaavat oksaa meidän kaikkien alta. Kokonaisuudessaan tämä tietenkin koskee meitä kaikki laiskanpulskeita länsimaalaisia. Elintapamme eivät keskimäärin ole kestäviä.

EDIT: lause jäi kesken
« Viimeksi muokattu: 04.11.11 - klo 09:43 kirjoittanut Hopo »
IPU:lle tuli tosiaan heitettyä ääni ..... periaatteet suht kunnossa.

Poissa Lochness

  • Joensuu
  • Vaihtopalaute:
    ( | | )
  • *
  • Vuoden Partikselainen 2011 ja adminien lempilapsi
Vs: Ruokavaliot
« Vastaus #45 : 01.12.11 - klo 22:24 »
Jaa kaipa sitä voisi ruveta karppaamaan, koska äsken kun katsoin painoani, niin 115 kiloa vaaka näytti. Jos sitä voisi alentaa painoa sataan. Eli käytännössä kaikki perunat, sokerit, leivät ja muu hiilihydraatti ruuat pois ruokavaliosta?
"infectinfectinfect ps. kortinveto on turhaa limitedissä infectinfect"
Myydään leka/modern käyttiksiä: http://mtgsuomi.fi/listat/Lochness/om/

Poissa miinin

Vs: Ruokavaliot
« Vastaus #46 : 01.12.11 - klo 22:44 »
Jaa kaipa sitä voisi ruveta karppaamaan, koska äsken kun katsoin painoani, niin 115 kiloa vaaka näytti. Jos sitä voisi alentaa painoa sataan. Eli käytännössä kaikki perunat, sokerit, leivät ja muu hiilihydraatti ruuat pois ruokavaliosta?

Tästä alkuun.

Poissa Yms

Vs: Ruokavaliot
« Vastaus #47 : 01.12.11 - klo 23:54 »
Itseänihän ei minkään valtakunnan ruokavaliot kosketa, kun olen luonnostani ikilaiha söin mitä tahansa, mutta mitä mieltä olette yleisestikkin siitä että lapset laitetaan karppaamaan ilman syytä nykypäivänä? Ainakin lehdistä tätä lukee nykyjään aika paljon. Eikö olisi yleisesti parempaa syödä kotona pienestä pitäen kaikenlaista ja antaa lapsen sitten itse päättää vanhempana jos sattuu kiinnostamaan tai syystä tai toisesta tarvitsemaan kokeileeko jotain diettiä vai ei.
Lightning Bolt, when cast,
Deals three damage to target
Creature or player.

Poissa Vilhis

Vs: Ruokavaliot
« Vastaus #48 : 02.12.11 - klo 12:05 »
Itseänihän ei minkään valtakunnan ruokavaliot kosketa, kun olen luonnostani ikilaiha söin mitä tahansa, mutta mitä mieltä olette yleisestikkin siitä että lapset laitetaan karppaamaan ilman syytä nykypäivänä? Ainakin lehdistä tätä lukee nykyjään aika paljon. Eikö olisi yleisesti parempaa syödä kotona pienestä pitäen kaikenlaista ja antaa lapsen sitten itse päättää vanhempana jos sattuu kiinnostamaan tai syystä tai toisesta tarvitsemaan kokeileeko jotain diettiä vai ei.

Jokaisen ruokavalion lapselle päättäminen on valinta itsessään, myös perinteisen sekaruokavalion. Vanhemmat joutuvat jokatapauksessa päättämään mitä lapselle syöttävät ja ideaalitilanteessa valinta tehdään sen mukaan minkä uskotaan olevan lapselle parhaaksi.
Lainaus käyttäjältä: Gerry Thompson
In the grand scheme of things, a single loss means nothing. By putting the emphasis on winning, I set unrealistic expectations for myself. Once winning stopped being my main goal, I was able to enjoy Magic again.

Poissa Joona

Vs: Ruokavaliot
« Vastaus #49 : 03.12.11 - klo 21:55 »
Satuin vilkaisemaan iltapäivälehdestä X tai Y, jotakin artikkelia näistä lapsensa karppaamaan pakottavista hirviövanhemmista. Vähän jäi ihmetyttämään, että mikä siinä ruokavaliossa on niin hirveää. Kuvassa olivat iltapalalla, pöydässä oli muistaakseni leikkeleitä, juustoa, salaattia, marjoja ja jogurttia (veikkasiin sokeroimatonta). Jos näin äkkiseltään muistelee omia syömisiä lapsena, tai muutamien kaverien selityksiä lastensa syömisistä, niin jonkin verran terveellisemmältä tuo kuulostaa. Mikäli päivällisellä syödään spagetin sijaan sekavihanneksia ja leipä korvataan vaikka juureksilla, tai kasviksilla, niin mikäs siinä. Tuskinpa kukaan siitä ainakaan kärsii.

Suurin ongelma taitaa olla tosiaan tuo karppauksen määrittelemättömyys. Nykyisellään tuntuu, että se on enemmän jo kirosana ja aiheuttaa paheksuntaa ja hämmennystä kanssaihmisissä. Joillekin se tosiaan taitaa tarkoittaa sitä, että syödään pelkkää lihaa ja vessassa saa kaivaa p*skat pihalle itsestään lusikalla. Mikäli karppauksella halutaan ymmärtää ketogeenistä dieettiä, niin hiilarit ovat hyvin alhaalla ja tässä tilanteessa saattaa jo kärsiä kuidun saantikin. Jos sillä taas halutaan ymmärtää turhan viljan, sokerin, riisin ja muun "tyhjän" lähinnä energiaa sisältävän ravinnon karsimista, niin puhutaan taas aivan eri asiasta. Rasvoilla on eroja, ranskisten rasva on vähän erilaista kuin vaikka lohen rasva.

Ja netissähän kaikkea täytyy kärjistää mahdollisimman paljon, joka johtaa todella villeihin keskusteluihin. Karppauksen ja ravintosuositusten mukaisten ruokavalioiden kannattajat taistelevat jo vähän samaan malliin, kuin uskovaiset ja ateistit. Järjetön fanaattisuus oman asian puolesta on melko perseestä. Ja pelottavat samalla tavalliset ihmiset pois kokeilemasta edes kohtalaisen fiksua hiilareiden karsimista. Siitä tuskin olisi haittaa niille pienille michelin-ukkoa muistuttaville palleroillekaan, joille syötetään aterian kolmatta juustohampparia mäkissä, koska Jarnapetteri nyt vain tahtoo.

Itse koitan lähinnä rajoittaa gluteenin syömistä, se kun tuntuu pistävän vatsaa sekaisin ja yritän pitää karkkipäivät ja muut sokerit minimissään. Hiilareita ei tarvitse kovin paljoa kuitenkaan karsia, koska erinäiset liikuntaharrastukset ja työkin pitävät kropan liikkeessä aika hyvällä tahdilla ja kulutuksen korkealla. Kunhan vähän katsoo mistä lähteistä hiilarit ottaa. Ja vihanneksia koitan pupeltaa jonkin verran, tuntuu parantavan oloa. Pähkinät ovat kätevää evästä, jota on helppo pitää mukana. Einekset ovat perseestä ja niihin en koske. Kunnon lihamakkaraa saatan välillä ostaa, se vaan on hyvää :D Muuten pyrin ostamaan kaikki ruuat mahdollisimman alkuperäisinä, eli liha on lihaa, ei jänteitä ja nahkaa lihapullissa, kasvikset ovat edelleen kasviksia, ei keitettyä mössöä. Enkä suostu puhumaan karppauksesta oman ruokavalion yhteydessä.

Lisäksi voisi mainita, että jokainen ihminen on yksilö. myös aineenvaihdunnaltaan. Se mikä toimii jollekin, ei välttämättä toimi toiselle. Jonkun pää saattaa tuntua sumuiselta, kun hiilareita pudotetaan ruokavaliosta riittävästi. Siinä vaiheessa ei välttämättä ketoilu kannata. Jonkun kroppa ei välttämättä polta rasvaa hirveän hyvin jos hiilareita syö liian vähän, toisen taas ei polta rasvaa, mikäli hiilareita ei pudoteta todella alas. Jollakulla voi olla yliherkkyyksiä ravintoaineille, vaikkei se välttämättä allergiatestissä vielä näkyisikään. Omalla kohdalla vilja taitaa olla vähän tuollainen. Huomaa nopeasti kaasun tuotannossa.

Eli, syökää järkevästi... Jos suolisto soittaa pasuunaa jatkuvasti, niin syöt todennäköisesti jotain sopimatonta. Jos käyt paskalla kerran kahdessa viikossa, syöt todennäköisesti liian vähän jotakin, tai jotain sopimatonta. Jos ummetus vaivaa jatkuvasti, syö hyvä ihminen enemmän kasviksia. Mikäli paprika tulee läpi samanlaisena, kuin sen suuhusi työnsit, älä syö sitä. Tai tarkista ettei kämppiksesi tee öisin sinulle outoja juttuja.

Poissa Saimu

Vs: Ruokavaliot
« Vastaus #50 : 05.12.11 - klo 10:13 »
Best of luck kaikille jotka laihduttamaan alkaa dieetillä tai toisella, ei varmasti ole helppoa..  :-\
Laihduttaminen on muuten yllättävän helppoa, jos on minkäänlaista itsekuria. Mikä tahansa ruokavalio on aika turha, jos siinä ei pysty pitäytymään. Ja varmasti karppaaja voi huoletta syödä viikonloppuna yhden munkin ilman, että koko homma kaatuu siihen.
"Et pysähdy, kun olet väsynyt - pysähdyt, kun olet maalissa."
Triathlonblogini

Poissa Saimu

Vs: Ruokavaliot
« Vastaus #51 : 05.12.11 - klo 15:45 »
Otetaan myös se huomioon dieettiä noudattaessa että jos kys henkilö on koko elämänsä vetäny just mitä huvittaa/eläny tietyllä tavalla niin sitten yhtäkkiä se muutos voi olla tosi hankalaa kun pitääki syödä porkkanaa ja käydä jossaki homo kävelylenkillä.. Siitä olen samaa mieltä että erittäin suuri osa on omasta tahdosta kiinni, ja varmasti saisin vaikka penikseeni 10 tuumaa lisää jos sitä tarpeeksi haluaisin (sitten se tosin jo raahais lattiaa..) Mutta ei se pelkästään päästä ole kiinni. Varsinkin jos on _oikeasti_ tosi ylipainoinen niin on se myös siitä liikunnasta/syömisajoista ynnä muista härpäkkeistä kiinni. Ei pelkästään siitä "En nyt osta tuota suklaalevyä" mietteestä.
Eikös se mene juuri toisin päin, ylipainoiset ihmiset kuluttuvat normaaleissa arkirutiineissa enemmän kuin laihat.

Laihduttaminen on muuten yllättävän helppoa, jos on minkäänlaista itsekuria.

Aijaa, paljonko laihdutit?
Ensin 87->79 ja myöhemmin 79->75.
"Et pysähdy, kun olet väsynyt - pysähdyt, kun olet maalissa."
Triathlonblogini

Poissa Tervonaattori

Vs: Ruokavaliot
« Vastaus #52 : 05.12.11 - klo 16:58 »
Karppaaminen todettu täällä kyllä varsin tehokkaaksi ja helpoksi (ellei jopa mukavaksi) tavaksi saada ylimääräiset kilot pois. Takaisinkin on tullut aina "cheattipäivien" aikaan. Ei se mitään! Muutama päivä, niin ne muutamat ylimääräiset on jo unohdettu.

Painoa oli "parhaillaan" 106 kiloa, jolloin otin ns. ensikosketuksen karppaamiseen lähinnä pienillä kokeiluilla. Hetkeä myöhemmin jo 104 kiloisen aloin sitten karppaamaan ja paino tippuu jotenkin portaittain. Nyt hieman reilu kuukauden karpanneena olen jo hyvän matkaa alta sadan kilon. Parhain tulos ollut 96 kiloa, mutta nyt on hieman enemmän mittarissa (koska pidin juuri vapaata).

Liikunta on ollut töiden lisäksi käytönnössä nolla. Sen kun aloittelen joulun jälkeen pienen hölläämisen muututtua taas kovaksi karppaamiseksi niin toivon vielä alle 90 kilon pääsevän... mielellään vielä kesäksi kuntoon :)

Poissa Stils

Vs: Ruokavaliot
« Vastaus #53 : 07.12.11 - klo 13:53 »
Voinpa itsekin kertoa omista karppauksistani.
Joskus muinaisuudessa vuonna 2007 painoin 141kg (pituutta 186,5).
Tammikuussa 2008 aloitin atkinsin induktiolla (hiilarit alle 20g per päivä). Kesäkuun alussa painoa oli lähtenyt reilu 20kg.
Kesäkuusta joulukuuhun koitin taas tasapainoisempaa ruokavaliota, kiloja alkasi taas kertymään, taisi nousta jonnekin 125kg paino.
Tammikuussa 2009 alkoi taas taistelu kilogrammoja vastaan käyttäen helpoksi koettua Atkinssia ja lisäksi paljon kävelyä. Parhaina viikkoina kävelyä tuli harrastettua yli 70km  viikossa. Kesällä painoa oli alimmillaan 94kg. Aina välillä jojoillaan ylöspäin ja sitten karppaillaan alaspäin. Ei kovin terveellistä, mutta parempi se kuin 40 lisäkiloa. Tällä hetkellä paino huitelee siinä jossakin 100kgn alapuolella.
Karppaus on mielestäni loistava tapa pudottaa runsasta ylipainoa, enkä ole kokenut mitään terveydellisiä sivuvaikutuksia. Keho käy vähän erilaisella liekillä, mutta siihen tottuu.

Poissa Tervonaattori

Re: Ruokavaliot
« Vastaus #54 : 20.01.12 - klo 03:17 »
Tulipas näin yömyöhään tekaistua ainakin omaan makuun maistuva kookosrahka. Yllätyin miten nannaa se oli  :P

Partaäijää, kookoshiutaleita ja makeutusjauhetta hieman jos tahtoo. Hyvvee!! :D

Poissa jkk

  • L3-tuomari / Regional Coordinator
  • Vaihtopalaute:
    ( | | )
  • ***
  • EN VASTAA YKSITYISVIESTEIHIN
Re: Ruokavaliot
« Vastaus #55 : 20.01.12 - klo 09:29 »
Valistakaa maallikkoa: "partaäijä"?
Lainaus käyttäjältä: shazzle
Uskon että olen sinua kokeneempi "internetissä".
Lainaus käyttäjältä: yeou
miten tolla tyypillä on aina plussia postissaan? onko se joku julkkis?

Poissa luma

Re: Ruokavaliot
« Vastaus #56 : 20.01.12 - klo 09:34 »
Valistakaa maallikkoa: "partaäijä"?

Lindahlsin turkkilainen jogurtti, jonka kyljessä on partaisen äijän kuva.

Poissa Jukkis

Re: Ruokavaliot
« Vastaus #57 : 21.01.12 - klo 03:10 »
Listaan muutamia mietteitä ihan vain ranskalaisilla viivoilla, koska väsymys ja olut.

- Olen käynyt keskustelua aiheesta (liikunta-alan ammattilaisten kesken), jossa on mietitty, että jos pitäisi ylipainoiselle valita vain joko liikunta- tai ruokavalioremontti, kumpaa suosittelisit. Monet valitsisivat ruokavalioremontin. Itse olen kääntynyt liikuntaremontin puoleen. Liikunta polttaa kaloreita, lihakset polttavat levossakin energiaa (rasvakudos ei), tietynlainen kestävyysharjoittelu kehittää rasva-aineenvaihduntaa, ja ainakin itselläni painoharjoittelu (= puntti) ohjaa itsessään ruoka-aineiden valinnassa. Kun teen punttia, alkaa kehoni välttää sokeripitoista moskaa ja haluaa proteiinipitoisempia ruokaa. Tämän lisäksi liikunnan vaikutukset sekä psyykkiseen että fyysiseen (usein myös sosiaaliseen) terveyteen ovat niin moninaiset, että niiden listaaminen ei olisi tässä edes mahdollista. Tämän sanottuani: ruokavalion merkitys terveydelle on suuri, älkää missään tapauksessa muuta luulko!

- Hiilihydraatiton ruokavalio on mielestäni täysin turhaa. Paino tippuu, kun kulutat enemmän kuin syöt. Vähähiilihydraattisen ruokavalion voisin hyväksyä tietyin ehdoin. Itselleni tällainen ruokavalio olisi tosin melko mahdotonta. Liikun parhaimmillani nelisen tuntia päivässä viitenä päivänä viikossa. En vain pystyisi siihen ilman hiilihydraatteja. Hiilihydraatit muuten pilkkovat maitohappoja, joten palautuminen olisi myös paljon hitaampaa ilman hiilihydraatteja.

- Hiilihydraatteja on monenlaisia. Lyhytketjuiset (sokerit) nostavat verensokerin taivaisiin nopeasti, eivätkä pidä sitä ylhäällä kovin kauaa. Sen sijaan pitempiketjuiset hiilihydraatit nostavat verensokeria tasaisemmin ja pitävät sen ylhäällä pitempään. Glykeeminen indeksi kertoo, minkälaisesta hiilihydraatista on kyse. Vähähiilihydraattisen tai hiilihyraatittoman ruokavalion sijaan suosittelen tarkkailemaan ravinnon glykeemistä indeksiä. Esim. Kaurapuuro, ruisleipä ja tietyt myslit on tosi jees! Jos siis syö ns. höttöhiilareita, niin niitä sitten pitää syödä koko ajan, muuten tulee nälkä. Näin niistä saatava energian määrä onkin sitten aivan järkyttävä!

- Ihmisen tulisi syödä useampia pieniä aterioita päivässä. Aamiainen, välipala, lounas, välipala, päivällinen, (välipala,) iltapala. Järkeviä juttuja, vähän kerrallaan. Päivällisen tulisi olla se "raskain" ateria. Energiamäärät ovat sitten yksilökohtaisia ja riippuvat monesta asiasta. Google auttaa aina.

- Hedelmät on jees, mutta mieluummin tulisi syödä marjoja. Niissä on vähemmän sokeria kuin hedelmissä.

- Pähkinät ja rasvaiset kalat on hyviä rasvanlähteitä. Sipsit ja munkit ei.

- Joku kirjoitti lapsien ruokavalioista. Lapsen kehittyvälle keholle on erittäin tärkeää saada monipuolista ravintoa. Hiilihydraatit kuuluvat tähän ruokavalioon vahvasti.

- Aerobinen (= kestävyys-) liikunta ja hypertrofinen (= lihasta kasvattava) lihaskuntoharjoittelu yhdistettynä monipuoliseen ruokavalioon on avain onneen niin monella tasolla elämässä, että suosittelen tätä yhdistelmää kaikille. Jos tämä paketti on kunnossa, niin silloin saatte taas uuden näkökulman tähän "pitäis laihduttaa, taidanpa jättää hiilarit pois" -mentaliteettiin, ja todennäköisesti pidätte sitä yhtä turhana kuin minäkin. Joo, aina ei jaksa tai ehdi tai muuten vaan pysty liikuntaa harrastamaan. Silloin on hyvä, että "edes" ruokavalio on jotain muutakin kuin se ranskanleipä metukalla, ranskalaiset nakeilla ja sokeripitoista kolaa karkeilla höystettynä.

PS. Kana on parasta. Isot pojat kerto.
(Pahoittelen ylläolevaa kommenttia. Olin humalassa sitä kirjoittaessani.)

Poissa Nastaboi

Re: Ruokavaliot
« Vastaus #58 : 21.01.12 - klo 11:27 »
Kana on kyllä lähimpänä pahinta, jos ruoantuotannon eettisyysnäkökulma painaa vaakakupissa yhtään. Ranskalaisista viivoista on hankala olla eri mieltä.
Lainaus
[09:36] <Saimu> ei deckin tarvii voittaa nopeasti
Lainaus käyttäjältä: jkk
it's adorable when Sami Häggkvist's opponents think they have a good matchup. Because it never, ever is.
HW
OM

Poissa Augustus

Re: Ruokavaliot
« Vastaus #59 : 21.01.12 - klo 12:35 »
Tässä on suuntaa-antava listaus ruoka-aineiden glykeemisistä indekseistä (GI), glykeemisistä kuormista (GK) ja muistakin ominaisuuksista. Parempaa en löytänyt, mutta muistan sellaista katselleeni. Tämä listaus on aivan vammainen, koska grammamäärät vaihtelevat :( Jos jollain on parempi lista näyttää, arvostaisin kovasti.

http://kuntoplus.fi/files/bonnier-ifo/attachments/Luettelo_GI-_ja_GL-arvoista.pdf

Huomionarvoista on, että ruisleivän - jonka hyviä ominaisuuksia painonhallitsijalle usein promotaan - glykeeminen indeksi on korkeampi kuin banaanilla. Tuosta listasta ohraa ei löydy, mutta täysjyväohraleivällä on ollut matalin GI mitä olen nähnyt millään leivällä. Tässä suhteessa ohra on paras viljalaji.