1. MCM - Mikä se on?Lyhyesti:
magiccardmarket.eu on sivusto, jolla kuka tahansa voi myydä tai ostaa kortteja, pitkälti aivan kuten Partis tai MOTL. Vaan sen sijaan että myytävät kortit olisivat tekstimuotoisissa listoissa ympäri foorumia ja kaupankäynti täysin käyttäjien vastuulla, ne ovat hintoineen tietokannassa josta niiden selaamiseen on hyvät työkalut ja kaupanteosta suuri osa on automatisoitua.
2. Kaupanteko MCM:ssäKyseessä siis ei ole yksi korttikauppa, vaan kauppapaikka joka kerää useita myyjiä yhteen. Kun avaat sivuilta kortin (
esimerkki), näet hinnan mukaan järjestetyn listan, jossa tarjolla on eri kielisiä, hintaisia ja kuntoisia kortteja eri myyjiltä (suluissa olevat numerot ovat "tällä myyjällä yhteensä tätä korttia", jos listattuna on esim. erikuntoisia tai -kielisiä). Ostoskorissakin kortit on järjestetty myyjän mukaan (
screenshot). MCM:n bisnesmalli on ottaa 5%:n provikka jokaisesta kaupasta, mutta tämä leikataan myyjän osuudesta - ostaja maksaa sen mitä sivuilla lukee sekä postikulut, jotka luonnollisesti tulevat jokaiselta myyjältä erikseen. Postikulujen suuruus riippuu korttien tai tavaran määrästä ja katsotaan taulukosta, jota voi ihmetellä
täällä. Yli 10 euron, tai luotettavaksi todetuilla myyjillä yli 25 euron lähetykset on pakko tilata vakuutettuna.
Ostosten maksamiseen on kaksi vaihtoehtoa - PayPal ja pankkisiirto (SEPA-maksu). PayPalilla rahat siirtyvät välittömästi, mutta PayPalin ottama provikka ($0.30 + 2.9% maksusta)* pistetään käyttäjän maksettavaksi. Pankkisiirrossa ylimääräisiä kuluja ei tule, mutta ulkomaanmaksun perillemeno kestää MCM:n mukaan 3-5 päivää, itselläni tähän mennessä 2-3. Rahat menevät joka tapauksessa MCM:n virtuaalitilin kautta, jonne niitä voi halutessaan syöttää etukäteenkin. Tuolloin myyjälle saa siirrettyä rahat välittömästi. Lisäksi tilille voi saada hiluja referral-systeemin kautta**, tai siirtona muilta käyttäjiltä esim. kun ranskalainen turtti palauttaa rahasi tajuttuaan hukanneensa ostamasi kortit.
Normaalisti kortit löytyvät postilaatikosta 2-5:n ja yleisimmin kolmen päivän kuluttua maksusta. Tarinoita kuukauden kestäneistä lähetyksistä toki löytyy, mutta oikeasti postiin hukkuneet lähetykset ovat ulkomaan postissakin erittäin harvinaisia, eivätkä kusettajat ole juuri sen yleisempiä kuin Suomen sisälläkään. Myös pakotettu lähetyksen vakuutus vähänkään isommissa ostoksissa auttaa tässä.
Lisätietoja voi etsiä MCM:n
Support and FAQ -sivulta.
* Tämä on normaali taksa, josta ilmeisesti voi selvitä pienemmillä prosenteilla jos myy suurella volyymilla. En tiedä pätevätkö tällaiset ehdot MCM:n tapauksessa.
** Reffisi saa 15% MCM:n ottamasta provikasta jokaisesta tekemästäsi ostosta ja myynnistä, eli 0.75% koko summasta. Hänen reffinsä saa 15% tästä (eli 0.1125% koko summasta) jne. Lisäksi jos ensimmäinen ostoksesi on yli 25 euroa, siitä saa kertaluontoisen 2 euron bonuksen. Mitään tässä ei menetä, eli jos ette ketään muutakaan keksi, laittakaa reffiksi Polari niin saan useita senttejä ilmaista rahaa, kthx.3. MCM:n käyttö korttien hintojen arviointiin(Huom. kirjoitettu ennen kuin MCM tarjosi statistiikkaa toteutuneista kaupoista, mikä yleensä on paljon parempi mittari)
Vaikka et MCM:stä mitään aikoisi ostaakaan, kannattaa siihen silti tutustua, sillä se on treidatessa oikein hyvä referenssi korttien arvojen määrittämiseen. Itse sanoisin että paras. Periaatetasolla MCM tosin häviää MOTLille, sillä se ei tarjoa tilastoja tehdyistä kaupoista, vaan ainoa käytettävissä oleva tieto on mitä siellä on tällä hetkellä tarjolla. Toisaalta hinnoista näkee samalla millaisesta myyjästä ja millaisesta yksilöstä on kyse, ja hinnat ovat sellaisia joilla kortteja pystyy halutessaan ostamaan kohtuullisilla postikuluilla Suomeen. Teksti tästä eteenpäin on omaa näkemystäni siitä miten noita hintoja kannattaisi tulkita.
Heti kärkeen muistutan jälleen että mikäli korttia on tarjolla hyvin vähän, tulee olla varovaiven johtopäätöstensä kanssa. Ylärajana tällaiset hinnat toki toimivat melko hyvin - jos korttia on välittömästi saatavilla hintaan X, ei sen arvo juuri sen ylikään voi olla.
Kun korttia on saatavilla runsaasti, hintahaitarista tuppaa erottumaan tietynlaiset kerrokset. Kts. esimerkiksi vaikka
Tarmogoyfin tarjonta (
Screenshot kirjoitushetkeltä). Tässä nähdään muualtakin tuttu ilmiö, eli helppoudesta saa maksaa. Jos pieni myyjä haluaa saada kolme korttia kaupaksi, pitää tarjota halvalla. Jos ostaja haluaa saada viisi pelisettiä kuponkeja kätevästi yhdestä paikasta, isompaa varastoa ylläpitävillä diilereillä on varaa pyytää niistä vähän ekstraa. Näistä muodostuu MCM:ään jakauma, joka on eri korteilla hyvin samannäköinen.
Listan alkupäässä on kasa heikompikuntoisia yksilöitä, sekä pienten myyjien yksittäisiä kortteja. Tätä kasaa, esimerkin tapauksessa hintahaitaria 39.50-45e, voi pitää edullisena hintatasona. Goyffilla suhteellinen ero ei ole suuri, koska neljänkympin kortissa postikulujen maksaminen neljään kertaan ei niin tunnu. Halvoilla pahveilla haitari voi olla nopeasti arvottuina esimerkkeinä vaikkapa 0.15-0.70e tai 3.70-5e (
Kabira Evangel ja
Sunken Ruins kirjoitushetkellä).
Jossain vaiheessa listaa tulee vastaan kourallinen täysiä pelisettejä suunnilleen samoissa hinnoissa. Esimerkissä nähdään kaksi kolmen ja kaksi neljän goyfin settiä hinnoissa 44-45e. Tätä haarukkaa voi pitää fiksuna keskihintana kortille - tähän hintaan sellaisia on tarjolla ilman että tarvitsee maksaa postikuluista joka suuntaan, ja yleensä näitä tosiaan näkee sillä parilla-kolmella myyjällä samansuuntaisiin hintoihin.
Vähän kun jatketaan eteenpäin tulee vastaan hieman kalliimpia settejä isommilta myyjiltä. Screenshotissa nähdään 1838:n palautteen myyjällä setti hintaan 50e, ja juuri sen ulkopuolella 12893:n palautteen myyjällä hintaan 51.60e. Välissä toki pienempiä myyjiä joiden mielestä nyt vaan on tyhmää myydä halvalla. Jos tarvitset korttisi ylihuomiseksi ja joku Suomessa ne pystyy sinulle toimittamaan näihin hintoihin, ole erittäin tyytyväinen. Tästä eteenpäin oleville korteille ei tarvitse huomiota antaa. Löytyy foilia, paisteja jotka syöttävät systeemiin pelisetin hinnan, ja ihan muuten vaan tuplahintaan listattuja yksilöitä.
Toisissa korteissa nämä jakaumat ovat vähemmän selkeitä hahmottaa kuin toisissa, mutta itse yritän sellaista aina listasta bongata, ja useimmiten olen ainakin kuvitellut onnistuvani siinä.
Loppuun haluan vielä lisätä erityismaininnan koskien halpislappuja kuten random unkkeja tai pauperkäyttiksiä. Muistan jonkun aiemmassa hintakeskustelussa purnanneen kuinka pielessä MCM on näyttäessään näille hintoja luokkaa 0.02e, mutta todellisuudessa tämä on feature, ei bugi. Näiden lappujen osalta todellinen arvo muodostuu täysin käsittelykuluista, eli siitä että myyjä vaivautuu tällaisten kanssa säätämään. Itse en myyjänä aio näitä edelleenkään alle 50 sentin tarjota vaikka MCM sanoisi mitä, ellei kyseessä ole iso pino. Viitseliäämpiä ihmisiä Euroopasta kuitenkin löytyy, ja osa jaksaa noita listata juuri niillä kahden sentin kappalehinnoilla. Jos pauperit ja kasualit kiinnostavat, niin ei muuta kuin kahden sentin
Tortured Existencet ja
Ruin Ghostit tilaukseen. Osa toki on juuri näitä yksittäisiä myyjiä joilta et sitten mitään muuta kiinnostavaa löydäkään, mutta vähän selaamalla tuolta löytää kourallisen myyjiä joilla näitä alle kymmenen sentin lappuja on hyvinkin kattavat valikoimat.