Ultimate Mastersin myötä Masters setit kuopattiin, mutta jotain siintää horisontissa. Onko se lintu? Onko se lentokone? Ei, se on MODERN HORIZONS!
SisältöModern Horizons on kokonaan uudenlainen tuote. Setin kortit ovat laillisia kaikissa ei-rotatoivissa formaateissa ja se sisältää kokonaan uusia ja ennen näkemättömiä kortteja reprinttien lisäksi. Boksissa on 36 boosteria. Wizards luopui ohjeellisten vähittäismyyntihintojen käytöstä, mutta käytännössä boosterit ovat noin kaksi kertaa niin kalliita kuin normaaleissa seteissä.
Yhdessä boosterissa on 17 korttia joista yksi on ns. art-card jossa on setissä esiintyvien korttien taidetta isommassa muodossa (ei-pelilaillinen) sekä yksi kaksipuoleinen tokeni. Joka neljäs tokeni on foili, mutta tällöin se ei ole kaksipuoleinen.
Tärkeänä huomiona setin printrun EI ole normaaliin tapaan rajoitettu eli se on normaalien settien tapaan on-demand printattu. Tämä ei tarkoita sitä etteikö esimerkiksi ensimmäinen printrun menisi kuumille kiville, mutta vastaavasti settiä ei kannata varastoida komeroon paaleittain eikä setin kortit ole välttämättä mitään suojaisia sijoituskohteita. Paljon kaikkea mielenkiintoista silti tulee sekä Moderniin ja muihin formaatteihin. Setissä ei ole yhtään uutta mekaniikkaa, mutta vanhoja tykitetäänkin sitten koko arsenaalilla. Settiä onkin kutsuttu Time Block kakkoseksi koska se poimii paljon ideoita rakastetusta ja vihatusta Time Spiral/Planar Chaos/Future Sight blokista.
Mythiceissä on monta varsin mielenkiintoista uutta korttia.
Wrenn and Six pitää kirjoitushetkellä setin kalleimman kortin valtikkaa ja tuo tarjolle käyttökelpoisen kahden manan planeswalkerin. Kortti on mielestäni tällä hetkellä aavistuksen verran ylihinnoiteltu siihen nähden mitä se tarjoaa, mutta ns. preorder planeswalker vero on edelleenkin fakta.
Urza, Lord High Artificer on yhden kortin engine joka pesee, linkoaa ja sopivilla mausteilla voittaa pelin käden käänteessä. Tosin modernissa neljän manan creaturen näin pitäisikin tehdä joten näenkin kortin todennäköisemmin EDH pöydissä. Hinnassa on flavööri-lisä.
The First Sliver tarjoaa Commander pelaajille jälleen uuden vaihtoehdon komentajaksi ja on aiheuttanut merkittävien muiden slivereiden hintaan nousupaineita. Toisin kuin kaksi edellistä, katson että tämän nykyinen ennakkohinta on varsin kohdillaan.
Echo of Eons tuo timetwisterin takaisin ja tällä kertaa lisää siihen flashbackin. Efekti on huima ja flashback hinta edullinen joten tätä saatetaan pelata commander-rinkien ulkopuolellakin.
Seasoned Pyromancer näyttää mihin nuori tulimaagi pystyy vanhoilla päivillään. Korttia myytiin ennakkoon alle kympillä mikä oli todellinen alennushinta, nyt ennakkohinnat pyörivät kahden kympin pohjoispuolella kuten kuuluukin. Näen että tämä kortti varmimmin modernissa käytössä setin mythiceistä. Muut setin mythicit ovatkin luokkaa söpö (
Serra the Benevolent), EDH-käyttis (
Unbound Flourishing), flavöörisoturi (
Yawgmoth, Thran Physician), paskamoksi (
Mox Tantalite) ja pari varsin voimallista miekkaa (
Sword of Truth and Justice, (
Sword of Sinew and Steel)) jotka tekevät tuhojaan limitedissä mutta eivät tule keikuttamaan venettä constructed formaateissa. Ja näin on hyvä koska uusien staplejen printtaaminen mythic slotissa olisi aika ikävää. Setin työhevoset löytyvätkin rareista.
Setin value on sen ländeissä sanotaan. Tämä on totta tälläkin kertaa. Horizon Canopy tulee takaisin vihavärisenä cyclenä.
Fiery Islet on arvokkain ja nyt hieman ylihintainen,
Sunbaked Canyon,
Nurturing Peatland,
Waterlogged Grove ja
Silent Clearing ovat hyvin nipussa ja mielestäni oikeammalla hintatasolla juuri nyt.
Prismatic Vista tarjoaa mielenkiintoisen efektin yksi- tai kaksivärisille dekeille ja tämän kortin kysyntä saattaa yllättää.
Force of Negation tarjoaa isoveljensä tapaista efektiä, mutta tällä kertaa ei tarjota suojaa omalle kombolle vaan vastauksia siihen mitä vastustaja saattaa yrittää omalla vuorollaan. Samantapaisia kortteja on kokonainen cycle mutta näen että vain tämä sininen on harkinnan arvoinen. Toisin kuin alkuun uumoiltiin, setissä ei reprintattu
Counterspelliä vaan tilalle saatiin
Archmage's Charm joka tarjoaakin melkoisen työkalupakin vahvasti sinisille dekeille. Tämäkin kortti oli alkuun raskaasti aliarvostettu mutta hinta on jo korjaantunut odotetulle tasolle.
Kaya's Guile tarjoaa samanlaisen sveitsinarmeijanlinkkuveitsen mustavalkoiselle, saa nähdä mahtuuko se midrangedekkeihin vai ei.
Goblin Engineer ei niinkään loista modernissa, mutta legacyssä se tarjoaa melkoisen työkalun sinänsä hieman syrjään jääneelle Painter-combolle.
Hall of Heliod's Generosity tuo enchantmenteille tutun näköisen efektin,
Unsettled Mariner hieman lisäsuojaa humaneille ja
Giver of Runes äitinsä tapaisen suojelijan. Muutoin raret ovat hieman pettymyksiä tai tarkoitettu limitediä varten vaikkakin useampi kortti saa viittauksilla menneeseen hymyilemään.
Tärkeimmät reprintit/uutuudet moderniin ovat listattuna tässä:
Eladamri's CallScale Up, on uumoiltu että tämä saattaa olla tosi hyvä infectissä
Altar of DementiaGoblin MatronFact or FictionCarrion FeederLava DartLisäksi Buy-A-Box promona reprintattiin
Flusterstorm eli se on nyt modernlaillinen ja saattaa näkyä vastauksena Stormia vastaan sideboardeista.
Ai niin, setissä on myös Full-art Snow Covered Basic landit. Rejoice!
HintaIdea tuoda uusia kortteja suoraan moderniin standardin ohi on kiva ja odotettu, mutta jotenkin tuntuu että power levelin suhteen oltiin tällä kertaa varovaisia ja mitään todella rikkinäistä ei tuotu tarjolle.
Koska setti on rakennettu varsin eri tapaan kuin perinteiset Masters setit ja sitä printataan on-demand, ei EV oikein voi nousta yli boksin myyntihinnan. Ennakkomyynti on ennakkomyyntiä. Jos setti ei ole suosittu, yksittäisten singlejen (varsinkin ländien) hinnat tulevat nousemaan varsin koviksi ja päinvastoin. Suosittelenkin tutustumaan settiin joko sealedin tai dräftin kautta, limited näytti varsin kovaa taitoa vaativalta verrattuna moneen muuhun settiin ja osaa synergioista voi olla vaikeaa nähdä alkuun. Toivotan hauskoja hetkiä setin kanssa, osallistukaa avoimin mielin prereleaseihin jotka ovat tällä kertaa poikkeuksellisesti myös dräftinä tarjolla.