Poromagia

Kirjoittaja Aihe: Turnauspakat vs casual-pakat  (Luettu 5004 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Rancid-

Turnauspakat vs casual-pakat
« : 29.08.07 - klo 00:27 »
Saatte arvata ihan itse, mikä tällä kertaa inspiroi jauhamaan saissea voorumille. Anyway, suhteellisen yleisesti tunnettu fakta lienee, että nykymuodossaan pakkaosaston Eternal/Extended/Standard-osioilla pääosa dekkilistoista täyttää "turnauskelpoisen" määritelmän hyvin löysästi. Kyllähän se puolet kokoelmasta kattava blokkidekki on laillinen turnauskäyttöön, mutta onko sillä järkevää tai hauskaa pelata turnauksessa? (Oletan tässä, että keskivertoihmisen mielestä on hauskempaa voittaa kuin hävitä.) Kilpailuhenkisenä pelaajana minua itseäni melkein hävetti dominoida Tampereen viimeisimmässä sanktioidussa Extendedissä jonkun BW-blokkikasaa tuunatulla Aggro Loamilla. Samoin kävi, kun vein Future Sightillä varustetun Flash-kasan Helsinkiin Legacy-turnajaisiin: formaatin reiluin pakka pelasi random elffidekkejä vastaan keskimäärin yhden vuoron, kun mitään countereita tai discardia ei tarvinnut pelätä. Tällaiset pelit eivät ole hauskoja kummankaan osapuolen kannalta.

Tilannetta ei luonnollisesti foorumin osalta auta se, että taitavimmat pelaajat eivät juuri pakkalistojaan esittele - laiskuuden ja techien suojelun lisäksi syynä on varmastikin se, että tunnetun hyviin ("netti"-)dekkeihin mallilistat löytyvät kuitenkin Karstenin metagame-analyyseistä. Lopputuloksena suurin osa turnauspakka-alueidenkin listoista on ainakin alkumuodossaan joko pelikelvotonta tuubaa tai ainakin turnausmenestymisedellytyksiltään luokkaa lumipallo nuotiossa. Kokemattomampia pelaajia jaksavat (yrittää) auttaa lähinnä herrat Ihonen ja Alkio, Vintagen osalta randomilla myös oululaiset. Alkiolle muuten tässä vaiheessa propsit parista suomenkielisestä pakkalistakokoelmasta.

Mitä sitten ajan takaa? No, katsokaapa vaikka Mana Drainin/StarCityGamesin pakkalistaosioita. Siellä on formaattien alafoorumeilla stickynä kulloinkin ko. formaattia hallitseville pakoille omistetut ketjut, joiden avausviestissä esitellään esimerkkipakkalista, kuvataan pelisuunnitelma ja analysoidaan vähän, miten hyvin ja minkä korttien ansiosta pakka pärjää muille paljon pelatuille pakoille. Standardin osalta kehitys on niin nopeaa, että "Deck to Beat"-threadien stickyttämisen ja metagame-analyysin osalta idea lienee vähän epärealistinen, mutta Extendediin ja sitä laajempiin formaatteihin homma sopisi varmaan kuin nyrkki ruumiinaukkoon. Tier2-dekit ja omat modaukset voisivat sitten elää omaa elämäänsä sticky-rajan alapuolella.

Entä sitten dekit, jotka käyttävät hyväkseen jonkun nimenomaisen formaatin korttipoolia, mutta jotka on rakennettu rajallisella budjetilla tai ovat muuten vaan ihan uusi idea? No, jos uskoo pakan olevan turnauskelpoinen (sanan merkityksessä "tällä voi pärjätä"), ensinnäkin uutta pakkaraakiletta pitäisi minusta testata kattavasti formaatin hallitsevia pakkoja vastaan. Jos näyttää siltä, että sillä on edes jonkinlaisia mahdollisuuksia pärjätä kutakuinkin kohtalaisesti, sen voi postata turnausalueelle kehittymään. Jos taas pakan pärjäämismahdollisuudet sijoittuvat PTQ:n (tai edes FNM:n) sijasta keittiönpöytä-casualin tienoille, on sillekin oma paikkansa foorumilla. Kannattaa kuitenkin aina muistaa, että on aivan mahdollista keksiä jotain formaattia rikkovaa täysin vahingossa.

« Viimeksi muokattu: 29.08.07 - klo 01:09 kirjoittanut Rancid- »
Lainaus
TES uses Ad Nauseam more often and ANT uses Past in Flames more frequently.

Poissa Hopo

Vs: Turnauspakat vs casual-pakat
« Vastaus #1 : 29.08.07 - klo 17:05 »
Lopputuloksena suurin osa turnauspakka-alueidenkin listoista on ainakin alkumuodossaan joko pelikelvotonta tuubaa tai ainakin turnausmenestymisedellytyksiltään luokkaa lumipallo nuotiossa.
Ongelmana olen nähnyt itse lähinnä sen että jos lista ei ole netdekattu jostain niin siitä saa kyllä kuulla. He, jotka tänne dekkejään postailevat eivät välttämättä tiedä näitä kirjoittamattomia sääntöjä, joiden mukaan vain tarpeeksi hyvät dekit ansaitsevat oman threadin. Kyllähän se on skeneä aktiivisesti seuraavalle aika itsestäänselvää, mutta henkilöt kuten minä, joiden historia magicin parissa on taatusti pidempi kuin suurimmalla osalla foorumin käyttäjiä, mutta joka on turnausmagicista kiinnostunut vasta viimeisen vuoden sisällä, ei voi välttämättä tietää miten tabuja rogue-dekit tai oma tahto deckbuildingissa ovat. Jokaista potentiaalista epäonnistunutta korttivalintaa kyllä kritisoidaan, mutta perustelut ovat melko usein tasoa "koska se on ihan paska." Ehkä se on jonkun mielestä avun antamista ja rakentavaa. Itse en saisi moisesta mitään irti.

Entä sitten dekit, jotka käyttävät hyväkseen jonkun nimenomaisen formaatin korttipoolia, mutta jotka on rakennettu rajallisella budjetilla tai ovat muuten vaan ihan uusi idea? No, jos uskoo pakan olevan turnauskelpoinen (sanan merkityksessä "tällä voi pärjätä"), ensinnäkin uutta pakkaraakiletta pitäisi minusta testata kattavasti formaatin hallitsevia pakkoja vastaan. Jos näyttää siltä, että sillä on edes jonkinlaisia mahdollisuuksia pärjätä kutakuinkin kohtalaisesti, sen voi postata turnausalueelle kehittymään. Kannattaa kuitenkin aina muistaa, että on aivan mahdollista keksiä jotain formaattia rikkovaa täysin vahingossa.
Näitähän täällä välillä nähään, mutta siihen kuihtuu kehitys kun joku huutaa "kala on jörssiä" tai jotain muuta yhtä kiveenhakattua. Uusille ideoille ei oikein anneta tilaa. Eikä kukaan varsinaisesti jaksa selittää miksi kommentit ovat niinkin suolaisia kuin ne nyt yleensä ovat. Veikkaan monen pakkaidean jääneen esittelemättä juurikin sen takia, että on havaittu moisten kirvoittavan ensisijaisesti sarkastisia suolauksia ja muuta perusnegistelyä. Eternal-pakoista täällä ei juuri käydä keskustelua. Liekö syynä harrastajapula vai se oman techin piilottelu. Maailmalla ovat vähän avoimempia ja smemmenin kaltaiset staratkin osaavat keskustella ilman turhaa pätemistä.

Kaipaisin tänne kyllä lisää säpinää (l. rakentavaa keskustelua, meta-analyysia jne.) eternal-dekkien puolelle. Juoppoblogit ei mua ihan vielä vakuuta kenenkään vintage-taidoista. Hauskaa läppää toisinaan, ei siinä mitään, mutta sellaista heittää naapurin Annelikin, ja Anneli on vaan karjalan karhukoira.
IPU:lle tuli tosiaan heitettyä ääni ..... periaatteet suht kunnossa.

Poissa Rancid-

Vs: Turnauspakat vs casual-pakat
« Vastaus #2 : 29.08.07 - klo 17:32 »
Takerrun tässä ehkä liikaa sanamuotoihin, mutta:

* Netdekkaaminen ei ole millään muotoa pakollista. Esim. Tampereen suurharja Riku Koskinen on viimeiset pari vuotta lunastanut SM-kisapaikkansa täysin kotipolttoisella kasalla, tänä vuonna BRW Sliversillä. En ole ristiretkellä rogue-dekkejä vastaan, haussa on lähinnä parempi laadunvalvonta ja sitä kautta paremmat pakkalistat.

* "Vain tarpeeksi hyvät dekit ansaitsevat oman threadin" --> "Tier2-dekit ja omat modaukset voisivat sitten elää omaa elämäänsä sticky-rajan alapuolella".

* Antaisitko käytännön esimerkkejä "toi on ihan paska" -kommenteista, joissa ei ole edes ehdotettu jotain parempaa korttia korvikkeeksi?

* Viimeisin kalan jörssiyden toteaja taisi olla dekin rakentaja ihan itse. Kalan huonouden huuteluun on syy: kala ON huono.

* Olisit tullut Ropeconiin, niin olisit nähnyt että Rautiola osaa kyllä pelata vintagea ihan oikeasti. Turnaukseen ilmoittautumisessa oli tällä kertaa vielä vähän parantamisen varaa.
Lainaus
TES uses Ad Nauseam more often and ANT uses Past in Flames more frequently.

Poissa hall0n

Vs: Turnauspakat vs casual-pakat
« Vastaus #3 : 29.08.07 - klo 17:38 »
Tosiaan, rogue-pakoissa ei ole mitään vikaa, kunhan ne ovat edes jollain tavalla hyviä ja niillä on avaimia "hyvien" pakkojen voittamiseen. Foorumilla on liian vähän hyviä rogue-pakkoja, kun taas koko-kokoelman-käsittävät "pakat" lisääntyvät jatkuvasti. Joillain (uusilla) käyttäjillä ei oikein ole hanskassa se, että jos pakka on esim. T2-laillinen, ei tarkoita sitä että se olisi turnauskelpoinen.

edit: typo bittitaivaaseen
« Viimeksi muokattu: 29.08.07 - klo 20:48 kirjoittanut hall0n »

Poissa ilpo

Vs: Turnauspakat vs casual-pakat
« Vastaus #4 : 29.08.07 - klo 18:27 »
Mitä vittua? Jos meikää kehutaan, kehukaa edes aiheesta. Muuten otan sen suolana. Sitä kyllä saa kaataa conin perusteella kilokaupalla.

Coni tiivistettynä: PELASIN PASKAA VASTAAN PASKASTI

Määhän pelasin Ropeconissa kiekan draftipakkaakin kauheampaa kapistusta vastaan, yhden budjettioathia vastaan, jonka kanssa en jaksanut keskittyä omaan pelaamiseen tasan yhtään, voitin tosin silti. Kiitti smäshille. Nelosrundilla posautin itteni ulos matsista ekassa pelissä, kun pelasin turhaan riskillä sokeata vastustajaani vastaan. Viimeisellä kierroksella veivasin 40 minsaa tyhjää, kun smäshi tarjoili kaikki dekin tutorit nostaseiskoista vastustajan ainoan uhan ollessa yksinäinen Ahven mindcensor. Tokapelin voitin, ehkä siihen liittyi taitoa, ehkä dekki on vaan parempi ku nallet, mitä vastus tarjoili Meddling Magejen muodossa. Siinäkin oli vielä parhauden huippuna se, että vastus oli elänyt viimeisen vuoden lyijytynnyrissä eikä tiennyt ilpo smäshistä mitään. Eli saldo 2-1-1, voitot draftipakasta ja budjettioathista.

Täytyy tosin todeta, että olin parempi pelaamaan kuin vastustajat, jotka kämmäili kilpaa, jopa se sokea janari, jolle hävisin. Yritin minäkin posauttaa varmasti jokaisen matsin, mutta irtosi sieltä voittoja kivisistä tilanteista. Sokea kaveri siis pelasi Ancestral Recallin ilman backuppia ja mä olin katketa. Paitsi eihän mulla ollu ees countteria 8 kortin kädessä, gushaanpa misdirectionin kouraan. No enpä gushaa kuin kaksi ländiä ja häviän pelin, kun ei oo enää manaa pelata oikeita kortteja. U play good cards I play many. Mitäpä niitä mokseja nostamaan. Tai James Bondia. Tai Misdirectionia/Forcea. Se oli eka kerta, kun smäshi nykii tyhjää molemmilla käsillä.

Keskityin paljon enemmän SM-kisojen side-eventtiin, jossa en tehnyt kuin yhden virheen. Lähdin yhden pelin ilman landia enkä osannut nostaa sitä pelin aikana. Sitä sanotaan tasoitukseksi. Se taisi olla ainoa peli, minkä hävisin random stäx-pelin lisäksi. Matsit silti voitettiin helposti.

Jos testaat kalaa vuosikaudet tai vaikka päivän oikeita pakkoja vastaan, huomaat kyllä, mistä ihmiset puhuu. Eternal-pakkaosio on hiljainen. Se on perseestä, sillä onhan vintaasi suoraan paras... siis ainoa formaatti. Suomessa on vähän ihmisiä, jotka oikeasti pelaa vintagea ja vielä vähemmän ihmisiä, jotka kehittää sitä. Testaaminen vie sikana aikaa ja ei oo ihme, että partiksen pakkalistat on usein testaamatonta jörmöä. On meinaan paljon helpompaa heittää hatusta lista, joka näyttää kaleidoskoopin läpi hyvältä ja postata se partikselle kuin runsas testaaminen ja korttivalintojen miettiminen. Jos jotain kiinnostaa, testasin smäshiä jopa creaturellisia pakkoja vastaan, sillä tiesin niiden olevan ainoa uhka pakalle, joka on kehitetty voittamaan ns. hyvät nettidekit. Testasin kalaa vastaan (BYE) ja goblineita vastaan. Gobot oli aika paha, hävisin varmaan noin joka kolmannen pelin ilman sideä. Suomessa vintagen kehittyminen on mallia odotetaan jenkeistä uusin GAT-lista ja pelataan sillä. Pitäsköhän laittaa juttua Plän B:stä, sillä pärjää turnauksissa.

Varmaan jokainen fisua haukkuva pelaaja täällä on testannut sitä. Mä en oo pelannu kalalla peliäkään ikinä, mutta oon pelannu varmaan 124051320 matsia sitä vastaan ja voittanu suunnilleen niistä 99%. Testatkaa, pelatkaa, huomatkaa. Kala on kuuhaa.
Lainaus käyttäjältä: nastaboi
Hankin Ramoneksen kokoelman, painonnostopenkin ja kuulapyssyn. Sitten pistän fisut pakkaseen ja opettelen postinumeroluettelon ulkoa.

Poissa Anssi

Vs: Turnauspakat vs casual-pakat
« Vastaus #5 : 29.08.07 - klo 21:18 »
Ongelma on myös se, että ihmiset pyytävät neuvoja, mutta eivät sitten välitä niistä. Sitten ne pyytää taas neuvoja.
Kaikki kortit löytyvät myös Cardtraderistä

Poissa Nastaboi

Vs: Turnauspakat vs casual-pakat
« Vastaus #6 : 29.08.07 - klo 22:31 »
Mikään pakka ei synny tyhjiössä. Jos aikoo tehdä pakan johonkin turnausformaattiin, tulisi ensin selvittää edes perusteet formaatin metagamesta eli siitä, mitä pakkoja vastaan voi olettaa joutuvansa pelaamaan. Esimekiksi turnaus-Legacyyn pakkaa suunnittelevan tulisi varautua ainakin ensimmäisen vuoron Goblin Lackeyhyn tai kuuteen Goblin tokeniin, toisen vuoron 4/5 Tarmogoyfiin counterivarmistuksella sekä kolmannen ja neljännen vuoron combotappoihin. Casualissa on tietenkin myös oma metagamensa, joka riippuu voimakkaasti oman peliporukan mieltymyksistä.

Itse en ole Eternalpuolelle aloittanut vähään aikaan uusia aiheita siitä syystä, että yleensä haluan postaamalleni pakalle turnauskokemusta vähintään yhden turnauksen verran. Joskus on käynyt myös niin, että pakka on turnauksessa osoittanut olevansa Massive Failure, joten mitään sanottavaa ei lopulta jäänyt.
Lainaus
[09:36] <Saimu> ei deckin tarvii voittaa nopeasti
Lainaus käyttäjältä: jkk
it's adorable when Sami Häggkvist's opponents think they have a good matchup. Because it never, ever is.
HW
OM

Poissa cosminen

    Vaihtopalaute:
    ( | | )
  • Foorumiaddikti
  • *
  • W:Breeding Pool,Rafiq,RhoxWarMonk,QasaliPride.....
    • Progebändi, jossa vaikutan
Vs: Turnauspakat vs casual-pakat
« Vastaus #7 : 30.08.07 - klo 00:29 »
Hopo sanoi minusta aika hyvin asiasta, mutta koitan nyt jotain kirjottaa (taas) itsekkin.

Kysehän ei ole pelkästään siitä, mitä se postattu pakkalista sisältää, vaan myös siitä, millaisia neuvoja sinne tahtoo. Ja minusta se että jollain ei ole niin paljon rahaa kuin toisella, ei saa vaikuttaa siihen, millaisia neuvoja hän saa itselleen pyytää tai missä hän saa pakallaan pelata. Koska amatöörejä täällä taidetaan kaikki olla. (tarkoitan siis sitä, ettei kukaan ole niin ammattilainen, että elättäisi itsensä mtg:tä pelaamalla). Toki, jos sitä budjetti ei ole olemassa ollenkaan, ehkäpä se casual on silloin aina paras paikka, vaikka sillä pakalla oltaisiin menossa minne tahansa.
Ja, jos johonkin noista turnausosastoista sen pakkansa laittaa, kyllä niitä neuvoja sitten kannattaisi myös kuunnella, varsinkin jos ne on hyvin perusteltuja ja jos ei itsellä ole jotain todella hyvää syytä olla kuuntelematta niitä. Sekin on myös totta että pelkät "- kortti, koska se on paska + kortti 2, koska se on parasta mahtavuutta", kommentit eivät myöskään palvele ketään... mutta...
"kill your darlings"
casual on sitten se paikka missä voi tarrautua kynsin hampain niihin omiin rakkaisiin kortteihinsa, vaikka ne olisivat kuinka crappia tahansa.

Ymmärrän kyllä, että monia turhauttaa kun ei saa tarpeeksi kaipaamaansa vastusta turnauksissa /keskustelua foorumilla tms, mutta pitää ymmärtää suomen vintageskenen, ja jos nyt "itsestäni poiketen" sanon näin, niin sen sisälllä olevan "oikean vintagescenen" koko ei ole järin suuri (ja ovatko he kaikki täällä? en tiedä), joten sitä järin suurta keskusteluakaan on kai aika vaikea saada aikaan, mutta aina kannattaa vaikka itse yrittää aloittaa keskusteluja eri pakoista määrättyyn metaympäristöön, kuten aina välillä jotkut tekevätkin. Ja jo tästäkin syystä kannattaa auttaa niitä aloittelioita, että sitä skeneä saisi suurennettua, nimen omaan rakentavaa/avointa/objektiivista kirjoittelua. Ja jos taas käyttäisin musiikkipuolelta oppimiani sanontoja (kuten tuo darlings), niin:
"Vain musiikilla on merkitystä, ei muusikoilla". - Miten tuo liittyy mtg:hen ja tähän foorumiin? No vaikka niin että jos sitten aloittaa jonkun topikin jollekkin pakalle (esim: eternal osastolle), niin tärkeintä olisi sen kyseisen pakan sisältö/korttien "yhteen toimivuus", eikä oman pään sisältö. Että annettaisiin sen pakan elää parhaaseen mahdolliseen suuntaan (joko siis "täydelliseen", tai kyseisen budjetin/halujen rajoissa tms), eikä sinne suuntaan minne itse kukin sen tahtoisi viedä, tähän sopii vielä yksi taidemaailman klishee, että "me olemme vain instrumentteja, joiden läpi taide virtaa". Ehkä se budjetti mieskin tarpeeksi innostuttuaan ostaa powerit ja näin on yksi ihminen lisää haalimassa lisää ihmisiä ympäriltään "ainoa oikean" pariin.

Tuohon edelliseen topikkiini viitaten mainitsempa Tästä. Tuo on minusta aika hyvin kirjoitettu juttu. Selkeä, linkitetty lista, peli raportteja, ja se, että pakasta on vielä tarjottu jonkinlainen budjetti versiokin, niin väitän että tuossa on aika varmasti jokaiselle jotakin. Ainoa mitä voisi kaivata olisi edes muutaman rivin selostus, mitä ja miten pakalla on tarkoitus tehdä niitä varten, keillä ei ole siitä mitään hajua. Kuvaukset peleistä hieman seivaavat tätäkin.

Tietynlainen nöyryys ja objektiivisuus vie varmasti pelaajan/pakanrakentajan pidemmälle kuin ylpeys ja itsekeskeisyys + kalastaa helpommin uusia. Mutta aina tärkeintä on kultainen keskitie, ei turnausta kuitenkaan voiteta reilulla kaveripelillä ja sillä, ettei viitsi käyttää "epäreiluja" kortteja.

Ja se nyt vaan on totta (ikävää tai ei), että standardia pelataan turnauksissa monilla eritasoilla ja ainakaan tämä foorumi ei ole rajannut mitään eritasoja ainakaan minun tietääkseni pois. Toki joskus on tullut valituksia siitä, miksi olen jonkun pakan siirtänyt casualiin, kuten myös, miksi jotain pakkaa en, ja näitä kuuntelen mielelläni jatkossakin, mutta pyrin aina ensin keskustelemaan topikin aloittajan kanssa, varsinkin, jos hän on uusi käyttäjä. Ja joskus menee aikaa että ihmiset ja asiat "kohtaavat" täällä foorumilla, tavalla tai toisella.

Extendedistä en nyt osaa oikein sanoa erikseen mitään/lisätä mitään mitä ei voisi noista kahdesta kappaleesta soveltaa, muuta kuin että sen kannattajamäärä ainakin täällä foorumilla näyttää olevan vintagea ja legacyakin pienempi + turnauksetkin harvemmassa?

Eli hieman kärjistäen; pakan postaamisessa ei ole pohjimmiltaan ehkä kyse ollenkaan siitä, missä typessä se on laillinen tai onko se minkä tasoinen, vaan siitä millaista neuvoa sille kaipaa.

Korjatkaa, jos nyt olen jossain tai kaikessa aivan metsässä.

Poissa Hopo

Vs: Turnauspakat vs casual-pakat
« Vastaus #8 : 30.08.07 - klo 09:12 »
Mikään pakka ei synny tyhjiössä. Jos aikoo tehdä pakan johonkin turnausformaattiin, tulisi ensin selvittää edes perusteet formaatin metagamesta eli siitä, mitä pakkoja vastaan voi olettaa joutuvansa pelaamaan. Esimekiksi turnaus-Legacyyn pakkaa suunnittelevan tulisi varautua ainakin ensimmäisen vuoron Goblin Lackeyhyn tai kuuteen Goblin tokeniin, toisen vuoron 4/5 Tarmogoyfiin counterivarmistuksella sekä kolmannen ja neljännen vuoron combotappoihin.
Juuri näistä asioista kaipaisin enemmän keskustelua. Niin formaatista yleensä kuin korteista, techeistä jne. Esim. Aven Mindcensorista ei kenelläkään ollut mitään sanottavaa kun peräänkuulutin kokemuksia. Sillehän ei tietysti voi mitään jos ihmiset eivät vain jaksa kirjoittaa tai jos aihe ei kiinnosta, mutta noin periaatteessa aika kuollutta on eternal-keskustelu ollut. Harmi sinällään.

Itse en ole Eternalpuolelle aloittanut vähään aikaan uusia aiheita siitä syystä, että yleensä haluan postaamalleni pakalle turnauskokemusta vähintään yhden turnauksen verran. Joskus on käynyt myös niin, että pakka on turnauksessa osoittanut olevansa Massive Failure, joten mitään sanottavaa ei lopulta jäänyt.
Vaikuttaisi tosiaan vähän siltä, että koska eternal-pelaajia ei hirveästi ole, ei kukaan postaile turnausdekkiään foorumille, vihan välttämiseksi tai muista syistä. Ihan ymmärrettävää ja suotavaa, mikäli piirit ovat pienet. Jenkit taasen lähestyvät asiaa eri tavalla ja seurauksena on vääntöjä siitä, kuka postasi minkäkin dekin ekana millekin foorumille. Mun mielestä dekin perusrakenteen paljastaminen nyt ei välttämättä niin paha juttu ole, sillä kaikki kuitenkin pelaavat jollain tier1-1,5-variantilla. Vähintään siden sisältö on hyvä pitää omana tietonaan, mikäli meinaa pakalla piakkoin turnata.
IPU:lle tuli tosiaan heitettyä ääni ..... periaatteet suht kunnossa.

Poissa duracel

Re: Turnauspakat vs casual-pakat
« Vastaus #9 : 30.08.07 - klo 10:10 »
Eternal-porukkaa on foorumilla niin vähän, ettei täällä oikein synny mitään järkevää keskustelua yhdestä pakasta. Jonkun vintage-dekin postaaminen tänne on aivan turhaa, koska foorumilla on noin kolme ihmistä, joilta siihen edes haluaa kommentteja. Täällä myöskin ketjujen aloitukset ovat tällaisia: "Tässä on mun uus dekki: <lista> kommentteja?" Pitääkö tässä alkaa ihan alusta asti vääntämään formaattia auki, vai pitääkö olettaa, että kysyjä tietää formaatista jotain? Onko hän testannut dekkiä yhtään? Jos kysyjä kertoisi dekistä jotain, voisi kommentointi olla helpompaa ja keskustelua syntyisi.

"Oon testannu dekkiä ja ainoa paha match-up on goblinit, jota ei tunnu voittavat millään, mitä mää teen sille?"

"Oon huomannu, että comboa vastaan pakan kannattaa pelata näin ja saidista tulee vielä herkut jörssin tilalle, ja kavut nyt hyytyy itseensä, mutta pakkaa tarviis vähän tunettaa tänne Äänekosken kovaan control-metaan jotenkin."

Ongelma on juuri siinä, ettei foorumilla ole tarpeeksi formaattiin perehtyneitä ihmisiä, tai edes sellaisia, jotka olisivat pelanneet Vintagea useammassa turnauksessa. Vintageen perehtyminen ei tarkoita sitä, että pitää omistaa powerit, vaan sitä, että tietää miten dekit toimivat ja miten ne voittavat ja mitä dekkejä ylipäätään on olemassa. Ja muutamalla perehtyneellä ei välttämättä ole ihan älytöntä kiinnostusta alkaa selostamaan koko formaattia täällä foorumeilla. Mitä nyt ilpo välillä jaksaa selittää noita perusasioita. Lisäksi näille formaateille omistautuneet foorumit on olemassa, joten niiden sisältöä on aika turha alkaa vääntämään tänne uudestaan.

Itse olen ihmetellyt lähinnä sitä, ettei täällä turnausosastolla juurikaan ole puhetta saidauksesta, vaikka joka dekissä se saidi onkin. Sideboard on TURHA, jos et tiedä täsmälleen mitä dekkiä vastaan mikäkin kortti on, ja mitä sen tieltä otetaan pakasta ulos. Monille side näyttää olevan vain pino kortteja, joka sisältää randomilla vihakortteja, joita kommentoidaan tyyliin "tää on hyvä Elffejä vastaan". Jos oikeasti aikoo turnauksessa menestyä, täytyy sideboard olla suunniteltu. Sidessä on helppo ottaa huomioon myös odotettavissa oleva metagame, kuten me Toginasut teimme ropeconissa.

~jari
Tätä se dementia teettää. Ei dementia! Ei, ei vaan dementia. Sanoinko mä sen dementian taas? Ei dementia vaan väsymys. Väsymystä tarkoitin. Meni sanat sekasin, kun on tämä dementia. Ei dementia ole minulla! Väsymys on vaan. Väsymys ja dementia. Jumalauta!

Poissa instiqma

Vs: Turnauspakat vs casual-pakat
« Vastaus #10 : 01.09.07 - klo 16:03 »
Jos siis aikoo tehdä turnauspakkoja, joilla on tarkoitus menestyä, ei budjetti mielestäni saisi olla mitenkään suuri este. Hyvät kortit maksavat, se on elämää. Jos ei ole rahaa, ei ole hyviä kortteja. Jos ei ole hyviä kortteja, ei saa hyviä pakkoja aikaiseksi.

"Tahtois pelata vintagessa komboa, taskunpohjalta löyty kaks ja puol euroo, saisko pelikelposta listaa?"

 :'(

Poissa JunioRcmf

Vs: Turnauspakat vs casual-pakat
« Vastaus #11 : 01.09.07 - klo 16:29 »
Jos siis aikoo tehdä turnauspakkoja, joilla on tarkoitus menestyä, ei budjetti mielestäni saisi olla mitenkään suuri este. Hyvät kortit maksavat, se on elämää. Jos ei ole rahaa, ei ole hyviä kortteja. Jos ei ole hyviä kortteja, ei saa hyviä pakkoja aikaiseksi.
Mono värisen aggron voi Standardiin saada kohtalaisen halvalla ja ne voivat jopa toimia, mutta tottahan se on, että controllit ovat silti yleensä parempia.

Poissa cosminen

    Vaihtopalaute:
    ( | | )
  • Foorumiaddikti
  • *
  • W:Breeding Pool,Rafiq,RhoxWarMonk,QasaliPride.....
    • Progebändi, jossa vaikutan
Vs: Turnauspakat vs casual-pakat
« Vastaus #12 : 01.09.07 - klo 16:48 »
En itse ainakaan 0-budjettia meinannutkaan, kuten kirjoitinkin, että jos ei budjettia ole ollenkaan, kannattaa harkita casual osastoa, mutta lähinnä sitä meinasin, että toisten pakat maksaa kymmeniä, toisten satoja, ja toisten tuhansia euroja, mutta kyllä kaikilla noilla budjeteilla voi pelata mitä formaatteja tahansa.

Poissa oltrak

Vs: Turnauspakat vs casual-pakat
« Vastaus #13 : 01.09.07 - klo 17:03 »
On toki kaikille osapuolille mukavaa jos turnauksissa kaikilla pelaajilla on sellainen dekki että peleistä tulee jänniä. On kuitenkin ihan ymmärrettävää että ei olla valmiita uhraamaan x0% tuloistaan saadakseen muutaman ratingpisteen enemmän jossain lajissa joka on itsessään jo vähän nolo. Siksi en loputtomiin moralisoisi sitä että ihmiset tekvät epäoptimaalisia tai ei metagameen niin toimivia, mutta kuitenkin jollain tavalla sinnitteleviä buildeja. Minusta esim. oli ihan hyvä tuolla Ihosen toteamus tyyliin: Madness on varsin huono Legacyssä, mutta JOS nyt haluat sitä pelata niin tämä ja tämä toimii, tämä ja tämä ei niinkään. Ehkä joku "X on jörssiä, X on sontaläjä" -viesteistäkin jotain irti saa, että kai niilläkin jotain arvoa on. Hyvä että ylipäätään jaksetaan jeesata.

Mistä päästäänkin ketjun alkuun, eli olisi toki hyvä että ihmiset ymmärtäisivät enemmän formaateista (lähinnä exteded, legacy ja vintage). Ja sikäli olisi toki kiva saada satunnaisesti jotain katsauksia. Andarhan on tehnyt pari näitä katsauksia, hienoa sisällöntuotantoa. Jos jotain samankaltaista jaksaisi väsätä muihin formaatteihin hieman kattavammin taustoitettuna ja joku päivittäisi niitä kerran puoleen vuoteen tai tarvittaessa, tulisi Rikola tyytyväisemmäksi, ja sitähän tässä nyt ensisijaisesti haetaan. Jos joku viitsii yhdenkin tällaisen väsätä niin lupaan tästä suoraan klikata hänelle kokonaisen karmaplussan.

Standard on muita formaatteja enemmän roguealuetta (mikä onkin sen paras puoli), joten siellä lienee ihan OK heitellä villejä ideoita. Jotenkin myös kokisin että FNM:ään ei tarvitse tulla kovin höylätyllä pakalla vaan se on juuri sitä testailua jonka pohjalta voi sitten ns. oikeissa turnauksissa päätyä jonkun pakan hyvyyteen tai huonouteen.

Edit: Vastaanpa nyt saman tien tähänkin:
Kilpailuhenkisenä pelaajana minua itseäni melkein hävetti dominoida Tampereen viimeisimmässä sanktioidussa Extendedissä jonkun BW-blokkikasaa tuunatulla Aggro Loamilla. Samoin kävi, kun vein Future Sightillä varustetun Flash-kasan Helsinkiin Legacy-turnajaisiin: formaatin reiluin pakka pelasi random elffidekkejä vastaan keskimäärin yhden vuoron, kun mitään countereita tai discardia ei tarvinnut pelätä.

Se BW-hemmo oli vissiin ensimmäistä kertaa missään sanktioidussa tapahtumassa, vähän harmitteli itsekin kun sitten tuli sitten juuri Extended-turnaukseen. Kehoitinkin kokeilemaan uudestaan FNM:ssä. Flash nyt oli muuten vain ruma tapaus, kuten kaikki yksittäiset kortit joiden mukaan koko metagametus pitää miettiä. Ansaitsikin potkut. Mutta pointeista toki olen samaa mieltä, esimerkit oli vaan vähän hassuja.
« Viimeksi muokattu: 01.09.07 - klo 17:10 kirjoittanut oltrak »