Kortit ja pakat > Yksittäiset kortit

Korttien alterointi (isoja kuvia, motuilijat varokoon)

(1/20) > >>

etro:
Olen kanniskellut kansiossa joitakin altereita hyvän aikaa, ja sen sijaan että kukaan olisi niitä halunnut, ihmiset haluavat tietää kuinka / millä niitä tehdään. Koska kukaan ei koskaan usko että se on taikuutta, oman edun vastaisesti postaanpa nyt jotain aiheesta :

Mitä tarvitaan ;

(click to show/hide)
Itselläni on käytössä seuraavat välineet ;

6 tuubia akryylejä
2 sivellintä (pieni ja "iso")
Hammastikkuja
Asetonia
Pumpulia
Maalarinteippiä
Joku muu alusta kuin se kuuden tonnin keittiönpöytä

Asetonit, pumpulit ja maalarinteipit voi alkuun kyllä unohtaa, näillä ei oikeastaan tee yhtään mitään ennenkuin sitten joskus. Mutta tulipa mainittua. Vesikippo on kanssa hyvä olla maalien laimentamista / siveltimien puhdistamista varten. Mainitsen nyt vielä erikseen että akryyli on vesiliukoista, ennen kuin joku maalaa korttinsa päälle asetonilla.

Värejä löytyy sininen, punainen, keltainen ja vihreä, sekä musta ja valkoinen. Alkuun varmaan pärjännee ilman vihreääkin (olen kuullut huhuja että sitä voi sekoittaa sinisestä ja keltaisesta). Värien valinnasta voisi kirjoittaa enemmänkin, joten enpä tee niin ja siirryn eteenpäin.

Sekoitusalustoiksi kelpaavat vanhat kortit (etenkin rulescardit, ihan vain siksi että niille löytyy jotain käyttöä). Bonuksena muutaman maalauksen jälkeen saat parit ekstra-alterit kavereille jaettavaksi ;
(click to show/hide)
Sitten tarvitset enää kortin sotkettavaksi. Itse kaivelin esiin yhden M10 Doom Bladen, tarkoituksena lähteä extended art:ia tekemään, eli jatkamaan kuvaa reunojen ulkopuolelle (vrt. full art, jossa kuva jatketaan alaspäin tekstiboksin päälle).

Maalaus ;

Kortteja voi toki maalata ihan summamutikassa mistä sattuu, ja onnistua siinä. Jonkinlainen järkevä työjärjestys kuitenkin on pidemmän päälle ihan hyvä hanskata. Yleensäottaen kuten missä tahansa maalauksessa, maalaaminen aloitetaan pohjalta kerros kerrokselta ylöspäin. Enkä meinaa kortin alalaitaa, vaan syvyyssuuntaa (sikäli kuin pelikortissa nyt mitään syvyyssuuntaa on). Jonkinlainen suunnitelmakin voi olla hyväksi, mutta ehkäpä ekoja commoneita maalatessa lienee se ja sama mitä pläänejä punoo, ekat 10 pahvia menee kuitenkin tekniikan harjoitteluun.

(click to show/hide)
Ensiksi lätkitään pohjamaalia, akryyli ei hirveän hyvin sellaisenaan tartu kortin pintaan, ja ellei halua paksua pintaa ja tekstuuria (kannattaa jättää oikeisiin maalauksiin), niin ohuelti useamman kerroksen maalaaminen on näillä välineillä parempi valinta. Itse maalasin yo tapauksessa mustalla jotakuinkin mustat kohdat kortista, ja loput valkoisella. Toki tässä vaiheessa voi jo vähän väriäkin koettaa hakea, mutta sitä ehtii myöhemminkin. Kuten nyt ;

(click to show/hide)
Läiskin taivaalle *kohtalaisen* hyvin kohdalle osuvaa maalia kerroksen. Ja aloitin taivaasta, koska se on "syvyyssuunnassa" pohjalla. Vaikka mieli tekis alkaa enkelia tuunaamaan heti alkuunsa, kannattaa ehkä vielä malttaa. Jostain syystä tuo väri oli yllättävän peittävää (sekä mustan että valkoisen sekoittaminen yleensä saa sen aikaan), en tainnut tarvita kuin yhden kerroksen.

Taivaan sävy lyötyi sinistä, vihreää, mustaa ja valkoista sekottamalla. Keltainenkin toki sopii vihreän tilalle - mustaa ja valkeaa sekoitetaan kunnes löytyy oikea harmaan sävy, jonka jälkeen lisätään väriä. Tai toisinpäin, lienee se ja sama, mustalla ja valkealla etenkin harmaaseen taittuvassa värissä on isompi rooli. Kuvassa ei tarvinnut osua kuin yhteen kohtaan - vaaleammat ja tummemmat sävyt löytyivät juuri mustaa ja valkeaa lisäämällä

(click to show/hide)
Tein saman pilville. Tämä ehkä demonstroi paremmin sitä että kerralla ei tarvitse tehdä valmista. Taisin tässä tai aiemmin tehdä itse taivaankin valmiiksi, käytännössä liukuvärjäsin rajat piiloon. Jos kuvan ja maalin välille tulee selkeä raja, maalaa vain kylmästi kuvan päälle, ohut läpikuultava maalikerros usein riittää.

(click to show/hide)
Tein pilvet "valmiiksi" - jostain syystä valokuvatessa väriero näyttää vähän tökeröltä, en tosin väitä että se osui muutenkaan kohdalleen. Punaista olisi näemmä tarvittu enemmän. Tässä vaiheessa ajattelin että fiksaan ne myöhemmin ..

Pohjamaalasin siivet. Alareunakin taitaa tässä vaiheessa olla kokonaan mustalla, ainakaan Chippyn nimi ei paista läpi.

Joku ajatuksella tekstin lukenut tajuaa osapuilleen nyt, että en maalannut pohjalta ylöspäin, koska "maa" on kuvassa pilvien takana. En niin, koska minulla oli SUUNNITELMA (eli päätin että jätän vain esimerkin vuoksi maalatusta kortista puolet mustaksi, ja vähät välitän siitä näkyykö maata).

Reunat olivat aikalailla sotkussa, joten putsailin ne hammastikulla. Älkööt peljätkö, siitäkin on kuva ;

(click to show/hide)
Putsaaminen on sitä helpompaa mitä tuoreempaa maali on. Vanhaa maalia poistaessa kannattaa kostuttaa kohta ensin, niin maali pehmenee. Sen verran tarkkana kannattaa olla, ettei riko kortin maalipintaa, sekin on kohtalaisen helppoa.

Teippiä tmv voi harkita rajaamaan maalattavia kohtia. Jos halua löytyy investoida, niin asialle omistautuneesta kaupasta löytänee ihan tarkoitusta varten tehtyä teippiä - tavan maalarinteippi yleensä päästää reunoilta maalia läpi, ja saattaa jättää liimatahroja joiden poistaminen on ihan yhtä hankalaa kuin maalinkin.

Lopuksi sitten päällimmäinen kerros (ja tässä tapauksessa horisontti, kaikkien taiteen sääntöjen vastaisesti), ja kortti on valmis. Kannattaa muistaa signeerata kortti, se nostaa aina lapun arvoa.

(click to show/hide)
Yksityiskohtien lisääminen on aina hyvä juttu, tuostakin kortista löytyy paljon pientä lisättävää, joka tekisi siitä paremman näköisen - pienet detailit ja vaivannäkö rajojen häivityksessä maksavat vain vaivaa, mutta lopputulos on paljon hienompi (eli älä tee niinkuin teen, vaan tee niinkuin sanon - puhe). Pilvien sävyero on nyt silmiinpistävin vika tuossa, myös vasemman laidan mustan olisi voinut jatkaa reunaa pidemmälle (eli ihan tuonne enkelin alle), niin raja olisi hävinnyt.

Lopuksi kortti kannattaa viimeistellä vernissalla, jota saa alan liikkeestä. Ite käytän puolikiiltävää, joka on hyvä ohuena kerroksena. Jos joku on kokeillut mattaa, kuulisin mielelläni mielipiteen. Vernissa tulee siis sprayna (vähän kuin fiksatiivi) - pari-kolme lyhyttä suihkausta 30-40 cm etäisyydeltä ja kuivumaan turvalliseen paikkaan (hiukset, kotieläinten tassunjäljet yms. ovat sangen harmillisia kortin pintaan liimautuneena).

Postailen myöhemmin lisää mm. maalien valinnasta ja sen sellaisesta. Etenkin jos joku on kokeillut eri tekniikoita (eri värejä, kyniä), postaus olisi poikaa. Kysymyksien tekeminen, allekirjoittaneen oikominen, omien korttien postaaminen olisi oikein mainiota. Jos nyt turttasin ja rikoin protokollaa kuvien kanssa, hirveän huudon sijaan ottaisin mielummin ohjeet miten nuo kuvat saa thumbnaileiksi.

kivi:
Kiitos informatiivisesta artikkelista!

etro:
Kirjoittelen vielä noista välineistä jotain kun niin taisin ekassa postauksessa luvata, etenkin maalien valinnasta.

Jos et omista mitään värejä ;

Kirjakaupoista yms. löytyy jos jonkinlaista laatikkoa, jossa tulee setti tuubeja (ja joskus pensseli) - sellaisen ostaminen lienee kaikein fiksuinta ensialkuun. Vaikka laaduissa on ihan oikeaa eroa, ja halvoilla maaleilla ei saa aikaan samanlaista jälkeä kuin kalliimmilla, maalailun alkuvaiheessa maalin laatu ei ole mitenkään tulosta rajoittava tekijä. Jossain parinkymmenen kortin jälkeen saattaa oikeasti alkaa kaipaamaan niitä ominaisuuksia joita kalliimmat maalit tarjoavat (jos silloinkaan). Jos ei ole täysin varma jaksaako puuha innostaa sinne asti, lienee paras ratkaisu ostaa joku laatikko missä tulee täysi setti 15ml tuubeja - koko setti todennäköisesti maksaa saman verran kuin yksi 60ml tuubi kunnon väriä.

Kannattaa huomata että tuo 15ml / tuubi riittää todella moneen korttiin. Vaikka tuubi näyttää pieneltä, väriä ei tässä hommassa hirveämmin kulu.

Huomaa että figumaalit ovat akryylimaaleja, ja näinollen käyvät alterointiin mainiosti. Itse maalasin pitkään sekalaisella setillä 15ml maaleja, joista puolet oli ehtinyt kuivahtamaan käytön puutteessa jo useampi vuosi sitten.

Pensselit ;

Jos aloitellessa maalien kanssa kannattaa valita halvimmat, pensselit ovat sitten ihan eri juttu. Mitään tiimarin vesiväripensseleitä ei kannata ostaa - paras ratkaisu on marssia taidetarvikeliikkeeseen ja pyytää akryylimaalaukseen sopivia pieniä pensseleitä, mielellään teräväkärkisiä. Jos paikallisessa liikkeessäsi ei osata neuvoa (tai ei ole koko liikettä), valitse teräväkärkisiä, jäykkiä pensseleitä, joiden harjakset eivät ole mitenkään erityisen pitkällä. Akryyli on aika raskasta maalia, ja jos harjat ovat liian pitkät (ja pehmeät), itse harjasosa antaa periksi kun yrität maalata (eli maalissa oleva kärki pysyy paikallaan ja varsi liikkuu) - yhtähyvin voit skipata pensselit ja alkaa sormimaalaamaan.

(click to show/hide)
Kuvassa ylin pensseli on oikein mainio tarkkaan työhön, keskimmäinen yleensäottaen pätevä, ja alin juuri sellainen mikä kannattaa jättää kaupan hyllylle - sopii lähinnä pohjamaalin levittämiseen.

Joka tapauksessa muutaman kortin maalattua alkaa kyllä hahmottumaan millaiset pensselit ovat hyviä, ja seuraavaksi osaa ostaa juuri sopivat. Pensselit ovat kuluvaa tavaraa, joten jos tuli kauppoihin petyttyä niin kohtapuoleen pääsee joka tapauksessa valitsemaan uusiksi.


Jos halvoilla pääsee pitkälle, miksi ostaa kalliimpaa ?

(click to show/hide)
Oheisissa kuvissa nakataalien ainoa ero on välineet - maalasin vasemmanpuoleisen jämillä, kävin välissä kaupassa, ja ostin oikeanpuoleiseen uudet maalit. Kuvaa katsellessa ei kannata välittää korttien tummuus/sävyeroista, ne johtuvat lähinnä siitä että valo tulee kuvan oikeasta yläreunasta, ja valaisee oikeanpuoleisen kortin aika eri tavalla. Sen sijaan detailit (esim. ylälaidan puusto) on vasemmanpuoleisessa sekä läpinäkyvämpää, että tuhruisempaa. Lisäksi kuva ei kerro sitä että oikeanpuolimmaisessa maalikerros on ohuempi ja tasaisempi.

Paremmissa maaleissa on (useinmiten) yksinkertaisesti parempi pigmentin voimakkuus - saat peittävämmän kerroksen samalla maalin määrällä. Kun pensseliin latoo runsaasti maalia, akryyleillä saa kyllä peittävää jälkeä, mutta yleensä myös korkeaa ja epätasaista. Lisäämällä vettä maalista tulee tasaisempaa ja ohuempaa, mutta läpikuultavaa. Maalit joissa on enemmän pigmenttiä peittävät ohuemmilla kerroksilla, jolloin maalaaminen on helpompaa, detaileista saa tarkempia, ja ne eivät kuulla läpi. Jos haluaa oikeasti oikeasti tehdä mahdollisimman hyvää jälkeä, kannattaa aina maalata mahdollisimman ohuella (=vetisellä) kerroksella, vaikka siitä tulee enemmän työtä.

Mitkä värit-värit ostaa ?

Seuraava teksti tulee olemaan vähän raskasta luettavaa, eikä siitä kannata ottaa stressiä jos olet juuri aloittamassa.

Irtotuubeja ostettaessa hinnat liikkuvat 5-20 euron välillä, riippuen sävystä (ilmeisesti osa väriaineista on kalliimpia, tästä vähän enemmän vielä myöhemmin), ja merkistä. Omat maalini ovat sarjasta jossa hintahaarukka osuu 8-16 euron välille - oli miten oli, noihin hintoihin ei tee juuri mieli hankkia kaikkia mahdollisia tuubeja, joita sarjasta riippuen saattaa olla 50-80.

Sen sijaan kannattaa ostaa ne värit, joita ilman ei pärjää.

Musta ja valkoinen ovat käytännössä pakolliset. Jos voit valita, osta molempia isot tuubit, koska niitä kuluu käytännössä joka kerran kun sekoitat maalia (tai pohjamaalaat kortin) - värejä ei.

Sininen, keltainen ja punainen pääsääntöisesti ovat pakolliset - niillä *pitäisi* pystyä tuottamaan kaikki muut tarvittavat värit. Valitettavasti näin ei käytännössä kuitenkaan ole. Jotta asia olisi tehty mahdollisimman vaikeaksi sunnuntaimaalarille, esim. punaista löytyy helposti 10+ kappaletta, alkaen oranssihtavasta, päättyen lähes violettiin, eri tummuusasteissa. Jos haluat värin #FF0000, tervemenoa arvaamaan Cadmium, Naphthol, Quinadricone, Pyrrole -akselilla oikeaa väriä, etenkin jos niistä löytyy vielä light/medium/deep versiot. Kaikista väreistä löytyy "kylmä" ja "lämmin" versio, joka lähinnä viittaa siihen mihin väriin ne taittavat. Jos nuo määritelmät ei aukene, säädä monitoristasi värin lämpötilaa kahden ääripään välillä, niin näet miten värin "lämpötila" vaikuttaa asiaan.

Tuntuu hifistelyltä, mutta seuraava kuva saattaa demonstroida ongelmaa :

(click to show/hide)
Molemmat viivat on tehty sekoittamalla kahta eri sinistä samaan punaiseen. Kuvassa ylempi sininen menee nätisti violetin kautta, mutta alemman välivaiheet ovat etäisesti violetin, harmaan ja ruskean risteytystä. Esim. korteissa usein esiintyviä tummansinisiä yötaivaita on käytännössä mahdotonta maalata alemmalla sinisellä, kun taas en edes viitsi arvata miten käy edellisessä viestissä olevan Doom Bladen taivaan kanssa ylemmällä.

Jos haluat saada käytännössä kaikki värisävyt irti kortteja maalatessa, parasta olisi ostaa 2 sinistä, 2 keltaista ja 2 punaista, molemmista lämmin ja kylmä versio. Käytännössä pärjää kyllä kahdella sinisellä (omat ovat Pthalo Blue Red Shade ja Cerulean Blue), ja sitten valitsee vain mahdollisimman neutraalin punaisen ja keltaisen (Pyrrole Red / Cadmium Yellow ovat omat). Sitten jos joskus tulevaisuudessa tuntuu vielä siltä että maalailu nappaa, voi käydä ostamassa muitakin värejä, vihreää, ruskeaa, violettia yms. Vaikka näitä ei *tarvitse*, värejä sekoittaessa säästyy aikalailla aikaa kun voi aloittaa sekoittamisen suoraan melkein kohdalleen osuvasta väristä, sen sijaan että joutuu vekslaamaan perusvärien kanssa.

Merkinnät väreissä

Kaikissa (pätevissä) maaleissa on vielä joitakin merkintöjä jotka voisin käydä läpi ;

(click to show/hide)
Ylläolevassa kuvassa tuubien takapuolella oikeassa laidassa on neliö - keltaisessa umpinainen ja vihreässä puoliksi värjätty. Neliö kertoo jotain värien peittävyydestä akselilla "translucent - opaque", asteikko menee valkoisesta neliöstä mustaan, jossa valkoinen on läpinäkyvin ja musta peittävin. Tässä puuhassa ja etenkin alkuvaiheessa ei varmaan hirveästi yllätä että ota aina maali joka on peittävin. Jos välttämättä tarvitset tiettyä sävyä, myös valkoisen voi ottaa - tällöin tosin tulet tarvitsemaan vähän enemmän kerroksia maalatessa, tai väriä pitää jatkaa mustalla / valkoisella peittävyyden saavuttamiseksi (tämä myös tuppaa tosin tekemään sävystä harmaamman).

Valmistajat eivät kuitenkaan tee läpinäkyviä värejä ihan vain kiusallaan - niille on ihan oikeaa tarvetta "oikeassa" maalaamisessa. Oma mielipiteeni kuitenkin on, että mätsikkiä maalatessa kannattaa valita mahdollisimman peittävät värit, koska värikerroksen paksuus on korttia kopeloidessa aika oleellinen asia.

(click to show/hide)
Permanence kertoo värin kestävyydestä, asteikolla C,B,A,AA, jossa C on heikoin. En ole nähnyt alle A akryylejä, ja ovat kestäneet aivan hyvin (etenkin vernissalla päällystettynä).

Series kertoo värin sarjan. Sarjalla ei ilmeisesti maalausteknisesti ole yhtään mitään merkitystä, vaan värit ovat hinnoiteltu sarjan mukaan. Ero Series 1 ja Series 4 maalilla saattaa olla sen 100%, joten ihan pikku erosta ei ole kysymys. Kyseessä on aika voi-voi tilanne, koska nimenomaan itse värin väri vaikuttaa sarjaan, jolloin jos tarvitset tietyn sävyistä maalia, tuskin pääset valitsemaan sitä usean sarjan väliltä.

Lisäksi vielä löytyy merkintä "Lightfastness", joka kertoo siitä kuinka herkästi valo vaikuttaa värin kestävyyteen / kirkkauteen, vrt. verhojen / huonekalujen auringossa vaaleneminen. Korkeampi arvo on yksiselitteisesti parempi, joskin ehkä vähän yhdentekevä. Kyse on taikakorteista, ja todennäköisyys päivänvalolle altistumiseen on aika heikko.

Lisää tietoa merkinnöistä ; http://www.winsornewton.com/resource-centre/composition-and-permanence-tables/

Loppuun vielä, tuntuu tyhmältä puhua seinille, joten jos joku oikeasti haluaa lisää tietoa jostain aiheeseen liittyvästä (tai liittymättömästä), postatkaa. Myös oikoa saa, itelläni ei loppupeleissä ole hirveän pitkää kokemusta aiheesta tai akryyleistä yleensäkään, saatan puhua täyttä huttua.

jupu_:
siis tarkoittaako tämä korttien "alterointi" kokonaan maalamista vai pientä muokkausta? hehheh tadanpa opetella tämän ja tehdä jokaiseen pkaani 4 black lotusta :D

Temppi88:

--- Lainaus käyttäjältä: jupu_ - 25.08.09 - klo 19:26 ---siis tarkoittaako tämä korttien "alterointi" kokonaan maalamista vai pientä muokkausta? hehheh tadanpa opetella tämän ja tehdä jokaiseen pkaani 4 black lotusta :D

--- Lainaus päättyy ---

Se tarkoittaa vaan pientä muokkausta.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta