Mun kuukauden juomat on tässä:
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/2023190/1507047_10153938056273329_5634670700634146434_n.jpg)
Ministi kitinää AlkostaAloitetaan nillitys suomen paskasta alkoholipolitiikasta, silleen ihan ministi vain. Alko on saanut pitää monopolinsa muun muassa sillä että se tarjoaa kaikille tasapuolisen tarjonnan, ei pidä paikkaansa! Just tuo Kiven mainitseman Arkadian vuoksi, monesti tullu bongailtua oluita joita voisi maistella, mutta ei, ei ole tarjolla muualla kuin tuolla lippulaivalla.. pyh. Hille Korhonen "uhkaili" tuossa ihan justiinsa että jos vahvemmat oluet/viinit vapautetaan kauppoihin menetetään pirusti alkoja = töitä, no just joo. Taitaneehan se olla että suurin osa alkon masseista tulee viineistä, mutta saisivat ainakin nuo vahvemmat oluet päästää kauppojenkin hyllyille jotta ei tarvitsisi edes maistella naurettavia Koffin APA, tai IPA virityksiä joiden alkoholi % on täysin ristiriidassa kyseisen tyylin oluista.
Toinen asia mikä edelleen ihmetyttää on tuo että miksi ihmeessä pienpanimoita ei vapauteta myymään omia tuotoksiaan suoraan panimolta, kuten viinien valmistajat saavat (okei eipä niitä täällä pahemmin ole). Onneksi Alko tajusi muuttaa edes tuota että ottavat pienpanimoiden tuotteita myös paikallisesti, ennen piti rasvata edustajia ottamaan tuote valikoimiin + tuottaa sitä tarvittava määrä että joka ikiseen alkoon saatiin joku pullo hyllylle. Verotukseen ei jaksa edes mennä, mutta siinäkin valuu hyvät rahat hukkaan ulkomaille.
Itsellä tulee ostettua nykyään melko harvoin Alkosta mitään muuta kuin erikoisempia oluita, jos ei ole tullut käytyä visiitillä Haaparannassa josta löytyy Systembolaget. Tai joskus vahingossa joku Jallu tai minttuleka pilkille.
Uskon että ei mene montaa vuotta niin Alkon monopoli sortuu!
Aiheeseen..
Kuukauden rommi:
Diplomatico Reserva Exclusiva
Olin hieman epäileväinen tämän suhteen, kun oli tullut maistettua tuota Reserva 8 vuotista joka oli mielestäni todella pliisu ja vetinen. Noh tämä ei! Todella miellyttävä, täyteläinen ja MAKEA kypsytetty rommi, mikäli sellaisista pitää. Tuoksu: makea, vaniljainen, karamelli sekä jotain aprikoosi/banaani tuoksuja. Maku: karamellimainen, hedelmäinen, pehmeä ja suhteellisen tasainen makuelämys ilman jälkipoltteita, maku tosin jäi mukavasti pyörimään suuhun toviksi siemailun jälkeen.
Verrattiin tätä, Angostura 1919 sekä El Dorado 12 keskenään silimät kiinni/killissä ja taisipa se lähes kaikkien maistelleiden kesken olla parasta. Angosturassa jäi maku hieman laimeaksi (no siis on sekin pirun hyvää) ja El Doradossa on ehkä hivenen stydimpi viunamaku (tulee lopussa, mutta se toki ei välttämättä ole kaikkien mielestä paha asia).
Kuukauden viski:
Laphroaig 10 litran pönikkä
Tattua Islay kamaa, turvetta, kyllä kiitos!, savua, onko näissä jo sitä liikaa?
Maistelussa oli männä viikonloppuna tätä ja Ardbeg Uigeadail ja ainoa syy minkä takia valkkasin tämän oli hinta-laatusuhde (Litra makso 40€). Suorilta hörpittynä tuo Uigeadail on paljon ärtsympää kamaa, mutta siihen jos vähän näyttää vettä jonkun tilkan niin siitäkin saa enempi irti.
Kuukauden olut:
Kallio Artisan Brewery & Birra Amiata Lura
Onko tullut liikaa hörpittyä ipaa, apaa, ja ibut pyörii vain silmissä? Eläpä huoli ja käväse ostamassa vaikka tämä. Oli niin yllättävä olut että piti käydä ostamassa pari jopa jemmaan. Maku oli todella miellyttävä ja mukavan kirpsakka, vivahteita yrteistä löytyi ja olut oli mielestäni hyvin tasapainossa. Jos dikkailee erikoisuuksista niin suosittelen. Itselle tuli mieleen nuo lambic/sour oluet, mutta sahtiahan tämä vähänkuin on.
Bonuksena koko viimevuoden löytö:
Umeshu liköörit, tarkemmin Choya Kishu. Tätä kiitos lasiin aurinkoisena kesäpäivänä jääpalojen kera! Näitäkään herkkuja ei valitettavasti Alkoista pahemmin löydy.. tetrissä on ollu hesoissa tuota Sararia.
Itsellä kesä ja sen tuoma lämpö vaativat arvoisensa juoman, joten mikäs sen parempaa kuin kylmä irkkusiideri. Tähän kategoriaan kuuluvatkin kärkinimet Magners ja Bulmers, joista varsinkin jälkimmäinen on lämmittänyt allekirjoittaneen mieltä ja kehoa jo useamman vuoden. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että kyseessä on perinteinen kuiva omenasiideri eikä sellainen ylisokerinen päärynäversio, josta tulee vain taatusti paha olo siinä auringossa köllötellessä.
En haluaisi viilata pilkkua, mutta: "Bulmers on irlantilainen siideri, jota muissa maissa markkinoidaan nimellä Magners. Bulmers poikkeaa ulkomailla markkinoitavasta Magnersista ainoastaan nimensä osalta."
Jos taas viittasit Bulmersilla tähän pulloon:
(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f3/Bulmers_Original_Bottle.jpg/220px-Bulmers_Original_Bottle.jpg)
.. niin se on englantilaista Bulmersia eli ei irkkusiideriä. ;)
Mutta muuten kyllä samoilla linjoilla ja hyviä valintoja molemmat. Aitoa siideriähän ei Suomestakaan niin helposti saa muuta kuin Alkosta. Ikävää kun niin moni luulee niitä markettien esanssisokerilitkuja tölkeissä mansikkabaani makuineen "siideriksi", vaikka se aito kuiva siideri on hienoissa lasipulloissa lähempänä omenaviiniä. Itsekkin olin vuosia vahvasti sitä mieltä, että aitoa siideriä voi tehdä vain omenoista ja suututti kun ravintolassa esim. tarjoilija ensimmäisenä vaihtoehtona ehdotti päärynäsiideriä, eikä omenaa.
On kuitenkin olemassa ainakin yksi poikkeus mitä jota olen maistanut, missä olen antanut anteeksi myös muun maun kuin omenan käytön: kotimaisen Vakka-Suomen Panimon Prykmestar Ahomansikka–Raparperi, maustettu kuiva omenasiideri. (/keskustelu/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.vasp.fi%2Fkuvat%2FAhomansikka-raparperi%2520%2B%2520tuoppi%252020121.jpg&hash=1a4011fc5201a4169e6731fb5af2e8dd756d9007)