Poromagia

Kirjoittaja Aihe: Old school mtg  (Luettu 48114 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Chill79

Vs: Old school mtg
« Vastaus #120 : 30.07.19 - klo 00:33 »

Suomi kylmänä maana pelaisi Alphasta Ice Ageen asti julkaisuja.
Suomi olisi myös tunnettu herrasmiesten maana, jolloin Mind Twist ja Kikkis (Library of Alexandria) olisivat suoraan bännissä.

Necrolle vois antaa banaania kanssa veikkaisin :o....

-Jyri-

Poissa theBrains

Vs: Old school mtg
« Vastaus #121 : 30.07.19 - klo 17:08 »
Juu Necropotence lienee vähintään rajoitettu, ellei bannattu. Merchant Scroll saa myös välittömän restrictauksen. Sitten voidaan vaikka äänestyksellä mietiä halutaanko muita hienouksia (esim. että Ice Agesta oltava pakassa 3-5 korttia tjsp),  Mitkä reprintit sallitaan jne. Järkeä ja enemmistöä lienee hyvä kuunnella hauskuutta unohtamatta.

Poissa Azakael

Vs: Old school mtg
« Vastaus #122 : 31.07.19 - klo 08:34 »
Tosiaan sitä ajatusta Ice Ageen asti ulottuvasta formaatista on palloteltu. Kuten theBrains mainitsi, Necro ja Merchant Scroll olisi luultavimmin rajoitettu yhteen, mahdollisesti myös Demonic Consultation. Ja Mind Twistin ja Libraryn bännäämisestä mulla on hyviä kokemuksia, itse ainakin kannattaisin sitä.

Muista pakan rakentamisen rajoituksista en ole niin kovin vakuuttunut - mieluummin en asettaisi settikohtaisia kiintiöitä. Siinä helposti käy niin, että tietyt muuten mahdolliset arkkityypit vain tippuu pois jos pitää laittaa esim. 5 "turhaa" korttia sisään.

Ja tosiaan hyvä huomio legacy gp:stä - koitetaan välttää sitä viikonloppua.

Poissa Old_Man_of_the_Sea

Vs: Old school mtg
« Vastaus #123 : 01.08.19 - klo 13:00 »
On perin hullunkurista, että täällä tuodaan keskusteluissa korskeasti esille, että MtG:n vanhan liiton hyvää henkeä arvostetaan ja sitä halutaan vaalia. Ja heti seuraavassa virkkeessä nostetaan esiin ajatus, että pieni määrä proxyjä sallitaan. Jostakin kumman syystä Veteran Bodyguardia, Demonic Hordesia, Rock Hydraa tai muita harvinaisia kortteja ei taida olla monellakaan viidenkymmenen (50) pennin väärennöksenä kansioissaan. Mistäpä lie johtuukaan? Mistäpä tosiaan? Kuinka monella pelaajalla taannoisessa lähipiirissään oli 1990-luvun puolivälissäkään Ancestral Recallia, Black Lotusta, Library of Alexandriaa tai muita nykyisin pirullisiin hintoihin nousseita herkkuja? Saati, että itse olisi sellaisen tai useamman omistanut. Voin sanoa, että siihen maailman aikaan omassa tuttavapiirissäni, joka kuitenkin oli ihan kohtalaisen kokoinen, oli yhdellä (1) miehellä kokonainen yksi (1) Power yhdeksän(9)-kortti, ja hänkin myi sen ymmärtääkseni pois tälle vuosituhannelle tultaessa. Revised Taigan hinnalla sai jo silloin vatsallisen keskiolutta, ja moni varmasti koki parempana kohteena sijoittaa Sibeliuksen kuvalla varustettu vihertävä setelinsä keskiketterään kuin palaseen painettua paperia.

Ja täällä herrat ihan vakavasti ovat sitä mieltä, että Old Schoolia on se, kun yhtäkkiä jokaisella osallistujalla onkin realistinen mahdollisuus pelata kourallisella Power yhdeksikköjä. Taivas meitä varjelkoon! Nähtävästi setien aika on kullannut muistot tyystin ja jalat ovat tukevasti irti maasta, mikä on perin murheellista. Jos teidät haluttaisiin oikeasti ottaa vakavissaan aiheen tiimoilta, niin yhtään väärennettyä korttia ei sallittaisi tilaisuudessa. Ei yhden ainuttakaan. Satojen markkojen arvoisia kortteja oli varsin harvalla 1990-luvulla suhteutettuna koko kansalliseen pelaajamäärään. Ja tuhansien eurojen arvoisia tänä päivänä on vieläkin harvemmalla. Jos te todellakin haluatte hetkenkään kuvitella olevanne oikeita MtG:n Vanhan Liiton miehiä, jotka voivat seistä selkä suorana silmiin katsoen, niin unohtakaa tyystin koko proxy-pelleily. Ja toki ne, joilla arsenaalia olisi edelleen rakentaa vaikka se ruotsilaillinen huippuunsa viritetty isolohkokin, joka vääntää jo alakierroksillakin törkeästi, mutta todelliset hevosvoimat tulevat lähellä punarajaa, ovat herrasmiehiä vasta silloin, kun eivät painakaan syöttöpoljintaan pohjaan: Eivät laitakaan niitä parhaimpiaan pakkaansa kunnioituksena vähävaraisimpiaan kohtaan. Olihan tuo viimeksimainittu toki herttainen päiväuni, mutta sitten kuitenkin heräsin ja päästin kissan ulos. Aina löytyy niitä, jotka ovat olleet virtsalla, kun on itsetuntoa jaettu. Ja he eivät ikipäivänä kykenisi hillitsemään itseään, jos olisi mahdollisuus kuohia toinen pelipöydässä. Monilla sellaisillakin on pomminvarmasti myös MtG:n arvokkaimpia kortteja. theBrains ansaitsee kiitoksen oikeasti aikuismaisista näkemyksistään. Nähtävästi hänellä on uskottava näkökulma siihen, mitä suomalainen MtG-pelaaminen oli esimerkiksi kaksikymmentäneljä (24) vuotta takaperin. Ainahan me olemme köyhiä olleet, eikä se väärennöksillä pelehtimällä illuusioksi äveriäisyydestä muutu myöskään vuonna 2019. Teemme itsemme sellaisella ainoastaan naurunalaiseksi.

Danten Jumalaisen näytelmän mukaisesti järjestyksessään neljänneksi (4.) pahin kuolemansynti eli laiskuus ja siihen yhdistettynä ensimmäiseksi (1.) pahin eli ylpeys ovat suorastaan ratkiriemukas yhdistelmä. Jotkut nykyajan aikuisetkin saattavat ilmoittaa esimerkiksi siten, että "jokin on liian pitkä, ja en sitä siis kyennyt lukemaan". He ovat siis avoimen ylpeitä omasta laiskuudestaan tai saamattomuudestaan. Huikeinta tässä on kuitenkin se, kun sama henkilö voi käyttää omaa ehdottoman rajallista aikaansa esimerkiksi jonkun Instagram-hepsankeikan pyrstön hekumointiin, kissavideoiden töllöttelyyn, Jessen neljänkymmenenkahdeksan (48) kermamunkin mahaansa ahtamiseen, Temptation Islandin paristeluiden analysointiin tai muuhun yhtä sivistävään ja ennen kaikkea kehittävään. Moni tällaisista henkilöistä on yleisesti ehdottoman aitoja konditionaali-ihmisiä, joiden sanavarastot ovat äärimmillään sellaisia yleviä suomenkielen sanoja kuin pitäisi/ei pitäisi/olisi/ei olisi/tms. Pitäisi liikkua enemmän ja nauttia kaloreita vähemmän. Olisi suotavaa hankkia itselleen asiallinen ja ajantasainen ammatillinen koulutus tässä alati muuttuvassa maailmassa toimeentulon turvaamiseksi. Ei olisi aikoinaan pitänyt myydä tuplaländejä ja ostaa niillä rahoilla käytettyä autoa tai matkapuhelinta. Pitäisi lopettaa tupakanpoltto tai nuuskan käyttö. Ja niin edelleen, ja edelleen. Konditionaali on aivan mahtavan aikaansaava tekijä, kun sen antaa kukoistaa omissa sanavalinnoissa. Tunnistamme näitä henkilöitä itse kukin ympärillämme. Tarkkasilmäisimmät saattavat nähdä sellaisen luimistelevan peilissäkin.

Vaikka tänä päivänä hyvin harvat aidot Old School-sedät voivat tyytyväisinä käpistellä arvokorttejaan, niin maailmantalouden heittäessä häränpyllyä voi tapahtua sellaisia ihmeitä, joiden edessä vannoutuneimmatkin apassit joutuvat ankaraan paineeseen, kun YT-menettelyt, irtisanomiset tai pankin vaatimat lisävakuudet luottoon liittyen alkavat kuristamaan. Tästä epämiellyttävästä (ja vielä kovin kaukaisenoloisestakin) ajatuksesta hiukan lisää tuonnempana. Mutta nauttikaamme vielä mahdollisuudesta ja seesteisestä ilmanalasta, kun aurinko edelleen paistaa miellyttävästi.

Chill79 esitteli vaikuttavan kattauksen sellaisia herkkupaloja, joista jokainen meistä rahan käsittelyyn tottumattomista pulliaisista on luonnollisesti inhimillisen kateellinen. Joku saattaa suomenniemelläkin olla pikaistuksissaan jopa hiukan katkera, kun toisella on tuollainen hieno asema, jonka voi vielä jättää perinnöksi jälkeläisilleenkin. Aijaijai, kunpa minullakin olisi. Kuinka moni meistä konditionaali-ihmisistä olisi kyennyt samaan suoritukseen kuin hän, ja pitämään kiinni noista timangeistaan liki parikymmentä vuotta? Kun sellaisista oikeasti kovista jätkistä muodostaisi jonon Poromagian ovelta kohti pohjoista, niin jonon häntä ei ehkä aivan Keravalle asti riittäisi. Pääsisikö jono kolmea metriäkään? En ole alkuunkaan varma. Ja meistä Carpe Diem-reppanoista kun lähettäisi jonon päinvastaiseen suuntaan, niin Katajanokalla osa katselisi jo huolestuneena, että mihinkäs nuo loput menevät, kun Suomenlahti lähenee ja miestä edelleen riittää? Jyrillä on varmasti ollut lukuisia paikkoja elämänkaarellaan, jossa nuo arvokkaat kortit olisi ollut varsin helppoa ja perusteltua laittaa lihoiksi. Olisi voinut ostaa uudemman ja paremman auton. Olisi voinut maksaa kenties mahdollisia lainojaan pois, jos sellaisia on ollut. Olisi voinut lähteä huikealle ja pitkäkestoiselle kaukomatkalle vaikka koko perheen voimin. Olisi voinut hankkia matkalaukullisen sinisiä pillereitä ja villottaa menemään Amsterdamin Punaisten Lyhtyjen kortteleissa kuukausitolkulla muistellen kiikkustuolissa niitä hekumallisia saavutuksia. Olisi voinut ostaa viisitoistatuhatta (15000) askia korkealaatuisia amerikkalaisvalmisteisia filter-savukkeita. Kaikki me konditionaali-ihmiset olisimme jokseenkin varmasti jossakin kohdassa tehneet sellaisia ratkaisuja, jotka vuonna 2019 harmittaisivat. Yleisen suomalaisenkin mittapuun mukaan keräilykorteissa tuollaisen summan pitäminen voi varmasti vaikuttaa liki hulluudelta. Mutta tavanomaisen suomalaisen aikuisenkaan kapasiteetti ja suorituskyky ei ehkä ole aivan niin vaikuttava lopunperin, kuin mitä voisi toivoa. Pääjoukko kansalaisistamme on oletettavasti huomaamattaan tai ymmärtämättään ajanut koko tasavallan sellaiseen tilaan, jonka seuraukset eivät tule naurattamaan, kun horisontissa näkyvät mustat pilvet meidät saavuttavat. Seuraavaksi varsin karut, mutta laveat perusteet sen tueksi.

Keväällä 2009 Suomen valtion velka oli viisikymmentäkolme (53) miljardia euroa. Muutos kymmenessä (10) vuodessa on ollut jäätävä. Vuoden 2018 lopussa velkasumma oli lähes sataviisi (105) miljardia euroa. Positiivista on toki se, että valtiomme BKT:en suhteutettuna lukema on EU-tasolla maltillinen, mutta yksisilmäinenkin on toki kuningas vain sokeiden joukossa. Jos kuorma ja taakka jaettaisiin tasaisesti koko kansallemme, saisi jokainen kansalainen vastasyntyneestä vauvasta kansakunnan vanhimpaan vaariin reilun yhdeksäntoistatuhannen (19000) euron siivun itselleen maksettavaksi. Tämä siis siitä onnesta ja ilosta, että saa sanoa olevansa suomalainen. Siihen päälle tokikin sitten henkilökohtaiset luotot. Kenties räikein esimerkki talouspolitiikan yksityistä velkaantumista suoraan voimistaneista vaikutuksista on opintovelkojen hirmukasvu. Opiskelijoilla on nyt kontollaan lähemmäs neljän (4) miljardin euron opintovelat, joiden määrä on viimeksi kuluneen vuoden aikana paisunut peräti kaksikymmentä (20) prosenttia. Opiskelijoiden räjähdysmäinen velkaantuminen alkoi kohta sen jälkeen, kun pääministeri Juha Sipilän hallitus reilut kaksi (2) vuotta sitten leikkasi tukimuotoista opintojen rahoitusta ja kannusti näin nuoren väestömme velkaantumaan.

Todennäköisesti samanlainen yhteys on osaltaan johtanut muidenkin toimeentulon tukimuotojen leikkauksista asunto- ja kulutusluottojen kasvuun. Varsinkin, kun samaan aikaan rahapolitiikka on painanut korkoja kohti nollaa (0) prosenttiyksikköä ja kannustanut samalla pankkeja kasvattamaan luottojen tarjontaa. Kun tulot polkevat paikoillaan tai kohenevat ainakin verkkaisemmin kuin asuminen ja eläminen kallistuvat, on syntynyt kasvavaa houkutusta jatkaa tuloja velkaantumalla. Kotitalouksien velkaantuminen tuskin on yllätys, kun talouspolitiikka on luonut ja lisännyt kotitalouksien tarvetta velkaantua ja rahapolitiikka on samaan aikaan tarjonnut houkutukset ja keinot tavattoman helppoon velkaantumiseen.

Maksuhäiriöisten ihmisten määrähän on noussut Suomessa jo yli kolmeensataankahdeksaankymmeneentuhanteen (380 000). Vuonna 2008 vastaava luku oli kaksisataayhdeksänkymmentäkaksituhattaviisisataa (292500). Vaikka talous on tokikin kääntynyt nousuun jo hyvän aikaa sitten tilastojen valossa, ulosottoluvuissa ja maksuhäiriömerkinnöissä se ei ole näkynyt suotavana kehityksenä. Suomen noin viisi ja puoli (5½) miljoonaisesta väestöstä alle kahdeksantoistavuotiaita (eli lapsia) on karkeasti noin yksi (1) miljoona, joten näin ollen neljä ja puoli (4½) miljoonaa on sellaisia, joilla periaatteessa pitäisi olla mahdollisuutta ylipäätäänkään ottaa velkaa siten, että sillä sotkee luottotietonsa. Keskimäärin noin yhdeksän (9) sadasta (100) suomalaisesta aikuisesta on siis maksuhäiriöisiä nykyisin. Ei vielä aivan kymmentä (10) prosenttia, mutta eiköhän tuo hurja luku ohiteta lähivuosina.

Suomalaisilla kotitalouksilla, yrityksillä ja yhteisöillä on pankkilainaa lähemmäs kaksisataaneljäkymmentä (240) miljardia euroa, mikä on yli kaksi (2) kertaa valtiontalouden velkamäärä. On toki monta monituista kansalaista, joille tuollaiset summat saattavat mennä yli ymmärryksen. Miljoonan ja miljardin erohan ei pelkistettynä ole kuin kolme nollaa, eli ei juurikaan mitään. Mutta voihan sen nähdä toisellakin tapaa. Jos vieressäni olisi miljoonan euron kolikkokeko, ja heittelisin keosta yhden (1) sekunnin välein lantin vaikkapa kaivoon tauotta, kuluisi koko kasan käsittelyyn hiukan yli yksitoista ja puoli (11½) vuorokautta. Mikäli tekisin saman tempun yhden (1) miljardin euron kokoiselle kolikkovuorelle, kuluisi tauotta aikaa kolmekymmentäyksi (31) vuotta sekä päälle kahdeksan ja puoli (8½) kuukautta. Eli, ehkä on kuitenkin tavan Liisalle ja Jarmolle kuitenkin puhua niistä kolmesta nollasta. Kun viisi ja puoli (5½) miljoonainen katajainen kansa pelehtii miljardiluokan asioilla, olisi kaiken järjen mukaan oltava erittäin tarkkana ja varuillaan kaiken aikaa. Valitettavasti 1990-luvun laman läksyt ovat jo valuneet Suomessakin kuin vesi hanhen selästä, ja vuoden 2008 taantuman oireita yritettiin valtiollisella ja ennen kaikkea globaalilla tasolla lääkitä, mutta varsinaiseen tautiin ei ehkä Islantia lukuun ottamatta tosiasiallisesti kajottu. Seuraavaksi välikysymys: Miksi teille arvoisat lukijat messuan niinkin epäseksikkäästä ja monille suorastaan luotaantyöntävästä aiheesta kuin talous?

Koska myös MtG:n ja ennen kaikkea juuri vanhan liiton MtG:n saralla on pohjimmiltaan kyse siitä viheliäisestä vaihdannan välineestä, jota rahaksi nimitetään. Suomessa on toki vauraitakin sukuja, mutta kovin harva niiden vesoista päättää vanhempiensa kartuttamilla omaisuuksillaan ostaa Black Lotuksia tai Chaos Orbeja. Vanhojen korttien muuttoliike on vahvasti tappiollinen Suomesta, kunhan aika hoitaa tehtävänsä. Kun seuraava lama vyöryy mantereellemme ja tasavaltaamme, niin silloin tullaan todellakin punnitsemaan jääräpäisyys arvokorttien päällä istumisesta. Kiusallisintahan siinä tilanteessa toki vielä on se, että jos esim. koko Eurooppa saisi enemmän tai vähemmän talouden lunta tupaan ja jäitä porstuaan, niin yhtäkkiä tarjontaa saattaisi olla hetkellisesti kohtalaisestikin vanhoissa harvinaisissa korteissa alati kasvavan epätoivon kautta. Silloin todelliset korttibisnesmiehet luonnollisesti ovat valmiudessa kädet kukkaroillaan, kun epätoivoiset sopulit yrittävät vielä saada tarjonnan lisääntyessäkin parhaan mahdollisen hinnan omistaan. Mutta jos kysyntä onkin riittävän maltillista, niin silloin on tietenkin ne kuuluisat ostajan markkinat. Ja jos mahdollisella myyjäkandidaatilla vaihtoehtona on esimerkiksi ikäviä kirjeitä Suomen Luotto-osuuskunnalta tai rakkaan Underground Sean laittaminen lihoiksi, niin aika moni valitsee viimeisen näistä murheellisista vaihtoehdoista. Onhan toki niitäkin ihailtavia Geronimoja, jotka antautuvat vasta pakon edessä Sierra Madren vuoristossa, kun mitään ei enää ole tehtävissä. Nämä kunnian miehet myyvät osakkeensa, autonsa, asuntonsa ja kaiken muun vähempiarvoisen ennen kuin hiljaisen ja uskollisen ystävänsä, esim. Volcanic Islandin.

Palaan kuitenkin vielä vuoden 2008 syksystä globaalisti alkaneeseen talouden myllerrykseen, koska se voi tulla vielä kohtalokkaammaksi kuin moni ehkä on tunnistanutkaan. Euroopassa on taivasteltu Italian valtionvelan kehitystä, mutta samalla on suljettu silmät Euroopan keskuspankin rahaelvytykseltä, mikä on luonut eurojärjestelmään jättiläismäisen katteettoman rahan kuplan. Yksikään Euroopan johtajista ei ole esittänyt keinoa, millä velkakupla hoidetaan niin, että se ei romahda. Ei yksikään, lempo soikoon. Samalla kun romahtaisi euromaiden talous. Aihe lienee yksinkertaisesti liian suuri, että siitä uskallettaisiin aidosti puhuakaan. Euroopan keskuspankin (EKP) taseen vastaaviin luetaan kansallisten keskuspankkien kultavarat, kassareservi, ulkomaiset valuuttavarannot, pankeissa olevat talletukset, pankkeihin diskontatut kotimaiset vekselit, kansalliseen keskuspankkiin rediskontatut vekselit, obligaatiot ja muut kotimaisten varojen erät. Setelien määrä ei saisi ylittää taseen vastaavien määrää, mikä pitäisi ymmärtää keskuspankkirahan katoksi.

Nytpä rahaa onkin laskettu liikkeelle moninkertaisesti se määrä, mitä reaalitaloudet ovat kasvaneet. Se uhkaa rahan funktiota yhteiskunnallisena instituutiona, eli siis sen toimintaa maksuvälineenä ja vaihtoarvojen mittana. Kun EKP:n taseen vastattavien summa on paisunut kuin kipein, ärtynein ja tulehtunein finni konsanaan, mutta vastaavien on laskenut kuin lehmän häntä, on lopputulos ennustamaton. Eurojärjestelmän sallittuja instrumentteja ovat operaatiot avoimilla rahamarkkinoilla, tukitoimet ja luottolaitosten minimireservivaatimukset. Vain ne instituutiot, jotka täyttävät minireservivaatimukset, voivat operoida hyväksytyillä maksuvälineillä avoimilla rahamarkkinoilla ja päästä tukitoimien piiriin. EKP on suorittanut tukiostoja tavanomaisen katteellisen joukkovelkakirjaohjelman puitteissa, mutta turvautui jo 10. toukokuuta 2010 lukien ostoihin myös markkinoiden turvaamisohjelman puitteissa. EKP ilmoittaa viikoittain määräaikaistalletuksista turvaamisohjelmansa likviditeetin turvaamiseksi.

Keskuspankin oman ilmoituksen mukaan saldo oli 1. tammikuuta 2019 seuraava. EKP oli luonut rahapolitiikan säätämiseksi ”ad hoc” määräaikaistalletuksia tileilleen niin, että summat olivat vaihdelleet pääasiassa kahdensadankolmenkymmenenkolmen ja puolen (233½) miljardin sekä reilun kolmensadanyhdeksänkymmenenyhdeksän (399) miljardin välillä ja talletusajat ovat olleet pidempiä, kuin mitä normit sallivat. MRO-operaatioiden saldo oli nollattu, mutta LTRO-operaatioiden saldo oli lähes seitsemänsataakaksikymmentäneljä (724) miljardia euroa, mikä oli suunnilleen sama kuin vuotta aiemmin. Suorien ostojen (CBPP-ohjelmat, SMP-ohjelman), vastikkeellisten APP-joukkovelkakirjalainojen ostojen, julkisyhteisöjen joukkovelkakirjalainojen osto-ohjelman ja yrityssektorin joukkovelkakirjalainojen osto-ohjelman kokonaissummaksi muodostui yhteensä karkeasti noin kaksituhattakuusisataaviisikymmentäkahdeksan ja puoli (2658½) miljardia, mikä on lähes kaksinkertaisesti vuotta edeltävään tasoon. Erityisesti olivat lisääntyneet julkisyhteisöjen ja yrityssektorin joukkovelkakirjalainojen ostot.

Eurojärjestelmän mahdollisen yhteisvastuun toteutumisen tapauksessa kupla jaettaisiin EU-kansalaisten vastattavaksi. Se tarkoittaisi, että julkisten ja yksityisten yritysten sekä pankkien velat maksatettaisiin euroalueen veronmaksajilla. Sähkörahan ja setelistön määrän näin raju kasvattaminen oli koko Euroopan talous- ja rahaliiton finanssijärjestelmän hätätoimi, kun haluttiin estää romahdus. Oletus lienee ollut, että setelistön lisääntymisen myötä vauhdittuva inflaatio osaltaan leikkaisi velkaisten valtioiden lainapääomia niin, että loppuosa on hallittavissa ja maksettavissa takaisin. Euron ulkoisen vaihtoarvon nousu olisi ainoa osoitus eurojärjestelmän uskottavuuden parantumisesta, mutta sitä ei ole missään vaiheessa ollut näköpiirissä. Eikä ole edelleenkään. Odotettua eurojärjestelmän toipumisilmiötäkään ei ole havaittavissa, vaan päinvastoin, jos euroalue syöksyisi uuteen finanssikriisiin, ei se kestäisi vastaavaa uutta setelielvytystä. Sen seurauksena järjestelmä romahtaisi ja jäsenmaat ottaisivat käyttöön omat valuuttansa (drakma, liira, peso, markka, frangi, ränkylä tms.). Riskinä on jättiläismäinen rahoituskupla, minkä puhkeaminen laukaisisi hyperinflaation, joka taas iskisi kaikkien noin kolmensadanneljänkymmenen (340) miljoonan euroalueen kuluttajan talouteen. Siitä seuraisi myös varallisuusarvojen romahdus, deflaatio, joka veisi pohjan rahoituslaitosten vakuuksilta. Deflaatioriski on relevantti tekijä ja lienee ollut keskeinen syy isoihin operaatioihin.

No mitenhän sitten meillä menee Suomessa? No, Suomen Pankin tase oli ollut vajaat neljäkymmentäkahdeksan (48) miljardia euroa vuonna 2014, mutta se olikin vuoden 2018 lopulla jo vajaat satakaksikymmentäkaksi (122) miljardia euroa. On huomattavasti helpompaa puhua ilmaston lämpenemisestä, vihapuheesta, ihmisoikeuksista tai muista lopunperin kepeistä aiheista ja olla hiljaa siitä äärimmäisen epämiellyttävästä ja pelottavasta kiistattomasta totuudesta, jossa olemme kaikki valtavassa velkakuplassa, jonka jälkihoidosta ei ole pienimpiäkään täsmällisiä suunnitelmia kärkipoliitikoillamme. Kaikki olemme leikkineet joskus lupsakasta Jerusalem-leikkiä, jossa musiikki soi ja lapset kiertävät istuimia (joita on lukumääräisesti vähemmän kuin kiertäjiä). Kun musiikki lakkaa, kaikki yrittävät syöksyä turvaan ja saada takalistonsa jakkaralle. Joku jää aina ilman, jonka jälkeen poistetaan jälleen yksi istuin ja musiikki jatkuu.

"Those who do not learn history are doomed to repeat it."
- George Santayana

1930-luvun suuri lama oli Yhdysvalloista vuonna 1929 alkanut taloudellinen taantuma. Lama johti tuotannon ja bruttokansantulon kohtalokkaaseen romahdukseen Yhdysvalloissa. Teollisuustuotanto väheni neljäkymmentäseitsemän (47) ja bruttokansantuote kolmekymmentäkolme (33) prosenttia. Työttömyys nousi pahimmillaan yli kahdenkymmenen (20) prosentin. Yhtenä suuren laman alkupisteenä pidetään ns. mustaa torstaita eli 24. lokakuuta 1929, jolloin New Yorkin pörssi romahti. Se ei kuitenkaan ollut suuren laman varsinainen syy. Suuren laman vaikutukset levisivät lähes kaikkiin maailman valtioihin. Latinalaisessa Amerikassa lama alkoi hiukan Yhdysvaltoja aiemmin. Saksassa teollisuustuotannon romahdus oli samaa kaliiberia kuin Yhdysvalloissa. Britanniassa sekä Ranskassa lama käynnistyi vasta 1930-luvun puolella. Yhdysvaltain keskuspankin virheet olivat syynä siihen, että 1920-luvulla rahan tarjonta kasvoi seitsemänkymmentä (70) prosenttia. Tämä luonnollisesti laski korkoja ja nosti osakekurssit pilviin synnyttäen ns. iloisen kaksikymmentäluvun. Vuonna 1929 Yhdysvaltain keskuspankki nosti korkoja ja antoi rahan tarjonnan vähetä lopulta merkittävästi, mikä aikaansai deflaation sekä laskukauden ja edelleen räjäytti pörssi- ja asuntomarkkinakuplan aiheuttaen (lähi)historian pahimman lamakauden. Niinpä niin.

Yhdysvaltain keskuspankki (FED) laski eilen (31.7.2019) ohjauskorkoaan. Miksi ihmeessä tämän jälkeen osakkeet halpenivat, vaikka normaalisti on käynyt aivan päinvastoin? Ja miksi liittovaltiossa, jossa on tällä hetkellä täystyöllisyys, tarvitsee ylipäätään laskea ohjauskorkoa? Puhtaasti arki- ja maalaisjärjellä ajateltuna: Kun korkoja säädellään manuaalisesti pakkosyötöllä ohi markkinavoimien, siitä kasvaa ajan kuluessa lumipallon lailla hirvittävä maailman talouden katastrofi. Aikaa ja paikkaa ei kerrota sen enempää kuin ei Jeesuksen seuraavaa tulemistakaan. Näin myös Euroopassa ja EU:ssa. Kryptovaluutoista Bitcoinin arvo on sulanut puolessatoista (1½) vuodessa noin puolet. Olkoonkin, että viime talvena sen arvo oli jopa vain neljännes zeniittinsä lukemasta, ja kesää kohden arvon lukemaa onkin keinoteltu jälleen ylemmäs. Vastaavasti kullan hinta on kohonnyt noin kaksikymmentäviisi (25) prosenttiyksikköä kuluneen vuoden aikana. Noista voimme itse kukin tehdä johtopäätöksiämme, vaikka indekseistä esim. Dow Jones, Nikkei, Nasdaq ja OMX Helsinki ovat edelleen mainioissa lukemissaan. Se on sitä isojen miesten isoa peliä, johon meistä monellakaan ei ole mitään asiaa. Kirjoittajakaan ei yritä tässä millään tavalla estellä väistämätöntä. Lama ja talouden katastrofi toki tulee, kun on tullakseen. Emme me sille yksittäisinä kansalaisina mahda oikeasti yhtikäs mitään. Voimme tietenkin ottaa sen huomioon omassa toiminnassamme ja mikäli mahdollista, laittaa sukanvarteen riihikuivaa ostaaksemme kenties jotakin, minkä silloin saattaa ehkä saada nykyistä edullisemmin. Tai estääksemme meille tärkeiden asioiden lipeämisen käsistämme. Edellinen kunnollinen kansallinen lamamme oli juuri päättymäisillään 1990-luvun puolivälin höyteillä, kun MtG rantautui tänne karun Pohjolamme perukoille. Lama-ajan lapset pääsivätkin istumaan parhaassa tapauksessa niiden korttien päälle, jotka he kenties edelleen onnellisesti omistavat, ja joissa on sievoinen määrä vaihdannan välinettä kiinni tänä päivänä.

Se kuuluisa tuhannen taalan kysymys kuuluukin, että olisiko keskuudessamme montakin Geronimoa tänä päivänä, jotka olisivat oikeasti valmiita painamaan lisää reikiä vyöhönsä, jotta ei vain tarvitse ikinä ja elinaikanaan luopua näistä rakkaista arvokorteistaan? Ja kuinkakohan moni erityisesti niistä, jotka tulevat joka tapauksessa menettämään rakkaansa seuraavassa talouden Jokulhaupsissa, ymmärtää vielä osallistua Azakaelin masimoimaan turnaukseen loppuvuonna, kun se aidoilla arvokkailla korteilla markan proxyjen sijaan on mahdollista?

"People from your world have so much to lose. You think you know about the ugly side of life, but you do not. You have never tasted desperate. This is a world you will never understand. And you always fear what you do not understand."
- Carmine Falcone (Batman Begins)

Jos modernina ihmisenä jaksoit lukea koko pompöösin esitelmän tänne asti, niin onnittelen vilpittömästi kunniakkaasta suorituksestasi. Tiedät toki itsekin, että moni reppana (TL/DR-toukohousu) jäi matkalle tässä vaativassa erikoiskokeessa kuin entinen mies konsanaan colan juomisen ennätystehtailussaan. Sinä et ollutkaan yksi heistä. Ja olet sen seurauksena todennäköisesti askeleen tai kaksikin edellä montaa tuttuasikin, kun tiedät jo nyt kuinka lohduton asetelma ympärillemme on kavalasti rakennettu. Lisäksi sait bonuksena hetki sitten kohtalaiset perusteet sille ennusteelle, miksi huomionarvoisella todennäköisyydellä maailmassa on seuraavien vuosikymmenten kuluessa entistä tiiviimpi joukko, jolla on melkeinpä kaikki arvokkaimmat MtG-kortit omistuksessaan, vaikka väestömäärä planeetalla kasvaa roimaa vauhtia. Silloin Old School-kentillä valtaosa rahan käsittelyyn tottumattomasta rahvaasta pelehtii proxyillään, kun eivät enää parempaan pysty. Tätäkään et voinut lukea 7-päivää lehdestä tai Ylilauta-sivustolta. Kumma juttu.

Joudun valitettavasti ja ikäväkseni poistumaan tässä kohtaa toistaiseksi määrittämättömäksi ajaksi Hänen taloonsa R'lyehiin, josta uinuva ylipappimme kutsui unessani viime yönä. Kenties kuitenkin kaikesta huolimatta tapaamme loppuvuonna, jos tähdet sattuisivat olemaan silloin suotuisassa asennossa. Tai sitten joskus toiste Disneylandissa. Au revoir mes amis.
Frank: "Morton once told me I could never be like him. Now I understand why."
Harmonica: "So, you found out you are not a businessman after all."
Frank: "Just a man."
Harmonica: "An ancient race."

Poissa Peikko

Vs: Old school mtg
« Vastaus #124 : 01.08.19 - klo 21:34 »

Poissa theBrains

Vs: Old school mtg
« Vastaus #125 : 02.08.19 - klo 11:09 »
Tuosta pitkästä manifestista löytyykin yksi keskeisistä pointeista, eli mikä on kenellekin Old Schoolia. Onko tärkeämpi, että kaikki saavat pelata formaattia juuri haluamillaan powerpakoilla ja proxyttää, vai kenties nähdä aitoja vanhoja ja hienoja kortteja. Vai jotain siltä väliltä. Jengi on tässä asiassa aika jakautunut ns kilpailulliseen porukkaan ja fiilistely porukkaan. Yksi pointti on ollut myös madaltaa osallistumiskynnystä sallimalla proxyt. Itse taisin joskus jäädä vähemmistöön, kun ehdottelin että olisi mieluummin kiva pelata heikommillakin pakoilla ilman proxyjä ja se on minulle ihan ok.

Ps. Minulla on omissa korttiringeissä aina ollut sangen omituista viheltäjää. Ehkä se jollain lailla jopa kuuluu lajiin, että houkuttaa omalaatuista väkeä. Tämän takia en oikein arvosta, että vaikkakin jutut selvästi lähtevät laukalle niin niitä kimppadissataan. Ennemmin yrittää nähdä kaikki erikoisimmatkin henkilöt positiivisina ja tuovan fiilistä ihmeellisillä jutuillaan.

Poissa malin

  • L1-tuomari / MtgSuomi Premium™
  • Vaihtopalaute:
    ( | | )
  • **
  • Taas Helsinginforssassa
Vs: Old school mtg
« Vastaus #126 : 02.08.19 - klo 12:28 »
Onko pakko valita? Tätä herkkua ei pääse niin usein pelaamaan, että eikös molempi parempi?

Viimeksi KaamosCupissa pelattiin ensin ruotsi-korttipoolilla henkeen kuuluvat reprintit ja proxyt sallien, eikä näitä nyt hirveästi näkynyt. Arki-iltaisen 4 rundin turnauksen päätteeksi väki jäi vielä pelailemaan ja myös Wizards' Tournament - tyylin (Alpha-only) - pelaajapari löytyi.

Jos nyt ajatuksena on viikonloppuun osuva ajankohta, voisi pelata sekä yhden valitulla korttipoolilla (ruotsilaillinen, jenkketernal, Italo-Old School ja mitä näitä on) ilman proxyjä & reprinttejä ja toisen sitten proxyt sallien, joko samalla tai eri korttipoolilla (Fallen Empires? Ice Age + Homelands?)

Aikaa formaattisäätöön on vielä, ajankohta on se kriittisin. Sen lukitseminen piakkoin lienee hyvä ajatus.
DCI Lvl 1 judge
Enpä keksinyt tähän mitään hyvää sanottavaa joten en sitten sano mitään.
Mutta sanonpas kuitenkin tän minkä kuulin: Hölmöydestä saimutetaan.

Poissa kivi

  • L1-tuomari / valvoja
  • Vaihtopalaute:
    ( | | )
  • ****
  • Ei tällä kuuhun mennä
Vs: Old school mtg
« Vastaus #127 : 02.08.19 - klo 13:32 »
On perin hullunkurista, että täällä tuodaan keskusteluissa korskeasti esille, että MtG:n vanhan liiton hyvää henkeä arvostetaan ja sitä halutaan vaalia. Ja heti seuraavassa virkkeessä nostetaan esiin ajatus, että pieni määrä proxyjä sallitaan.

Jos vastaisuudessa päätät palata aiheeseen joka on ilmiselvästi sinulle rakas, suosittelen tiivistämisen jalon taidon opettelua. On aika raskasta lukea seinällistä tekstiä jossa on siellä täällä aiheeseen oikeasti liittyvää kommentointia.

Kaikkea hyvää toivottaen,
ystävällinen moderaato
Lainaus käyttäjältä: tutka
< kivi> pultti sun, kaks pulttii sun, pultti, fireblast, fork. PÄRT  PÄRT.

Poissa Prote

Vs: Old school mtg
« Vastaus #128 : 02.08.19 - klo 13:37 »
Onko pakko valita? Tätä herkkua ei pääse niin usein pelaamaan, että eikös molempi parempi?

Viimeksi KaamosCupissa pelattiin ensin ruotsi-korttipoolilla henkeen kuuluvat reprintit ja proxyt sallien, eikä näitä nyt hirveästi näkynyt. Arki-iltaisen 4 rundin turnauksen päätteeksi väki jäi vielä pelailemaan ja myös Wizards' Tournament - tyylin (Alpha-only) - pelaajapari löytyi.

Jos nyt ajatuksena on viikonloppuun osuva ajankohta, voisi pelata sekä yhden valitulla korttipoolilla (ruotsilaillinen, jenkketernal, Italo-Old School ja mitä näitä on) ilman proxyjä & reprinttejä ja toisen sitten proxyt sallien, joko samalla tai eri korttipoolilla (Fallen Empires? Ice Age + Homelands?)

Aikaa formaattisäätöön on vielä, ajankohta on se kriittisin. Sen lukitseminen piakkoin lienee hyvä ajatus.

Hyvä idea tuo, että järjestäisi proxyttömän ja proxyllisen turnauksen. Järjestäjä voi sitten pähkiä onko proxytön myös reprintitön jne.

Mitä formaattiin tulee, tuo Fallen Empires on jossain näissä jenkki tms (ainakin siinä, mitä CFBE järjestää GP:illä) versioissa laillinen, joskin rehellisesti pelattavia kortteja taitaa löytyä kaksi: Hymn to Tourach ja Icatian Javelineer.

Olen Ice Agen ja Homelandsin korttipooleja tutkinut Premodernia varten, niin epäilen silti näiden 94-95 settien lisäarvoa formaatille, vaikka Ice Agesta jonkin verran pelattavia kortteja Old Schoolin powerlevelillä varmasti löytyisi Necropotencen ja Portentin sun muiden lisäksi. En myöskään lähtisi luomaan keinotekoisia rajoitteita mihinkään formaattiin, että jostain setistä on oltava x korttia ja toisesta määrä y, mikäli nämä setit otetaan mukaan.

Poissa Possu81

Vs: Old school mtg
« Vastaus #129 : 02.08.19 - klo 17:09 »
Kannatan tuota ruotsalaista 93/94 formaattia reilulla määrällä proxyja. Kuitenkin melkein sama miten pitkälle sarjoja olisi jatkettu niin ongelmaksi tulee tuo p9. Unlimitedin commonit ja uncommonit eivät nyt vielä ainakaan kovin kalliita ole, max 25€/kpl.

Poissa Azakael

Vs: Old school mtg
« Vastaus #130 : 09.08.19 - klo 09:46 »
KaamosCup 2019 järjestetään Helsingissä lauantaina 2.11.

Kaikki muut yksityiskohdat kerrotaan myöhemmin kun varmistuvat.

Poissa Prote

Vs: Old school mtg
« Vastaus #131 : 09.08.19 - klo 11:37 »
Kannatan tuota ruotsalaista 93/94 formaattia reilulla määrällä proxyja. Kuitenkin melkein sama miten pitkälle sarjoja olisi jatkettu niin ongelmaksi tulee tuo p9. Unlimitedin commonit ja uncommonit eivät nyt vielä ainakaan kovin kalliita ole, max 25€/kpl.

Itse pidän eniten ruotsalaisesta b&r listasta, mutta orggis kuvalla ja old framella olevat nonfoil reprintit sallittuna ilman kielirajoitusta, tällä ei tarvisi proxyttaa mm. dualeita, jos omistaa vain Revisedit.

FBB:t on peruskorteistakin ihan pirusti hienompia kuin unlimitedit ;)

Poissa Possu81

Vs: Old school mtg
« Vastaus #132 : 10.08.19 - klo 17:26 »
93/94-toiminta parantuu tai ainakin on muutoksessa. Vielä ei ole selvillä millainen versio formaatista "voittaa", mutta selvästi yhteisö yrittää luoda joustavampaa ympäristöä. Myös CE/ICE salliminen jossain ympäristöissä antaa hieman laajennusta proxyttömälle pelille. http://www.wak-wak.se/decks?fbclid=IwAR356HAnjGAbo8tDOzOB1_revIcSvUd_FWie1PC8aPGQVyL4B3PdBn2Kip8 Kannattaa seurata minkälaisia muutoksia on tulossa.
Järjestäjien olisi hyvä ilmoittaa selvästi minkälaista varianttia tuolla Suomen tapahtumassa pelataan. En usko, että mitään äänestyksiä kannattaa järjestää ettei tule tavallaan voittajat vs. häviäjät tilannetta vaan mennään sen mukaan mitä järjestäjä päättää ja katsoo parhaaksi. Jos 93/94 tulee jonkin isomman tapahtuman yhteyteen niin samalla kannattaa harkita esim. highlander-turnausta. Erinomainen ja vähän pelattua formaatti.
« Viimeksi muokattu: 10.08.19 - klo 17:32 kirjoittanut Possu81 »

Poissa Azakael

Vs: Old school mtg
« Vastaus #133 : 19.08.19 - klo 07:50 »
KaamosCup II Helsingissä 2. marraskuuta 2019. Turnaus alkaa klo 14 keskustassa, tarkka paikka ilmoitetaan myöhemmin.

Pääturnauksen formaatti on 93/94 ruotsalaisella restricted listalla, lisäksi Mind Twist ja Library of Alexandria bännätty. Reprintit alkuperäisellä kuvalla ja max 10 proxyä sallitaan.

Pääturnauksen jälkeen pelataan 93/94-haikkua, ja osallistujien niin halutessa ABU-40:tä (tai jopa Alphaa).

Kaikki oleellinen tieto pitäisi löytyä tuolta:

https://tmikonen.github.io/quantitatively/2019-08-18-announcing-kaamoscup-2/

Kaikki pelaajat äärimmäisen tervetulleita! Jos omaa pakkaa ei löydy, mutta formaattia haluaa kokeilla, niin lainaan löytyy pakkoja.

Poissa Prote

Vs: Old school mtg
« Vastaus #134 : 19.08.19 - klo 10:04 »
KaamosCup II Helsingissä 2. marraskuuta 2019. Turnaus alkaa klo 14 keskustassa, tarkka paikka ilmoitetaan myöhemmin.

Pääturnauksen formaatti on 93/94 ruotsalaisella restricted listalla, lisäksi Mind Twist ja Library of Alexandria bännätty. Reprintit alkuperäisellä kuvalla ja max 10 proxyä sallitaan.

Pääturnauksen jälkeen pelataan 93/94-haikkua, ja osallistujien niin halutessa ABU-40:tä (tai jopa Alphaa).

Kaikki oleellinen tieto pitäisi löytyä tuolta:

https://tmikonen.github.io/quantitatively/2019-08-18-announcing-kaamoscup-2/

Kaikki pelaajat äärimmäisen tervetulleita! Jos omaa pakkaa ei löydy, mutta formaattia haluaa kokeilla, niin lainaan löytyy pakkoja.

Hienoa, merkkasinkin turnauksen jo omaan kalenteriin!

Mind Twistiä ja kikkistä en jää kaipaamaan, ihan mielenkiintoinen house rule. Lisäksi pitää ruveta brewaamaan haikkua :)

Poissa Possu81

Vs: Old school mtg
« Vastaus #135 : 19.08.19 - klo 12:28 »
Kuulostaa upealta turnaukselta! Yritämme saapua Porista paikalle jos vain mahdollista. Tuo haikku erityisen kiinnostava.
« Viimeksi muokattu: 19.08.19 - klo 12:30 kirjoittanut Possu81 »

Poissa Azakael

Vs: Old school mtg
« Vastaus #136 : 20.08.19 - klo 18:37 »
Hienoa! Kun tulo varmistuu (tai on 80% varma) niin laittakaa rekisteröitykää laittamalla mulle omalla nimellä viesti/sähköposti/tms. Helpottaa tilan varausta, jos tiedetään varataanko kymmenelle vai 20:lle.

Haikussa tosiaan on käytössä pakanrakennuksessa pistesysteemi, ja 60 korttia. Katsokaa tuolta yllä linkatusta blogista detaljit.

Poissa TIM82

Vs: Old school mtg
« Vastaus #137 : 10.09.19 - klo 16:13 »
Jaa-a, nyt on sen verran kiinnostavat sessiot, että täytynee puhaltaa pölyt korteista ja piipahtaa turnauksessa jos vaan saan aikataulut toimimaan, mikä näyttäis jopa onnistuvan. Ei siitä olekaan ku varmaan kohta vuosikymmen ku jossain mtg-turneessa kävin...

Tämä lienee luontevin paikka myös kysellä josko Turun suunnalla joku haluaisi pyöräyttää joku ilta parit pelit tätä formaattia ennen marraskuun alkua, jos vaikka en olisi ihan niin ruosteessa sen jälkeen. Heitä pm jos kiinnostaa, arvotaan päivä ja paikka.

Poissa Azakael

Vs: Old school mtg
« Vastaus #138 : 12.09.19 - klo 09:01 »
Tällä hetkellä KaamosCup II:een on 11 ilmoittautunutta, ja useampi sen lisäksi vielä järjestelee aikataulujaan. Oletettavasti siis tulossa Suomen suurin Old School -turnaus tähän mennessä. :P

Ilmoittautuminen joko sähköpostilla, facebookilla / messengerillä tai mtgsuomen viestillä (mulle). Ohjeet ja tiedot löytyy tuolta: https://tmikonen.github.io/quantitatively/2019-08-18-announcing-kaamoscup-2/

Jos tulo alkaa varmistua, niin ilmoittaudu mahdollisimman pian. Niin pystytään varmistamaan riittävän suuri tila pelejä varten, jos osallistujamäärä tästä vielä kasvaa seuraavan kakkosen potenssin yli.

Poissa Prote

Vs: Old school mtg
« Vastaus #139 : 12.09.19 - klo 15:29 »
Tällä hetkellä KaamosCup II:een on 11 ilmoittautunutta, ja useampi sen lisäksi vielä järjestelee aikataulujaan. Oletettavasti siis tulossa Suomen suurin Old School -turnaus tähän mennessä. :P

Ilmoittautuminen joko sähköpostilla, facebookilla / messengerillä tai mtgsuomen viestillä (mulle). Ohjeet ja tiedot löytyy tuolta: https://tmikonen.github.io/quantitatively/2019-08-18-announcing-kaamoscup-2/

Jos tulo alkaa varmistua, niin ilmoittaudu mahdollisimman pian. Niin pystytään varmistamaan riittävän suuri tila pelejä varten, jos osallistujamäärä tästä vielä kasvaa seuraavan kakkosen potenssin yli.

Kannattaa laittaa joku takaraja ilmoittautumiselle, niin ehdit varmistamaan tilan paremmin. Esimerkiksi kaksi viikkoa ennen turnausta, koska jos ei siinä vaiheessa tiedä pääseekö, niin jotain on vialla siellä päässä eikä järjestäjän päässä :)

Poissa Azakael

Vs: Old school mtg
« Vastaus #140 : 13.09.19 - klo 08:32 »
Kyllä, onhan tuo ulkomaankielellä kauniin koukeroisesti sanottu tuolla ilmoituksessa, mutta sanotaan nyt täälläkin:

KaamosCup II ilmoittautumisten deadline 18.10. Sen jälkeen paikka lyödään lukkoon ja mukaan pääsee vain jos tilaa on.

(Muokkasin myös ilmoitusta, jotta viesti deadlinesta menee selvemmin perille, kiitos Protelle hyvästä kommentista)
« Viimeksi muokattu: 13.09.19 - klo 08:55 kirjoittanut Azakael »

Poissa vmt

Vs: Old school mtg
« Vastaus #141 : 15.09.19 - klo 12:28 »
Tervehdys kaikille ja mahtavaa että näin paljon innostusta löytyy old schoolin ympärillä Suomessakin!

Itse pelasin aikanaan ~95-96, jonka jälkeen myin pois lähes kaikki laput (tuttu tarina monelle...). 2015 aikoihin innostuin uudestaan ja yritin etsiä old school porukkaa, mutta ei oikein tuntunut löytyvän tai en osannut etsiä.

Jossain vaiheessa Helsingissä alettiin pienimuotoista jengiä kasata vanhojen lappujen ympärille ja itsekin kävin Turusta muutaman kerran työreissun yhteydessä pelaamassa. Pari viime vuotta ollut kuitenkin itsellä kiireistä aikaa ja pelaaminen jäänyt. Nyt kun jälleen aktivoidun, niin huomasin että täällähän on tapahtunut ihmeitä; kiinnostusta ja pelaajia sieltä ja täältä pompannut esille ja jo toista old school turnausta ollaan järkkäämässä. Mahtavaa! Iso hatun nosto Azakaelille, joka tuntuu pääpiruna hääräävän sekä tottakai kaikille muillekin jotka mukana järkkäämässä!

Muutama muukin Turun seudulta täällä näyttää pyörivän ja itsekin erittäin mielelläni osallistuisin peli-iltoihin Turussa!

-ville

Poissa Azakael

Vs: Old school mtg
« Vastaus #142 : 10.10.19 - klo 09:27 »
Muistutuksena, että KaamosCup II:n ilmoittautumiseen on viikko aikaa. Eli jos olet tulossa, niin laita mulle viestiä tai ota yhteyttä facebookin tai sähköpostin kautta (ohjeet turnausilmoituksessa, linkki alla). Tällä hetkellä reilu 10 on ilmoittanut tulevansa, joten hyvät pelit saadaan aikaiseksi.

https://tmikonen.github.io/quantitatively/2019-08-18-announcing-kaamoscup-2/

Poissa Old_Man_of_the_Sea

Vs: Old school mtg
« Vastaus #143 : 30.10.19 - klo 20:15 »
Hola ystävät!

Terveisiä kaikille täältä kauniista R’lyehista. Isänpäivä lähestyy uhkaavasti ja tämä nuhteeton Norman Bates on sitoutunut pelaamaan MtG:n Suomi Old Schoolia rakkaan perikuntansa kanssa tuona marraskuun suotuisana sunnuntaina. Kunnianhimoinen tavoitteeni on rakentaa rehvakas monosininen ratkaisu, jossa kaltaiseni köyhän ja rahan käsittelyyn tottumattoman töppöhönön tapaan pääosa korteista on nelos (4.) editionia ja muutama Revised-tapaus siihen päälle. Ylipappimme vietteli viime yönä unissani heikkoa mieltäni syntisellä ajatuksella, että laittaisin Chaos Orbin pakkaani Leviathanin tilalle. Mutta Suuri Muinainen ei valitettavasti tarkentanut sen enempää tätä perin erikoista ajatustaan. Eihän kukaan Suomessa pelannut 1990-luvulla Chaos Orbeilla, kun ne olivat kiellettyjä kaikissa senaikaisissa (Type 1 / Type 1½ / Type 2) pelimuodoissa. Vai muistaako deliriumien rienaama vanha mies aivan väärin?

Joudunkin kysymään teiltä rakkaat ystävät, että mitä ihmettä vanhan tässä kohtaa pitäisi oikein tehdä? Mauttomat Power yhdeksän (9) laput luonnollisesti olin jo aiemmin heittänyt armotta syrjään, koska eksentrinen elostelija ei sellaisia reppanakortteja tarvitse pelinsä tukemiseksi tai voittamisen todennäköisyyksien maksimoimiseksi. Sen sijaan komeaa kurpitsapäätä muistuttavan Chaos Orbin vaihtaminen Leviathaniin näin pyhäinMIESTENpäivän alla on perin kiusoitteleva ajatus. Mutta kannattaisiko kuitenkaan tuota tyylikästä ja ehdottoman epäkäytännöllistä saaria napostelevaa 10/10-rouhijaa heittää pois rivistöstä, kun siitä pidän niin kovin, kovin paljon? Ja jos näin kaikesta huolimatta tekisin, niin pitäisikö sen tilalle sitten laittaa Beta-versioinen ja kuluneenpuoleinen Orbi vaiko kenties tyylikkäämpi valkoreunainen proxy (ei kuitenkaan mikään surkea kiinalainen tapaus), jotta sopu muuhun valkoreunaiseen pakkaan säilyisi? Tässä kuvasommitelma karmeasta ongelmastani:



Pyydän paatuneilta Suomi Old School-veteraaneilta näkemyksiä kimurantin ongelmani ratkaisemiseksi. Tällainen turhamainen torspo ei halua nolata itseään lastensa edessä.

"I honestly think it is better to be a failure at something you love than to be a success at something you hate."
- George Burns

Tämä Old School-karkki ei toki maistune varsinkaan sellaisille, jotka eivät ymmärrä Suomi Old Schoolista enempää kuin Reginald Kenneth Dwight cunnilingusista. Tästä heille korvikkeeksi kelpo kepponen, eli R’lyehin kansallislaulu:
https://www.youtube.com/watch?v=YjDI6Sou2R0

Happy All Hallows' Eve!
Frank: "Morton once told me I could never be like him. Now I understand why."
Harmonica: "So, you found out you are not a businessman after all."
Frank: "Just a man."
Harmonica: "An ancient race."

Poissa theBrains

Vs: Old school mtg
« Vastaus #144 : 01.11.19 - klo 10:14 »
Kyllähän jos lasten kanssa pelaa, niin kunnioitettavaa Leviathania ei parane pakasta pois ottaa. Laittaisin mukaan kyllä toki myös tyylikkään Orbin ja ottaisin pois jonkun lapsia itkettävän kortin kuten Floodin.

Onkos pre-kaamoscup jännitystä jo ilmassa? Viekö tänäkin vuonna Arabian Aggro kaksoisvoiton vai joko ilmestyy paikalle the Deckejä palauttamaan kurin?

Poissa TIM82

Vs: Old school mtg
« Vastaus #145 : 01.11.19 - klo 17:56 »
Itsehän pelaan periaatteellisista syistä vain 61-korttisia pakkoja, joten ongelma olisi jo ratkaistu.

Ymmärrän silti että moinen korttimäärä voi heikompia sieluja hirvittää, niiltä osin yhdyn theBrainsin näkemyksiin.

Poissa Old_Man_of_the_Sea

Vs: Old school mtg
« Vastaus #146 : 01.11.19 - klo 21:00 »
Lämmin kiitos huomaavaisen kohteliaista vastauksista molemmille kirjoittajille, vaikka toimeksiannossa saattoi esiintyä rahtunen tahdittomuuttakin. Olen aiemminkin jo pannut merkille ja julkisesti myös tunnustanut, että theBrains vahvistaa omalla esimerkillään latinalaisen totuuden "Nomen est omen". Henkilöarvio hänestä huokuu pelkästään positiivisia adjektiiveja, vaikka hän kirjoittajalle tähystämätön henkilö onkin. Aito hyväntuulisuus yhdistettynä hienotunteiseen herrasmiehen käytökseen sekä monipuoliseen taitoon sopeuttaa oma toiminta ympäröiviin olosuhteisiin on arvokas sekoitus, joka paistaa joistakin ihmisistä kirkkaana. Hän on yksi heistä.

Olisin kernaasti kunnioittanut Azakaelin kohteliasta kutsua Kaamos Cuppiin, mutta almanakassani on ollut valitettavasti tosiasiallinen este huomiselle jo alkusyksystä lähtien. Toivotaan, että kirjastontäti on suosiollinen jakaessaan kortteja itse kullekin osallistujalle. Ja ennen kaikkea varjelkoon Kaitselmus murheilta sekä vastoinkäymisiltä kaikkia niitä, jotka matkustavat Kehä III:n ulkopuolelta paikan päälle tässä rattijuoppojen ja hirvikolarien luvatussa maassa.

“A gentleman is one who puts more into the world than he takes out.”
– George Bernard Shaw
Frank: "Morton once told me I could never be like him. Now I understand why."
Harmonica: "So, you found out you are not a businessman after all."
Frank: "Just a man."
Harmonica: "An ancient race."

Poissa Old_Man_of_the_Sea

Vs: Old school mtg
« Vastaus #147 : 10.11.19 - klo 13:00 »
Hyvää isänpäivää kaikille, jotka ovat juhlakaluja tällä päivämäärällä!

Ja jos ette vielä ole kuulleet äärimmäisen murheellisesta uutisesta, niin valitettavasti Magic the Gathering on kuollut:
https://www.youtube.com/watch?v=fqow0TfaT44

Syvimmät osanottoni.
Frank: "Morton once told me I could never be like him. Now I understand why."
Harmonica: "So, you found out you are not a businessman after all."
Frank: "Just a man."
Harmonica: "An ancient race."

Poissa Old_Man_of_the_Sea

Vs: Old school mtg
« Vastaus #148 : 10.11.19 - klo 21:00 »
Ciao.

Seesteisellä sademiehellä oli perin miellyttävät pelit perikuntansa kanssa. Kuokkaan tuli ansaitusti, vaikka parhaansa hän yrittikin. Kuten edesmennyt legendaarinen baseball-sieppari Lawrence Peter ”Yogi” Berra tapasi sanoa, niin häviäminen on oppimiskokemus: Se opettaa nöyryyttä. Se opettaa työskentelemään kovemmin. Se on myös voimakas motivaattori.

Seuraavaksi voikin sitten alkaa kaivelemaan sukanvarresta riihikuivaa ja ryhtyä tankkaamaan salkkuun toden teolla ehtaa vanhan koulukunnan tavaraa. Syvän etelän miellyttävän konservatiivisesta Jacksonvillesta kotoisin oleva hyvä ystäväni Rudy kertoo seuraavaksi, että mitä kannattaa joulupukin konttiin tänä vuonna hankkia:
https://www.youtube.com/watch?v=yarn4vWHNgo

Talouden Jokulhaups kerää tarvittavia manojaan reipasta tahtia, ja Santander-sopulit ympäri planeetan huomaavat joutuneensa maksumiehiksi.

“If you are not thinking about owning a stock for ten years, do not even think about owning it for ten minutes.”
 - Warren Buffett
Frank: "Morton once told me I could never be like him. Now I understand why."
Harmonica: "So, you found out you are not a businessman after all."
Frank: "Just a man."
Harmonica: "An ancient race."

Poissa Prote

Vs: Old school mtg
« Vastaus #149 : 12.11.19 - klo 22:31 »
KaamosCupista on 10 päivää kulunut, mutta mitään infoa ei vielä ole tullut. Paljonko osallistujia lopulta oli? Kuka voitti? Kenellä oli pähein dekki?