Poromagia

Kirjoittaja Aihe: Tarina foilien hinnanmuodostuksesta  (Luettu 36897 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa KukistajA

Tarina foilien hinnanmuodostuksesta
« : 18.02.07 - klo 23:37 »
Thaurwylthin loistavan topicin ohelle kirjoittaisin muutaman sanan foileista, ja niiden hinnanmuodostuksesta niin Suomessa kuin muuallakin. Alkuhuomautuksena, tehkää mieliinne ero sanojen "keräilijä" ja "pelaaja" välille. Niillä on tässä threadissa iso ero.

Maamme foilimarkkinat ovat varsin pienet. Kotosuomessa foilien ostohalukkuus on varsin pientä, jos verrataan esim. Amerikkaan. Mistä sitten johtuu että toisaalla foileja halutaan ja toisaalla ei? Lainaan tähän hitusen Thaurwylthin threadia:

Lainaus
"Ensinnäkin USA:ssa buusterit ovat huomattavasti halvempia kuin Suomessa (tämä johtuu verotus- ja rahtikustannustekijöistä; ei mennä nyt siihen sen enempää, meitä kiinnostaa jo avattujen irtokorttien hinta) ja lisäksi aktiivisia pelaajia on enemmän. Tästä seuraa, että uusilla sarjoilla dräftätään verrattomasti enemmän kuin Suomessa, ja enemmän myös suhteessa pelaajamäärään. Tästä luonnollisesti seuraa, että uusimpien sarjojen Standard-käyttisten tarjonta on suurempaa kuin Suomessa.

Kun aktiivisten pelaajien määrä kasvaa, myös aktiivisten keräilijöiden määrä kasvaa. Tosin, rapakon takana pelaajien ja keräilijöiden suhde on aivan erilainen kun Suomessa. Amerikassa on paljon väkeä joilla on aivan uskomattomat kokoelmat, ja vielä uskomattomammat pakat. Kuitenkaan heitä ei koskaan näe turnauksissa vaikka heillä olisi kortit kaikkien formaattien tier 1 pakkoihin. Heidän mielestään on kiva pelata kaveriporukalla ilman kilpailuhenkeä. Pakat ja kokoelma on enemmän statussymboli kuin harrastusväline. Suomessa keräilijöitä on vähän, ja määrä on koko ajan laskussa. Itsekin siirryin keräilijästä pelaajaksi joku vuosi takaperin. Mitä tämä loppujenlopuksi tarkoittaa? Pelaajat eivät tarvitse foileja, sillä foilidualit ei anna kahta manaa yhdellä täpillä. Keräilijät tarvitsevat. Mitä enemmän keräilijöitä, sitä paremmin toimivat foilimarkkinat.

Lainaus
Toisekseen USA:ssa on enemmän irtokortteja myyviä liikkeitä kuin Suomessa, ja Ebay toimii verrattoman paljon paremmin kuin Suomessa Huuto. Tämä helpottaa korttien liikkuvuutta, eli lisää tarjontaa, eli laskee hintoja. Ja liikkeiden välinen hintakilpailu pitää myös niiden hinnat siedettävillä tasoilla.

Jos ollaan ihan tarkkoja, Suomessa ei ole yhtä ainutta liikettä jolla olisi millään tavalla kilpailukykyinen foilivalikoima. Markkinat ovat siis lähes täydellisesti keräilijöiden hallinnassa, ja vaihtoehtoisia ostopaikkoja (siis liikkeitä) ei ole. Täydelliset myyjän markkinat.

Foilit voi jakaa karkeasti neljään eri luokkaan. Keräilyfoilit, vintagefoilit, type 2 foilit, ja jäte. Hinnanmuodostus kullekin ryhmälle on toisistaa poikkeava, ja trendi hinnanmuutoksille vielä poikkeavampi. Tarkastellaan kutakin ryhmää yksitellen.


Mikä on keräilyfoili, ja mistä sellaisen tunnistaa? Keräilyfoilit ovat kortteja joilla on jostain syystä legendaarinen status, nimi, creature type, tai jotain muita epätavallisia attribuutteja. Uskaltaako joku väittää että Radiant, Archangelista voi häpeämättä pyytää hyväkuntoisena $50, ja löytää röykkiöittäin ostajia sen takia että se on jossain typessä niin voimakas kortti? Ei taatusti ole. Entä onko Shivan Dragonin Magus of the Scrollia kalliimpi hinta pelillisesti oikeutettu? Tuskin. Tässä siis muutama legendaarinen esimerkki keräilyfoileista; nimessä tai creature typessä sanat Angel tai Dragon nostavat kortin (tämä pätee myös osittain non-foileihin) hintaa karkeasti 100-500%. Toinen tekijä, joka tosin osittain yhdistyy edelliseen, on kortin artisti. Perinteisesti enkeleissä ja lohareissa korttien kuvat ovat todella hienoja, ja roikkuupa omallakin seinällä kehystettynä Serra Angel jokaisesta editiosta (pl. summer). Keräilykorttien uhri, myönnän. On joitakin artisteja joiden foilit menevät suoraan parempaan hintaan kun toisten, koska faneja löytyy myös korttimaailmasta. Itse pidän erityisesti John Avonin ja Rebecca Guayn arteista. Nämä kaksi on myös hyviä esimerkkejä foilimaailman hinnannostajista. Ei tarvitse selata montaa (MOTL:in) topiccia läpi löytääkseen foililändeille ostajan / myyjän joka tarjoaa $0.20 foililändeistä, ja $0.50 John Avonin foililändeistä.

Keräilyfoilien hinnat ovat melko vakioita, ja niiden hinnat nousevat hitaasti ja ennustettavasti. Loharit on lohareita vaikka voissa paistaisi, ei niiden kysyntä tule mistään mystisestä syystä koskaan laskemaan. Suomen markkinoilla keräilyfoilit ovat varmasti vaikeimpia myydä. Kukapa ei haluaisi kiiltävää Serra Angelia kansion keskitaskuun, mutta kukapa maksaisi ~20€ kansion keskitaskun pölynkerääjästä? Hinnanmuodostus on hankalinta tälle luokalle, sillä pelikelpoisuudella ei ole yksinkertaisesti mitään tekemistä korttien hinnan kanssa. Rehellisesti suosittelen lätkäisemään häijyn korkean hinnan tämän luokan korteille jos meinaat niitä Suomessa markkinoida. Jos oikeasti kiinnostunut ostaja sattuu sen bongaamaan, ensisijaiset kysymykset kohdistuvat kortin kuntoon, ei hintaan. Näiden korttien ostajalle hintakysymys on pienempi asia, enemmän arvostetaan nopeaa toimitusta (eli Suomen sisällä), luotettavuutta (Suomen sisällä on varsin vähän ripperitapauksia, ja niiden selvittäminen on mahdollista, ellei jopa helppoa), ja hyväkuntoista korttia. Sen jälkeen maksetaan kortista (lähes-) mitä myyjä ikinä pyytääkin ja homma on selvä.


Vintagefoilit taasen ovat oikeasti pelikelpoisia kortteja. Niiden hinnat huitelevat pilvissä, ja trendi on taasen ylöspäin, poislukien tilanteet jossa uusi potentiaalinen vintagekortti pölähtää markkinoille. Otetaan hyvänä ja tuoreena esimerkkinä Extirpate. Kyseinen kortti on vähintäänkin kyseenalainen kaikkialla muualla kun vintagessa, sillä vintageformaateissa graveyard-manipulaatio on paljon enemmän sääntö kun poikkeus, kun taas typessä pystyy tasan pelaamaan reanimatoria (en ota kantaa kyseisen dekin laatuun, mutta teoriatasolla se on mahdollista). Kiiltävän extirpaten hinta on tullut nopeasti alas ~$50 -> $25 ja edelleen hinnassa on paljon ilmaa. Näistä korteista ihmiset pyytävät aluksi paljon ettei ketuta niin paljon myöhemmin jos kortti osoittautuu vintagekäyttikseksi ja hintaa lähtee rajuun nousuun. Yleensä näiden korttien liikkuvuus on tuoreimmillaan varsin kova. Jos se osoittautuu rikkinäiseksi, niitä voi korjata itselleen aallonpohjan hinnoilla jos on todella nopea ja kerätä puhdasta voittoa. Jos se osoittautuu jätteeksi, voit olla tyytyväinen että myit sen aikaa sitten.

Vanhat tutut vintage staplet, kuten: Meddling Mage, Crucible of Worlds, Darksteel Colossus, Tormod's Crypt, Goblin Welder jne. maksavat varsin paljon. Restrictoituja foileja on todella paljon helpompi myydä kuin täysin sallittuja kortteja. Tämä siitä loogisesta syystä, että restattua korttia ei tarvitse etsiä kiiltävissä playseteissä vaan yksi riittää. Se että kortti restrictoidaan, vapauttaa jokaiselta kiiltävän playsetin omistajalta samanaikaisesti kolme kappaletta markkinoille. Tämä notkauttaa hintaa hetkellisesti alaspäin, mutta rahtusen myöhemmin ihmiset tajuavat ettei tarpeellisen määrän (=1) hommaaminen olekaan enää niin vaikeaa, ja hinnat alkavat hiljakseen nousta. Vintagefoilien hinnanmuutoksen trendi on pitkään ja rauhallisesti ylöspäin, sillä vintagen metagamen muutokset tapahtuvat todella hitaasti. Kortin bannaus vintageformaatista tekee luonnollisesti hallaa hinnalle, mutta se on yleensä ennakoitavissa ja lähes poikkeuksetta kohdistuu legacyyn formaattina. Suomessa pyörii todella vähän oikeita vintagefoileja, eli jos omistat type ykkösessä aikuisten oikeasti pelikelpoisia foileja voit hinnoitella ne suhteellisen vapain käsin. Kiiltävän Goblin Welderin löytäminen on maailmanlaajuisesti pahuksen vaikeaa, joten jos sellainen löytyy kotimaasta niin ei se 50% korkeampi hinta ole este sen ostamiselle. Jos on varaa poweriin on myös varaa hyviin foileihin.


Type 2 foilit. Type kakkosen kiiltokuvien hankkimiseen ei välttämättä tarvitse olla keräilijä. Sitä voi oikeasti tehdä myös ajankuluksi. Kun suurin osa käyttiksistä jo kokoelmasta löytyy, voi olemassaolevia ruveta huvin vuoksi kiillottamaan. Tämä on vielä suhteellisen helppoa, koska korttien liikkuvuus ja tarjonta on aivan eri sfääreissa kun keräily- tai vintagefoileilla. Tämä johtuu siitä, että kun keräily- ja vintagefoilien hinta on nousujohteinen, type 2 foileilla se on poikkeuksetta laskujohteinen. Itselläni ei ole kiirettä myydä noita kiiltäviä Serroja, koska tiedän absoluuttisen varmaksi että niiden hinnat eivät tule ajan myötä laskemaan. Itse tosin pidän pientä hoppua esim. foilidualien dumppaamisessa, koska kun ne putoavat typestä niiden hinta luonnollisesti laskee prosentuaalisesti varsin paljon. Kun foili pyörähtää formaatista toiseen, sen hinnanmuutos skaalautuu suoraan uuden formaatin pelaajamäärän mukaan, riippumatta siis onko kyse uusimmasta block-constructedista, type kakkosesta vai extendedistä. Tämäkin on huomattavasti kärjistetympää Suomessa kun monessa muussa maassa, jossa extended on oikeasti elossa, ja sitä pelataan paljon. Suomessa extended-turnauksia näkee liikkeissä tasan extended Pro Tourien edellä, ei juurikaan muuten. Suosittelen type 2 foilien myyntiä aina ennenkuin ne pyörähtävät ulos, vaikka aikoisit pelata niillä myös jatkossa extendedin muodossa. Voit hommata ne takaisin vähän myöhemmin niiltä type kakkosen pelaajilta jotka ei niitä enää rotaation jälkeen tarvitse, ja luonnollisesti huomattavasti edullisempaan hintaan kuin mitä ne itse myit jokin aika sitten.

Sitten itse suureen kysymykseen. Miten muodostaa hinta type 2 foilille? Suomessa on vakiintunut ajatus foilien tuplahinnasta, ja kyllä sillä kortit ainakin kaupaksi menee. Lähinnä ongelmaksi muodostuu erikoisemmat tapaukset, joita type on tällä hetkellä pullollaan Time Spiralin takia, sekä todella kalliit raret.

Otetaan muutamia käytännön esimerkkejä. Vaikka yritin hinnoitella kortit mahdollisimman realistisesti, seuraavan tekstin pääpaino ei ole korttien hinnoissa vaan korttien hinnanmuodostuksessa ja siihen vaikuttavissa seikoissa. Varmasti kortteja saa myytyä kalliimmallakin, mutta spekuloin lähinnä hinnan raja-arvoa jossa sekä kysyntä että tarjonta ovat tasapainossa. Eli Suomeksi sanottuna hintaa jolla mahdollisimman moni myyjä haluaa kortin myydä, ja mahdollisimman moni ostaja haluaa kortin ostaa. Tekstin asiasisällössä viitataan myös aina Suomen markkinoihin.

Gauntlet of Power: Time Spiralin rare. Esiintyy non-foilina yhdessä setissä, ja foilina yhdessä setissä. Ainoastaan mustareunainen. Myyntihinta noin 2€ - 3€, foilina 5€ - 6€.

Dragonstorm: Time Spiralin Timeshifted-kortti joka esiintyy normaalina kahdessa setissä ja foilina kahdessa setissä. Versioiden hinnoilla ei juurikaan Suomessa myytäessä ole eroa, oli kyse foilista tai tavallisesta versiosta. Hinnanmuodostuksen pohjana käytetään vanhaa rariteettia. Ainoastaan mustareunainen. Myyntihinta noin 4€ - 5€, foilina 9€ - 10€, oli editio kumpi hyvänsä.

Tormod's Crypt: Time Spiralin Timeshifted-kortti joka esiintyy normaalina kolmessa setissä, ja foilina yhdessä setissä. Versioiden hinnalla on jonkin verran eroa. Hinnanmuodostuksen pohjana käytetään vanhaa rariteettia. Löytyy sekä musta- että valkoreunaisena. Koska kortista ei ennen Time Spiralia ole ollut foilia, on foilihinnan muodostaminen vähän kinkkistä, varsinkin kun kortti on todella hyvä vintagessa. Normaalia Time Spiral versiota ja Chroniclesin valkoreunaista löytää jatkuvasti noin 1€ hintaan, kun taas foilista voinee Suomessa pyytää noin 20€. Yleensäkin kun kortti reprintataan settiin jossa se esiintyy myös foilina, setistä jossa se ei ole esiintynyt foilina, on foilihinta yleensä yli kaksinkertainen. Joskus jopa varsin huomattavasti.

Wrath of God: Basic setin kortti joka löytyy kymmenestä setistä, joista kolmessa foilina sekä textless foilina reward programmista. Versioiden hinnalla ei revisedin jälkeen ole hirvittävästi eroa, Alpha / Beta / Unlimited versioilla sen sijaan varsin runsaasti, ja portalin versio rahtusen WB:n yläpuolella. Foilien hinnoilla ei myöskään kovin suuria eroja, poislukien huomattavasti halvempi textless foil. Normi wrathi pyörii noin kympin tuntumassa, basic setin foilit 25€ - 30€ ja textless foil noin 15€. Basic setin foileja hinnoitellessa kannattaa muistaa että setit ovat isoja, foilien määrä markkinoilla yleensä pieni, ja setit ovat typessä todella kauan. Tästä syystä foilien hinnat yleensä asettuvat jonnekin 100-200% normaaliversion yläpuolelle.

Damnation: Planar Chaoksen mustan wrathin ensituleminen. Ei aikaisempia painoksia. Kortti pyörii karvan verran 20€:n alla, mutta kukaan tuskin ostaa foilia yli 40€:lla. Tämä johtuu siitä että setti on uusi, ja ihmiset eivät välttämättä uskalla panostaa uusiin kortteihin ennenkuin voi olla satavarma että kyseessä on käyttis. Kaikki ovat myös yleisesti tietoisia että näin pian julkaisun jälkeen uusien korttien hinnoissa on paljon ilmaa. Kortteja on edelleen vähän liikenteessä, ja hinta putoaa jokaisen avatun boosterin myötä. Sekä foilin että normiversion hinta tulee takuuvarmasti putoamaan jonkin verran kun markkinoille saadaan riittävästi kortteja, mutta uskoisin että foilista voisi 35€ saada, tuurilla rahtusen yli.

Foileja markkinoitaessa kiiltävä plalysetti kannattaa rukata hinnassa vähän korkeammalle kuin neljä yksittäistä. On oikeutettua saada hieman vaivanpalkkaa setin keräämisestä. Tästäkin joudutaan johtamaan eräs erikoistapaus. Esim. Calciderm on kortti josta löytyy normi foili ja DCI foili. Planar Chaos on vielä tuore setti, ja DCI foileja liikkuu huomattavasti enemmän kuin normaaleja. Hieman mielenkiintoisesti tästä syystä DCI-foilin hinta on rahtusen korkeampi, osittain koska on helpompaa löytää neljä DCI foilia kun neljä normaalia foilia. Yleensä (varsinkin common ja uncommon) playsettejä hankittaessa ihmiset pyrkivät perfektionismiin, eli kunnon tulee olla hyvä ja kaikkien foilien samasta editiosta. Loogisesti tietenkin täysi playsetti normifoil Calcidermejä kannattaa hinnoitella DCI-foilien yläpuolelle juuri siitä syystä että ne ovat harvinaisempia, ja playsetti on jo täysi. Näin siis korttien kanssa joista on settifoileja, ja promofoileja.

Jätefoilit. Miksi ihmiset haluavat jätefoileja? Jos kortti ei ole ihan uskomatonta saastaa, sillä voidaan ehkä pelata highlanderissa tai foil highlanderissa. Jos se on käsittämätöntä saastaa, niin aina joku kerää foilisettejä.

Siinähän sitä oli mietettä kerrakseen. Ulkoasu ja kronologisuus lienee vielä hiukan hakusessa mutta editoin sen paremmin luettavaksi jahka jaksan.

// Jukka
« Viimeksi muokattu: 22.02.07 - klo 16:09 kirjoittanut KukistajA »
Allekirjoitus näkyy vain MtgSuomi Premium™ -jäsenille.

Poissa Thaurwylth

  • Oulu
  • Vaihtopalaute:
    ( | | )
  • *
  • Vastaan yks.viesteihin vain sähköpostitse!
Vs: Tarina foilien hinnanmuodostuksesta
« Vastaus #1 : 19.02.07 - klo 10:25 »
Jee jee, hienoa, että kansanvalistusartikkeleita ilmestyy lisää. Toivottavasti tämäkin löytää lukijakuntansa.

Poissa Thaurwylth

  • Oulu
  • Vaihtopalaute:
    ( | | )
  • *
  • Vastaan yks.viesteihin vain sähköpostitse!
Vs: Tarina foilien hinnanmuodostuksesta
« Vastaus #2 : 20.02.07 - klo 14:17 »
Wrath of God: Basic setin kortti joka löytyy yheksästä core setistä, joista kolmesta foilina sekä textless foilina reward programmista. Versioiden hinnalla ei revisedin jälkeen ole hirvittävästi eroa, Alpha / Beta / Unlimited versioilla sen sijaan varsin runsaasti.

Vaikka tämä ei liitykään artikkelin keskeiseen sisältöön mitenkään, on täydellisyyden nimissä muistutettava, että Wrath of Godista on markkinoilla lisäksi tavallinen mustareunainen Portal-versio, jossa on eri kuva kuin missään Core Setin laitoksessa.

Poissa höpömies

Vs: Tarina foilien hinnanmuodostuksesta
« Vastaus #3 : 06.12.12 - klo 01:19 »
Kiitos tekstistäsii!

Tahtoisin kysyä Damnantionin textless fullart foil versiosta, kun se löytyy highlanderista etkä maininnut kortin olemassaolosta. Eli onko hinta samalla lailla pienempi kuin normi foililla wrathin tapaan?
Do not condemn the judgement of another because it differs from your own. You may both be wrong.

Poissa JunioRcmf

Vs: Tarina foilien hinnanmuodostuksesta
« Vastaus #4 : 06.12.12 - klo 01:46 »
Kiitos tekstistäsii!

Tahtoisin kysyä Damnantionin textless fullart foil versiosta, kun se löytyy highlanderista etkä maininnut kortin olemassaolosta. Eli onko hinta samalla lailla pienempi kuin normi foililla wrathin tapaan?
Fullart foil Damnationin arvo on lähellä Planar Chaosin nonfoilin arvoa. MCM:stä saat luotettavalta myyjältä Planar Chaosin Damnationeita lähtöhintaan 13+€ ja foileja 25+€. Fullart foilit lähtevät hintaan 12+€.
https://www.magiccardmarket.eu/Damnation_Planar_Chaos.c1p14264.prod
https://www.magiccardmarket.eu/Damnation_Player_Rewards_Promos.c1p18826.prod