Poromagia

Kirjoittaja Aihe: pakkaa aloittelijalle  (Luettu 7503 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa monkku

pakkaa aloittelijalle
« : 26.07.11 - klo 19:06 »
Elikkäs tässä kaverin kanssa hommattiin mtg:n steamin kautta ja hetken peliltua oli kaikkilla pelin pakoilla pelattu kyllästymiseen asti, joten päätettiin hommata ihan oikeeta pahvia. Kysymys kuuluukin, että millaisella pakalla aloittelijan kannattaa aloittaa? Ite olen miettinyt faerie, goblin, zombie, vampire tai illusion deckejä. Muutama alotus deck ollaan hommattu ja pari duel deckkii mieheen, mutta kyllä se oma pakka pitäs kehitellä. Semmonen deck olis hakusessa millä pystyis osallistumaan virallisiin peleihin ja ehkä jopa joskus pärjäämään muuallakin kuin keittiön pöydällä. Ehdotuksia otetaan vastaan ja jahka saan fat packin ja booster boxin (M12 molemmat) niin voin postailla niitä tänne.

Poissa Chaosworm

Vs: pakkaa aloittelijalle
« Vastaus #1 : 26.07.11 - klo 23:25 »
Minkä tyyppistä formaattia meinasit pelata? Suomessa suosituimmat turnausformaatit ovat minun käsittääkseni Standard ja Legacy (ja tietysti limited, mutta siellähän ei tarvita pakkaa etukäteen), joista ensin mainitussa on laillista pelata kortteja suunnilleen viimeisen kahden vuoden ajalta (tällä hetkellä Magic 2011 Core Set, Magic 2012 Core Set, Zendikar, Worldwake, Rise of Eldrazi, Scars of Mirrodin, Mirrodin Besieged ja New Phyrexia) ja jälkimmäisessä saa pelata mitä tahansa kortteja,  lukuunottamatta melko lyhyttä erikseen kiellettyjen korttien listaa. Standardin etuna on se, että peleillä on tapana olla hyvin pitkälti taitopohjaisia, ja se, että kilpailukykyisen pakan kasaaminen on halvempaa. Legacyn etuna taas on se, että erilaisia kilpailukykyisiä pakkoja on noin 5-10 kertaa niin paljon kuin Standardissa ja se, että vaikka kortit ovatkin kalliita, niillä saa (yleensä) pelata niin pitkään kuin haluaa ja lisäksi niiden arvo nousee yleensä jatkuvasti, joten pelaamisen lopettaessa niistä saa enemmän rahaa kuin itse alun perin maksoi.

Noista ehdottamistasi pakoista Vampires on vielä jonkin aikaa laillinen Standardissa ja tietääkseni kohtalaisesti pärjäilee, mutta Zendikar blockin rotatoituessa pois tänä syksynä joutuu ainakin suuren osan korteista tilalle hankkimaan uusia, ja lisäksi voi olla ettei sen jälkeen pakka olekaan enää ollenkaan niin kilpailukykyinen. Sen lisäksi Goblins on ollut Legacyssä erittäin pitkään kilpailukykyinen pakka, ja vaikka sitä pelataankin nykyään vähän vähemmän kuin ennen, on se edelleen täysin kilpailukykyinen ja pystyy erittäin tehokkaisiin aloituksiin. Myöskin Faeries on ollut Legacyssä kilpailukykyinen, mutta Mental Misstepin painamisen jälkeen kovin moni ei ole sitä enää pelannut, koska Mental Misstep on vain niin paljon parempi kortti kuin Spellstutter Sprite. FaerieNinjaStill on edelleen hyvä ja kilpailukykyinen pakka, koska sen kannattaa pelata sekä Spellstutteria että Misstepiä.

Sen lisäksi ainakin The Sourcessa jotkin ihmiset yrittävät saada Illusioneiden ympärille jonkinlaista Legacypakkaa suunniteltua, mutta sen kilpailukykyisyydestä ei ole toistaiseksi minkäänlaista varmuutta.

Itse suosittelen kuitenkin aluksi Limitedin (eli joko Sealed Deckin tai Booster Draftin) pelaamista. Sealedin ideana on, että avataan jokin määrä boostereita (vaihtelee turnauksen mukaan, yleensä noin 5 boosteria) turnauspaikalla, ja rakennetaan vähintään 40 kortin pakka käyttäen pelkästään niistä boostereista avattuja kortteja sekä niin paljon basic landeja kuin haluat (landeja saa yleensä lainaan turnauspaikoilta).

Draftin idea on se, että kaikilla draftaajilla on 3 boosteria, ja niistä aukaistaan yksi, valitaan korteista yksi, ja annetaan loput seuraavalle. Sitten taas niistä korteista, jotka ovat tulleet sinulle edelliseltä, valitset yhden ja annat loput seuraavalle, ja sama toistetaan niin kauan kunnes kaikki kortit on menneet. Sitten seuraava booster avataan, ja se kiertää eri suuntaan samalla tavalla. Sitten viimeinen booster avataan, ja se kiertää samaan suuntaan kuin ensimmäinen samalla tavalla. Tällä tavoin valituista 45 kortista ja haluamastasi määrästä basic landeja kasaat vähintään 40 kortin pakan.

Riippuen turnauksesta joko paikalle täytyy itse tuoda oikea määrä oikeita boostereita, jolloin boostereista valitsemansa kortit (Sealedin tapauksessa siis suoraan ne kortit, jotka on boostereista nostanut) saa pitää lopuksi, tai sitten boosterien hinta sisältyy osallistumismaksuun, jolloin boostereista valitsemansa kortit saa myöskin pitää lopuksi ja yleensä hinnassa on pieni alennus. Yleisin noista on varmaankin tuo jälkimmäinen vaihtoehto.
« Viimeksi muokattu: 26.07.11 - klo 23:45 kirjoittanut Chaosworm »
aka. Awaclus

Poissa monkku

Vs: pakkaa aloittelijalle
« Vastaus #2 : 27.07.11 - klo 02:04 »
Itse tykkään ainakin noista hiukan pidemmistä peleistä, hinnalla ei ole niin väliä, kunhan niitä kortteja ei tarvii olla ostelemassa jokatoinen viikko. Toi drafti kuullostaa kans eika veikeeltä, mutta peliä pitäs pelata ekaks hiukan enemmän ja perehtyä kaikkiin kortteihin, että osaa rakennella niitä deckejä lonkalta, pelataankos siinä muuten viimisellä korttisetillä vai onko boostereita sekasin parin viimisen vuoden ajalta?

Poissa Chaosworm

Vs: pakkaa aloittelijalle
« Vastaus #3 : 27.07.11 - klo 11:13 »
Itse tykkään ainakin noista hiukan pidemmistä peleistä, hinnalla ei ole niin väliä, kunhan niitä kortteja ei tarvii olla ostelemassa jokatoinen viikko. Toi drafti kuullostaa kans eika veikeeltä, mutta peliä pitäs pelata ekaks hiukan enemmän ja perehtyä kaikkiin kortteihin, että osaa rakennella niitä deckejä lonkalta, pelataankos siinä muuten viimisellä korttisetillä vai onko boostereita sekasin parin viimisen vuoden ajalta?
Draftissa pelataan yleensä joko 3x uusimman core setin boosterilla, tai uusimman blokin boostereilla (riippuen siitä, kuinka monta settiä kyseisestä blokista on jo ehditty julkaisemaan; joko 3x ensimmäisen setin boosteria, 2x ensimmäisen setin boosteria ja yksi keskimmäisen setin boosteri tai yksi boosteri kaikkia blokin settejä).

Pelin pituuteen pystyy jonkin verran itse vaikuttamaan sillä, mitä pakkaa pelaa formaatista riippumatta. Legacy-peleillä on tapana olla yleensä nopeampia kuin Standardissa, mutta jos jompi kumpi pelaa jotain kontrollipakkaa, Legacyssäkin saattaa peli kestää aika pitkään.
aka. Awaclus

Poissa Nastaboi

Vs: pakkaa aloittelijalle
« Vastaus #4 : 27.07.11 - klo 11:38 »
Tällä hetkellä kilpailukykyisen goblinpakan saa kasattua Standard-formaattiin todella halvalla. Kaksi hyvää ykkösen droppia valitettavasti putoaa syksyllä pois, mutta jos seuraavassa sarjassa painetaan yksikin yhden maksava pelattava goblin, pakka saattaa säilyä kilpailukykyisenä. Legacyn ykkösheimo on tosiaan tällä hetkellä merfolk, johon kun pistää 200 Force of Willeihin (joita puolet pakoista pelaa muutenkin), saa loppupakan kasaan taskurahoilla.

Ja pelit kestävät ajallisesti yhtä kauan formaatista riippumatta. Laajemmalla korttipoolilla vuoroja menee vähemmän, mutta yhden vuoron aikana tapahtuu enemmän asioita.
Lainaus
[09:36] <Saimu> ei deckin tarvii voittaa nopeasti
Lainaus käyttäjältä: jkk
it's adorable when Sami Häggkvist's opponents think they have a good matchup. Because it never, ever is.
HW
OM

Poissa monkku

Vs: pakkaa aloittelijalle
« Vastaus #5 : 28.07.11 - klo 00:08 »
Mitäs settejä tossa legacyssä saa pelata (itsellä tosiaan vaan tota M12 settiä atm), ite en viitti mennä massan mukana tohon merfolkiin. Taidan mielummin testata noita keijukaisia, kun niillä näyttää olevan aikalailla samat ominaisuudet kun merfolkeilla, pienenä erona tosin toi flash ja joku tais täpätä kaikki vastustajan kortit kun kortti heitetään pöytään.


prkl kun työpaikan koneilla ei pääse "peli" sivustoille ... pornosta nyt puhumattakaan..  ::)

Poissa monkku

Vs: pakkaa aloittelijalle
« Vastaus #6 : 28.07.11 - klo 00:11 »
Semmonen tuli kans mieleen, että jos kortti on painettu vaikka setteihin X ja Y. Turnauksessa on sallittua vain setti X, niin saako silti samaa korttia setistä Y käyttää turnauksessa?

Poissa Arcane

Vs: pakkaa aloittelijalle
« Vastaus #7 : 28.07.11 - klo 00:22 »
Semmonen tuli kans mieleen, että jos kortti on painettu vaikka setteihin X ja Y. Turnauksessa on sallittua vain setti X, niin saako silti samaa korttia setistä Y käyttää turnauksessa?

Kyllä.
Nahkaa ja niittejä, miehisiä riittejä.

Poissa absurdimuukalainen


Poissa Chaosworm

Vs: pakkaa aloittelijalle
« Vastaus #9 : 28.07.11 - klo 01:35 »
Mitäs settejä tossa legacyssä saa pelata (itsellä tosiaan vaan tota M12 settiä atm
Kaikkia.
Lainaus
Taidan mielummin testata noita keijukaisia, kun niillä näyttää olevan aikalailla samat ominaisuudet kun merfolkeilla, pienenä erona tosin toi flash ja joku tais täpätä kaikki vastustajan kortit kun kortti heitetään pöytään.
Itse olen Faeriesia pelannut myös, ja olen siitä melko lyhyen ohjeistuksenkin kirjoittanut MTGSalvationiin. Suosittelen tuon lukemista.
aka. Awaclus

Poissa monkku

Vs: pakkaa aloittelijalle
« Vastaus #10 : 28.07.11 - klo 06:14 »
Sen verran vähän pelaillu tätä pelii et en varmaan lähe sotkemaan ku kahta värii keskenään. Pitää viel hiukan lueskella noit foorumei jahka pääsee töist himaan, mut varmaan lähden tolle faerei linjal ja luultavasti soten vaan sinistä ja mustaa keskenään.

jos koittais tällästä räpellystä:

möröt 17:
4 Mistbind Clique
2 Pestermite
4 Scion of Oona
3 Sower of Temptation
4 Spellstutter Sprite


sorcery 4:
4 Ancestral Vision


instantit 10:
3 Cryptic Command
4 Rune Snag
3 Terror

enskat 4:
4 Bitterblossom

ländit 25:
4 Faerie Conclave
4 Mutavault
4 River of Tears
4 Secluded Glen
4 Underground River
4 Island
1 Pendelhaven


Tota side deck systeemii meikä ei oo vielä sisätäny joten se jääköön tekemättä, tosin ehdotuksia ostoslistaan voi ehdottaa. Noi ny näytti ihan ok setiltä eikä tarvis tuhlata mitään 200€ pelkästään pariin jaskaan (jota tosin en varmaan viel ees osais käyttää, pitänee harjotella garrukilla mikä tuli boosterista), mut parannus ehdotuksia main deckin osalta otetaan vastaan ja noita sideboard ehdotuksia otetaan kans oikeen mielellään vastaan...

Poissa Augustus

Vs: pakkaa aloittelijalle
« Vastaus #11 : 28.07.11 - klo 10:21 »
Tuossa ketjun alkupäässä ihmiset kyselivätkin, että mitä formaattia haluaisit pelata ja niitäpä siinä sitten esiteltiinkin. Koska sanoit yrittäväsi kasailla pakkaa, jolla voisi virallisiin peleihin osallistua, on tämä kysymys erityisen oleellinen.

Listaamasi Faerie-pakka on hyvin pitkälti vuoden, parin takaisen Standardin tähtipelaajia, mutta enää sillä ei saisi Standardissa pelata. Extended-laillinen se on, mutta Extendediin en lähtisi panostamaan parista syystä: ensinäkin formaattia pelataan kovin vähän, ja jos pelattaisiinkin, niin tämä versio olisi todennäköisesti alitehoinen ja tulisi vain paha mieli. Todennäköisesti Extended Faeries tarvitsee ainakin Jacea jos haluaa turnauksissa menestyä. Mun Extended-tuntemus on kuitenkin aivan olematonta, mutta ensimmäinen fakta pysyy: Extended-pakalle voi olla vaikeaa löytää vastuksia keittiönpöydän ulkopuolelta, sillä harva panostaa formaattiin lainkaan.

Legacy-turnaukseen voit toki pakan viedä myös, mutta voin luvata, että turpaan tulee ja lujaa, eikä se riipu siitä, että vastustajat olisivat niin verrattomasti kokeneempia tai parempia pelaajia. Legacyssa turnauspakkojen voimataso on vaan niin korkea, että melkein Standard-pakalla ei ole juurikaan saumaa. Vähän sama kuin olisit menossa pelaamaan jääkiekkoa pöytäjalkapallovarustuksessa. Aikaisemmat postaajat ovatkin eritelleet tämän formaatin saloja esim. keijukaisten näkökulmasta. Formaatti ja sen turnausympäristö on niin hioutunut, että tiettyjen peruspalikoiden puute pakassa on kuin olisit ampunut itseäsi jo valmiiksi jalkaan sotaan lähtiessäsi. Force of Willit, Wastelandit ynnä muut formaatin all star -kortit ovat kamaa, joilla on oikeastaan pakko pelata, jos et halua olla turnauksessa pelkkä bye.

No mitä tässä nyt sitten aloittelijan kannattaa tehdä, kun kaikki on kallista, optimoitua ja vanhat parrat ikuisia "nay-sayereita"? Aivan alkuun suosittelisin pelaamaan paljon Limitediä, sillä se on hauskaa eikä menestyminen riipu olemassa olevan korttikokoelman laajuudesta. Se on myös hyvä tapa kartuttaa korttivalikoimaa ja pelitaitoja. Erityisesti siinä karttuu sen hetkisessä Standardissa laillisten korttien valikoima, jolloin pystyy paremmin rakentamaan pakkaa ainakin kyseiseen formaattiin, ja saa tietenkin vaihtovaluuttaa minkä tahansa pakkojen rakentamiseen.

Constructed-formaateista on Standard mielestäni sellainen, johon on helpoin päästä mukaan, varsinkin näin kun kohta vanha setti rotatoituu ja tulee uusi tilalle. Voi alkaa haistelemaan jotain pakkaa, joka perustuisi uusimman sarjan kortteihin ja keräillä siihen tarvittavia kamppeita. Rotaation aika on siitä mukavaa aikaa aloittelijalle, että formaatti ei ole aivan niin vakiintunut kuin elinkaarensa loppupuolella. Murroskohdassa on ehkä enemmän tilaa innovaatiolle ja kokeilulle, mutta jos turnauksissa haluaa jotain joskus voittaakin, kannattaa oikeasti selailla pakkalistoja ja tutkia, mikä siellä voittaa ja miksi.

Kurja tosiasia on tietenkin se, että Standard on formaatti, jonka hermolla pysyminen vuodesta toiseen vaatii jatkuvaa investointia ja panostamista. Nyt kun Jace TMS sai kenkää, niin formaatissa ei sentään ole juurikaan kortteja, jotka maksaisivat kaiken isun perintöä myöden.

Jos Legacy on se, mikä kiinnostaa, niin suosittelen skippaamaan sen välivaiheen, jossa käyt ottamassa turpaan konkarien monien satojen eurojen dekeiltä täysin alitehoisella keitoksella. Tuntumaa formaattiin saa esimerkiksi lainaamalla pakan turnaukseen, ja vaikkei turnauksissa pelaisikaan, niin aina sitä pelikaupoissa pyörii porukkaa, joilla on pakkoja mukana ja joiden kanssa voi pelailla muutamia pelejä lainavehkeillä. Jos oman Legacy-pakan haluaa sitten hankkia, niin esimerkkipakkalistoja ja hankintaohjeita aloittelijoille on netti väärällään. Halpoja ei Legacy-pakatkaan kuitenkaan ole, siihen sopii varautua. Hyvä puoli on se, että kortit säilyttävät arvonsa ja pysyvät laillisina kenties koko elinikäsi.

Lopuksi vielä kommentti pakkalistojen kopioimisesta: aina joskus näkyy nurinaa siitä, kuinka on kurjaa, että pakkoja vaan kopioidaan valmiista listoista ja omia keitoksia dissataan. Kuitenkin optimaalista buildia pakoille on etsimässä sellainen määrä aivokapasiteettia, että on hyvin epätodennäköistä, että aloittelijana pystyisi tuosta vaan kehittämään jotain oikeasti kilpailukykyistä. Kilpailukykyisyys pitäisi olla turnauspelaajan ensimmäinen kriteeri pakkaa valittaessa/rakentaessa, tai ainakin pitää sitten osata hävitä hermostumatta ja saada kiksinsä osallistumisen ilosta turnauksissa. Ei silti pidä luulla, että turnaukset olisivat jotenkin kurkunleikkaajamentaliteetin tapahtumia. Minusta varsinkin aloittelijan on kuitenkin hyvä omaksua asenne, että katsoo, mitä muut tekevät ja tekee itse samoin, ja kokemuksen ja näkemyksen laajetessa alkaa tehdä omia viilauksia. Tietenkin aina kannattaa myös ennakkoluulottomasti testata ja kokeilla hullujakin ideoita, mutta se testaaminen kannattaa tehdä muualla kuin isoissa turnauksissa. Testataan keittiönpöydällä vaikka proksatuin kortein, ja jos testaustulokset vakuuttavat, voi nähdä vaivan ja hankkia ne kortit. Sitten mennään turnaukseen todelliseen koitokseen. Niin ne prootkin tekevät.

Poissa Laukkanen

Vs: pakkaa aloittelijalle
« Vastaus #12 : 16.08.11 - klo 12:50 »
Listaamasi Faerie-pakka on hyvin pitkälti vuoden, parin takaisen Standardin tähtipelaajia, mutta enää sillä ei saisi Standardissa pelata. Extended-laillinen se on, mutta Extendediin en lähtisi panostamaan parista syystä: ensinäkin formaattia pelataan kovin vähän, ja jos pelattaisiinkin, niin tämä versio olisi todennäköisesti alitehoinen ja tulisi vain paha mieli. Todennäköisesti Extended Faeries tarvitsee ainakin Jacea jos haluaa turnauksissa menestyä. Mun Extended-tuntemus on kuitenkin aivan olematonta, mutta ensimmäinen fakta pysyy: Extended-pakalle voi olla vaikeaa löytää vastuksia keittiönpöydän ulkopuolelta, sillä harva panostaa formaattiin lainkaan.

Modern format on toisaalta tulossa pian, ja itse odotan mielenkiinnolla järjestetäänkö siitä kuinka paljon pieniä turnauksia. Listattu dekki on bitterblossomia ja ancestral visionsia lukuunottamatta sallittu modernissa (kyseiset kortit on bannatty). Modernin sallitut kortit löytyy täältä.

Olen samaa mieltä Augustuksen kanssa että standard on helpoin constructed-formaatti päästä sisään, mutta vaatii investointeja vähintään kerran vuodessa jolloin rotaatio tapahtuu.

Poissa monkku

Vs: pakkaa aloittelijalle
« Vastaus #13 : 17.08.11 - klo 05:31 »
Juu standardia ruvettiin kavereitten kans pelailee. Draftia ollaan kans vedetty kun näyttäis et sitä pelaillaan kans, kaikilla samat lähtökuopat kun ruvetaan pelailee ja samal saa sit kartutettuu tota korttivalikoimaa standardiin. Toi drafti tuntuu kyl kans aika hauskalt, hiukan se kyl viel on hakuses kun ei tunne kaikkii korttei, mut kaveriporukas se lisää vaan sitä hauskuutta. Moderniin tuskin tulee lähdettyä mukaan ainakaan ennen seuraavaa standard rotaatiota, kun nyt jo tarpeeks opettelemist m12 ja mirrodin korteis...