Poromagia

Kirjoittaja Aihe: RPG-yleissivistys  (Luettu 17745 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa 326

RPG-yleissivistys
« : 17.08.15 - klo 04:25 »
Kansalaiset, medborgare. Kuten jotkut teistä jo ehkä tietävätkin, pelit (erityisesti roolipelit) ovat kookas osa elämääni. Häpeäkseni olen kuitenkin monesti joutunut toteamaan, että todella moni rpg-maailman klassikoista on jäänyt kokematta.

Näin ollen käännyn aina yhtä viisaan ja avuliaan yhteisömme puoleen ja pyydän mitä nöyrimmin apua listan rpg-klassikoista laatimisessa. Kukin voisi siis kertoilla, mitkä pelit ja/tai pelisarjat omasta mielestä muodostavat rpg-genren selkärangan ja ytimen - mitä ovat rpg-maailman "must-play"-pelit. Toki myös itselle tärkeitä, vähemmän tunnettuja pelejä sopii mainostaa.

Jonkinlaisena taka-ajatuksena on luonnollisesti poimia useimmiten mainitut pelit, pistää pelaten ja kenties (jos aika ja jaksaminen riittää) jopa streamata/nauhoittaa paisteiluni kokonaisuudessaan jos yli kahta ihmistä sattuu jotain kumman syystä kiinnostamaan moisen seuraaminen.

Kiitoksia jo etukäteen avuliaille yksilöille :)
« Viimeksi muokattu: 17.08.15 - klo 04:34 kirjoittanut 326 »
[00:23] <_326> Runoilet?
[00:23] <Retardi> Näin teen
[00:23] <_326> Anneli
[00:23] <Stormis> Päivi
[00:23] <Julppu> pippeli

[01:45:15]  jolssoni: niinku taksi mut ku kaikki kortit on tämmösiä low impact paskeita nii tilttaa vielä pahemmin

Poissa Lunsku

Vs: RPG-yleissivistys
« Vastaus #1 : 17.08.15 - klo 06:57 »
Tänä aamuna vetäisin klassikkorajan tonne vuosituhannen vaihteen pintaan. Senkin jälkeen kyllä mun silmissä klassikko-osastoa on tullut, sekä ilmiselvää että ees vähän obskuurimpaa (Knights of the Old Republicista Arx Fatalikseen ja Vampire the Masquerade: Bloodlinesiin).

Kymmenen setti "nää varmaan pelittää edelleenkin" -periaatteella:

Ultima 4: Quest of the Avatar
Dungeon Master
Eye of the Beholder II: The Legend of Darkmoon
Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Lands of Lore: The Throne of Chaos
Betrayal at Krondor
Might and Magic: World of Xeen
Fallout
Planescape: Torment
Baldur's Gate II: Shadows of Amn + Throne of Bhaal

Sori Japani ja ainakin Chrono Trigger, sieltä sais ihan oman listansa.

Poissa Dashenroz

Vs: RPG-yleissivistys
« Vastaus #2 : 17.08.15 - klo 07:11 »
Lunskun listaan voisi lisätä ainakin mainion Ultima VII:n ja Part II: Serpent Islen. Toimivat nykykoneilla Exultin avulla. Itselleni Ultima V on lähempänä sydäntä kuin IV, mutta nämä nyt ovat makuasioita.

Poissa Korento

Vs: RPG-yleissivistys
« Vastaus #3 : 17.08.15 - klo 08:38 »
Jos saa tarjota myös hieman tuoreempia teoksia, niin suosittelen Lost Odysseyta ja ensimmäistä Mass Effectiä.

Sitten tietysti:
Fallout -sarja
Elder Scrolls -sarja
Final Fantasy -sarja

Poissa JosephCross

Vs: RPG-yleissivistys
« Vastaus #4 : 17.08.15 - klo 09:01 »
Meikäläinen hyppää tonne Nipponin leiriin JRPG:tä puolustaakseni. :)

Final Fantasyt 1, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ja 12. Ykkönen listalla vain siksi, että tietää mistä ollaan lähdetty. Muut listalla laatunsa vuoksi, kymppiin vaikuttaa hiukan henkilökohtainen nostalgia. 12 on ehkä liian tuore klassikoksi.

Chrono Trigger (ja umpilisäkkeenä Chrono Cross). Itseltäni on tämä helmi jäänyt välistä, mutta tunnustan sen ansaitseman kunnian monipuolisuutensa takia.

Tales of- sarjan Tales of Phantasia, Tales of Legendia, Tales of Symphonia ja Tales of the Abyss. Vaikka mielestäni Talesit ovat kuivuneet nykyaikaan siirryttäessä, ovat ne silti kovia nimiä omalaatuisuuden ja tyylin takia, ja sarjan paappajäsenet ovat kultaa. Eternian nimeämisessä on kikkailtu sinne sun tänne, kun jompikumpi (Eternia tai Eternia II) julkaistiin Japanin ulkopuolella väärällä nimellä. Nyt en muista kumpi.

Kingdom Heartsin julkaisusta on niin kauan, että (itselleni rakas) action-RPG ansaitsee paikkansa klassikkona. Vain originaali, kakkonen toistaa itseään liikaa vaikka jatkaakin juonta ja mobiilihärpäkkeet ovat aikamoista filleriä.

Disgaea-sarja ja Phantom Brave. Hämärällä huumorilla varustellut Tactical-RPG:t, joissa Level Cap on 99999 ja Damage Limit on 9999999999 eivät uppoa jokaiikalle, mutta tarinankerronta on huippulaatua.
Kauhavan Kandalffi,
Vaasan Väinämöinen,
Tampereen Tuntematon sotilas,
Rauman Juuso.

Poissa Gagis

Vs: RPG-yleissivistys
« Vastaus #5 : 17.08.15 - klo 09:28 »
Parhaat suomalaiset RPG:t:

Praedor: Burger Gamesin fantasiaroolipeli. Yksinkertainen ja miellyttävä pelata, ja ehkä minun suosikkini kaikista tarjolla olevista geneerisistä fantsuropeista.

Stalker: Burger Gamesin post apokalyptinen skifiroolipeli. Suomalaisen peliteollisuuden kirkkain helmi ja ehkä listan parhaiten toteutettu peli kaikin puolin.

Historiallisesti merkittävät klassikkosarjat:

Dungeons and Dragons: Koko genren luonut tavaramerkki. Peliteknisesti lähes kaikkia muita relevantteja pelejä paskempia tuotoksia, mutta pitää tuntea jo historiansa ja laajan levinneisyytensä takia. En suosittele juurtumaan liikaa, koska brändin paras tuotos eli 5th edition on korkeintaan keskinkertainen peli, ja muut aika paskaa moderneihin kilpailijoihinsa verrattuna. Pathfinder on nimestään huolimatta samaa paskaa kuin DnD.

GURPS: Toinen ikivanha peli, joka on erittäin laajalle levinnyt. GURPS tunnetaan siitä, että sille löytyy säännöt pelimaailmaan kuin pelimaailmaan ja tilanteeseen kuin tilanteeseen, mutta numeroita voi joutua murskaamaan laskimen kera pelistä selvitäkseen.

Vampire: the Requiem: White Wolfin klassisen hirviöpelivalikoiman moderni tuotos, jossa vampyyrit juonittelevat vallan ja veren perässä.

Pelit, joista itse pidän:

Dark Heresy: Warhammer 40k pelimaailman virallinen roolipeli, joka on toistaiseksi hiotuin esimerkki varsin toimivista satasivuiseen noppaan perustuvista pelimekaniikoista, joista Warhammer roolipelit on tunnettuja. Pelimaailma on myöskin juuri sopivan sekopäinen roolipelin kohteeksi. Tää on suosikkini tyypillisistä Sci-Fi RPG:istä.

F.A.T.E: Ylläolevat pelit ovat kaikki enemmän tai vähemmän mekaanisesti raskaita, joten fate sopii esimerkiksi merkittävästä pelistä, jossa tarinaa luodaan vähän vähemmällä numeroiden murskaamisella. Fate on mun suosikkivalinta yksinkertaiseksi yleispeliksi, joka soveltuu moniin erilaisiin pelimaalmoihin, ja haluaisin erityisesti päästä testaamaan sitä supersankarikampanjan pyörittämisessä.

Savage Worlds: Teknisesti hiottu fantasiaroolipeli joka soveltuu erityisesti Conan-henkisiin Sword and Sorcery peleihin. Tähän tutustuminen on paraikaa kesken.

Shadowrun: Cyberpunk-genren isoin nimi. Pidän sen pelimekaniikoista, vaikkakin nekin välillä menevät turhan raskaan puolelle, mutta fantasiaa scifiin sekoittava pelimaailma voi välillä olla hieman turhankin korni.

Mouse Guard: Burning Wheelin pelimekaniikkoja soveltava peli, jossa pienet hiiret yrittävät selviytyä talvesta, pöllöistä ja muista metsän vaaroista kuolematta ihan kaikki.

The Riddle of Steel ja sen modernit kloonit kuten Song of Swords ja Band of Bastards: Raakaa ja realistista miekkailusimulaatiota, joka saa suuren historianörtin sisälläni kiihottumaan. Jos haluat realismia ja simulaatiomaista otetta keskiaikaisiin aseisiin ja taisteluun, niin TRoS ja sen modernit hengenperilliset ovat pelisi.

Maid RPG: Sinä ja kanssapelaajasi olette sisäkköjä. Tehtävänne on pitää isäntä tyytyväisenä. Minun eri tarvinne kertoa lisää.

Aloitusviestissä puhuttiin vain RPG:istä, joten vastasin sen mukaisesti, että puhe olisi oikeista roolipeleistä, eikä videopeleistä. Suosittelen tutustumaan näihinkin klassikoihin, vaikka puhe olisi ollut vidyasta.
''Flickerwisp on Thalian ja Mutsin jälkeen ehkä määtsikin siistein creature. Sil voi tehdä kaikkea. Se jopa runkkaa ja keittää kahvit sun puolesta.''

Poissa Rancid-

Vs: RPG-yleissivistys
« Vastaus #6 : 17.08.15 - klo 10:14 »
Earthbound (aka Mother 2) ja Mother 3. Ykkönen on vähän samaa sarjaa kuin Final Fantasy 1, eli jos nyt oikeasti kinostaa niin voi senkin käydä kokemassa, mutta aika ei ole kohdellut sitä kovin hyvin.

Ja koska tietokoneropet on pohjimmiltaan vain seikkailupelejä joissa välillä vähän tapellaan, on pakko huudella väliin myös niistä oikeasti hyvistä seikkailuista, eli kaikesta mitä LucasArts julkaisi välillä [Loom; Grim Fandango]. Sierran pelejä ei ole olemassa.
Lainaus
TES uses Ad Nauseam more often and ANT uses Past in Flames more frequently.

Poissa tko

Vs: RPG-yleissivistys
« Vastaus #7 : 17.08.15 - klo 10:23 »
Suomalaisista klassikoista kannaatta kokeilla Risto Hiedan tuotoksia, erityisesti Kalmoa. Kotoinen DD-kopio ANKH (Adventures in the North Kalevala Heroes) on myös kokeilemisen arvoinen, jos ei muun, niin ainakin huumoriarvon takia.

Ulkomaisista kalssikoista omia suosikkejani ovat:

- Call of Cthulhu. Masks of Nyarlathotep ja Horror on the Orient Express ovat molemmat mahtavia kampanjoita
- AD&D 2nd edition. Settingeistä erityisesti Planescape ja kampanjoista (melkein) kaikki Monte Cookin tuotokset
- Cyberpunk 2020
- Twilight 2000

Uudemmista peleistä kokeilla kannattaa ainakin Delta Greenia, Unknown Armiesia ja D&D 5th editionia.
« Viimeksi muokattu: 17.08.15 - klo 10:25 kirjoittanut tko »

Poissa Etheraven

Vs: RPG-yleissivistys
« Vastaus #8 : 17.08.15 - klo 11:30 »
Metroidvania-Castlevaniat ovat oikein mainioita action-rpg'itä:
-Symphony of the night
-Circle of the moon
-Harmony of Dissonance
-Aria of Sorrow
-Dawn of Sorrow
-Portrait of Ruin
-Order of Ecclesia

Poissa Retardi

Vs: RPG-yleissivistys
« Vastaus #9 : 17.08.15 - klo 12:16 »
Metroidvania-Castlevaniat ovat oikein mainioita action-rpg'itä:
-Symphony of the night
-Circle of the moon
-Harmony of Dissonance
-Aria of Sorrow
-Dawn of Sorrow
-Portrait of Ruin
-Order of Ecclesia

No, jos nyt jrpg:t vielä menevät juuri ja juuri "tietokoneroolipeli" termin alle, niin Metroidvaniat eivät kyllä mitenkään päin :).
Joo tai siis ei eiku häh?

Poissa Haumando

Vs: RPG-yleissivistys
« Vastaus #10 : 17.08.15 - klo 12:22 »
Fallout 2, Planescape: torment, Baldur's gate I ja II, Final fantasy 7 ja 6, Chrono Trigger, Mass Effect. Siinäpä paras kärki.

Poissa Peikko

Vs: RPG-yleissivistys
« Vastaus #11 : 17.08.15 - klo 12:24 »
Rocket League

Poissa Babu

  • L1-tuomari
  • Vaihtopalaute:
    ( | | )
  • *
  • Creature - Goblin Brushwagg
Vs: RPG-yleissivistys
« Vastaus #12 : 17.08.15 - klo 12:56 »
"eikö se nyt ole vanha fakta että monoliitit menee infiniteks jos niitä päin edes katsoo pahasti"
- luma; 09.04.2020 klo 19:30

Poissa Anssi

Vs: RPG-yleissivistys
« Vastaus #13 : 17.08.15 - klo 13:13 »
Googlaa tarkemmin.

Baldur's Gate 2 (mut pelaa nyt samalla se 1, vaikka se onkin heikompi)
Planescape: Torment
Mass Effect 1-3
Witcher 1-3
Dragon Age 1-3
Persona 4: Golden
Persona 3
King of the Dragon Pass
Deus Ex: Human Revolution
Knight of the Old Republic 1-2
Fallout: New Vegas
Neverwinter Night 2 + lisari Mask of the Betrayer oli myos hyva.
Kaikki kortit löytyvät myös Cardtraderistä

Poissa Morian

Vs: RPG-yleissivistys
« Vastaus #14 : 17.08.15 - klo 13:29 »
Final Fantasy 6, 7, 8 ja 9.
Zelda - A link to the past

Poissa 326

Vs: RPG-yleissivistys
« Vastaus #15 : 17.08.15 - klo 13:32 »
No, jos nyt jrpg:t vielä menevät juuri ja juuri "tietokoneroolipeli" termin alle, niin Metroidvaniat eivät kyllä mitenkään päin :).

JRPG:t istuvat perin mainiosti siihen kategoriaan, minkä pelejä olen hakemassa.
[00:23] <_326> Runoilet?
[00:23] <Retardi> Näin teen
[00:23] <_326> Anneli
[00:23] <Stormis> Päivi
[00:23] <Julppu> pippeli

[01:45:15]  jolssoni: niinku taksi mut ku kaikki kortit on tämmösiä low impact paskeita nii tilttaa vielä pahemmin

Poissa Karjanvarastaja

Vs: RPG-yleissivistys
« Vastaus #16 : 17.08.15 - klo 13:35 »
http://www.adom.de/home/index.html

Yli 13 vuotta tainnut tätä pelailla on/off enkä vieläkään ole päässyt kertaakaan läpi asti. Poislukien normaali ending, mutta sitä ei lasketa kerta sen voi saavuttaa melkein miten vain grindaamalla vitusti ja tietämällä miten ja milloin edetä missäkin. Uutta matskua tulee jatkuvasti lisää eikä peli ole ollut kuin reipas 20 vuotta olemassa, joten voi arvailla sisältöä löytyvän jonkin verran ja se on taatusti hiottu täydellisyyteen. ASCII-herkkua arvostamattomille kermaperseille tarjolla myös tyylikästä grafiikkaa ja meininkiin sopivaa musiikkia (pyh, peasantry).
« Viimeksi muokattu: 17.08.15 - klo 13:37 kirjoittanut Karjanvarastaja »

Poissa Anssi

Vs: RPG-yleissivistys
« Vastaus #17 : 17.08.15 - klo 14:02 »
No, jos nyt jrpg:t vielä menevät juuri ja juuri "tietokoneroolipeli" termin alle, niin Metroidvaniat eivät kyllä mitenkään päin :).

JRPG:t istuvat perin mainiosti siihen kategoriaan, minkä pelejä olen hakemassa.

Persona 4: Golden on paras JRPG, no contest. Ainoa syy miks se ei oo erityisen suosittu tai tunnettu on se etta se on vain PS Vitalle. Omalla suosikkipelit listalla Persona 4 on 2. sijalla Wicher 3 jalkeen.

Zeldaa ei kyl voi kutsua RPG:ksi mitenkaan. Se on fantasiaa, mutta ei RPG.
Kaikki kortit löytyvät myös Cardtraderistä

Poissa yugular

Vs: RPG-yleissivistys
« Vastaus #18 : 17.08.15 - klo 14:10 »
http://www.adom.de/home/index.html

asbdas

Hui! Itsekin olen tätä pelannut joskus 15 vuotta sitten! Jos tuon pelin aloittaisi uudestaan niin mistä löytyisi jelppiä että pääsisi alkuun pelin kanssa? Muistaakseni pelissä oli todella korkea oppimiskynnys.
paupertothepeople.proboards.com

Poissa Rancid-

Vs: RPG-yleissivistys
« Vastaus #19 : 17.08.15 - klo 14:18 »
http://www.adomgb.info/  sisältää myös allekirjoittaneen väsäämiä osia.
Lainaus
TES uses Ad Nauseam more often and ANT uses Past in Flames more frequently.

Poissa Karjanvarastaja

Vs: RPG-yleissivistys
« Vastaus #20 : 17.08.15 - klo 14:29 »
http://www.adom.de/home/index.html

asbdas

Hui! Itsekin olen tätä pelannut joskus 15 vuotta sitten! Jos tuon pelin aloittaisi uudestaan niin mistä löytyisi jelppiä että pääsisi alkuun pelin kanssa? Muistaakseni pelissä oli todella korkea oppimiskynnys.

http://www.adomgb.info/adomgb-toc.html

Tämä on hieman vanha, mutta pitää vielä suurimmalti osin kutinsa. Luettavaa on melko riittoisasti ja sieltä löytää kaiken tarvitsemansa. Spoilausvaara on kohtalaisen matala, sillä sisällysluettelosta voi jo päätellä mihin kannattaa lopettaa lukeminen.

Tuoreempana on sitten ihan ADOM wiki mistä löytää aika pitkälti kaiken, mutta mielestäni hankalampi selata ja soveltuu lähinnä sitten, kun Guidebook ei anna vastausta.

http://ancardia.wikia.com/wiki/ADOM_Wiki

Poissa Gagis

Vs: RPG-yleissivistys
« Vastaus #21 : 17.08.15 - klo 14:41 »
Kannatan Vampire the Masquerade Bloodlinesiä

Lisään listaan myös Arcanumin, vaikka se onkin aika nevahööd peli.

Ja vaadin numeroita edelleen pelaamaan myös jotain oikeaa pöytäroolipeliä ja striimaamaan peliryhmänsä sekoilut.

Lisään japsipeleistä myös kaikki Pokemonit
« Viimeksi muokattu: 17.08.15 - klo 14:45 kirjoittanut Gagis »
''Flickerwisp on Thalian ja Mutsin jälkeen ehkä määtsikin siistein creature. Sil voi tehdä kaikkea. Se jopa runkkaa ja keittää kahvit sun puolesta.''

Poissa 326

Vs: RPG-yleissivistys
« Vastaus #22 : 17.08.15 - klo 14:48 »
Zeldaa ei kyl voi kutsua RPG:ksi mitenkaan. Se on fantasiaa, mutta ei RPG.

Tähän väliin olisi varmaan hyvä sanoa, että oma määritelmäni RPG:istä on ilmeisesti laajempi kuin monilla muilla. Viitatessani rpg-peleihin viittaan myös peleihin, joihin ei sanan varsinaisessa merkityksessä kuulu roolipelauselementtejä (nurinkurista mutta hei, näin ne käsitteet toimii). RPG-termiä käyttäessäni viittaan siis kaikenlaisiin fantasiaseikkailuihin ja vähän muuhunkin. Zelda on minulle RPG, samoin kuin Castlevania ja Pokemon.

Toivon, että tässä threadissa ei ruveta vääntämään käsitteiden oikeaoppisuudesta: jos olen käyttänyt termiä mielestäsi väärin niin pidä mölyt mahassasi.
« Viimeksi muokattu: 19.08.15 - klo 16:37 kirjoittanut 326 »
[00:23] <_326> Runoilet?
[00:23] <Retardi> Näin teen
[00:23] <_326> Anneli
[00:23] <Stormis> Päivi
[00:23] <Julppu> pippeli

[01:45:15]  jolssoni: niinku taksi mut ku kaikki kortit on tämmösiä low impact paskeita nii tilttaa vielä pahemmin

Poissa Gagis

Vs: RPG-yleissivistys
« Vastaus #23 : 17.08.15 - klo 15:04 »
Irkissä tuli muuten ilmi, että Baldurs Gateja ei ole pelattuna. Ne on klassikoista se kaikkein klassisin, ja koska numerot on pelannut eniten japsipelejä, niin länsiropejen ykkösklassikosta kannattaa aloittaa.
''Flickerwisp on Thalian ja Mutsin jälkeen ehkä määtsikin siistein creature. Sil voi tehdä kaikkea. Se jopa runkkaa ja keittää kahvit sun puolesta.''

Poissa mork

Vs: RPG-yleissivistys
« Vastaus #24 : 17.08.15 - klo 15:33 »
eipä oo kukaan viellä maininnu megadriven helmiä
Shining into Darkness
Shining Force II
Phantasy Star 2-4

Ja pleikkarille
Star Ocean 2 (siinä on ehkä paras mielestäni)

Poissa Lunsku

Vs: RPG-yleissivistys
« Vastaus #25 : 17.08.15 - klo 17:53 »
Lunskun listaan voisi lisätä ainakin mainion Ultima VII:n ja Part II: Serpent Islen. Toimivat nykykoneilla Exultin avulla. Itselleni Ultima V on lähempänä sydäntä kuin IV, mutta nämä nyt ovat makuasioita.

Vähän hiinä ja hiinä mennäänkö nelosella vai vitosella joo, molemmat oli raakilelistalla ja nelosen jätin kun kymmeneen supistin. Klassikkoja molemmat.

Seiska jäi itelle jotenkin täysin mustaksi aukoksi aikanaan kun pelikone puuttui ilmestyessä, ja myöhemmin ei ole jaksanut uudestaan tutustua.


Poissa Orion

Vs: RPG-yleissivistys
« Vastaus #26 : 17.08.15 - klo 18:51 »
Lufia and the fortress of doom SNESille sai aikanaan oman kipinän syttymään.
Secret of mana on toinen SNES klassikko.
Nahlakhia tuli pelattua joskus pc:llä, mutta läpi en koskaan päässyt. Loistava loitsusysteemi.
Ja Zelda-pelit tietysti, kun kerran ne rpg:ksi kelpuutat. Varsinkin alkuperäinen ja Link to the past.

Poissa Anssi

Vs: RPG-yleissivistys
« Vastaus #27 : 17.08.15 - klo 18:59 »
Omasta mielestä parhaat Zeldat ovat vieläkin Oracle of Seasons ja Oracle of Ages. Monissa vanhoissa peleissä vaan aika tuppaa kultaamaan muistot enkä pitkälti mitään ennen -99 ilmestynyttä peliä välttämättä itse ainakaan jaksais pelata kun hyviä pelejä on niiiiiin paljon. Golden Sun 1 ja 2 (The Lost Age) on muuten vieläkin täysin pelikelpoisia.
Kaikki kortit löytyvät myös Cardtraderistä

Poissa FailSafe

Vs: RPG-yleissivistys
« Vastaus #28 : 17.08.15 - klo 19:13 »
Jos "RPG"-käsitettä venytetään ja vanutetaan, niin seikkailupeleistä paras on tietysti Star control II, jota saa myös ladattua intternaatista vapaan lähdekoodin versiona "the ur-quan masters". Siinä on tiettyjä roolipelillisiä elementtejä, vaikka varsinaista experienceä ei olekaan saatavilla. Vähän sellainen genrejen sekametelisoppa.

Uudempaa vähän samankaltaista pelityyliä edustaa space ranger 2, joka on myös loistava.

Poissa Kaitsu

Vs: RPG-yleissivistys
« Vastaus #29 : 17.08.15 - klo 19:41 »
Käytännössä vain Japanin RPGitä länsimaisten sijaan pelaavana olen Anssin kanssa samoilla linjoilla. Persona 4 on ehkä paras JRPG jota olen ikinä pelannut (ja P4 Golden on paranneltu versio joka on varmasti silkkaa parhautta), Final Fantasyt ovat selkeästi kärkikastia ja Golden Sunit rankkaisin kanssa hyvin lähelle kärkeä. Bonustärppinä erinomaiseksi, jopa moderniksi klassikoksi nimeän viime vuosilta Radiant Historian.