Poromagia

Kirjoittaja Aihe: Kivinen modernkatsaus, PT Oath of the Gatewatch 2/2: The Lost Report  (Luettu 8538 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa kivi

 • L1-tuomari / valvoja
 • Vaihtopalaute:
  ( | | )
 • ****
 • Ei tällä kuuhun mennä
Tämä artikkeli makasi editointipöydällä todella pitkään, tein siitä lukuisia versioita ja se muutti muotoaan monta kertaa. Aikaisemmasta poiketen en repostele yksittäisten korttien hintaliikkeillä vaan käyn läpi formaatin korttien mahdollisia hintanäkymiä, potentiaalisia nousijoita ja laskijoita, mahdollisia sijoituskohteita sekä tulevaa B&R ilmoitusta.

Lonkeropornoa, kiitos eli kuinka turmelen formaatin

Wizardsille PT on mainospaikka ja mainoskulu. Tämä toimii parhaiten että limitedformaatti on monipuolinen ja kiinnostava ja että uusimman setin kortit ovat vahvasti näkyvillä constructed osuudessa ja että formaatti on tuore. Normaalisti jälkimmäinen ei ole ongelma jos pelataan Standardia, mutta Modern ei ilman B&R muutoksia voi koskaan olla kovin raikas. Niinpä suuressa viisaudessaan OGW:n julkaisun yhteydessä bännivasarasta saivat sekä Summer Bloom että Splinter Twin. Jo tämä olisi riittänyt pistämään metagamen uusiksi, mutta ei. OGW toi mukanaan matalan cc:n Eldrazit jotka yhdistettynä vanhoihin sol-ländeihin sitten onnistuneesti rikkoivat metan täydellisesti. PT:llä 6/8 top kasitusta ja dominointi sen kun jatkui GP viikonloppuina. Uuden setin kortit olivat kyllä vahvasti näkyvillä, mutta tässä tapauksessa WotC:n oman pelitestauksen totaalinen puute aiheutti yhden pahimmista vääristymistä metagamessa. Jotain tarttis tehdä, totesi myös Aaron Forsythe.

Nyt on jo ilmoitettu että Eldrazit tulevat kohtaamaan yhden tai useamman kortin bännin, mutta kuitenkin niin että dekkiä ei tapeta täydellisesti. Loogiset vaihtoehdot ovat joko bännätä Eye of Ugin, Eldrazi Temple, molemmat tai joku kombinaatio näistä sekä lisäksi jonkun uusista OGW:n Eldrazeista bännääminen. Oma veikkaus asettuu silmään, siitäkin huolimatta että se hieman heikentää Tronia. Normaalisti tämä tarkoittaisi kyseisen dekin korttien hinnan romahdusta, mutta tällä kertaa en siihen aivan usko.

OGW:n lonkeroista sekä Thought-Knot Seer että Reality Smasher ovat kelvollisia sekä Standardissa että Legacyssä, oikeastaan ainoastaan Eldrazi Mimic ja Endless One tulevat laskemaan takaisin ryönäluokkaan ja näistä aiempaa pelataan kyllä lekaversiossa. Samoin tietenkin ne lonkerot joita ei pelata kuin modernissa. Se että osa pelaajista siirtyy pelaamaan bännien jälkeen kyseistä dekkiä lekassa (tai olettavat että tässä on hyvä sauma hypätä lekaan mukaan) luo kysyntää molemmille ländeille, mutta varsinkin City of Traitorsille, Thorn of Amethystille ja Cavern of Soulsille.

Modernin osalta täytyy myös pohtia mitä metagamelle tapahtuu kun Eldrazit poistuvat kentältä. On hyvin mahdollista että ainakin Affinityn, Burnin, Zoon, Tronin (riippuen vähän mitä bännätään), Infectin, Abzan CoCon ja Jundin merkittävimmät kortit näkevät lisättyä kysyntää.

Kuinka teen rahaa eli tunnistan potentiaalisen nousijan?

Modernissa on nähty viimeisen puolen vuoden aikana todella paljon eri korttien hintavaihteluita ja pääsääntöisesti ne ovat nousuja. Luokkaan mahtuu niin kysynnän aiheuttamaan orgaanista kasvua, kuin hetkellistä piikkausta tai ihan suoria pump&dump huijauksia jotka liittyvät suoraan PucaTradeen.

Orgaanisen kasvun kortit on helppo tunnistaa. Ne ovat olleet formaatin stapleja jo pitkään, niitä pelataan laajalti useammassa dekissä ja/tai ne ovat erittäin tärkeitä tietyssä arkkityypissä. Esimerkkeinä Liliana of the Veil, Chord of Calling ja Inkmoth Nexus. Nämä kortit eivät ole niinkään hyviä sijoituskohteita kuin välttämättömyyshyödykkeitä jos haluat pelata dekkiä joka niitä käyttää. Jos pelaat (tai haluat pelata) dekkiä joka tarvitsee näitä, suosittelen hankkimaan ne välittömästi eikä turhaan miettimään mitä reprintataan ja mitä ei. Todennäköisesti häviät toisissa korteissa ja voitat toisissa ja saat ainakin käyttää kortteja odotellessa mahdollisia hintamuutoksia.

Hetkelliset piikkaukset johtuvat usein siitä että joku striimaaja hehkuttaa rogue dekissään korttia tai se esiintyy jossain dekissä techikkäänä vaihtoehtona GP:llä/PT:llä/SCG Openissa. Usein nämä kortit ovat printattu yhdessä tai korkeintaan muutamassa setissä, usein vähintään viitisen vuotta sitten viimeksi (jonka jälkeen Magicin suosio kasvoi hurjasti ja settejä avattiin enemmän) ja mahdollisesti hinta on jäänyt huomattavan alhaiselle tasolle ennen piikkiä. Usein myös piikkauksen ja tasaantumisen jälkeinen hinta jää huomattavasti aiempaa korkeammalle tasolle. Esimerkkeinä Worship, Fracturing Gust ja Legion Loyalist viime ajoilta. Näiden korttien osalta jonkinlainen ennakoiminen ja tienaaminen on mahdollista jos pystyy tunnistamaan seuraavan nousijan ja/tai aktiivisesti seuraa suosituimpien striimajien tekemisiä tai seuraa haukanlailla isompia turnauksia käsi MCM:n ostonapilla.

Viimeisin ja rumin kategoria on pump&dump taktiikat jossa käytetään hyväksi PucaTraden ominaisuutta käyttää TCGplayerin mid hintoja korttien arvonmääritykseen. Valitaan kortti joka on vaikka dollarin hintainen ja jota on hyvin vähän tarjolla TCGp:ssä, mutta jolla on kasuaali-Keijojen kysyntää PucaTradessa. Ostetaan muutaman halvat kopiot pois kuljeksimasta ja syydetään omia myyntikohteita todella rasvaisella hinnalla tilalle. Kun Pucan hinnat päivittyvät, syydetään Pucan kautta korkeammalla hinnalla kortit pahaa aavistamattomille Keijoille ja kerään Puca-pojojen kautta voitot. Mindslicer on kuuluisa esimerkki tästä, mutta muitakin on ollut.

Entäs ne laskijat eli kuinka kokoelmani arvo sulaa silmissä?

2016 tulee olemaan mielenkiintoinen vuosi reprinttien suhteen. Tulossa on vielä Eternal Masters, FTV: Lore, Conspiracy: Take the Crown sekä normaalin julkaisuaikataulun setit Shadows Over Innistrad ja Eldricth Moon sekä uuden blokin iso setti vuoden lopussa. Ja uusi Commander satsi. Näistä Eternal Masters sisältää vain reprinttejä ja Conspiracy tulee niitä myös olemaan ainakin puolillaan, FTV on tietenkin reprinttejä, Commanderissakin niitä on runsaasti ja on mukava nähdä kuinka paljon SOI ja EDM tulevat sisältämään uusioversioita kun coresettien tippuessa niiden määrää hieman luvattiin lisätä. Riippuu täysin setistä, kuinka paljon mahdollinen reprint kolauttaa kortin hintaa. Myös tienausmahdollisuuksia on tai pikemminkin oli, Eternal Mastersin ilmoituksen jälkeen reserved listin kortit ottivat melkoisen harppauksen yläviistoon koska tiedetään varmasti että niitä ei reprintata ja mahdollisesti niide kysyntä lisääntyy muiden korttien reprinttien myötä.

Oma veikkaukseni on että kaikille seteille ei löydy kysyntää johtuen tiukasta julkaisuaikataulusta ja että EMA kannibalisoi osan potentiaalisesti Conspiracyn myynnistä joten jos siitä setistä tulee uusia potentiaalisia lekakäyttiksiä niin niiden hinnat saattavat ajan myötä nousta todella hyvin. Mihinkään paniikkimyymiseen en suosittele lähtemään ellet muutenkin ollut myymässä kortteja ja ellei kortti ole merkittävän ylihintainen pelkästään harvinaisuuden takia.

Uudet kortit, uudet mahdollisuudet

Standardin osalta nousut ja laskut tihenevät kun settien kierto on yhä nopeampaa ja peruspotentiaalinen mythic uudesta setistä tulee näkemään seuraavat vaiheet hinnassa:

1) julkaisua edeltävä hype ja hinnan nousu
2) julkaisun jälkeinen romahdus
3A) mahdollinen uusi nousu jos peliaikaa tulee
3B) edellinen blokin rotaatio ja uuden blokin julkaisu, mahdollinen nousu uusien arkkityyppien myötä
4) hidas lasku kohti rotaatiota
5) rotaation jälkeinen romahdus jos ei käyttöä modernissa/lekassa

Kannattaa huomata että uusien settien kortteja ei arvioida ainoastaan standardin näkökulmasta vaan myös modernin/lekan puitteissa, hyvänä esimerkkinä Dig Through Time ja Monastery Swiftspear jotka molemmat ovat/olivat huomattavasti tehokkaampia näissä formaateissa kuin stanussa. Vanhempien formaattien osalta varsinkin foilihinnat ovat merkittävät. Korttien ostaminen ennakkoon ei ole mikään kultakaivos vaikka välillä kohdalle sattuukin Hangarback Walker tai Jace, Vryn's Prodigy. 90% ennakkohinnoista on korkeampia kuin mihin kortti myöhemmin koskaan yltää vaikka onnistuneilla ennakoilla onkin kiva mehustella (tai tienata). Oma sääntö ennakoiden suhteen on että raren täytyy olla alle kolme euroa ja mythicit alle kuusi  ja tietenkin siinä täytyy näkyä potentiaalia jossain formaatissa. Planeswalkerit on yleensä ennakoissa hinnoiteltu liian kalliiksi ja yleiset all-around kortit huomattavasti huokuttelevammin.

Finanssit eli kuinka tässä kaikessa ei ole mitään järkeä

Itseltäni on viime aikoina aika pahasti mennyt maku kaikkiin pelin finanssiaspekteihin. Standardin osalta kehä kiertää samaa rataa vuodesta toiseen, vanhempien formaattien osalta WotC:n bännipolitiikka yhdistettynä ennakoimattomaan reprinttaukseen ja reserved listiin vievät hommasta oivaltamisen ilon. Toki halvalla ostaminen ja kalliilla myyminen on kivaa, mutta toimintaympäristö lieveilmiöineen ei tunnu enää niin hauskalta kuin se tuntui kolmisen vuotta sitten.

Voi olla että tämä on viimeinen hintakatsaus vähään aikaan, voi olla että ei ole, mutta jotain uutta näkökulmaa kaipaisin aiheiseen että jaksaisin tästä vielä innostua. Sinänsä hassua että itse pelistä olenkin sitten eri tapaan innostunut enkä muuten ole mihinkään katoamassa. Kiitos kaikille lukijoille, ilman teitä ei olisi näinkään pitkälle päästy.
« Viimeksi muokattu: 23.03.16 - klo 00:14 kirjoittanut kivi »
Lainaus käyttäjältä: tutka
< kivi> pultti sun, kaks pulttii sun, pultti, fireblast, fork. PÄRT  PÄRT.

Poissa Tingle

Harmi jos markkinakatsaukset jäävät tähän. Harvoin tulee vastaan näin asiapitoista, selkeää ja vieläpä huvittavaa artikkelisarjaa.

Poissa n4pesto

Itse jään kaipaamaan eniten vinkkejä kuukauden viskiksi.

Poissa chlb

Kiitos ja ylistys!

Vaikka onkin ikävää jos hintakatsaukset jäivät tähän, niin on mielestäni parempi että artikkelisarjasta jää hyvä ja laadukas muistikuva mieleen kuin kiinnostuksen loputtua väkisin kirjoitetut artikkelintapaiset teokset.

Sinänsä hassua että itse pelistä olenkin sitten eri tapaan innostunut enkä muuten ole mihinkään katoamassa. Kiitos kaikille lukijoille, ilman teitä ei olisi näinkään pitkälle päästy.

Ihan vinkkinä voin mainita, että mielelläni lukisin muustakin kuin finanssiaiheesta kirjoittamiasi Magic-artikkeleita. ;)

Poissa Salevanen

Itse jään kaipaamaan eniten vinkkejä kuukauden viskiksi.
Ihan vinkkinä voin mainita, että mielelläni lukisin muustakin kuin finanssiaiheesta kirjoittamiasi Magic-artikkeleita. ;)

Ehkä Kivi voisikin alkaa pitää Partiksen virallista "kuukauden viinat" -katsausta, jossa käsitellään eri viinojen vaikutuksia ja verrataan niitä Alkon antamiin omiin arvioihin. Guaranteed success ja karmaplussat jos sen teet!

Poissa kivi

 • L1-tuomari / valvoja
 • Vaihtopalaute:
  ( | | )
 • ****
 • Ei tällä kuuhun mennä
Ehkä Kivi voisikin alkaa pitää Partiksen virallista "kuukauden viinat" -katsausta, jossa käsitellään eri viinojen vaikutuksia ja verrataan niitä Alkon antamiin omiin arvioihin. Guaranteed success ja karmaplussat jos sen teet!

Katso ja tykästy.

Katsaus on toki alkuun hieman rajoittunut koska sponsoreiden puutteessa joudun alkoholisoitumaan ihan omaan lukuuni.
« Viimeksi muokattu: 23.03.16 - klo 08:54 kirjoittanut kivi »
Lainaus käyttäjältä: tutka
< kivi> pultti sun, kaks pulttii sun, pultti, fireblast, fork. PÄRT  PÄRT.