Ymmärrän et ihmisillä on eri motiiveja ryhtyä/olla kasvissyöjiä yms. vegetaareja: laihdutus, raha, eettisyys, allergiat, yms..
Mut miks niin harvoin kuulen/luen siitä että syödään esim. pinaattikeittoa, mannavelliä tahi riisipuuroa?
Kotimaisia vihanneksia/juureksia esim. gratinoituna? Kalakeittoa?
Tekeekö ihmiset näitä ruokia ollenkaan?
Vai onko nuo niin perusmeininkiä et ei niistä kysellä/huudella?
Kyllä niitä tehdään. Meillä on esim. makaronilaatikko, uunijuurekset, (soija)lihapullat yms. ruoat arkikierrossa. Harvapa sitä tosiaan jaksaa hehkuttaa, että tehtiinpäs tässä taas kesäkeittoa ruoaksi, eikä se näytä edes instagramissa hyvältä
Fakta vaan on valitettavasti se, että nuo tuollaiset ruoat ei vaan ole kauhean hyviä tai ravitsevia, jos verrokkina on modernimpi kasvisruoka. Maku on tietenkin makuasia, mutta suomalaisessa perinteisessä kasvisruoassa on aika vähän proteiinia, mikä kyllä sekasyöjälle kelpaa vaihtelun vuoksi ihan hyvin, mutta yritäpä raavaana miehenä pitää nälkää pelkällä pinaattikeitolla päivästä toiseen. Toki noitakin voi tuunata ja modata pavuilla, kvinoalla, kikherneillä, tofulla, härkiksellä yms. mutta sitten ollaan jo nopeasti kaukana siitä perinteisemmästä vegeruoasta. Ja lisäksi vegaanit ei syö maitotuotteita, kananmunia tai kalaa, joten se on vielä haastavampaa.
Toi gratiini on muuten sellainen perusjuttu, jota tarjotaan kasvisvaihtoehtona about jokaisessa paikassa, jossa ei oikeasti osata tai haluta tehdä kasvisruokaa. Kun vaikkapa sukujuhissa tai jossain duunin kissanristiäisissä on tarjolla sitä, niin se on aina vähän sellainen "goddamn"-hetki. Toinen vastaava klassikko on uunissa tehty punajuuri ja aurajuusto, joka on pääruoaksi aika meh kun muut vetää siinä sivussa paahtopaistia.