Muu MTG > MTG yleensä

MtG Areenasta voitettu raha ja verotus

(1/2) > >>

Padishar:
Heippa. Kahlasin tuossa internettiä läpi, mutta verosopimukset ja tekstit pitäisi varmaan lukea muulloin kuin keskellä yötä, jotta ymmärtääkin jotain.

Ajattelin, että ehkä joku joka on jo käynyt saman ruljanssin läpi voisi valaista: Kuinka Yhdysvalloista Suomen kansalaisellle maksetun palkintorahan verotus menee? Ansiotuloahan se käsittääkseni on. Nyt tuolla WotCin käyttämässä e-lompakossa on tosiaan palkintoraha minulla siirrettävissä tililleni, mutta siitä on jenkkiverotukseen irrotettu 30% osuus. Onko niin, että Suomi-Yhdysvallat-välillä pitäisi tässä tapauksessa minun maksaa veroni vain Suomeen, vai jääkö Suomen verokarhu nuolemaan näppejään ja siirrän tuon 70% palkintosummasta tililleni ja asia on sillä selvä? Tuplaverotustahan ei pitäisi tulla.

Mikäli minun pitäisi yrittää kumota tuo 30%:n lohkaisu, asiaa pitää varmaan lähteä Suomen verottajan kanssa selvittää? Pistin kyllä kyselyä omaverossakin, mutta mikäli jollain on kokemusta asiasta ja haluaa valaista kuinka kävi, niin mielelläni asiasta lukisin.

Thalian:
MtG tulot ilmoitetaan verotuksessa urheilutuloina ja niistä voi tehdä normaalit vähennykset, eli esim. turnauksen sisäänpääsyn voit vähentää. Koska kyseessä on harrastus, niin et voi vähentää korttien hankintaan menneitä kustannuksia, eli vain suorat kustannukset ovat vähennyskelpoisia (tämä muuttuu, jos rahaa tulee vuodessa merkittävästi = ainakin viisi numeroinen summa, silloin verottaja katsoo, että kyseessä ei ole enää harrastus). Tosin oletan, että vähennykset ovat relevantteja vain siltä osin, miltä osin verotus tapahtuu Suomessa (eli jos olet maksanut lähdemaahan vähemmän veroa kuin mitä Suomessa maksaisit). Nimittäin ymmärtääkseni kaksinkertaisen verotuksen poistaminen menee niin, että haet verottajalta hyvitystä, mutta se, että kumman maan verottajalta se haetaan, riippuu sopimuksista ja sanamuodoista. Verottajan artikkeli aiheesta on aivan horroria ja suosittelenkin kysymään apua aiheeseen suoraan verottajalta. Oma kokemus saamastani palvelusta on erittäin positiivinen, joten uskoisin, että saat sieltä suht nopeasti oikean vastauksen.

Täytyy muuten sanoa, että jännittävä, että wotc tekee ennakonpidätyksen. ECGssä kun olen voittorahoja saanut, niin niistä pitää itse maksaa verot, ja silloin tilanne on merkittävästi helpompi.

Padishar:
Kiitos! Päivitän tänne infot sitten kun asia selviää.

Padishar:
Noniin, pistetään nyt lopputulos tänne vielä:

Ensiksi, Suomen ja USA:n välinen verosopimus on yksiselittienen. Urheilutuloja (joksi pelikilpailujen tulot lasketaan) veloitetaan vain siinä maassa, jossa kilpailija asuu, mikäli kalenterivuoden aikana näitä tuloja kertyy korkeintaan $20k tai vastaava euromäärä. Tämä lukee verosopimuksessa ja tämän vastauksen sain Suomen veroviranomaiselta.

Ongelma tässä on se, että voittosummasta on jo automaattisesti otettu 30% siivu jenkkiverotukseen. WotCilta sanottiin, että he ovat lain velvoittamia toimimaan näin. Ainoa keino estää tämä olisi ilmoittaa heille verosopimuksen olemassaolosta JA että sinulla on ITIN (Invividual Taxpayer Identification Number, tästä alla lisää), jonka ilmoitat WotCille. Lisäksi nämä tiedot pitäisi olla WotCilla jo hyvissä ajoin ennen voittorahan maksua. WotCilla ei ole keinoja perua tuota 30% pidätystä, vaan se pitää periä takaisin suoraan IRS:ltä eli jenkkien veroviranomaiselta.

No tässä vaiheessa kaikki vielä OK. Paitsi että: Tuo ITIN tarvitaan minkä tahansa rahan perimiseen takaisin IRS:ltä, mukaanlukien tuon $150 joka voittosummastani on raapaistu pois. ITIN on siis tunniste henkilölle, jolla on asiointia jenkkiverottajan kanssa mutta joka ei ole Yhdysvaltain kansalainen. Eli jos ei ole jenkki-sotua, niin tarivtsee ITINin.

Okei, eli sitten vaan hankitaan ITIN. Tässä tulee se varsinainen haaste vastaan, sillä keinoja on tasan 3:

* Käydä jenkkilässä paikan päällä verotoimistossa. Ei järin halpaa, jos ei ole muuta asiaa ko. valtioon tässä seuraavan 12 kk:n aikana.
* Käydä IRS:n valtuuttamassa Yhdysvaltojen ulkopuolella olevalla taholla jättämässä hakemus, ns. CAA:lla (Certifying Acceptance Agent). Lähin on Ruotsissa, enkä tiedä paljonko heidän palvelu maksaa.
* Postittaa hakemus Texasissa olevaan osoitteeseen.
Jos ei ole Ruotsiinkaan menoa, nin sitten hakemus Texasiin. Ongelma on, että siinä pitäisi olla todiste henkilöllisyydestä mukana; suomalaiselle käytännössä passi. No, enpä postita passia (varsinkaan kun käsittely kestää kuukausia). Vaihtoehtona olisi teettää IRS:n hyväksymä kopio passista, mutta minulle jäi epäselväksi se, että käykö jossain suomalaisessa maistraatissa tehty kopio vai pitääkö käydä jenkkiedustustossa Helsingissä teettämään se. Lisäksi ITIN-hakemuksessa on kysymyksiä kuten koska saavuit USA:han, joihin en voisi vastata järkevää. Saatekirjeellä pitäisi selittää mistä on kyse. Jostain reddit-ketjusta bongasin, että ITIN-hakemuksista melkein puolet menee jopa hylkyyn. Joka tapauksessa en kovin mielelläni passikopiotanikaan lähettäisi Atlantin yli menevälle reissulle, joten joutusi käyttää jotain melko kallista lähetystapaa, että turvallisuus taattaisiin. Jos joku tietää helpomman tavan saada ITIN, niin kiinnostaisi tietää.

Suomen verottaja ei tosiaan hyväksy jenkkiverottajan ottamaa summaa vähennyskelpoiseksi menoksi, koska sopimuksen mukaan jenkeillä ei ole oikeutta verottaa. Ongelma on vain se, että se jää henkilön omalle vastuulle periä IRS:ltä rahansa takaisin, ja Suomen verottaja ei siinä auta.

Omassa tapauksessani siis tuosta $500 summasta menee tuplaverotus. Suomelle pitää ilmoittaa nimenomaan $500 eikä $350, ja koko $500 ynnätään vuoden ansiotuloverotukseen. Eli esimerkiksi jos koko vuoden ansiotuloveroaste olisi 25%, niin se tarkoittaa $125 osuutta Suomelle ja sitten jenkit nappasivat sen $150. Käteen jää hieman alle puolet, eli $225 tuosta viidestä sadasta (ja riippuu täysin henkilön ansiotuloveroprosentista).

Mikäli en tänä vuonna voita jenkeistä muuta rahaa, niin en usko että on järkeä lähteä tuota $150 perimään takaisin, kun huomioi siihen liittyvät kulut ja vaivan. Ei myöskään hirveästi innosta grindaamaan Arena Openeita suurella palolla, kun voitot käytännössä puolittuvat ilman lisäsäätöä.

Ja tämä postaushan koskee tietenkin kunniallista kansalaista, joka ilmoittaa kaikki tulonsa verottajalle kuten pitää.

Thalian:
En tiedä USAn lainsäädännöstä mitään, mutta tosiaan kun olen noita Eternal Card Gamen voittoja saanut, niin niissä täytetään paperi, että rahan vastaanottaja ei ole USAhan verovelvollinen ja hoitaa itse verot ja DWD (se firma, joka tekee ECGtä) ei ole missään vastuussa asiasta. En tiedä, onko noissa jotain osavaltiokohtaisia eroja, mutta pikkaisen vaikea uskoa, että jos DWD voi noin tehdä, niin Wotc ei voisi toimia samoin.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta