Poromagia

Kirjoittaja Aihe: Mitä länsimainen/suomalainen lainsäädäntö sanoo feikkejä aitoina myyvistä?  (Luettu 6580 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Possu81

Näitä on varmasti ollut tässä jo jonkin aikaa kun satuin ihan sattumalta huomaamaan nyt esimerkiksi tälläisen ebay-myynnin: http://www.ebay.com/itm/MTG-Beta-Mox-Emerald-in-great-shape-Magic-the-Gathering-Wizards-of-the-Coast-/321805982175?hash=item4aed2199df

Sanottakoon nyt, että jos tosta joku lähtee tilaamaan niin kannattaa ottaa myös ne pari betan dualia sieltä samalla niin säästää postikuluissa.
Mutta joo, ihan oikeasti miten minulle kävisi jos tilaisin kyseisiä kortteja käytännön ilmaiseksi Kiinasta tai jostain muualta vähän kalliimmalla josta saan jopa vieläkin parempi "proxyja" copyright-merkkeineen ja alkaisin sitten myydä niitä täällä käyttämättöminä mtg-kortteina tai vastaavaa? Entä huuto.netissä tai keltaisessa pörssissä, jos sellainen lehti on vielä olemassa?

Jos nyt tuon joku 1:5000 kauppakerrasta menee ostamaan niin voi jäädä hieman paha maku suuhun ennemmin tai myöhemmin, mutta onpahan saanut hyvä proxyn Vintage-pakkaan. Mielenkiinnolla odotan miten käy tuhoaako tuo Kiinasta puhaltava paskamyrsky vanhat formaatit, jopa koko pelin vai olisiko mahdollista, että puutteelisia feikkejä itselleen ostavat ja niillä pelaavat jossain vaiheessa alkaisivat himoitsemaan ihan oikeaa tavaraa, että miltäköhän se Vintagen pelaaminen niillä tuntuisi? Ala varmaan vielä työllistää jonkun pro-tarkastajan/greidaajan lisääkin jatkossa tällä menolla kun tuomarit eivät ainakaan tykkää kulkea loupen kanssa tarkastamssa ihmisten kortteja.

Onko tuo siis USA:ssa ihan laillista toimintaa, jonka nyt kuitenkin rinnastan enemmän länsimaahan kuin Kiinaan? Myyjäkö voi aina paeta sen taakse, että ei epäillyt tuotteen aitoutta tai ei osannut todistaa sitä tai muuten vain tiennyt oikein mitään? Myyntipuheessahan ei kannata tietenkään mainita näin kalliista tuotteesta, että se ei ehkä ole aito kun se laskisi myyntimahdollisuuksia. Suomessa näin maalaisjärjen vastaiset selitykset harvoin menevät läpi.

Myydäänhän tuolla todella nättejä p9 proxy-settejä, jotka on tosi nätisti alteroitu ja maksavat muutaman kympin. Jostain syystä juuri nämä copyright-kortit menevät parhaiten kaupaksi.
Tässä toinen esimerkki sieltä harmaalta alueelta. Ei mielestäni mitenkään suoraan rikollinen, mutta luottamusta herättävä kokemus ja hieman kaihomielinen luopuminen kyseisistä korteista ei kuitenkaan peilaa kovin hyvin sitä taustaa vastaan, että juuri päivällä katselin, että kyseinen myyjä myi saman setin 155$ hintaan(!) eli jotain 120-130$ varmaan voittoa. Tällä on paljon muitakin arvokortteja myynnissä ja vaikka näyttävät kuluneilta niin en kyllä tohtisi mitenkään huutaa, vaikka toki voivat olla hyvinkin aitoja, mutta laskisin jopa enemmän sen varaan, että ei ole niin tyhmä, että myisi minttejä herkkuja tuossa sivussa. Kiusaus voi kuitenkin käydä ylitsepääsemättömäksi. Lasketteleepa myös aikamoista luikuria kun väittää korttien olevan turnauskelpoisia, mutta ei mainitse sentään erikseen, että ehkä ei kuitenkaan sanktioiduissa turnauksissa.

http://www.ebay.com/itm/1x-MTG-Magic-the-Gathering-Beta-Tournament-Playable-Proxy-Set-Black-Lotus-5-Mox-/131572208010?hash=item1ea250918a
 
« Viimeksi muokattu: 06.08.15 - klo 02:40 kirjoittanut Possu81 »

Poissa freedfromthereal

No siis, lonkalta heitettynä se, että myyjä väittää myytävän tuotteen olevan jotain muuta kuin mitä se on, ei pitäisi olla laillista yhtään missään. Se, mitä väärinkäytöksestä seuraa ja miten laki käytännössä suojelee voi sitten vaihdella maasta toiseen. Varsinkin jos myyjä ja ostaja ovat eri maista, pitäisi asiaa käsittääkseni käsitellä myyjän maan lainsäädännön mukaan. Eli jos ostat kortin Kiinasta ja se ei ole sitä mitä pitäisi olla, sinun pitäisi mennä valittamaan asiasta Kiinaan. Onnea matkaan.

Suomen sisällä käydyssä kaupassa nähdäkseni asia riippuu siitä millä tavoin ostaja haluaa tilanteen korjattavan.

Lainaus
30 §

Jos tavarassa on virhe eikä se johdu ostajasta tai ostajan puolella olevasta seikasta, ostaja saa tämän luvun säännösten mukaisesti vaatia virheen korjaamista, uutta toimitusta tai hinnanalennusta taikka purkaa kaupan sekä lisäksi vaatia vahingonkorvausta. Hän saa myös 42 §:n mukaisesti pidättyä kauppahinnan maksamisesta.

Huomiolle pantavaa että jos ostaja ei valita asiasta, mitään ei tapahdu. Mikäli tällainen tilanne tulee eteen teille ostajana, niin kannattaa reklamoida asiasta myyjälle välittömästi virheen havaittuanne ja vasta sen jälkeen miettiä jatkotoimenpiteitä. Muuten voi käydä niin että 'meni jo'.
"It's that moment of dawning comprehension I live for."
- Hobbes, Calvin and hobbes

Poissa Gagis

Ite kokeilisin ainakin, että meniskö petossyyte läpi, jos suomalaiselta myyjältä ostaisin väärennöksiä.

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1889/18890039001#L36

MCM:n kautta allekirjoittanut osti jo väärennettyjä kortteja espanjalaiselta myyjältä, ja MCM hoiti rahojen palauttamisen ja myyjän hyllyttämisen hyvin asiallisesti, mutta en tiedä veivätkö Saksan pojat hommaa ikinä Espanjan oikeuteen asti.
''Flickerwisp on Thalian ja Mutsin jälkeen ehkä määtsikin siistein creature. Sil voi tehdä kaikkea. Se jopa runkkaa ja keittää kahvit sun puolesta.''

Poissa Morian

Ihan yleisesti tuli näistä väärennöksistä mieleen, että ilmeisesti kiinassa ovat onnistuneet tehtailemaan hyvinkin aitoa vastaavia kortteja.

Pohdin itse lähinnä minkälaista vaikutusta tällaisella toiminnalla on korttien arvoon ja miten turnauksissa olisi mahdollista alkaa tunnistamaan feikkejä. Eternal formaattien staplejen hintojen pyöriessä pilvissä en yhtään ihmettelisi, jos näitä alkaisi euroopassakin enemmän pyöriä.

Kalliiden korttien taivuttelutestit eivät varmasti tule esimerkiksi kysymykseen. Deck checkien yhteydessä joitakin toimia?

Poissa Gagis

Noita on nyt ollut liikkellä jo paljon, mutta toistaiseksi ei ole ollut merkittävää vaikutusta yksittäiskorttimarkkinoihin. Sen sukupolven kiinaväärennökset, millä mua yritettiin huijata oli vielä tarkemmalla tarkastelulla tunnistettavissa väärennöksiksi, etenkin kun mua oli varoitettu että kannattaa tutkia tarkkaan. Siitä seuraava sukupolvi taisi olla jo vaikeampi tunnistaa muulla kuin valostestillä, mutta valotesti on ainakin toistaiseksi sentään ollut varma menetelmä.

Villeimmät huhut kertovat, että valotestinkin läpäiseviä väärennöksiä olisi liikkeellä, mutta en ole nähnyt tästä mitään vakuuttavaa todistusaineistoa, pelkkiä huhuja.

Noita mullekin päätyneitä on käsittääkseni eniten liikkeellä, koska niiden valmistajan yhteystietoja levitettiin laajalti 4chanissa ja muualla, ja se myi selkeää valmispakettia eternal käyttiksiä, joka oli helppo tilata yhtenä läjänä kiinasta. Aiemmin mainitulla espanjalaisella myyjälläkin oli aika selkeesti just tämän paketin korttivalikoima myynnissä, eli fetsejä, dualeita, miekkoja, jaska, tarmo jne. Sen paja suljettiin, ja nykyiset väärentäjät ovat pitäneet vähän matalampaa profiilia, eli noita vanhempia taitaa edelleen näkyä eniten.
« Viimeksi muokattu: 06.08.15 - klo 12:41 kirjoittanut Gagis »
''Flickerwisp on Thalian ja Mutsin jälkeen ehkä määtsikin siistein creature. Sil voi tehdä kaikkea. Se jopa runkkaa ja keittää kahvit sun puolesta.''

Poissa Possu81

Mulle ei vielä koskaan ole valahtanut yhtään feikkiä, mutta aion kyllä läpikäydä tietyt kortit vielä josko löytäisin. Vielä viikko sitten en tiennyt asiasta yhtään mitään, mutta nyt vähän moksiostoksilla käytyäni ja saatuani käsiin varsin merkillisen yksilön olen joutunut paneutumaan asiaan ja päässyt syvemmälle. Täytyy sanoa, että eletään mielenkiintoisia aikoja! Yritän vähän kerätä tähän tietoa mitä olen kerännyt ja yhteenvetänyt tutkielmissani. Mitään ei kuitenkaan kannata ottaa 100% totuutena, koska minulla ei ole edelleenkään kauheasti kokemusta asiasta eli SISÄLTÖ PITÄNEE SISÄLLÄÄN VIRHEITÄ. Kaikki jutut ovat käytännössä eri lähteistä ja omia tulkintoja.

1)Bend-test ja osittainen bend.
Ihan ensimmäiseksi sanon, että älkää hyvät ihmiset tehkö sitä bend-testiä ellei ole täysin pakko. Kortit kestävät 8-12 taivutusta ihan wotcinkin infon mukaan. Jossain oli, että 20 taivutusta, mutta se on liikaa. Kortti antaa vain periksi ja vanhoja kortteja on luultavasti taivuteltu jo. Tämän sijaan voi tehdä osittaisen taivutuksen tunnustellakseen korttia. Samoin yksi parhaista testeistä on yksinkertaisesti tunnustella kortin pintaa. Vanhat kortit ovat hyvin epätasaisen oloisia.

2.) Valotesti & re-pack.
Paras yleistesti on kai tuo valotesti joskin sen arvo laskee jatkuvasti. Arvokkaissa korteissa -90 luvun lopulta pitkälle 2000-luvulle käsittääkseni parhaat arvokortti feikit olivat aina re-packattuja (jos joku tietää toisin niin kertokaa). Tämä prosessointi antaa mainion julkisivun kortille, mutta valotesti paljastaa kortin ilman suurempaa asiantuntemusta. Kiinan sarjatuotanteiset erät ovat ilmeisesti edenneet siihen, että ne läpäisevät testin, mutta youtuben perusteella ainakaan uusinta erää edeltävä erä ei vielä päästänyt valoa samoissa määrin läpi kuin aito kortti. Tämän todistamiseksi voi kotonakin viritellä jonkinlaisia puoliammattimaisia ansoja kortille kun laittaa sen vaikka pimeään pahvilaatikkoon johon leikattu sivuille aukot. Sitten tehokkaalla salamavalolla kuva kortista ja eron huomaa selvästi miten paljon vähemmän kortti läpäisee valoa. En ole itse testannut tätä. Huomioikaa, että ainakin vanhemmissa korteissa yksilöt päästävät hieman eri määriä valoa läpi, mutta tässäkin avainsana on tasaisuus. Re-packissa on tummia kohtia liimauksen takia. Huhujen mukaan myös mikroaaltouuni tuhoaa ainakin re-pack kortin siinä missä vain kuumentaa normaalia...Haluaako joku kokeilla? :)

3.) Blue layer
Tätä ei ole koskaan aiemmin vielä sarjatuotantofeikeissä ollut, mutta ilmeisesti nyt viimeinen erä sisältää ihan sinisen kerroksen. Ilman kerrosta ja mustalla kerroksella kortteja on kyllä liikkunut. Musta kerros kai juuri aikaansaa sen, että kortti päästää valoa eri määrän läpi tai valo saa eri sävyn. Surffailin eilen vähän ja sain sellaisen tuntuman, että nuo aidot sinisen kerroksen kortit maksavat hieman enemmän kuin tavalliset. Blue layerin havaitsee jollain suurennuslaitteella parhaiten kortin reunoilta ja etenkin kulmista. Lisäilkää jos jotain lisättävää on sillä olen tosiaan ollut tietoinen koko kerroksesta vasta muutaman päivän :)

4.) Kokotesti ja kulmat
Kannattaa kiinnittää huomiota kulmiin, koska niiden leikkaus teollisesti tarkkaan on ilmeisesti yllättävän haastavaa. En ihmettelisi, vaikka Kiinan kortit onnistuisivat tässä 99%, mutta ainakin melko useissa ebay-korteissa mitä katselin niin huomaa heti, että kulmat eivät ole ihan sitä mitä pitäisi. Toinen hyvä testi on ottaa valkoreunainen kortti ja laittaa se epäillyn kortin taakse. Yhtään valkoista reunaa ei pitäis tulla sivuilta läpi.

5.) Loupella tehtävä rossette-testi
Tästä multa puuttuu teknistä osaamista miten printtaus tapahtuu ja mitä kaikkea on kortissa mahdollista olla, mutta sen sanoisin, että hyvin vanhoissa korteissa lähes mikä tahansa on mahdollista tietyissä mittasuhteissa :) Väittäisin lonkalta, että tämä on paras väline mittaamaan nykyisten ja tulevien feikkien luonteen.
Eli Loupe on tuollainen jeweller's kitissä tuleva pieni suurennuslasi jossa on valo. Sillä kun katsoo kortin pintaa niin alkaa näkemään yksityiskohtia. Kuviot muodostuvat pisteistä, jotka saattavat näyttää kauniilta 'kukkasilta' tai joltain muulta vaikeammin tulkittavalta, koska patterneja on kai ainakin kolmea erilaista ja muuttuvat sarjakohtaisesti. Aika hyvä testi ostettaessa aidontuntuisia white-bordered dualeja on se, että katsoo valkoista reunaa. Ainakin tähän asti tuo rossette-kuvio on jatkunut valkoisen reunan päällä jolloin kortti on selvästi feikki. Myös takapuolella saattaa olla sama ongelma, mutta musta ei näytä sitä niin selkeästi.
Se mistä uskoisin parhaidenkin kiina-korttien paljastuvan on printin terävyys. Tuonhan huomaa vanhemman sukupolven korteista selvästi silmällä jos on aito vieressä. Katsottaessa suurennoksella ero on jo aivan tolkuton. En jaksa millään uskoa, että uusinkaan kallein mahdollinen kiinan sarjatuontakortti pääsisisi siihen, että kirjoitus ja erilaiset kuviot kortissa olisivat yhtä terävää jälkeä kuin aidoissa korteissa on ollut alusta saakka. Kiinan kortit pitävät sisällään myös käsitteen kiinalainen laatu. Tuleehan moni niistä pelikortteja valmistavalta yhtiöltä ja kortit ovatkin tuntuneet käteen selvästi pokerikorteilta enemmän kuin magic-korteilta. Magic-kortin tunnehan on kädessä hyvin "ihana" ja omalaatuinen. Kortti on uskomattoman kestävän ja kimmoisan oloinen päästäen erilaisia ääniä jos uskaltaa vähän napsautella. Vanhemmat feikit eivät ole yleensä tähän päässeet, joskin jossain kohtaa ihan aisteilla eroa ei enää välttämättä huomaa oikean ja feikin välillä.
Loupella voi tutkia monia muitakin asioita kuten yksityiskohtia, kuntoa ja etsiä blue-layeria. Minusta vanhemmissa korteissa epäilyksiä voisi herättää se, että jos muste näyttää tuoreelta suhteessa kortin muuhun kuntoon. Tämä on ihan oma päätelmä. Isossa suurennoksessa -94 peräisin oleva kortti on kyllä jonkin verran hävittänyt mustetta. 

6.) UV-testi.
Ebaysta saa käytännön ilmaiseksi kiinalaisia UV-valoja joilla voi osoitella kortteja. Kaveri sanoi, että ei kannattaisi altistaa korttia UV-valolle, koska se vahingoittaa sitä. Oliskohan sitten verrattavissa auringonvaloon, joka myös haalistaa värejä? Okei no ite oon kyllä tutkinu tällä kortteja, mutta testi ei oo kai kovin helppo tehdä luotettavasti ellei oo kyseessä jokin huono feikki.
Kortithan näyttää omalaatuisilta UV-valossa ja ainakin niiden värien pitäisi reagoida UV-valoon suhteellisen samankaltaisesti kuin muiden ikätoveriensa joten tarvitse tähän testiin kyllä jonkin sopivan aidon verrokin. Valkoisten reunojen pitäisi hohtaa kirkkaana ja taustan magic-sanan myös nätisti. Sellaisen jännän yksityiskohdan huomasin, että commander 2014-produktissa, Modern Masters 2015 ja ehkä jossain muussa uudessa erikoisjulkaisussa kortin reunat näyttävät aivan ruskeilta UV-valossa! Olisivatkohan lisänneet jotain kemikaalia korttiin väärentämisen vaikeuttamiseksi jo? Se olisi kätevää etenkin jos kemikaali olisi jotenkin hankalempi kiinalaisille. Tekniikkahan siellä on jo kunnossa, mutta tosiaan kaikenlaisten koostumusten aikaansaaminen on ollut hankalaa näihin päiviin saakka. Tuskin tuo nyt sattumaa on.

7.) Punnitustesti
Tätä en ole vielä testannut, mutta lähdenkin kohta etsimään sopivaa vaakaa. Ainut tieto joka minulla on, on peräisin jostain ebay-feikkejä myyvän sivulta, joten se ei ole kovin luotettava, mutta siinä sanottiin, että aito kortti painaa 1,75-1,85 grammaa ja väärennökset yli 2g. Täytyy tarkentaa tätä vähän jatkossa kun olen itse löytänyt sopivan lääke- tai kokkeli-vaa'an riippuen siitä miltä kujalta sen ostaa.

Mitähän testejä vielä voisi tehdä? Tuossa nyt ne mitä tätä kirjoittaessani ilmaantui mieleen.
 
Olen kirjoittanut mtgsalvationiin pitkästi tutkimustani Beta Mox Rubysta jonka ostin vajaa viikko sitten. Kortti on paljastumassa lähes varmasti aidoksi kortiksi, vaikka se oli alunperin sellainen, että kokeneempi kaverini sanoi, että ei uskaltaisi pitää korttia, mutta näissä tulee helposti vainoharhaiseksi kuten huomaatte varmasti kirjoittelussani tuonnekin. Enemmän tosiaan tällä sivulla:  http://www.mtgsalvation.com/forums/magic-fundamentals/magic-general/card-authentication/621876-beta-mox-ruby-could-this-be-fake-need-expert-here

Johtapäätökseni on lyhyesti se, että Alpha/Beta pitää sisällään merkittävästi erilaisia offset-virheitä kuin unlimited ja koska kortilla on vähintään n. 8 vuoden tunnettu historia on lähes mahdotonta, että kortti tuolta ajalta olisi noin mittava väärennös. Oletan, että ennen unlimitedia painolaitteet sallivat noinkin suuren vian, koska kortissa ovat lähes kaikki mahdolliset painvirheet miscuttia lukuunottamatta. Tästä päästäänkin siihen erittäin kiinnostavaan asiaan, että vanhimmat kortit ovat sattumankin kautta hyvin yksilöllisiä toisin kuin modern-kortit jotka mielestäni ovat ensisijaisesti suurimmassa vaarassa feikkien puskiessa sarjatuotantona markkinoille. Ei olisi mikään ihme jos joihinkin formaatteihin tulisi selvä fakeflood vielä jossain vaiheessa, koska kortit ovat laiskoille ihmisille vaikeasti tunnistettavissa ja jossain kohtaa täytyy vaan hyväksyä niiden jatkuva olemassaolo, koska niitä on aivan liikaa tutkittavaksi. Itse olen vähentänyt selvästi etenkin ebay-kauppaa sekä alan varomaan myös mcm. Mtgsuomi on tuntunut viime aikoina suoraan parhaalta, koska asioista pääsee lähes aina lopulta kuitenkin yksimielisyyteen! Suurin osa myyjistä on sellaisia, että aina joku tuntee.

Tämä koko ongelma on minusta tosi mielenkiintoinen ja tuo vähän uutta sisältöäkin keräilypuolelle kun kortteja alkaa katsomaan erilaisella tarkkuudella. Tuntee itsensä enemmän asiantuntevaksi keräilijäksikin kun näihin asioihin on pakon edessä syytä paneutua. Ainakin itse olen kokenut, että ei tää oo maailmanloppu pelille ellei wotc sillai päätä, että nyt on hyvä siirtyä takavasemmalle ku feikkiä pukkaa ja meillä on joku uusi liikeidea ja voidaan perääntyä tyylikkäästi.

En myöskään ymmärrä sitä minkä takia vanhimpia kortteja olisi pakko sulkea kovamuoviin, koska kevyt aitoustodistus ja suuntaa antava kuntoarviointi voitaisiin mielestäni toteuttaa luotettavalta taholta helposti niin, että kortti kuvailtaisiin tarkasti virheineen ja kuntoineen. Sitten otettaisiin hi-res kuva tai tarkka kuvaus ja päivämäärä jolloin arviointi on tehty ja annettaisiin todistus asiakkaalle ja toinen puoli pidetään omissa arkistoissa mahdollisimman turvallisesti. Tällöin isossa kaupassa myyjä voisi helposti pyytää ulkopuolisen tahon varmistusta, että kortti on tarkistettu ja kun vanhat kortit ovat vielä aika pitkäänkin yksittäisiä tapauksia niin asiakas voi sitten itse miettiä onko kyseessä sama yksilö. Minusta aivan riittävä tapa tälläi kansallisella tai skandinaavisella taholla vähintään.

Kun näkee erittäin hyväkuntoisen p9 täydellisellä keskityksellä niin se laittaa hälytyskellot soimaan. Oli hyvä veto wotcilta lisätä tuo holo ja ehkä myös jotain koostumusmuutoksia korttiin, mutta olkaa ihmiset hyvät varovaisia näin aikoina ulkomailta ostaessa!

Mutta joo. Aikamoista tajunnanvirtaa tuli. Korjailkaa ja lisäilkää! Uskoisin, että jotain uutta tuli ainakin jollekin. Voisi joku koostaa tästä primerinkin, jos haluaa muokata tai voisin minäkin tehdä, mutta en tunne olevan oikein qualified jäbä vielä siihen hommaan.
« Viimeksi muokattu: 07.08.15 - klo 01:37 kirjoittanut Possu81 »

Poissa l33twash0r

4.) Kokotesti ja kulmat
Kannattaa kiinnittää huomiota kulmiin, koska niiden leikkaus teollisesti tarkkaan on ilmeisesti yllättävän haastavaa. En ihmettelisi, vaikka Kiinan kortit onnistuisivat tässä 99%, mutta ainakin melko useissa ebay-korteissa mitä katselin niin huomaa heti, että kulmat eivät ole ihan sitä mitä pitäisi. Toinen hyvä testi on ottaa valkoreunainen kortti ja laittaa se epäillyn kortin taakse. Yhtään valkoista reunaa ei pitäis tulla sivuilta läpi.
Tohon pitää kyllä kommnentoida et voihan niitä miscutteja yms olla niin ei ei välttämättä aina ole ihan täydellinen.
Tuolta Facebookin puolelta olleesta miscut & misprint ryhmästä opein myös että on olemassa NFC(Non factory cut) ja FC(Factory cut) kortteja.
Eli lähinnä joku on voinut saada käsiinsä leikkaamattoman sheetin ja pistänyt itte leikellen tehden NFC miscutteja.

Poissa tko


3.) Blue layer
Tätä ei ole koskaan aiemmin vielä sarjatuotantofeikeissä ollut, mutta ilmeisesti nyt viimeinen erä sisältää ihan sinisen kerroksen. Ilman kerrosta ja mustalla kerroksella kortteja on kyllä liikkunut. Musta kerros kai juuri aikaansaa sen, että kortti päästää valoa eri määrän läpi tai valo saa eri sävyn. Surffailin eilen vähän ja sain sellaisen tuntuman, että nuo aidot sinisen kerroksen kortit maksavat hieman enemmän kuin tavalliset. Blue layerin havaitsee jollain suurennuslaitteella parhaiten kortin reunoilta ja etenkin kulmista. Lisäilkää jos jotain lisättävää on sillä olen tosiaan ollut tietoinen koko kerroksesta vasta muutaman päivän :)


Massatuotetuissa kiinalaisissa feikeissä on ollut sininen tai musta kerros jo ainakin kaksi vuotta. Kerroksen värisävy on painoksien välillä vaihdellut paljonkin, mutta yksikään ei ole ollut täysin identtinen aidon kerroksen värin kanssa. Jossain suuremmassa erässä viime talvelta värisävy oli aika lähellä oikeaa, mutta valonläpäisy oli aivan pielessä. Tietääkseni uusimmat, alle 2kk sitten painetut feikit ovat mustalla kerroksella, joka päästää valoa läpi samalla tavalla kuin alkuperäinen.

Poissa freedfromthereal

Tuolta Facebookin puolelta olleesta miscut & misprint ryhmästä opein myös että on olemassa NFC(Non factory cut) ja FC(Factory cut) kortteja.
Eli lähinnä joku on voinut saada käsiinsä leikkaamattoman sheetin ja pistänyt itte leikellen tehden NFC miscutteja.

Onko tuollaiset NFC:t turnauslaillisia?
"It's that moment of dawning comprehension I live for."
- Hobbes, Calvin and hobbes

Poissa Julppu

Tuolta Facebookin puolelta olleesta miscut & misprint ryhmästä opein myös että on olemassa NFC(Non factory cut) ja FC(Factory cut) kortteja.
Eli lähinnä joku on voinut saada käsiinsä leikkaamattoman sheetin ja pistänyt itte leikellen tehden NFC miscutteja.

Onko tuollaiset NFC:t turnauslaillisia?
Eivät ole laillisia turnauskäytössä, tosin poikkeuksen voinee tehdä siinä tapauksessa, jos koko pakka + side ovat NFC. Teräväkulmaisen NFC-kortin erottaa pakasta tavallisten pyöreäkulmaisten seasta melko vaivattomasti.

Poissa Retardi

Tuolta Facebookin puolelta olleesta miscut & misprint ryhmästä opein myös että on olemassa NFC(Non factory cut) ja FC(Factory cut) kortteja.
Eli lähinnä joku on voinut saada käsiinsä leikkaamattoman sheetin ja pistänyt itte leikellen tehden NFC miscutteja.

Onko tuollaiset NFC:t turnauslaillisia?
Eivät ole laillisia turnauskäytössä, tosin poikkeuksen voinee tehdä siinä tapauksessa, jos koko pakka + side ovat NFC. Teräväkulmaisen NFC-kortin erottaa pakasta tavallisten pyöreäkulmaisten seasta melko vaivattomasti.

Miksi oletat, että NFC:t olisivat teräväkulmaisia? Ymmärtääkseni jos kortti on sheetistä leikattu niin, että reunojen pyöreys on hyvin lähellä aitoa eikä korttia erota sleevattuna muusta pakasta, niin ei ole mitään syytä miksei se olisi turnauslaillinen.
Joo tai siis ei eiku häh?

Poissa Julppu

Tuolta Facebookin puolelta olleesta miscut & misprint ryhmästä opein myös että on olemassa NFC(Non factory cut) ja FC(Factory cut) kortteja.
Eli lähinnä joku on voinut saada käsiinsä leikkaamattoman sheetin ja pistänyt itte leikellen tehden NFC miscutteja.

Onko tuollaiset NFC:t turnauslaillisia?
Eivät ole laillisia turnauskäytössä, tosin poikkeuksen voinee tehdä siinä tapauksessa, jos koko pakka + side ovat NFC. Teräväkulmaisen NFC-kortin erottaa pakasta tavallisten pyöreäkulmaisten seasta melko vaivattomasti.

Miksi oletat, että NFC:t olisivat teräväkulmaisia? Ymmärtääkseni jos kortti on sheetistä leikattu niin, että reunojen pyöreys on hyvin lähellä aitoa eikä korttia erota sleevattuna muusta pakasta, niin ei ole mitään syytä miksei se olisi turnauslaillinen.
Aivan totta. Ilmeisesti väsyneenä olin lukevinani sanan teräväkulmainen jostain.

Seison korjattuna; ovat todellakin turnauslaillisia kunhan eivät erotu pakasta.

Poissa Karhumies

Mitä länsimainen/suomalainen lainsäädäntö sanoo feikkejä aitoina myyvistä?

Myyjän vastuu, fyysisesti Suomessa toimiva myyjä:
Lainaus käyttäjältä: Suomen rikoslaki
36 LUKU (24.8.1990/769)

Petoksesta ja muusta epärehellisyydestä

1 § (24.8.1990/769)

Petos

Joka, hankkiakseen itselleen tai toiselle oikeudetonta taloudellista hyötyä taikka toista vahingoittaakseen, erehdyttämällä tai erehdystä hyväksi käyttämällä saa toisen tekemään tai jättämään tekemättä jotakin ja siten aiheuttaa taloudellista vahinkoa erehtyneelle tai sille, jonka eduista tällä on ollut mahdollisuus määrätä, on tuomittava petoksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Petoksesta tuomitaan myös se, joka 1 momentissa mainitussa tarkoituksessa dataa syöttämällä, muuttamalla, tuhoamalla tai poistamalla taikka tietojärjestelmän toimintaan muuten puuttumalla saa aikaan tietojenkäsittelyn lopputuloksen vääristymisen ja siten aiheuttaa toiselle taloudellista vahinkoa. (13.6.2003/514)

Yritys on rangaistava.

Edellä mainittu pätee silloin kun myyjä on tiennyt myyvänsä feikkiä aitona ja tavoittelee täten rahallista hyötyä. Jos myyjä ei ole tiennyt myyvänsä feikkiä, eikä hänen voida kohtuudella olettaa pitänyt tietävän myyvänsä feikkiä, kyseessä ei ole petos. Tosin tällöinkin ostajalla on oikeus vaatia myyjältä aito kortti feikin tilalle (kts. alla).

Kun Suomessa sijaitseva yksityishenkilö ostaa Suomessa sijaitsevasta yrityksestä ja saa feikin, on ostajalla tuotteen virheeseen vedoten oikeus vaatia myyjältä aito tilalle. Jos myyjän on mahdotonta toimittaa aitoa korttia, voidaan kauppa purkaa eli ostosumma takaisin ostajalle ja feikki takaisin myyjälle.

Kun Suomessa sijaitseva yksityishenkilö ostaa Suomessa sijaitsevalta yksityishenkilöltä, arvaan että sovelletaan Kauppalakia.

Lainaus käyttäjältä: Suomen kauppalaki
6 LUKU

Tavaran virheen seuraamukset

Ostajan oikeudet

30 §

Jos tavarassa on virhe eikä se johdu ostajasta tai ostajan puolella olevasta seikasta, ostaja saa tämän luvun säännösten mukaisesti vaatia virheen korjaamista, uutta toimitusta tai hinnanalennusta taikka purkaa kaupan sekä lisäksi vaatia vahingonkorvausta. Hän saa myös 42 §:n mukaisesti pidättyä kauppahinnan maksamisesta.

Jos kuitenkin myyjä on antanut ostajalle mahdollisuuden tutkia tuotteen ennen ostoa, niin:
Lainaus
Tavaran tarkastus ennen kauppaa

20 §

Ostaja ei saa virheenä vedota seikkaan, josta hänen täytyy olettaa tienneen kauppaa tehtäessä.

Jos ostaja on ennen kaupantekoa tarkastanut tavaran tai ilman hyväksyttävää syytä laiminlyönyt noudattaa myyjän kehotusta tarkastaa se, hän ei saa virheenä vedota seikkaan, joka hänen olisi pitänyt tarkastuksessa havaita, ellei myyjä ole menetellyt kunnianvastaisesti ja arvottomasti.

Arvaisin, että tietoisesti feikkinä myyminen täyttää "kunnianvastaisesti ja arvottomasti" tunnusmerkit. Mutta tällöin seuraa debaattia siitä, voidaanko kohtuudella olettaa, että myyjän olisi pitänyt tietää että tavara on feikki.

Lisäksi:
Jos suomalainen yksityishenkilö tilaa Suomen valtion rajojen ulkopuolelta, ei ole yksiselitteistä minkä lainsäädännön mukaan mennään. Jolloin sillä, missä maassa myyjä fyysisesti sijaitsee, on usein merkitystä. Tällöin on merkitystä myös sillä, tilataanko yksityishenkilöltä vaiko yritykseltä. Usein yritykseltä tilattaessa kuluttajalla on parempi suoja.