Poromagia

Kirjoittaja Aihe: Löpinää pakkalistoista,card tageista,pakka listojen kuvailusta + turhia tarinoit  (Luettu 1763 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa cosminen

    Vaihtopalaute:
    ( | | )
  • Foorumiaddikti
  • *
  • W:Breeding Pool,Rafiq,RhoxWarMonk,QasaliPride.....
    • Progebändi, jossa vaikutan
Ensin laittelen tähän nuo quotet, mitkä saivat minut kirjoittamaan tämän romaanin :P
Kaikki tämä löytyy kai tiivistettynä tuolta Pakat-alueen ohjeista, mutta koska näistä on nyt puhuttu, niin ajattelin kirjoittaa aiheesta vähän kattavamminkin. Koska näistä aiheista on ollut muutenkin muutamia kommentteja, niin otin nuo quotet tuolta yhdestä topikista, niissä on jo kaikki oleellinen.

Minä ainakin lauon mielipiteitäni paljon mielummin pakoista, jossa ainakin tärkeimpien korttien funktiot on selitetty.
Pakan voittokeinojen, synergioiden ja korttien tarkotusten selittäminen saa aikaan paljon enemmän keskustelua kuin pelkkä dekkilista.
Ei niitä tietenkään tarvitse lukea, jos ei halua.
Kyllä minusta ihan yhtä mielellään voi kommentoida ei niin kattavasti tehtyä pakkalistaa, mutta onhan linkitettyä ja kuvailtua mukavampi kommentoida + helpompi antaa "täsmäkommentteja", jos pakan omistaja on osannut kertoja esim. millaisia kortteja hän tahtoo, millaisia ei.

Muutenkin tuo korttien merkitysten selittely on ihan puupäistä ja typerää touhua. Jos joku ei dekin ideaa ja korttien roolituksia tajua suoraan dekkilistaa lukemalla, olkoon sitten tajuamatta ja soittakoon vaikka nokkahuilua. Tämä ei sitten koske jonkun hardcore-Johnnyn rakentelemaa Turbo Great Wall -wannabe-highlanderdekkiä, josta tosin siitäkin riittäisi selittää dekin gameplan ihan yleisellä tasolla parilla lauseella.
Kukaan ei ole seppä syntyessään, ajatelkaamme aloittelioita, hehän kuitenkin eniten apua ja neuvoja kaipaavat, koska esim: pelaajalla joka on päässyt pro tourille on aika varmasti aika vankka tietotaito ainakin "omasta" formaatistaan ja hänen "kysymyksensä" /"ongelmansa" ovat jo ihan erilaisia ja suurimmat niistäkin taitavat tulla pelien aikana.
Väitän myös että ei ensikertalainen saa nokkahuilustakaan kaunista ääntä, mutta opastuksella ja harjoituksella se voi joskus sieltä tulla :P

Ja sitten tuosta alemmasta kommentistasi: Minulle on aiemmin valitettu, kun ei ole kaikkia kortteja selitetty joten sen takia pistän perään noita selvennyksiä...
...et voi kieltää ettei sinullekkin tule joskus kirjoitusvirheitä nopeasti kirjoittaessasi eikä minulla ole tapana jäädä foorumeilla katsomaan tuliko joka sana oikein, pääasiahan on, että lukija ymmärtää mitä siinä sanotaan.

Aivan, kukaahan ei tajua Wrath of Godin ja Akroma's Vengeancen olevan massatuhoa ilman että kerrot sen erikseen?

Mutta ehkä jotkut kortit ovat kuitenkin sen verran selkeitä, että se linkitys piisaa. Kirjoitusvirheitä nyt tulee kaikille ja väitän, että jokainen meistä pystyy lukemaan huonostikkin kirjoitettua tekstiä, jos vain tahtoo, mutta kyllä minusta kannattaa nyt teksti läpilukea ennen lähettämistä. Aivan kuten kuvailtu/linkitetty pakka helpottaa ihmisiä tutustumaan siihe, niin myös kirjoitusvirheetön teksti on helpommin lähestyttävä. Tiedän että minun tekstini ovat täynnä virheitä, mutta se ei johdu siitä, että olisin välinpitämätön tai kirjoittaisin juttuni kiireellä, enkä tarkistaisi niitä, mutta tästäkin on puhuttu, kuten varmaan kaikesta, mitä itse tämä artikkeli käsittelee. :P (ja sitten artikkeli toistelee vielä itseäänkin, joten pitäkäähän hauskaa :P )

PAKKALISTAT, Linkki vai nou linkki, kuvailua vai pelkkä lista?

No siitä on helppo aloittaa, että sen huonompaa listaa ei voi lähettää, kuin sellaisen, missä on pelkkä pakkalista, eikä mitään muuta tekstiä (varsinkin jos kortteja ei ole edes linkitetty)... aika vaikea on antaa juuri sille pakalle/sen pakan pilotille sopivia ohjeita, kun ei tiedä mitään, onko jotain rajoituksia syystä tai toisesta.

Korttien "Selostukset"

Ainakin siis erikoisemmat kortit/combo-palat/synergiat/erikoiset korttivalinnat tai esim: olet lisännyt kolmannen värin johonkin tier1-arkkityyppiin, joka on aina ollut kaksivärinen ja hyvä sellaisenaan, niin kannattaa kommentoida miksi pidät niitä kolmannen värin kortteja niin tärkeina että kannattaa "rikkoa" manabase/hyväksihavaittu tier1-arkkityyppi/Joku muu, mikä? "Kanada". Väitän, että jokainen varmaan osaa ajatella, mitkä kortit kaipaa selitystä, toki sekin riippuu aina minkälaisessa pakassa mikäkin kortti on, mutta jos joku nyt miettii, niin pistä ennemmin liikaa kun liian vähän. :)

Kyllä minustakin on aika turha kirjoittaa WoG:n ja Akroman vengeancen perään "massatuho" tjsp,  koska eipä niitä kortteja nyt kovin monella erilaisella tavalla käytellä.
On kuitenkin suositeltavaa että joistain korteista joskus kannattaa laittaa jotain tekstiä...
Esim: herra X rakentaa T2 aggro-pakkaa, ja tahtoo välttämättä laittaa sinne setin jotain creaturea, jota ei yleisesti pidetä pelattavana, niin sen perusteleminen lienee paikallaan. Näin saatat välttyä turhilta "ei sitä vaan tätä" -viesteiltä... Toisaalta jos monet ehdottavat rakkaimpasi poistamista, ehkä sitä kannattaa vähintään miettiä.

(eiköhän meillä kaikilla ole ollut ainakin hetkellisiä fiksaatioita ties mihin kortteihin :D esim: yhessä vaiheessa minä tarjosin vähän joka pakkaan Loxodon Warhammeria. Niin muuten hei, Karstenin viime artikkelissa se listaili kortteja jotka eivät ole saaneet tarpeeksi huomiota tms (olikose Karsten, ja menikö se noin? ), käytiin siis läpi kaikenlaisia bulkki-kortteja (no oli siellä ei-bulkkiakin), mutta pointtini oli tässä lauseessa artikkelista:
"Jos ette muuta saaneet tästä artikkelista irti, niin toivoisin että alkaisitte pelaamaan Loxodon Warhammeria"

Kun luin tuon lauseen, niin oli pakko kaivaa vasarat naftaliinista :)

MUTTA takaisin siihen jäte-creature-settiin joka on pakassasi: casualissa voit rakentaa vaikka koko pakan sen ympärille, mutta jos tuo pakka sattuu olemaan turnauspakka, niin kannattaa kyllä miettiä kahteen kertaan, onko se niin tärkeää että sinulla on pakassasi lempikorttisi, mikä auttaa sinua enemmän häviämään kuin voittamaan. Toki jos sijoituksesi turnauksessa on sinulle se ja sama niin anna mennä vaan... Mutta väitän että nautit turnauksesta enemmän, jos pelit ovat edes jotenkin tasaväkisiä.

Sitten jos ajatellaan noita kisaformaatteja, niin yksi ehkä yleisin syy miksi jonkinlainen kuvailu on hyvä homma, on budjettisi mainitseminen. Täten ei tarvitse tuskastua lukiessaan liian kalliiden korttien kavalkaadia ja ehkäpä joku kommentoija on jaksanut jopa kaivaa esille budjettiisi sopivan "parhaan" kortin millä korvata joku eniten pelattu, mutta kallis kortti.
Kaikilla ei ole isoja rahoja laittaa kortteihin, ja kaikki eivät edes halua ja ei se ole välttämättä edes tarpeellista koska esim. ihan pelkistä commoneistakin voi saada aikaa T2-pakan millä voi jopa pärjäillä FNM-tasoisissa kisoissa. Toki muutamat uncit ja raret eivät haittaa, mutta piti mainita tuo pelkkä common-pakka, kun tuli mieleen eräs tarina minkä kuulin joskus vuosia sitten safe havenissa.  (ja vähän aikaa pelattu T2 Ignite the warrens -stormidekkikin taisi koostua suurimmaksi osaksi commoneista, vaikka olihan siellä rare settejäkin)

Mutta se tarina tähän väliin.
En muista tätä tarinaa tarkkaan, enkä ikävä kyllä pelaajan nimeä (en edes tunne, kuulin vain joskus safessa tämän), mutta joskus kamigawa-blokin aikoihin oli joku pelaaja tahtonut mukaan johonkin aloittelioille suunnattuun kamigawa block constructed -turnaukseen Safessa, ja tätä kyseistä henkilö ei tietenkään meinattu laskea, koska hän oli jo kaukana aloittelija-statuksesta... hän sai kuitenkin puhuttua järjestäjän ympäri sillä ehdolla, että hän kaivoi kamigawojen commonlootista kortit ja teki constructed-pakan siinä juuri ennen turnausta - pelkkistä commoneista.
Pakka oli UB-ninja, ja kyseinen herra oli voittanut koko turnauksen. Kuulemma oli viimeinen poikkeus. :)


Pärjääminen mtg:ssä on todella monen tekiän summa. Pelkät kalliit kortit eivät riitä.  Ja myös se, että pakka sopii sinun pelityyliisi, on todella tärkeä asia. Vaikka pakka A olisi formaatin paras pakka, mutta jos et hallitse sen tapaisia pakkoja, kannattaa sinun pelata pakkaa B, koska vaikka tuo A olisikin kiistatta parempi, pärjäät tässä skenaariossa paremmin pakalla B, koska se sopii täydellisesti pelityyliisi...

...JA takaisin pakkalistoihin...

On totta että tarpeeksi kauan MTG:ia pelanneet ihmiset ymmärtävät kyllä mistä pakassa on kyse ilman sen kummempia selittelyjä, mutta toisaalta tarpeeksi kauan MTG:ia pelanneet ihmiset eivät enää edes välttämättä edes "tarvitse" tälläisiä palveluja niin paljon kuin aloittelevat pelaajat.
Helpotamme uusien ihmisten pääsyä mtg:n dekinrakennuksen maailmaan sillä, että linkitämme kortit ja kuvailemme muutamalla sanalla pakkojamme. Ja mitään haittaahan ei kummastakaan tavasta ole.
Antakaamme apu niille, jotka sitä tarvitsevat. Ainakin minusta MTG on niin hyvä ja hauska peli, että tahdon auttaa ihmisiä oppimaan pelaamaan MTG:ia (ja rakentamaan pakkoja jne...). Laittakaa siis siksi linkit ja tarpeelliset kuvaukset.

Muutama sana linkityksestä.

Aikoinaan kun nuo card-tagit ilmestyivät, suurin osa ihmisistä vaati kaikkia käyttämään niitä ja valitettiin kovasti jos niitä ei käytetty,.Olipa hetki semmoistakin aikaa, että pakat joissa kortit eivät olleet linkitettyjä eivät saaneet kuin yhden palautteen: "linkitä kortit". Tästä syystä on ohjeena pakat osiossa, että kortit pitää linkittää ja tästä syystä minä niitä linkittelen, jos ei omistaja ole näin tehnyt. Jos jostain syystä et tahdo jostain syystä sitä että uuden pakkasi kortit linkitetään, mainitse siitä topikissa, niin en sitten niitä linkittele. Tämä lukee ohjeissakin, mutta mainitaan se nyt vielä tässäkin.
Pyrin myös aina linkittämään kortit "käsin" card-tageilla, tai jos laitan raksin ruutuun. Pyrin sen jälkeen "siivoamaan" topikin, syynä TEKTEKTEKTEKit ja kumppanit + mahdolliset kirjoitusvirheet tai uudet kortit joissa ei autotagitus toimi..
Muutamia kertoja olen jopa jaksanut muuttaa linkin Urborg, Urborg, Tomb of Yawgmothilla, koska sitä T2-dekeissä kuitenkin taidetaan tarkoitetaan.
Mutta joskus on ollut kiirus tai laiskuus ja olen vain laittanut raksin ruutuun enkä välttämättä edes katsonut minkänäköiseksi topikki meni., mutta en enää toimi noin. Joko siis pistelen ne käsin, tai sitten raksi+siivous, jos minulla ei ole aikaa kumpaakaan, jätän linkityksen myöhempään ajankohtaan, kun aikaa löytyy.
Mutta, kuten about kaikki tekevätkin, linkittäkää ihmeessä itse ne korttinne. Auttakaamme uusia pääsemään ideasta kiinni! :)

Kyllä jotkut dekit ovat niin "outoja", että minusta ei voi odottaa että juuri mtg:n aloittanut pelaaja (tai vaikka jo jonkun aikaa pelannutkin) hiffaa heti mistä dekissä kuin dekissä on kyse tai että hän tuntee 10v+ vanhoja kortteja, koska hänen maailmassaan saattaa olla olemassa vain se sarja, mitä lähi r-kioski myy.

Linkitys ja kuvailu on pieni vaiva, mistä on "suuret" hyödyt. :P Ja minusta listaa mikä on linkitetty on helpompi lukeakkin, kun kortit ovat eri värillä, eivätkä huku muuhun tekstiin... jos sitä siis on.

Ja muutenkin, normaalisti plaraamme/plaraatte toistemme/toistenne pakkoja tutustuen niihin ja joskus jopa uusiinkin ideoihin tai uusiin versioihin jostain arkkityypistä. Minusta tuo korttien linkitys ja pakan kuvailu ei ole mitään sen kummempaa kuin Internetin vastine sille, että lyöt dekkisi kaverisi kouraan, käsket katselemaan sen läpi ja samalla selität mikä on homman nimi. Mutta EHKÄPÄ esim: WoG, lanttu, mana leak yms. kortit eivät liikoja selityksiä tarvitse.
Ja, joskus voi olla myös hyvä perustella, miksi joku kortti ei ole pakassa.

Oliskohan se siinä... tunnin/puoltoista tätä kirjoittelin kun yritin tiivistää ja etsiä kirjoitusvirheitä... kyllä niitä silti varmaankin tuolla on ja eipä tämä ole kovin tiiviskään. :)
« Viimeksi muokattu: 25.08.07 - klo 23:23 kirjoittanut miinin »