Kärjistetysti. Mitä vähemmän värejä pelaat pakassasi sitä yksinkertaisempaa ja helpompaa, mutta myös yksipuolisempaa ja sen yhden värin heikkoudet ja puutteet korostuvat. Mitä useampaa väriä pelaat pakassasi sitä monimutkaisempaa ja vaikeampaa, mutta myös monipuolisempaa ja joustavampaa, kun yhdistelemällä eri värien ominaisuuksia tai pelaamalla multicolor -kortteja (kortti joka maksaa useampaa kuin yhden väristä manaa, kultaiset reunat esim.
Truefire Paladin) saa usein voimaakkaampia asioita aikaan kuin yhden värin taktiikalla.
Yksivärisen deckin heikkous korostuu esim. kun vastustaja pelaa asioita joilla on protection siltä ainoalta väriltä mitä pelaat. Tai jos pelaat esim. monopunaisella deckillä, niin olet vaikeuksissa kun vastustaja pelaa voimakkaita enchanment -tyyppisiä kortteja pöytään (joita punainen väri ei yksinään pysty poistamaan). Hyvänä puolena yksivärisessä on se, ettei tarvitse jännittää nouseeko oikean väristä manaa tuottavia ländejä pelin aikana. Lisäksi dualandit (landit jotka tuottavat useampaa kuin yhden väristä manaa) ovat suhteellisen kalliita kortteja rahallisesti hankkia.
Tämän vuoksi yksiväriset pakat ovat helppo ratkaisu aloittelijoille. Enemmän pelanneille ja kilpailullisissa pakoissa on keskimäärin joko kaksi- tai kolmeväriä, mikä on optimaalinen määrä. Neljän tai viidenvärin pakat ovat erittäin harvinaisia ja vähänpelattuja, koska niissä se värien antama monipuolisuus ei ole sen vaivan arvoista, että joudut säätämään 4-5 eri värisen manan kanssa ja häviät pelit kun et saa oikean väristä manaa.
Tuohon kysymykseen, että onko logiikan vastaista yhdistää esim. sinistä ja punaista - ei ole. Sini/punainen -pakka on usein tyyliltään ns. tempo -decki, joka tasapainottelee aggressiivisuuden ja kontrolloimisen välille. Jokaisella värillä on omat tunnusmerkkinsä, samoin jokaisen kahden tai kolmen värin yhdistelmällä on omansa. Silti esim. sini/punaisen pakan voi kasata sadoilla eri tavoilla ja niillä samoilla väreillä voi halutessaan pelata hyvinkin erilaisilla tyyleillä.
Kannattaa myös tutustua noihin erilaisiin pakkojen "arkkityyppeihin", joita ovat esim. aggro, control, midrange, combo etc.
http://wiki.mtgsalvation.com/article/Archetype