Muu MTG > Turnaukset, tapahtumat ja peliporukat

Haluatko tuomariksi?

(1/5) > >>

jkk:
Viime aikoina on tullut ilahduttavan paljon kyselyjä tuomarikokeista. Ohessa on tietoa kokeen suorittamisesta.

Kuka tuomarikokeita saa järjestää

Suomessa tuomarikokeita voivat järjestää seuraavat henkilöt:

- Johanna Virtanen, L3, Regional Coordinator
- John Eriksson, L3
- Charlotte Sable, L3
- Arttu Kaipiainen, L2
- Jani Havukainen, L2
- Juha Ihonen, L2
- Antti Koivisto, L2
- Joose Hakosalo, L2
- Teemu Suo-Anttila, L2

Muutamia tärkeitä pointteja:

- Kokeesta on aina sovittava erikseen. Jos vain ilmestyt paikalle ja kysyt, voisitko suorittaa tänään kokeen, vastaus on lähes aina "ei". Tämä ei johdu siitä ettei sinua haluttaisi tuomariksi, vaan siitä että koe vaatii ennakkovalmisteluja, ja sitä ennen on suoritettava harjoittelu.
- Ota siis etukäteen yhteyttä! Suurin osa kandidaateista epäonnistuu juuri tässä kohdassa koeprosessia.
- Ennen kokeen suorittamista täytyy tuomaroida vähintään kahdessa sanktioidussa turnauksessa koetta edeltävän 6 kuukauden aikana.
- Käytännössä ainakin toisessa näistä turnauksista pitää olla paikalla L2-tuomari.   
- Tuomariharjoittelijana saatat olla turnauksen ainoa aputuomari. Jos et pääsekään paikalle, ilmoita siitä riittävän ajoissa.
- Tuomariksi kannattaa pyrkiä jos haluaa tuomaroida. Jos ei halua tuomaroida, ei kannata pyrkiä tuomariksi.

Tulevat turnaukset, joissa koemahdollisuus:

Kannattaa kysyä suoraan lähimmältä L2-tuomarilta.

Muuta

Jos paikkakunnallasi on riitävän iso turnaus ja haluat sinne koemahdollisuuden, ota yhteyttä. Paikalle voidaan yrittää järjestää L2-tuomari pitämään koetta.


Koe ja siihen valmistautuminen

Koe koostuu kolmesta osasta: kirjallinen koe, haastattelu sekä harjoittelu. Sääntötuntemus testataan kirjallisella kokeella, kun taas harjoittelun ja haastattelun tarkoitus on opettaa kokelaalle tuomaroinnissa tarpeelllisia käytännön taitoja, sekä arvioida hänen sopivuutensa tuomarin tehtäviin. L1-tuomarin tärkein ominaisuus on halu tuomaroida ja oppia.

Kirjallinen koe ei ole erityisen helppo. Siihen kannattaa valmistautua huolellisesti lukemalla Comprehensive Rulebook. Magicin sääntöjen lisäksi kokeessa kysytään turnaussäännöistä ja rangaistuksista; niitä voi opiskella lukemalla Magic Tournament Rulesin ja Judging at Regular-dokumentin.  Magic Infraction Procedure Guide ei kuulu L1-kokeeseen, mutta sitä kannattaa opiskella jos aiot tuomaroida Competitive-tason turnauksia.

http://www.wizards.com/Magic/TCG/Resources.aspx?x=magic/rules

http://www.wizards.com/Magic/TCG/Events.aspx?x=dci/doccenter/home

Omaa tietämystään voi testata WotCin Judge Centerissä. Siellä voi tehdä harjoituskokeita (Practice Exams) ja Rules Advisor-kokeen. Rules Advisor-koe on hyvää harjoitusta L1-koetta varten, mutta se sopii erinomaisesti myös niille, jotka haluavat vain testata sääntötuntemuksensa eivätkä varsinaisesti halua tuomaroida.

http://judge.wizards.com

Hyvää harjoitusta on myös kysymyksiin vastaaminen eri keskustelupalstoilla. Jos palstan säännöt eivät salli L0-tuomarien vastata kysymyksiin, voit miettiä vastauksia itseksesi ennen kuin luet oikean ratkaisun.

Kirjallista koetta ei ole pakko suorittaa turnauksen aikana, jos kokeenpitäjällä ja kokelaalla on mahdollisuus tavata jossain muualla (esim. jomman kumman osapuolen kotona).

Joissakin tapauksissa kokeen voi myös suorittaa internetin kautta. Tätä vaihtoehtoa voidaan käyttää sellaisissa tapauksissa, joissa kokelaalla on jo kokemusta turnausten järjestämisestä, mutta hän asuu hyvin kaukana L2+ -tuomareista. Etäkokeita saa järjestää vain Regional coordinator.

Yhteydenotot

Jos haluat suorittaa kokeen, ota yhteyttä osoitteeseen jkknuuti (at) gmail piste com (tai suoraan muihin kokeita järjestäviin tuomareihin) ja kerro, miksi haluat tuomariksi ja mitä olet tähän mennessä tuomaroinut.

jkk:
Siivosin threadia ja päivitin koemahdollisuuksia. Arvoisat L2-tuomarit voisivat postata tähän threadiin, jos tarjoavat koemahdollisuuksia jossain turnauksessa.

Profet:
juu, ois varsin mukavaa jos jossain muualla tuon voisi suorittaa, meinasin ite nimittäin PTQ:ssa pelata. Eivät vissiin oikein tykkäis että judge pelais samassa turneessa?

luma:

--- Lainaus käyttäjältä: Profet - 02.03.12 - klo 14:38 ---juu, ois varsin mukavaa jos jossain muualla tuon voisi suorittaa, meinasin ite nimittäin PTQ:ssa pelata. Eivät vissiin oikein tykkäis että judge pelais samassa turneessa?

--- Lainaus päättyy ---

Jep, se ei ole sallittua.

Itse pystyn pitämään kokeen ainakin 14.4. Turun WMCQ:ssa.

Armus79:

--- Lainaus käyttäjältä: luma - 02.03.12 - klo 14:40 ---
--- Lainaus käyttäjältä: Profet - 02.03.12 - klo 14:38 ---juu, ois varsin mukavaa jos jossain muualla tuon voisi suorittaa, meinasin ite nimittäin PTQ:ssa pelata. Eivät vissiin oikein tykkäis että judge pelais samassa turneessa?

--- Lainaus päättyy ---

Jep, se ei ole sallittua.

Itse pystyn pitämään kokeen ainakin 14.4. Turun WMCQ:ssa.

--- Lainaus päättyy ---

Hmm.. Olisin kiinnostunut tekemään kokeen silloin, mutta pitääkö ehtiä olla virallisesti aputuomarina monta kertaa jossain ennen sitä?

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta