GP Madridissa (legacy) oli 2224 pelaajaa. Brysselissä (STD) oli 1663. Väitän - ilman todisteita -, että Brysselissä oli enemmän kilpailullisia pelaajia.
...
Rohkenen tehdä sellaisen oletuksen, että kaukana olevaan vieraaseen valtioon asti ei lähdetä pelaamaan kasuaalisti GP:llä. Tämä ei tietenkään eliminoi sitä mahdollisuutta, että joku lähtisi GP:lle kaukana olevaan vieraaseen valtioon pelaamaan tosissaan tier 2 dekillä tai epäoptimaalisella versiolla tier 1 dekistä. Huomautan myös, että Standard ja Legacy ovat "turnauksen pakkojen keskimääräisessä tasokkuudessa" keskenään epävertailullisia siitä syystä, että Standardin rajallinen korttipooli ei edes mahdollista kovin monen yhtäaikaisen tierin olemassaoloa (ellei joku sitten yritä oikein tosissaan tehdä huonoa dekkiä jolle annettaisiin oma erikoismatala tier-luokitus). Legacyn laaja korttipooli sen sijaan mahdollistaa montakin sellaista dekkityyppiä, jotka eivät vaan oikein pysty nousemaan (nykyisellään) huipulle, mutta joita joku silti haluaa pelata (esim. Zombie tribal deck). Mutta tekemällä tämän kappaleen ensimmäisen lauseen mukaisen oletuksen voimme puhtaan mutu-arvailun sijaan ottaa edes jonkinlaista osviittaa kyseisten GP-turnausten osallistujien kansallisuusjakaumasta:
Brysseli:
Brysseli Standard GP, vihreä podiBrysseli Standard GP, sininen podiYhteenvetona:
Osallistujat yhteensä 1667
Belgialaisia 388 (eli epäbelgialaisia 1279)
Belgia + lähiseutu (Hollanti, Luxemburg ja Ranska) 895
Jälkimmäinen luku kompensoi sitä, että Brysselistä on huomattavasti lyhyempi kilometrimatka ulkomaille kuin Madridista. Ranska on mukana ja Saksa ulkona luvusta Belgian & Ranskan kielellisten ja kulttuurillisten yhtäläisyyksien takia. Todellisuudessa on tietenkin mahdotonta sanoa, moniko osallistujista tuli kaukaa Etelä-Ranskasta ja moniko läheltä Länsi-Saksasta.
Kaukomatkalaiset (= muut kuin Belgia + lähiseutu) 772
Kaukomatkalaisten prosenttiosuus kaikista turnauspelaajista 46,3%
Madrid:
Madrid Legacy GP, sininen podiMadrid Legacy GP, vihreä podiYhteenvetona:
Osallistujat yhteensä 2227
Espanjalaisia 1581
Kaukomatkalaiset (= kaikki muut kuin Espanja) 646
Kaukomatkalaisten prosenttiosuus kaikista turnauspelaajista 29,0%
Tästä on tietenkin hankala päätellä mitään aukottomasti. Tilastoja voidaan tulkita monella eri tavalla. Seuraavana muutama
arvio akateeminen arvaus:
1) Madridiin matkustetaan nihkeämmin ulkomailta asti kuin Brysseliin (646 epäespanjalaista vs. 1279 epäbelgialaista)
2) Legacy-pelaajat kaukomatkustavat GP:lle nihkeämmin kuin Standard-pelaajat (kaukomatkalaiset 646 Legacy vs. 772 Standard)
3) Legacy formaattina houkuttelee GP:lle lähialueelta sellaisetkin pelaajat, jotka eivät muihin GP-formaatteihin osallistuisi (1581 espanjalaista vs. 388 belgialaista, prosenttiosuutena 71,0% vs. 57,3%)
4) Legacy-GP:lle tulee enemmän pelaajia kuin Standard-GP:lle, koska Legacy-GP:lle on matalampi kynnys lähteä pelaamaan heikolla dekkityypillä/epäoptimaalisella dekillä (ei relevanttia dataa)
Hyötyykö näistä johtopäätelmistä mitään? No jos WotC saa kulissiensa takana aikaan järkevää markkina-analyysia näistä luvuista, niin se tulee suorasti vaikuttamaan tuleviin GP-formaatteihin, GP-lokaatioihin ja mahdollisesti jopa MtG:n yleisiin formaatteihin. Mistä muualtakaan WotC saisi relevanttia kenttädataa kuin juuri tällaisista quotettamistani luvuista? Tilastojen tulkinta on nykypäivänä suurta bisnestä konsulttiyrityksille kautta maailman.