MtgSuomi.fi
Kortit ja pakat => Yksittäiset kortit => Aiheen aloitti: cosminen - 31.12.06 - klo 22:26
-
Tämä posti on varmaan aika sekava, joten kirjoitan tähän alkuun tuon kaiken lopun lyhyemmässä muodossa.
Voisiko Jester's Cap olla unohtunut helmi?
Juu... eli samoilla linjoilla vähän mennään kuin tuossa mun wishi sekä anti-wrath jutuissa....
(nopea historiikki, cappi oli ensimmäinen ice age rare minkä sain; siksi kova tunne arvo; siksi pyörii mielessä; siksi tämmöistä kyselyä :) )
Olen huomannut että muutamat T2 pakat ovat ruvenneet pelaamaan Jester's cappiä, ensin hiffasin sen tässä (http://sales.starcitygames.com/deckdatabase/displaydeck.php?DeckID=20283) dekissä (tai jossain sen variantissa). Sitten kun enemmän katselin niin onhan se jo jonkun aikaa ollut mukana, mutta pääasiassa sidekorttina, ja T2:sen ulkopuolella stax listoissa sitä näkee sidellä myös.
Mutta ne pointit, ja mistä olisi kiva kuulla kommentteja;
Miksi näitä on yleensä vain 1 dekissä tai sidellä?
Miksi edes se yksi?
Itse kiinnostaisi tietää miten 4 tälläistä toimisi, vai toimisiko?
Jos se on sidellä, mitä vastaan se otetaan käyttöön?
Pelkkä controll dekki korttiko? (Ajatus agrosta capilla jostain syystä tuntuu hauskalta :) )
Varsinki kun nyt on academy ruinskin käytössä, olisi cappi poikaa, ja moni muu kiva spelli maksaa 4 (vaikka wrathi ja fetters ja plaque sliver ja onhan noita), joten se mustan regeneroiva transmute ukkeli olisi ihan hyvä keino kaivaa cappi esiin, JA, voihan regeneraatturista olla joskus hyötyä tiskissäkin... (Tässä ruins+cap pakat) (http://sales.starcitygames.com/deckdatabase/deckshow.php?&t%5BC1%5D=std&start_date=2005-08-28&end_date=2006-12-31&simple_card_name%5B1%5D=jester%27s+cap&simple_card_name%5B2%5D=academy+ruins)
Ja eikö tämän/näitä voisi melkein laittaa pakkaan kun pakkaan, vaikka pakkasi ei nyt pystyisikään kierrättämään cappiä, kyllä esim: vastustajan ainoat demonfiret on aika kiva poistaa dekistä (näin kävi jossain jenkkilän turnauksessa, you tubessa kattelin). Vaikka sideltä sisään cop:redejä vastaan jossain monoredissä (vaikka ei kai kukaan monorediä pelaa, kai se borokseksi menee joten valkoiselta löytyy ne cop:in poistot)
Mutta joo, Jester's cap nousuun? (ainiin, unohdin ne siitä uw dekistä :P )
-
Ei se nyt niin loistava kortti ole. Vintagessa sitä on pelattu Staxissa koska monissa pakoissa on alle neljä voittokeinoa - Tendrils, Colossus ja Wish pois, GG. Kriittistä on myös se että Workshopeilla/Cryptalla/muilla vehkeillä tuon voi pyöräyttää jo toisella tai kolmannella vuorolla. Kai sillä Standardissakin voi Demonfiret poistaa, mutta mihin muuhun sitä oikeasti meinaat käyttää? Aggroa vastaan se ei tee mitään koska vastustajalla ei ole kriittistä yksittäistä korttia vaan 20 äijää ja 20 polttoa, ja sillä aikaa kun käytät seitsemän manaa cappiin, pienet eläimet tulevat ja vetävät turpaan. Jossain U/x controllissa tietysti saattaa olla sen verran vähän voittokeinoja että tuo toimii, mutta muuten se on vain seitsemän manaa jotka eivät vaikuta mitenkään vastustajan pöytään tai käteen. Kortille joista ensimmäinen on "ihan jees, muttei mitenkään kriittinen" ja loput huonoja, yksi kappale kuulostaa oikealta määrältä.
edit - Vähän noista muista yksittäisistä kysymyksistä:
Itse kiinnostaisi tietää miten 4 tälläistä toimisi, vai toimisiko? Se toimisi siten että sinulla on pakassa neljä seitsemän manaa vaativaa korttia joilla ei ole minkäänlaista välitöntä vaikutusta peliin, ja monia pakkoja vastaan ihan vaan ei minkäänlaista vaikutusta peliin.
Academy Ruins -kombo: Academy Ruinseja ei yleensä halua pelata useampaa kuin kahta. Muutenkin kaikkien voittokeinojen poistaminen cappirekursiolla vaatii yleensä monta kierrosta joiden aikana käytät kymmenen manaa kierroksessa (academyyn 2 + ruins itse, cappiin 4 + 3) vaikuttamatta mitenkään senhetkiseen pelitilanteeseen. Ihan yhtä hyvin voit vain pyöritellä Triskelavusta, kuten japanilaisten Triscuit Tron tekikin. Itse asiassa Academy Ruins + ihan mikä tahansa iso faksi ajaa saman asian.
Demonfirejen poistaminen: Entä pakat jotka eivät pelaa Demonfireä, jotka ovat nostaneet sen jo, tai jotka tappavat sinut muilla korteillaan?
CoP Redien poistaminen: Huono idea monestakin syystä. 1) Se on vastaus vastaukseen 2) jota vastustajalla ei välttämättä ole 3) ja joka ei tee mitään jos sellainen on jo noussut 4) ja vaikkei olisikaan, niitä yleensä jää silti 1 jäljelle. 5) Ja tämä kaikki maksaa 4+3 manaa, mikä on aika paljon.
-
Cappaus maksaa 'vaan' 2.
Ongelma kortin kanssa on se, että se ei tee yhtään mitään pöytätilanteen parantamiseksi.
-
Whoops, RTFC jne. Noh, ei se 4+2 kyllä paljoa sen parempi ole. Kuitenkin neljä tiskiin ja jotain vielä seuraavallakin vuorolla.
-
Itse en nää mitään ratkaisevaa eroa Cranial Extractioniin (joka oli t2 hyvinkin pelattava kortti, useinmmassa dekissä, joka mustaa pelasi, niin sidellä), sillä Cranial on musta joten sitä ei kaikki dekit voineet pelata. Vaikka Cappi maksaakin 2 manaa(aktivointi) enemmän, mutta sitä voi pelata perjaatteessa mikä dekki tahansa, koska se on väritön. Mukaan täytyy ottaa huomattava bonus Ruinsin kanssa comboaMiseen. Cäpillä voi muutenkin hakea eri kortteja, toisin kuin cranialilla. Ja jos joku olisi sitä mieltä, että tämä meni vain cranialiin vertailuksi, niin kerronpa muutaman tosi seikan.
-Cäppi on väritön, plussaa
-Cäppiä voi pyötittää Ruinssin kanssa, plussaa
-Cäppi on hyvä side kortti monia dekkejä vastaan, muttei mitenkään erityisen hyvä mitään vastaan, semmoinen "Yleismies Jantunen
-Cäpin ehkä jonkun mielestä suurehko hinta, miinusta mahdollisesti
-Cäppi voi mahdollisesti viedä vastustajan ainoan järkevän voittokeinon, hyvä
-Tarvittaessa voi käyttää pitkässä Control-mirrorissa voittikeinona
-
ezattrion on poaskaa isolla paksalla
cappi on tosi jejees hyvää utta vuota.
-
Kerronpa minäkin muutaman tosiseikan.
-Brass Gnat on väritön, plussaa
-Gnattia voi pyörittää Ruinsin kanssa, plussaa
-Gnat on hyvä sidekortti monia dekkejä vastaan, muttei mitenkään erityisen hyvä mitään vastaan, semmoinen "yleismies jantunen"*
-Gnatin ehkä jonkun mielestä suurehko untappaushinta, miinusta mahdollisesti
-Tarvittaessa voi käyttää pitkässä control-mirrorissa voittokeinona
* Meinasin vaihtaa adjektiivejä realistisemmiksi, mutta eipä tuossa liioitella paljoa sen enempää kuin Capinkaan osalta
Se että Cappi tekee jotain ei tarkoita että sitä kannattaisi pelata. Standard on pullollaan "ihan jees, muttei erikoinen" -tason kortteja. Ratkaisevia eroja Cranial Extractioniin:
-Jättää joka tapauksessa yhden kortin neljästä
-Ei auta jos vastustaja on jo nostanut kyseisen kortin
-Ei muutenkaan voi viedä kortteja vastustajan kädestä, toisin kuin Cranial.
-> Cranialilla pystyi esim. nimeämään vastustajan ainoan vähänkään suuremman uhan ja se kanssa lähti. Capilla ei.
-On vuoron hitaampi kuin Cranial, mikä on erittäin kriittistä. Standardin kombot viuhuvat yleensä vuoroilla 4-5.
-Nykyisessä Standardissa ei ole yhtä hyviä kohteita, ja niihin vähiinkin Cappi on liian hidas. Cranialilla pystyi viemään Enduring Idealit tai Tooth and Nailit, muita pakkoja oli mm. Gifts, hidas kontrolli ilman countereita, jota pystyi Cranialilla häiritsemään hyvinkin tehokkaasti. Nykyisessä metassa ei vastaavia kohteita ole juuri muita kuin Dragonstorm, ja siihenkin Cappi on sen vuoron liian hidas.
-Cranial pystyi rikkomaan hitaamman vastustajan gameplanin missä vaiheessa tahansa. Esim. MartyrTronia vastaan se olisi hyvä, Cappi taas ei käynnissä olevalle rekursiolle mahda mitään.
-
Mutta miksi se sitten on tuolla sideillä vaikka se on niin huono, ja muutamassa mainissakin? Sitä itsekkin ihmettelin. Vaikkakin tuo fiilis/tunne arvo ajaa mulla järkevyyden ohi, casual mies kun olen, niin silti kyllä ymmärrän että sen 6 manaa voisi käyttää jotenkin enemmänkin peliin vaikuttaen...
Mutta silti se tuolla listoilla (http://sales.starcitygames.com/deckdatabase/deckshow.php?&t%5BC1%5D=std&start_date=2005-09-04&end_date=2007-01-07&simple_card_name%5B1%5D=jester%27s+cap) vaan keikkuu (t2:set tuossa), heti ekana on tarjolla tuo fader missä 1 mainissa, toinen sidellä, eikä mitään kierrätys mahkuja :o , onko sitten joku dekki mitä vastaan se remove on elin tärkeää, vaikka aina onkin se mahdollisuus että kortit on jo kädessä ja juu, kun se poistaa 3 niin 1 jää jos niitä on 4.....
Toivottavasti tämä ei ole kovin ärsyttävää teistä, mutta kun ihmetyttää vaan :)
-
Noh, Junktroller -> JesterŽs Cap -> Tunnel Vision -> GG... ;D
-
Firemane Angeleita, Demonfirejä ja 'Tronin palasia tuolla voi hakea pois, miksipä ei muutakin tilanteen mukaan, vaikka kortinvetoja. Martyrläjien olettaisi kaivavan sillä gravehatet pois. On se silti liian hidas ja permissionia vastaan sitä on hankala resolvata, koska eräs discardspell maksaa myös neljä manaa.
-
Koska on puhe Jester's Capistä, on aika kertoa siihen liittyviä anekdootteja vuodelta 1997.
Vuoden 1997 Ropecon, viimeinen Paasitornissa pidetty, oli meissin ensikosketus Rovaniemen ulkopuolisiin Magic-piireihin. Poikien kanssa pidimme Jester's Capiä arvokkaana korttina, olihan se Scrye-lehden mukaan Ice Agen arvokkaimpia vehkeitä. Mielestämme kortin hinta oli peräti huikeat 60 mk. (Duaalien hinta tuohon aikaan oli 40-45 mk, samoin kuin Birds of Paradisen.) Oli ällistys havaita, että niitä sai Ropeconista helposti 40 markalla, ja pitihän minunkin sitten oitis hommata setti täyteen.
Lauantaina Ropeconissa pelattiin suuri Standard-turnaus (siihen aikaan Type 2), joka jostain syystä on merkitty DCI:n aikakirjoihin nimellä JonCon. Tuohon turnaukseen rakensin aivan käsittämättömän raskaan Millstone-Cap-pakan. Oli siinä tosin Force of Willitkin ja muita hyviä kortteja. (Mutta pässi kun olin, en esim. laittanut Man-o'-Wareja nopeita ukkopakkoja vastaan. Boomerangit sentään laitoin.) Pärjäsin kuitenkin turnauksessa pakka huomioiden kohtuullisesti: menin muistaakseni 3-3-1 tai sitä luokkaa.
Pakan tarkoitus oli tosiaan voittaa vastustaja korttien loppumiseen. Perustilanteessa tämä saatiin aikaan Millstonejen, Capien, Ashnod's Cylixien ja Vision Charmien avulla. Ukottomia (tai lähes) kontrolleja, joita siihen aikaan olikin paljon, otin sisään vielä Helm of Obediencet. Ukkopakat oli periaatteessa mahdollista voittaa myös Binding Graspin tai Mind Harnessin kautta, mutta pieksuvoittoa en tainnut saada kertaakaan aikaiseksi.
Ehkä legendaarisin oli loppukierrosten voittoni osalle tämänkin foorumin lukijoille tutusta Eetu Puustisesta. Eetu pelasi punasinistä ukotonta Browse-Digger-pakkaa, joka pyrki saamaan huomattavat korttiedut Browsella ja ampumaan loppupelissä X-loitsuja päähän. Oman pakan tuhoaminen Browsella tuki meikäläisen voittostrategiaa huomattavasti: vetelin vielä Capillä parit X-loitsut pois ja moninkertainen Millstone hoiti loput. Soldevi Digger ei pyörittänyt tavaraa takaisin riittävän nopeasti. Eetu tosin käytti peleissä Browsea mielestäni vähän turhan aggressiivisesti, kun huomioi, että vastassa oli toinen nysväpakka ja vieläpä Jester's Capit. Tämä saattoi johtua runsaasta oluen nauttimisesta.
Sitten vinkki nykypäivän lapsosille: Juu ei, Jester's Cap ei ole kovin hyvä. Se voi periaatteessa toimia nyky-Standardissa joitakin kombopakkoja vastaan, mutta missään nimessä se ei ole Cranial Extractionin veroinen. Ei lähellekään.
Vielä kuvalinkki: http://irc-galleria.net/view.php?nick=Thaurzie&image_id=3158042
-- Nute
Oulu
-
Tuolla eräässä Ilpon antamassa linkistä missä puhuttiin skillistä vintagesta, suureksi järkytyksekseni oli tämmöinen esimerkki:
Turn 1:
Player 1: Mishra's Workshop, Mox, Jester's Cap
Player 2: Land, Ancestral Recall
Turn 2:
Player 1: Land, activate Cap.
Player 2, if they were playing any number of Control decks or Combo decks, just lost the game.
Tietenkin tuo on irti kokonaisuudesta, missä puhuttiin siitä että korttien hyvyys on suhteellista... mutta silti, taas se cappi pomppasi esiin :) (ja tähän asti starcityn listoissa olen katsellut T2 pakkoja, tuon jälkeen katselin muutamia T1 pakkoja, ja näki sitä cappia sielläkin....)
Olisikohan näin, että jotkut tykkäävät pelata yhtä/muutamaa "random" cappia "secret techinä", koska saattaahan se tehdä täysin selvää toisen suunnitelmista... ja toiset taas pelaavat mielummin 4 pinoja selkeästi parempia kortteja... ja T1 cappille on tietysti se etu että siellä on enemmän one-offeja...
Eli kai yksi niistä korteista jotka kiikkuvat sen verran kivasti rajalla, että makuasiat määräävät...
Niin, vaikka korttia dikkaan (silloinkun minä sen ekan cappini sain sen arvoksi sanottiin 80mk), ymmärrän toki ettei se oli "pommi" ei tarkoitus ole pitää sen puolesta palopuheita... en tiedä, jostain syystää aina vaan jää jotkut asiat pyörimän mieleen :)
JA olipas hieno kuva! :)
-
Tuostahan mainitsin jo ensimmäisessä viestissäni täällä. Vintagessa cappi on parempi kuin muissa formaateissa koska 1) Siinä ainoassa pakassa jossa Cappia pelataan se joko iskee vuorolla 2 tai muut lukkopalikat ovat jumittaneet vastustajan niin, että tilanne on käytännössä sama, ja 2) Vintagessa pakat on tuunattu niin pitkälle että ainoastaan voittokeinona toimivat kortit on minimoitu, ja Cappi voittaa monia pakkoja vastaan pelin suoraan sen sijaan että häiritsisi vähäsen. Esim. Kalaa vastaan se on edelleen kuraa. Summa summarum, se että Cappi onkin tietyssä formaatissa ja tietyssä pakassa yhtäkkiä hyvä on vaatinut aika monen asian menevän kohdalleen.
-
Kala se on edelleen kuraa.
Korjattu.
Kalaa vastaan Cappi ajaa 4 päähän! Vintagessa Extractioniin ei oo kukaan koskenu kepilläkään, se on siis surkea.
-
Tuostahan mainitsin jo ensimmäisessä viestissäni täällä....
Totta... :-[
-
Vielä toinen kuva. Eri mies, sama hattu.
http://irc-galleria.net/view.php?nick=Revenged&image_id=1163165
Vrt. "Sama mies, eri housut."