Poromagia

Kirjoittaja Aihe: Muutama yleinen kysymys Competitive-tason pelisäännöistä  (Luettu 822 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Druuge

Ihan yleinen kysymys competitive-tason turnauksista itse peleihin liittyen:

Mitä kaikkea seuraavista pelin aikana saa tehdä, mihin kannattaa/pitää pyytää Judgen lupa ja mitä ei saa/kannata tehdä missään tilanteessa?

 • Pelipöydästä poistuminen hetkeksi, esim. WC tai jos pitää tehdä henkkoht toimenpiteitä, esim ottaa lääke tms (käsittääkseni tähän pyydetään lupa tuomaritasolta) ?
 • Peliin liittyvä/liittymätön keskustelu viereisen pöydän tai ottelua seuraavan henkilön kanssa?
 • Nopea (1-2 min) puheluun vastaaminen, jos katsoo sen tärkeäksi? Täytyykö tähän pyytää lupa ja sen saatuaan poistua pöydästä puhelun ajaksi?
 • Sideboardinsa tai sideboarding notesiensa selaaminen? (esim vastustaja pyörittää stormiaan 10+ stormcountissa, ja aika alkaa käydä pitkäksi tapoutissa...)
 • Korttien sääntöjen tarkistaminen omalla puhelimella/laitteella (käsitin, että tätä ei saisi tehdä kilpailutasolla, vaan aina judge paikalle?) ?
 • Bonus protokolla-kysymys: Jos pelaaja/katsojana näkee viereissä pelissä tapahtuvan virheen tai mahdollisen huijausyrityksen? Miten tämä kannattaa kommunikoida? Pyydetään vaikka ulkopuolisena tuomaria paikalle, kannattaako ilmoittaa itse pelaajille, että "tuossa saattoi tulla virhe, odottakaas että tuomari varmistaa tilanteen"? Eikö katsojana yleensä (millä tahansa levelillä) ole "hyvää käytöstä" olla kommentoimatta juurikaan itse peliä tai sen statea, ja antaa pelirauha pelaajille? Pelaajallahan on kai oikeus pyytää ympärille kerääntyneiltä tilaa ja ajattelurauhaa: "voisitteko pakittaa hieman ja keskustella tuolla kauempana, tässä on vielä peli kesken?"

Tämän lisäksi käsittääkseni pelissä on kommunikoitava vastustajan kanssa kysyttäessä/tarvittaessa pelin objektien, efektien ja resurssien statet totuudenmukaisesti (esim. "kuinka iso tuo swiftspear on?", vastaus: "kaksi prowessia resolvannu sille, eli nyt 3/4"), mutta pelaajan ei tarvitse auttaa toista sääntökysymysten kanssa ("Missä järjestyksessä nämä triggerit resolvaa? Saanko tämän, jos teen noin?") ?

Tai että "näin että sulla oli edellisessä pelissä kortti X, mikä sen sääntöteksti sanoo tarkalleen siinä asiassa?" Vastaukseksi kelpaa kai (?) "en voi kertoa, pyydä kuvaus judgelta". (tällähän voi aina testata, josko vastustaja vaikka vilkaisisi sekunnin murto-osaksi kättään, merkiksi siitä että kyseinen kortti on siellä  ;) )

Poissa Yms

Lainaus
Pelipöydästä poistuminen hetkeksi, esim. WC tai jos pitää tehdä henkkoht toimenpiteitä, esim ottaa lääke tms (käsittääkseni tähän pyydetään lupa tuomaritasolta) ?

Nopea (1-2 min) puheluun vastaaminen, jos katsoo sen tärkeäksi? Täytyykö tähän pyytää lupa ja sen saatuaan poistua pöydästä puhelun ajaksi?

Pöydästä poistumiseen tulee pyytää tuomarilta lupa. Tällä taataan että kaikki osapuolet tietävät missä mennään ja jotta saadaan tarvittava lisäaika. Yleisesti kannustaisin hoitamaan WC- ja muut henkilökohtaiset toimet kierrosten välissä, vaikka oman pelin jälkeen alkaisi suoraan seuraava kierros niin tuomarille kertomalla saat kyllä aikaa WC-tauolle.
Puheluiden kanssa kannattaa toimia samoin, mutta mikäli kesken pelin jotain oikeasti akuuttia tulee niin jälleen tuomarin kautta. Jos tiedät odottaa puhelua niin kannattaa mainita tuomarille etukäteen niin osataan varautua.

Lainaus
Peliin liittyvä/liittymätön keskustelu viereisen pöydän tai ottelua seuraavan henkilön kanssa?
Nopea sananvaihto on ok (Siisti kortti pöydässä! Ai työ meette syömään, hei oottakaa et saan pelin pelattuu), mutta oikea keskustelu vie huomiota liikaa pelistä joten ei sellaisia. Pidetään pää kuitenkin pelissä.

Lainaus
Sideboardinsa tai sideboarding notesiensa selaaminen?
Sideboardia saat katsoa milloin vain, mutta muistiinpanoja vain pelien välissä.

Lainaus
Korttien sääntöjen tarkistaminen omalla puhelimella/laitteella (käsitin, että tätä ei saisi tehdä kilpailutasolla, vaan aina judge paikalle?) ?
Juuri näin, tuomarin kautta. Nykyään et saa käyttää sähkölaitteita pelin aikana ollenkaan.

Lainaus
Bonus protokolla-kysymys:
Competitive-tasolla voit pyytää pelaajia pysäyttämään pelin siksi aikaa että saat tuomarin paikalle. Voit myös huomauttaa virheestä ja huutaa tuomaria. Pelin kommentoiminen itsessään ei ole suotavaa; "Arskalla on aika kova kortti Janitan Tarmoon" antaa aika paljon signaaleja ~ kaikesta ja on suoraan Outside Assistancea, josta tulee runtua. Katsojat saavat katsoa, jos tehdään jotain mitä ei saa pelissä tehdä niin siitä saa huomauttaa. Pelaajat voivat myös pyytää pelirauhaa, yleensä tämä johtuu katsojien yleisestä rupattelusta eikä niinkään pelin kommentoinnista.
Bonuksena: jos pelataan Professional-relillä (lähinnä Pro Tour ja GP:n kakkospäivät) niin siellä pelaajat eivät saa keskeyttää peliä tai ilmoittaa virheistä pelissä, vaan aina mennään tuomarin kautta.

Loput menikin ihan oikein.
Lightning Bolt, when cast,
Deals three damage to target
Creature or player.

Poissa Druuge

Kiitos vastauksista. Helpottaa paljon jatkossa kilpailullisemmissa turnauksissa operoimista ja sukkulointia.  :D

Poissa Infrapunatulkku

  Vaihtopalaute:
  ( | | )
 • Sää tänään: käsittämätöntä perseilyä Itä-Suomessa
Minkälaista runtua tarkalleen ottaen tulee ja kelle kaikille skenaariossa:

A ja B pelaavat matsinsa peliä numero 3. Katsoja C möläyttää innoissaan jotain B:n korteista, antaen sen verran infoa, että A tietää nyt kolmannessa gamessa aiemmin matsissa keräämänsä tiedon takia kortin tai kahden tarkkuudella, mitä siellä on ja osaa pelata sen ympäri nyt tulleen tiedon ansiosta.

B tästä oikeutetusti pahoittaa mielensä ja huutaa judgea paikalle. Mutta onko A:n mahdollista saada runtua ilmoittamatta jättämisestä, jos hän hoksaa tilanteen mutta B ei?

Beep-boop, olen pösilö.

Poissa luma

Minkälaista runtua tarkalleen ottaen tulee ja kelle kaikille skenaariossa:

A ja B pelaavat matsinsa peliä numero 3. Katsoja C möläyttää innoissaan jotain B:n korteista, antaen sen verran infoa, että A tietää nyt kolmannessa gamessa aiemmin matsissa keräämänsä tiedon takia kortin tai kahden tarkkuudella, mitä siellä on ja osaa pelata sen ympäri nyt tulleen tiedon ansiosta.

B tästä oikeutetusti pahoittaa mielensä ja huutaa judgea paikalle. Mutta onko A:n mahdollista saada runtua ilmoittamatta jättämisestä, jos hän hoksaa tilanteen mutta B ei?

Competitive-turnauksessa tästä voidaan tuomita C:lle match loss outside assistancesta. Pyytämättä saadusta infosta ei tietenkään voi rangaista A:ta. En myöskään näe että A:lla olisi velvollisuus kutsua judge, kun kyse ei ole itse peliin liittyvästä sääntörikkomuksesta.