Tuossa ketjun alkupäässä ihmiset kyselivätkin, että mitä formaattia haluaisit pelata ja niitäpä siinä sitten esiteltiinkin. Koska sanoit yrittäväsi kasailla pakkaa, jolla voisi virallisiin peleihin osallistua, on tämä kysymys erityisen oleellinen.
Listaamasi Faerie-pakka on hyvin pitkälti vuoden, parin takaisen Standardin tähtipelaajia, mutta enää sillä ei saisi Standardissa pelata. Extended-laillinen se on, mutta Extendediin en lähtisi panostamaan parista syystä: ensinäkin formaattia pelataan kovin vähän, ja jos pelattaisiinkin, niin tämä versio olisi todennäköisesti alitehoinen ja tulisi vain paha mieli. Todennäköisesti Extended Faeries tarvitsee ainakin Jacea jos haluaa turnauksissa menestyä. Mun Extended-tuntemus on kuitenkin aivan olematonta, mutta ensimmäinen fakta pysyy: Extended-pakalle voi olla vaikeaa löytää vastuksia keittiönpöydän ulkopuolelta, sillä harva panostaa formaattiin lainkaan.
Legacy-turnaukseen voit toki pakan viedä myös, mutta voin luvata, että turpaan tulee ja lujaa, eikä se riipu siitä, että vastustajat olisivat niin verrattomasti kokeneempia tai parempia pelaajia. Legacyssa turnauspakkojen voimataso on vaan niin korkea, että melkein Standard-pakalla ei ole juurikaan saumaa. Vähän sama kuin olisit menossa pelaamaan jääkiekkoa pöytäjalkapallovarustuksessa. Aikaisemmat postaajat ovatkin eritelleet tämän formaatin saloja esim. keijukaisten näkökulmasta. Formaatti ja sen turnausympäristö on niin hioutunut, että tiettyjen peruspalikoiden puute pakassa on kuin olisit ampunut itseäsi jo valmiiksi jalkaan sotaan lähtiessäsi. Force of Willit, Wastelandit ynnä muut formaatin all star -kortit ovat kamaa, joilla on oikeastaan pakko pelata, jos et halua olla turnauksessa pelkkä bye.
No mitä tässä nyt sitten aloittelijan kannattaa tehdä, kun kaikki on kallista, optimoitua ja vanhat parrat ikuisia "nay-sayereita"? Aivan alkuun suosittelisin pelaamaan paljon Limitediä, sillä se on hauskaa eikä menestyminen riipu olemassa olevan korttikokoelman laajuudesta. Se on myös hyvä tapa kartuttaa korttivalikoimaa ja pelitaitoja. Erityisesti siinä karttuu sen hetkisessä Standardissa laillisten korttien valikoima, jolloin pystyy paremmin rakentamaan pakkaa ainakin kyseiseen formaattiin, ja saa tietenkin vaihtovaluuttaa minkä tahansa pakkojen rakentamiseen.
Constructed-formaateista on Standard mielestäni sellainen, johon on helpoin päästä mukaan, varsinkin näin kun kohta vanha setti rotatoituu ja tulee uusi tilalle. Voi alkaa haistelemaan jotain pakkaa, joka perustuisi uusimman sarjan kortteihin ja keräillä siihen tarvittavia kamppeita. Rotaation aika on siitä mukavaa aikaa aloittelijalle, että formaatti ei ole aivan niin vakiintunut kuin elinkaarensa loppupuolella. Murroskohdassa on ehkä enemmän tilaa innovaatiolle ja kokeilulle, mutta jos turnauksissa haluaa jotain joskus voittaakin, kannattaa oikeasti selailla pakkalistoja ja tutkia, mikä siellä voittaa ja miksi.
Kurja tosiasia on tietenkin se, että Standard on formaatti, jonka hermolla pysyminen vuodesta toiseen vaatii jatkuvaa investointia ja panostamista. Nyt kun Jace TMS sai kenkää, niin formaatissa ei sentään ole juurikaan kortteja, jotka maksaisivat kaiken isun perintöä myöden.
Jos Legacy on se, mikä kiinnostaa, niin suosittelen skippaamaan sen välivaiheen, jossa käyt ottamassa turpaan konkarien monien satojen eurojen dekeiltä täysin alitehoisella keitoksella. Tuntumaa formaattiin saa esimerkiksi lainaamalla pakan turnaukseen, ja vaikkei turnauksissa pelaisikaan, niin aina sitä pelikaupoissa pyörii porukkaa, joilla on pakkoja mukana ja joiden kanssa voi pelailla muutamia pelejä lainavehkeillä. Jos oman Legacy-pakan haluaa sitten hankkia, niin esimerkkipakkalistoja ja hankintaohjeita aloittelijoille on netti väärällään. Halpoja ei Legacy-pakatkaan kuitenkaan ole, siihen sopii varautua. Hyvä puoli on se, että kortit säilyttävät arvonsa ja pysyvät laillisina kenties koko elinikäsi.
Lopuksi vielä kommentti pakkalistojen kopioimisesta: aina joskus näkyy nurinaa siitä, kuinka on kurjaa, että pakkoja vaan kopioidaan valmiista listoista ja omia keitoksia dissataan. Kuitenkin optimaalista buildia pakoille on etsimässä sellainen määrä aivokapasiteettia, että on hyvin epätodennäköistä, että aloittelijana pystyisi tuosta vaan kehittämään jotain oikeasti kilpailukykyistä. Kilpailukykyisyys pitäisi olla turnauspelaajan ensimmäinen kriteeri pakkaa valittaessa/rakentaessa, tai ainakin pitää sitten osata hävitä hermostumatta ja saada kiksinsä osallistumisen ilosta turnauksissa. Ei silti pidä luulla, että turnaukset olisivat jotenkin kurkunleikkaajamentaliteetin tapahtumia. Minusta varsinkin aloittelijan on kuitenkin hyvä omaksua asenne, että katsoo, mitä muut tekevät ja tekee itse samoin, ja kokemuksen ja näkemyksen laajetessa alkaa tehdä omia viilauksia. Tietenkin aina kannattaa myös ennakkoluulottomasti testata ja kokeilla hullujakin ideoita, mutta se testaaminen kannattaa tehdä muualla kuin isoissa turnauksissa. Testataan keittiönpöydällä vaikka proksatuin kortein, ja jos testaustulokset vakuuttavat, voi nähdä vaivan ja hankkia ne kortit. Sitten mennään turnaukseen todelliseen koitokseen. Niin ne prootkin tekevät.