Poromagia

Kirjoittaja Aihe: Poro Tour Invitational - formaattien esittely  (Luettu 3399 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Rancid-

Poro Tour Invitational - formaattien esittely
« : 09.12.16 - klo 02:15 »
Reilun viikon päästä se sitten tapahtuu, eli Poro Tour Invitational 2016. Formaatit ovat tänä vuonna tavallistakin kimurantimpia, joten tässäpä niistä pieni esittely.

Pre-Modern Highlander

Formaatin säännöt:
- 50 + 10 kortin highlander-pakat
- Lailliset setit: 4th Editionista 7th Editioniin ja Ice Agesta Scourgeen
- Legacyn bannilista voimassa

Magicissa yksi pitkän aikavälin lainalaisuuksista on se, että vanhoissa seteissä spellit ovat nykyistä voimakkaampia ja creaturet puolestaan huomattavasti heikompia. Tässäkin formaatissa on tarjolla lukuisia Legacysta tuttuja - etenkin sinisiä - voimanpesiä, kuten Brainstorm, Counterspell, Force of Will ja Swords to Plowshares. Kaikki edellä listatut ovat kontrollipakkojen peruskortteja, mutta myös kombokortteja löytyy runsaasti; viimeinen laillinen setti Scourge tunnetusti sisältää muun muassa mekaniikan nimeltä storm. Kannattaa myös muistaa, että väri-hoserit olivat ennen vanhaan todella voimakkaita; esim. Red Elemental Blast ja Choke löytyvät vieläkin legacy-dekeistä. Pääseeköhän jokin näistä jopa maindeckiin, kun sidellä on tilaa vain 10 kortille?

Legacyn bannilista sulkee pois joitakin pahimpia rikkinäisyyksiä (esim. Vampiric Tutor, Mind Twist ja Yawgmoth's Will), mutta toisaalta myös sellaisia kortteja, joita highlander-formaatti ja settirajaus heikentäisi luultavasti tarpeeksi (Goblin Recruiter, Flash, Earthcraft). Etenkin edellä mainittu storm kärsii tästä, kun potentiaalisista korteista bannissa on niin Frantic Searchin, Mystical Tutorin ja Mana Vaultin kaltaisia enablereita kuin myös yksi finishereistä, Mind's Desire.

Ihan kaikkia creatureitakaan ei kannata unohtaa: esimerkiksi Morphling, Spiritmonger ja Desolation Angel ovat varsin kykeneviä päästämään vastustajan päiviltä vauhdikkaasti.


Vanguard Auction Cube Draft

Formaatin säännöt:
- Pelaajat huutokauppaavat avatareja, jotka vaikuttavat eri tavoilla niitä kontrolloivaan pelaajaan.
- Tämän jälkeen draftataan Juha Ihosen rarity-cubella (raret | muut kortit), ja näin saaduilla draftipakoilla, aloituskäsikorteilla, lifetotaleilla ja avatareilla pelataan kolme kierrosta.

(click to show/hide)

Avatarien ja cuben yhdistelmä tekee tähän formaattiin todella paljon liikkuvia osia. Paperilla parhailta näyttäviä avatareja ovat mielestäni Phyrexian Arena, Hill Giant ja Ancient Tomb. Huutokauppa on kuitenkin usein osoittanut yllätyksellisyytensä ja kykynsä nöyryyttää ennakkosuosikkeja. Toisaalta coverage-tiimin huutokauppaspesialistit odottavat tästä hieman tavanomaista vähemmän aggressiivista huutokauppaa. Tämä siksi, että toisin kuin yleensä, totaalista tyhjää arpaa ei ole tarjolla, eikä sellaisen väistämisestä siksi tarvitse maksaa ylihintaa.

Uskoisin avatarien ja niistä maksettujen hintojen vaikuttavan draftaamiseen todella paljon. Mielenkiintoista onkin nähdä, onnistuuko joku forcaamaan jonkun jännittävän avatar-pakka-yhdistelmän, kuten esim. Curse of the Bloody Tome kontrollidekissä ilman muita voittokeinoja.


Pet Deck Auction

Formaatin säännöt:
- Huutokaupataan 16 constructed-pakkaa samoilla säännöillä kuin edellisessä formaatissa
- Pelataan näin saaduilla pakoilla, aloituskäsikorteilla ja lifetotaleilla kolme kierrosta

Kuten katsojakilpailun esittelyssä kerrotaan, tämän formaatin pakat ovat Suomen kärkipään pro-pelaajien (ja yhden ulkomaan vahvistuksen) suosikkipakkoja Magic-uran varrelta. Mukana onkin kirjava joukko pääasiassa komboa ja kontrollia hyvin vaihtelevilla voimakkuustasoilla. Katsojakilpailuun kannattaakin ehdottomasti osallistua, jos ei muuten niin arvaamalla.  Ilmaisena vihjeenä kerrottakoon, että Invitationalin pelaajista Max, Andrei ja Sami ovat toimittaneet omat suosikkipakkalistansa huutokaupattavaksi. Tässä onkin ensimmäinen jännitysmomentti: lähteekö joku pitkän linjan pro-pelaajista huutamaan omaa dekkiään?

Toinen mielenkiintoinen seikka on aggrojen vähäinen määrä. On jännittävää nähdä, pelottelevatko lifegain-pakat ja mahdollisuus 25 lifestä aloittamiseen pelaajat pois aggroilta - toisaalta aggrojen vähäisyys tarkoittaa, että huutokaupassa voi melko huoletta mennä alle 15 lifeen, kun todennäköisyys tämän kostautumiseen on pieni. Burnin huutaminen onkin uhkapelaajan valinta etenkin, kun useilta sideboardeiltakin löytyy suoranaista vihaa. Sideboardit ovat muutenkin selkeästi omien formaattiensa näköisiä, ja niiden osumatarkkuus tässä joukossa hyvin vaihtelevaa.

Itse pakkojen voimatasot vaihtelevat suuresti. Formaatista löytyy toisaalta kakkosvuoron kombotappoja ja toisesta ääripäästä ns. aktiivista do-nothingia GW kontrollin muodossa, joka tappaa vastustajansa lähinnä vanhuuteen. Toisaalta huutokaupoissa on usein pärjätty pakoilla, joita "kukaan ei halua", mutta jotka 8/25 statsien turvin vievätkin vastustajat kuutamolle. Hyvänä esimerkkinä tästä on parin vuoden takaisen EDH-huutokaupan Anax and Cymede -pakka. Mikä onkaan tällä kertaa sleeper-hitti?


Kiloboksirare Winston Draft

Formaatin säännöt:
- Ennen kierroksen alkua pelataan vastustajan kanssa 1v1 Winston Draft Poromagian kiloboksista kaivetuilla rareilla. Kierros pelataan näin draftatulla pakalla.
(click to show/hide)

Kuten aina draftatessa, formaatin tuntemus on hyvin tärkeää. Tällä kertaa olemme kuitenkin päässeet näkemään vain pienen vilauksen draftissa käytettävistä korteista, joten kaikki spekulaatio niiden suhteen on laadittu tämän otoksen perusteella. Kuvissa näkyneet kortit olivat pääasiassa tavanomaisia halpis-rareja: joko isoja efektejä liian kalliilla manahinnalla, tai ihan rehellisen huonoja kortteja.

Alle 4 manan creatureita kuvissa ei juurikaan näkynyt, mikä asettaa halvat kortit mielenkiintoiseen positioon: ovatko ne riittävän vahvoja voittamaan pelejä nopeudellaan, vai jäävätkö ne jyrän alle kun vastustaja alkaa pelata kalliimpia laitteita? Dekeissä tulee luultavasti olemaan noin 19 ländiä tavanomaisen 17 sijasta juuri siksi, että kalliita kortteja olisi mahdollisuus pelata. Samoin perinteiset perusarvot mana curvesta alkaen voi nähtyjen otosten perusteella unohtaa.

Winston on draftiformaattina sikäli erikoinen, että draftattujen korttien määrä ei ole vakio. Formaatin luonteeseen kuuluukin se, että joskus määrä korvaa laadun. Samaan aikaan kyky vaihtaa suunnitelmaa lennosta on hyvin tärkeä, joten uskoisin, että tässä touhussa kokeneemmat konkarit ovat vahvasti niskan päällä.


Multiplayer-set Highlander

Formaatin säännöt:
- 50 + 10 kortin highlander-pakat
- Lailliset setit: Commanderit, Planechaset, Conspiracyt, Archenemy
- Legacyn bannilista voimassa

Artikkelia hahmotellessa tämän formaatin kohdalla luki "suuri tuntematon" ja "jännittää nähdä mitä tiimit saavat aikaan". Paatuneena kilpapelaajana näihin multiplayer-setteihin ei ole tullut juurikaan tutustuttua, harvoja cube- ja Legacy-käyttiksiä sekä reprinttejä lukuun ottamatta. Kyseisten korttien lisäksi näissä seteissä ei sitten ole kovinkaan paljoa voimakkaita kortteja. Termi "EDH-käyttis" ei olekaan ihan turhaan muodostunut tarkoittamaan erään toisen Invitational-formaatin sisältöä...

Samaan aikaan kun formaatti jännittää, sen potentiaalinen yksipuolisuus myös vähän pelottaa. Syynä tähän on se, että aggressiivisia kortteja on hyvin vähän, samoin niitä tukevia ländejä. Samaan aikaan massapoistoa on tarjolla runsaasti, joten aggrolla ei tässäkään formaatissa ole kovinkaan hyvää tulevaisuutta. Sen sijaan kolmi- tai useampivärinen "good stuff" joko manaramppina tai midrangekkaampana versiona lienee helppo lähtökohta formaatin lähestymiseen. Vaistoni kuitenkin sanoo, että Birdlife Helsingin pojilla on tähän formaattiin ässä jos toinenkin hihassaan.
« Viimeksi muokattu: 09.12.16 - klo 03:12 kirjoittanut Rancid- »
Lainaus
TES uses Ad Nauseam more often and ANT uses Past in Flames more frequently.

Poissa LoneFox

Vs: Poro Tour Invitational - formaattien esittely
« Vastaus #1 : 09.12.16 - klo 07:42 »
Vähän ihmetyttää, miksi huutokauppaformaatteja on tänä vuonna kaksi. Niillähän on aina ollut taipumus aiheuttaa runsaasti epäpelejä... Jos minä saisin päättää asioista, ne tiputettaisiin kokonaan pois ohjelmasta.
God is a crazy woman. When you understand that, the Universe suddenly starts to make sense.

Poissa TesTang

Vs: Poro Tour Invitational - formaattien esittely
« Vastaus #2 : 09.12.16 - klo 08:03 »
Vähän ihmetyttää, miksi huutokauppaformaatteja on tänä vuonna kaksi. Niillähän on aina ollut taipumus aiheuttaa runsaasti epäpelejä... Jos minä saisin päättää asioista, ne tiputettaisiin kokonaan pois ohjelmasta.
Onneksi et saa

Poissa kivi

  • L1-tuomari / valvoja
  • Vaihtopalaute:
    ( | | )
  • ****
  • Ei tällä kuuhun mennä
Vs: Poro Tour Invitational - formaattien esittely
« Vastaus #3 : 09.12.16 - klo 10:10 »
Vähän ihmetyttää, miksi huutokauppaformaatteja on tänä vuonna kaksi. Niillähän on aina ollut taipumus aiheuttaa runsaasti epäpelejä... Jos minä saisin päättää asioista, ne tiputettaisiin kokonaan pois ohjelmasta.

Epäpelit johtuvat osaltaan liian ahneesta huutamisesta ja kuuluu osana formaatin taitamista ettei huuda itseään kujalle. Itse huutokauppaosuus on myös varsin viihdyttävä jos kerrankin saataisiin tuotantoarvot myös sen osalta kuntoon että kotoakin seuraaminen onnistuisi.

Pidän näin ennakkoon tämän vuoden formaatteja varsin hyvin suunniteltuina ja kimurantteina ja veikkaan että tällä kertaa pärjäävät parhaiten hyvin ennakkovalmistelunsa tehneet koska tärkeintä on saada hyvät dekit molempiin haikkuformaatteihin, omata selkeät suunnitelmat molempiin huutokauppoihin (ja tajuta dräftätä Vanguardia tukeva dekki) sekä tajuta miten Winstonissa parhaiten pelaa vastustajan ulos.
Lainaus käyttäjältä: tutka
< kivi> pultti sun, kaks pulttii sun, pultti, fireblast, fork. PÄRT  PÄRT.

Poissa LoneFox

Vs: Poro Tour Invitational - formaattien esittely
« Vastaus #4 : 09.12.16 - klo 11:36 »
Epäpelit johtuvat osaltaan liian ahneesta huutamisesta ja kuuluu osana formaatin taitamista ettei huuda itseään kujalle
Kyllä, mutta katsojien näkökulmasta sillä ei ole väliä. Epäpelejä ei ole hauska katsoa.

Lainaus
Pidän näin ennakkoon tämän vuoden formaatteja varsin hyvin suunniteltuina ja kimurantteina ja veikkaan että tällä kertaa pärjäävät parhaiten hyvin ennakkovalmistelunsa tehneet koska tärkeintä on saada hyvät dekit molempiin haikkuformaatteihin, omata selkeät suunnitelmat molempiin huutokauppoihin (ja tajuta dräftätä Vanguardia tukeva dekki) sekä tajuta miten Winstonissa parhaiten pelaa vastustajan ulos.
Olen samaa mieltä pre-modernin ja winstonin osalta. Miksei myös tuon toisen highlander-formaatin, sillä varauksella että noinkin laaja korttipooli ilman erikseen mietittyä bännilistaa yleensä johtaa täysin rikkinäisen kombopakan löytymiseen.

Duplicate sealedin pois jättäminen harmittaa, koska se on perinteisesti ollut turnauksen kiinnostavin formaatti.
God is a crazy woman. When you understand that, the Universe suddenly starts to make sense.

Poissa Rancid-

Vs: Poro Tour Invitational - formaattien esittely
« Vastaus #5 : 09.12.16 - klo 12:55 »
Sen verran väitän vastaan, että noiden multiplayer-settien kortit ovat sen verran orientoituneita "haymaker Magiciin" ja Timmy-kortteihin, että en varsinaisesti pelkää sieltä löytyvän mitään totaalisen rikkinäistä. Ja jos löytyykin, siitä saa etua vain noiden kierroksen (ja mahdollisten finaalipelien) ajan.

Duplicate sealed on tosi vaikea formaatti rakentaa, eli jos sellaisen ensi vuodelle haluat niin saa rakentaa poolin ja toimittaa Hannulle :)
Lainaus
TES uses Ad Nauseam more often and ANT uses Past in Flames more frequently.

Poissa Retardi

Vs: Poro Tour Invitational - formaattien esittely
« Vastaus #6 : 09.12.16 - klo 14:13 »
Duplicate sealedin pois jättäminen harmittaa, koska se on perinteisesti ollut turnauksen kiinnostavin formaatti.

Olen kyllä pyrkinyt siihen, että joka vuosi formaatit vaihtuisivat eli en tiedä mistä duplikaattisiiledin "perinteisyys" juontaa juurensa :). Ja kuten edellä mainittiin, se oli järjestäjän kannalta aika työintensiivinen formaatti.
Joo tai siis ei eiku häh?