Formaattina uskoisin Standadrin olevan tosiaan paras vaihtoehto, mikäli Modern ei nosta päätään Suomessa samalailla kuin muualla maailmassa. Ja vaikka nostaisi - en epäluultavaa, että se ylitää Standardin suosion, ellei Standard palaudu yhtä huonoon jamaan kuin Jacen ja Stoneforge Mysticin vallitessa.
Lähden liikkeelle Standardista.
Pakkana voisi kokeilla ainakin Tempered Steeliä, Kuldotha Rediä tai Puresteelia. Kaikki ovat pitkälti vuoden ajan mukana pysyvien korttien, joista kaikki ovat jo saatavilla, ympärille perustuvia. Tosin, pian julkaistava uusi blokki, Innistrad, voi tuoda kyllä mukanaan jotakin aivan uutta ja mullistavaa. (Vaikka tällä hetkellä monet sitä epäilevätkin - Wizards vaikuttaisi aktiivisesti pyrkivän laskemaan voimatasoa välistä.)
Tempered Steel: Mm. nimikkokorttinsa avulla nopeasti ja halvasti kutsuttavia artifaktiolentoja boostiva hyvin aggressiivinen pakka. Käytännössä väriltään valkoinen.
Kuldotha Red: Kuldotha Rebirth-nimisen kortin avulla paljon olentoja pöytään "huijaava" pakka, joka Tempered Steelin tavoin usein pyrkii tekemään niistä nopeasti isoja hyökkääjiä nopeaa viimeistelyä varten. Jonkin verran yhtesitä edellisen kanssa - aavistuksen pienempi keskittyminen artifakteihin. Punainen.
Puresteel: Puresteel Paladin ja equipmentit (mm. Sword of Feast and Famine / - War and Peace) tarjoavat suhteellisen tehokkaan synergian, jonka avulla täydentää kättä ja kontrolloida pöytätilannetta. Toisaalta tämä on helposti hitaampi kuin edelliset ja voi aivan liian helposti keskittyä liikaa Puresteeliin - joka on kuitenkin vain yksi kortti eli 4/60. Toisaalta eräät artifaktit tarjoavat hyviä vastauksia eri match-uppeihin - esim. Sylvok Lifestaff aggressiivisia pakkoja vastaan (useimmiten yhdessä). Toimii ainakin pariaatteessa useissa väriessä - Puresteelin vuoksi tietenkin ainakin hieman valkoista pelaten. Sininen on yleisin yhdistelmäväri, koska se tarjoaa pakan läpi käymistä (aka, Puresteelin löytämistä) ja kontrollia, jota keskinopea pakka arvostaa nopeampia vaihtoehtoja vastaan. Mutta periaatteessa punainen antaisi pelata nopeita, pieniä olentoja, joille antaa varusteita, ja vihreä tarjoaisi manapuolelta nopeutta - sekä mielenkiintosia hirviöitä kuten Thrun the Last Troll, josta eroon hankkiutuminen on lähes taidetta. Minä pelaan kokovalkoista versiota tällä hetkellä.
Juuri muita kokonaan Scars of Mirrodin -blokkiin perustuvia pakkoja ei tule mieleeni. Innistradin kortteja on paljastettu jonkin verran, ja esimerkiksi vampyyrit saattaisivat lähteä uuteen nousuun, tai esimerkiksi ihmissusilla voi olla tarjottavaa Standard-metaan. Tällä hetkellä monien mielestä tosin valkoinen näyttää vahvimmalta väriltä siltä osin.
Ihan vielä pika-apuna, jos et ole tutustunut kovin tarkkaan - mitä eri värit yleensä tekevät:
Sininen: Nostaminen - eli korttietua tai pakan läpikäyntiä. Vastustajan pelaamisen haittaamista, siis kontrollia. Pokemon esimerkiksi ei mielestäni ole kovin interaktiivinen peli, mutta luulisin olevan ymmärrettävää, mistä on kyse. Myös mm. pakantuhoamisstrategiat kuuluvat useimmiten sinisen piiriin.
Musta: Usein itsetuhoisia sivuvaikutuksia nopeampien/tehokkaampien pelaamisien maksuina. Siis kulutat enemmän omia resurssejasi mutta samalla kulutat vastustajasi resursseja hyvin nopeasti. Käden häirintä ja hirviötuhoefektit ovat mustan kontrollikeinoja.
Vihreä: Isojen pelaamisten nopeuttaminen (usein tietenkin uhraamalla resursseja alkuvuoroilla siihen). Isot. Hirviöt. Hyvin ei-interaktiivinen väri, eli loppujen lopuksi vihreällä ei paljoa vaikuteta vastustajan pelaamisiin. Sisältää myös jonkin verran laumataktiikoita pienillä olennoilla - eli yksinkertaisesti vastustajan hukuttamista loputtomaan virtaan tippoja, niin sanotusti. Varsin kykenevä tosin kontrollipuolella pitämään pintansa juuri nyt varsin seksikkäitä artifaktipakkoja vastaan. Artifaktien massatuhoa esimerkiksi löytyy.
Valkoinen: Vaikka pelaan paljon valkoisella, en oikein osaa määrittää sitä tarkkaan. Paljon ainakin hirviöpoistoa - ja ehdottomasti ylivoimaista massapoistoa niille. Toisaalta valkoiselta löytyy useimmiten suhteellisen tehokkaita pieniä olentoja itseltään, ja pakan saa kasaan esimerkiksi pienistä olennoista ja niitä kasvattavista korteista.
Punainen: Luultavasti aggressiivisin väri. Punainen tunnetaan kenties parhaiten pelaajia suoraan vahingoittavista korteistaan ja nopeasti pelattavista, aggressiivisista olennoistaan. Toki väriin kuuluu myös hirviöpoistoa vahingon muodossa, ja punainen tuhoaa esimerkiksi artifakteja suhteellisen helposti.
En ole paras asiantuntija - kenties joku voi täydentää tuota, jos katsoo sen tarpeelliseksi.
Muista formaateista mainittakoon myös ainakin saksalainen Highlander ja EDH/Commander, joista molammat perustuvat yksittäiskorttien pelaamiseen normaalia suuremmissa pakoissa. Ne eivät ole välttämättä kaikkein aloittelijaystävällisimpiä vaihtoehtoja, mutta hyvä hakutoiminnon käytön osaaminen niin muiden pakkoja kuin haluamansalaisia kortteja etsiessä auttaa pitkälle. Kumpikaan ei ole ymmärtääkseni yhtä kilpailuintensiivinen kuin esimerkiksi Standard, mutta ainakin tutsutumista näihin vaihtoehtoihin voinee harkita.