Itse asiassa näkkäri (tai mikä tahansa muu leipä) ei putoa aina voi puoli alaspäin, vaan kumpaankin on 50% todennäköisyys (tutkittu juttu) ja, jos se nyt sattuu putoamaan voi puoli alaspäin, niin sitä voisi sanoa vain "huonoksi tuuriksi".
P.S. Äskeinen selostus pätee vain jos sen pudottaa (vahingossa) tarpeeksi korkealta, eikä 10 cm pöydän pinnasta.
"Tutkittu juttu"? Siis oletko tutkinut itse jollain muutaman pudotuksen aineistolla vai viittaatko johonkin ihan oikeaan tutkimukseen?
Fysikaalisestihan todennäköisyys ei ole lainkaan 50 % tai ylipäätään vakio, vaan se riippuu voimakkaasti pudotuskorkeudesta. Pudotessaan leipä nimittäin normaalisti lähtee pyörimään keskiakselinsa ympäri, ja tämä pyörimisnopeus on käytännön tilanteissa lähes vakio. Täten pudotuskorkeudesta riippuu, kuinka monta kertaa leipä pyörähtää putoamisensa aikana. Ja tietysti leipä puolestaan osuu alustaan voipuoli alaspäin, jos se on ehtinyt tehdä parittoman määrän puolikkaita kierroksia, ja voipuoli ylöspäin, jos se on tehnyt parillisen määrän puolikkaita kierroksia.
Sattumalta on puolestaan niin, että koska ihmiset ja pyödät ovat ainakin tietyssä mittakaavassa samanpituisia ja -korkuisia, leipien putoamiskorkeus on myös likimain vakio, ja leivillä on tapana pudota lattialle samoin päin yli 50 % ajasta. "Samoin päin" tässä on kaikkien harmiksi juuri voipuoli alaspäin.
Koska tarkastelussa on tehty paljon yksinkertaistuksia, se ei kuitenkaan kerro koko totuutta, ja siksi vähemmistö leivistä voi pudota lattialle myös toisin päin.
Asiasta on julkaistu artikkeli European Journal of Physicsissä, lisätietoja
http://ourworld.compuserve.com/homepages/rajm/toast.htm .
-- Nute
Oulu
EDITAATIO: Korjattu virheellinen sanavalinta. [Lisätty heti alkuperäisen vastauksen jälkeen.]