Poromagia

Kirjoittaja Aihe: Etymologia, cantripit  (Luettu 5273 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Hopo

Etymologia, cantripit
« : 12.07.07 - klo 15:50 »
Mitä ihmettä cantrip noin yleisesti ottaen tarkoittaa vai tarkoittaako mitään? Magicissahan se on vakiintunut kuvaamaan kortteja, jotka varsinaisen efektinsä lisäksi nostavat kortin. Täysin tuntematon sana noin muuten enkä jaksa sanakirjoja ruveta kahlaamaan.
IPU:lle tuli tosiaan heitettyä ääni ..... periaatteet suht kunnossa.

Poissa Anssi

Vs: Etymologia, cantripit
« Vastaus #1 : 12.07.07 - klo 15:59 »
Taikuus, noituus, loitsu, temppu.
Kaikki kortit löytyvät myös Cardtraderistä

Poissa Thaurwylth

  • Oulu
  • Vaihtopalaute:
    ( | | )
  • *
  • Vastaan yks.viesteihin vain sähköpostitse!
Vs: Etymologia, cantripit
« Vastaus #2 : 12.07.07 - klo 16:30 »
Oxford English Dictionary:

"A spell or charm of necromancy or witchcraft; a witch's trick or mischievous device. Also jocosely, any playfully mischievous trick; any whimsically mad, eccentric, or extravagant piece of conduct; in phr. to play one a cantrip.

"1719 RAMSAY Ep. Hamilton III. vi, Nor cantrapes cast to ken your fate. 1725 Gent. Sheph. II. ii, A witch, that for sma' price, Can cast her cantraips, and give me advice. 1790 BURNS Tam O'Shanter, By some devilish cantrip slight Each in its cauld hand held a light. 1816 SCOTT Antiq. xliv. 298, ‘I think some Scottish deevil put it into my head to play him yon other cantrip.’ 1872 Daily News 17 Aug, Our own young lady was permitted no such cantrips. 1884 TENNYSON Becket 171 Save from some hateful cantrips of thine own."

Asiaa on selostettu myös Wizardsin sivuilla siltä osin, miten termi on päätynyt Magic-käyttöön. Ensin termi on siirtynyt Dungeons and Dragonsiin tarkoittamaan "tason nolla loitsua". Näitä loitsuja voi matalan tason hahmokin tehdä rajattomasti päivässä, mutta niiden efektit ovat pelin tavoitteiden kannalta yleensä hyödyttömiä. Niillä voi kuitenkin viihdyttää kavereita yms. Tätä kautta termi on sitten siirtynyt Magiciin. Alun perinhän Magicissä cantrip oli pääsääntöisesti kortti, jonka varsinainen efekti oli totaalisen lussu, mutta kortinnoston ansiosta usein pelaamisen arvoinen, varsinkin Limitedissä.

-- Nute
Oulu

EDITAATIO: Tulipa vielä mieleen, että Magicissähän on myös suunnittelupiireissä tunnettu käsite "reverse-trip". Ellen ihan väärin muista, tämä tarkoittaa Urza's Sagan pahamaineisia "ilmaisia" kortteja. Idea oli seuraava: Cantripissa pelaaja maksaa ylimääräistä manaa huonosta efektistä, mutta ei menetä korttia. Reverse-tripissä homma kääntyy sitten päälaelleen, eli pelaaja maksaa kortin "huonosta" efektistä, mutta ei menetä manaa. Analogia ei sitten ihan toiminutkaan, vaan suurin osa ilmaismekaniikan korteista oli ihan järkyttävän RIK-KI KIITOS KAIKI MAUSTE, kun taas Cantripit ovat järkiään pelkkiä Limited-käyttiksiä, ellei niihin ihan tarkoituksella ole ladattu puhkua ja yritetty saada niitä Constructed-pelattaviksi. [Lisätty heti alkuperäisen vastauksen jälkeen.]
« Viimeksi muokattu: 12.07.07 - klo 16:35 kirjoittanut Thaurwylth »

Poissa Polari

Vs: Etymologia, cantripit
« Vastaus #3 : 12.07.07 - klo 17:14 »
Vaikka olenkin lukenut mtg.comia vähän turhankin ansiokkaasti ja tunsin Urza-blokin free spellien syntyhistorian etukäteen, sanaa reverse-trip en muista koskaan aiemmin kuulleeni. Ehkä se jossain pienemmissä piireissä on yleinen termi, mutta noin yleisesti ottaen ei. Analyysi muuten vaikuttaisi olevan täysin kohdallaan.
Twitch-kanava (ensisijaisesti Mega Man -speedrunausta)

Poissa cosminen

    Vaihtopalaute:
    ( | | )
  • Foorumiaddikti
  • *
  • W:Breeding Pool,Rafiq,RhoxWarMonk,QasaliPride.....
    • Progebändi, jossa vaikutan
Vs: Etymologia, cantripit
« Vastaus #4 : 12.07.07 - klo 19:34 »
Miten muistelisin.... jäänyt jonnekkin aivojen perukoille nuoruus vuosilta että cantripin voi myös (tilanteesta riippuen) suomentaa "silmänkääntötempuksi"? Tai niinku semmoinen pieni taikatemppu tyyliin: kolikko katoaa kädestäsi ja vedät sen kaverisi korvan takaa?!?
E tiiä :)

Poissa Thaurwylth

  • Oulu
  • Vaihtopalaute:
    ( | | )
  • *
  • Vastaan yks.viesteihin vain sähköpostitse!
Vs: Etymologia, cantripit
« Vastaus #5 : 13.07.07 - klo 01:17 »
Oi perseen suti, nyt olen muistanut yhdessä kohtaa pahasti väärin! Eli termi reverse-trip on, ja se viittaa kyllä cantripille vastakkaiseen mekaniikkaan, ja lisäksi tuo ilmaisen mekaniikan on myös selitetty olevan ideatasolla cantripin peilikuva. Mutta ilmainen mekaniikka ja reverse-trip eivät ole sama asia!

Tarkistin vähän asiaa ja löysin tämmöisen: http://www.wizards.com/default.asp?x=mtgcom/cotd/0406 . Tuolla lukee Disempowerin kohdalla seuraavaa.

"Mirage common. Called "reverse-trips" by some, the idea behind this Mirage cycle was that you got a small effect, but then your opponent basically got one less card draw (since you put the new card on top of what they would have drawn) rather than you getting an extra card draw. The other cards in this four-card cycle would have been Fallow Earth, Memory Lapse, and Painful Memories, but Memory Lapse got moved to fill a slot in Homelands, so Ether Well was created to replace it in Mirage."

Ilmainen mekaniikkahan esiintyi Urza's Sagassa et al., ja siinä tosiaan maksetaan kortti "vähäisestä" efektistä, mutta ei "menetetä" manaa. (Todellisuudessa tietysti tuppasi käymään niin, että manaa jopa generoitiin käyttämällä kortteja "väärin".)

Pahoittelen tapahtunutta. Aion myös jatkossa sekä luottaa muistiini että kaivella nettiarkistoista esille vanhoja historiallisia totuuksia.

-- Nute
Oulu

EDITAATIO: Silmänkääntötemppu on tosiaan tietyssä mielessä oikein kuvaava käännös cantripille. Pieni taika, joka ei saa aikaan mitään mullistavaa. [Lisätty heti alkuperäisen vastauksen jälkeen.]