Jeps, koetan omalla pienellä näkemyksellä ja muutaman vuoden kokemuksella formaatista tarjota vastauksia kysymyksiin.
Tosin, ensiksi täytyy sanoa että en myöskään hyväksy nyt kaikkia julistettuja bännejä, ts. erityisesti prosessi jolla bännit on perusteltu sekä tapa jolla ne sittemmin on tuotu pelaajien tietoon on ollut formaatin huoltajilta... suorastaan ala-arvoista toimintaa.
*EDIT:* Tarkistinpa spämmifilterinini ja alustava vastaus _olikin_ tullut bännien selityksiin liittyen. Eli yhteydenpito toimii sittenkin. Lyhyesti: Englanninkieliset selitykset bänneihin liittyen ovat tulossa, ja toivon mukaan niitä ei enää tarvitse hakea magicplayerin blogista ilman permalinkkejä (huomattu Rancid sama).
Jo aikaisempi rakentava kritiikkini bänneistä ja niiden julistamisesta, jos kiinnostaa, löytyy
magicplayerin foorumeilta.
Aluksi Hyvänä uutisena mainittakoon tuo Painter/Grindstone-kombon tappaminen: Tämä oikeasti vei pelistä rutosti interaktiivisuutta, jota saksahighlanderin vetäjät Dortmundissa ovat erityisesti formaatilta halunneet. Siitä myöskin tuo "Generelle Problematik: Kombo"- lisäviittaus tuolla magicplayer.org-sivustolla.
Painter/Stonen pelaaminen (Hermit, Dredge Return backupilla) oli varsinkin counter backupilla + tusinalla parhaita tutoreita ja halvalla disruptilla retardia siinä mielessä, että pelit toivan mieleen aikaisemman Flash/Hulkin, jonka kanssa pelit olivat parhaimmillaan toisella vuorolla ohi. Kivaa? Ei.
Nyttemmin Painter/Stonea pilotoidessa kombon rakentaminen oli vain hitaampaa (vaatii 6 väritöntä manaa), mutta kombon estäminen oli joka tapauksessa liian vaikeaa; jos Painterin pelaajalla oli hyvä käsi, niin riippumatta siitä mitä teki, tuli silti häviämään. Ellei toinen ehtinyt kombottamaan ensin.
Ns. vahinkokomboina oli toisen vuoron Hermit Druid tiskiin iskeytyessään jotain, josta _vain_ oli p ä ä s t ä v ä eroon, tai summoning sicknessin päätyttyä kolmannen vuoron alussa, päähän tulee 30/30 Ghoul hastella. Jos ei tullut niin, Krosan Reclamation ja Volrath Stronghold jatkoivat painetta ellei counter backup tuota ennen riittänyt.
Olen testannut tuota pakkaa lähtien alkuperäisestä Oliver Malinaksen GPIV:n
versiosta päätyen omaan, suomalaiseen tapaan enemmän sinistä sisältävään versioon. Lyhyt, tyypillinen dokumentointi tylsistä peleistä tuon kanssa löytyy mm.
täältä.
Sen sijaan "saivartelevat" kysymykset miksi bänni osui juuri Painteriin, eikä Grindstoneen tai Swansin sijasta Plasmaan, tai Hermitin sijasta Dread Returniin: täysin tyhjentäviä selityksiä noihinkaan ei ole vielä annettu. Yritän niitä edelleen selvitellä.
Cephalid Inkshroudista en sano paljoakaan, kun en Shukoja/En-Koreja+muuta paskaa ole nähnyt tarpeellisena pilaamaan hyviä disrupteja & countereita, sillä parhaat kombottajat Hermit Druid/Dread Return ja Painter/Servant riittivät tappamaan.
Ja vielä koko kombo-ongelmasta formaatille, ellet siis ole jo huomannut: vastakohtana ns. tutorbänningille, (Demonic Tutor, Entomb ja serkut ovat siis sallittuja) Saksahighlander käyttää siis ns. keycard banningia, jolla on vaikea eliminoida kaikkia formaatille rikkinäisiä komboja, sillä kuten Nastaboi asian mainitsi: pelattavia (halpoja & tappavia) kahden kortin komboja löytyy aina (Stuffy Doll/Guilty Conscience). Itse uskon että tasapaino löytyy noiden kahden bännäystavan välimaastosta. Tämä nykyinen tilanne ilman (varsinkin ukopuoliselle) oudolta vaikuttavaa bännilistaa joka tapauksessa loisi liian hyvän maaston komboille. Hyvää keskustelua Tutor- vs. keycard bänneistä löytyy
täältä.Sitten ne vähemmän onnistuneet bännit (Chains of Plasma & Kiki-Jiki, Mirror Breaker), joista olen alkanut käyttämään nimitystä "prebännit" (tapahtui ensi kerran kokemukseni mukaan Flashin kohdalla). Tämä siis siitä syystä että pelaajille ei edes annettu mahdollisuutta testata kyseisten korttien rikkinäisyyttä, vaan laput bännättiin _ilmeisesti_ komitean pelkona sille, että ne tulisivat olemaan yhtä haitallisia formaatille kuin Painter/Stone tai Hermit Druid. Myöskään mitään oikeaa dataa korttien haitallisuudesta, tai edes niiden peluuttamisesta ei ole ollut näyttää dekkilistojen muodossa: viime GP:llä ei käsittääkseni yksikään pakka pelannut kyseisiä kortteja nyt niille maalatuissa kombohaihatelmissa. Tuota watchlistiä pitäisi *minun* mielestäni käyttää ja antaa pelaajien ensin ratkaista mikä kortti on vahingollinen ja pystyykö meta siihen sopeutumaan.
Ilmeisesti tässä siis on asetettu juuri tuo casual-luonne etusijalle, eli ensin kortti bänniin ennenkuin se tekee enempää vahinkoa ja uusilla pelaajilla on hauskaa. Ongelma on vain että selittämättömien aikaisempien bännien osalta uusien pelaajien tulo formaatin pariin on koko ajan vaikeampaa.
Muutkaan saksalaisista eivät oikein tahdo ymmärtää juuri näitä bänneja ja osoituksena tästä on esim. magicplayer.orgin sivuilla vellova keskustelu (80 vastausta tätä kirjoitettaessa), joka on tällä hetkellä laajentunut offtopiciksi kritisoimaan myös joitakin aikaisempia bännejä (Mystical Tutor vs. Enlightened Tutor).
Tuossa oli aika paljon juttua ja toinkin oikeastaan vain nuo epäkohdat huomioon joita olen havainnut. Antoi varmaan silti aika negatiivisen kuvan. Silti formaatin plussat ovat vielä reilusti noita miinuksia voitolla, joten en näe syytä miksei tätä formaattia voi edelleen "vakavana casualina" pelata.
Sitten topicin vierestä:
Nice format, let's play more.
Seuraava (bännit voimassa) turnaus menee varmaan ropeconeille jonka järjestän. Jos pelaajia ilmestyy vähintään saman verran (27) kuin viimeksi niin jääviydyn pelaamasta ja tuomaroin tällöin koko tapahtuman. Tästä lisätietoa lähempänä tapahtumaa.
Kieltäydyn pelaamasta saksalaisittain!
Hyvä, hyvä. Barrikadeille.

Tekisi edelleen mieli kokeilla sitä Legacy-highlanderiä Flash Hulkilla + nyt vielä Painterilla & Stonella. Milloin pelataan? Jos tulette ropeconiin niin ilmoitelkaa ja teen dekin. Tällöin vähemmän yllärinä luultavasti
kombottavan sellaisen.
Pitäis kyllä varmaan kehittää joku suomalaishighlanderi.
Usko tai älä, on oikeasti käynyt mielessä.