Kirjoittelen vielä noista välineistä jotain kun niin taisin ekassa postauksessa luvata, etenkin maalien valinnasta.
Jos et omista mitään värejä ; Kirjakaupoista yms. löytyy jos jonkinlaista laatikkoa, jossa tulee setti tuubeja (ja joskus pensseli) - sellaisen ostaminen lienee kaikein fiksuinta ensialkuun. Vaikka laaduissa on ihan oikeaa eroa, ja halvoilla maaleilla ei saa aikaan samanlaista jälkeä kuin kalliimmilla, maalailun alkuvaiheessa maalin laatu ei ole mitenkään tulosta rajoittava tekijä. Jossain parinkymmenen kortin jälkeen saattaa oikeasti alkaa kaipaamaan niitä ominaisuuksia joita kalliimmat maalit tarjoavat (jos silloinkaan). Jos ei ole täysin varma jaksaako puuha innostaa sinne asti, lienee paras ratkaisu ostaa joku laatikko missä tulee täysi setti 15ml tuubeja - koko setti todennäköisesti maksaa saman verran kuin yksi 60ml tuubi kunnon väriä.
Kannattaa huomata että tuo 15ml / tuubi riittää todella moneen korttiin. Vaikka tuubi näyttää pieneltä, väriä ei tässä hommassa hirveämmin kulu.
Huomaa että figumaalit ovat akryylimaaleja, ja näinollen käyvät alterointiin mainiosti. Itse maalasin pitkään sekalaisella setillä 15ml maaleja, joista puolet oli ehtinyt kuivahtamaan käytön puutteessa jo useampi vuosi sitten.
Pensselit ; Jos aloitellessa maalien kanssa kannattaa valita halvimmat, pensselit ovat sitten ihan eri juttu. Mitään tiimarin vesiväripensseleitä ei kannata ostaa - paras ratkaisu on marssia taidetarvikeliikkeeseen ja pyytää akryylimaalaukseen sopivia pieniä pensseleitä, mielellään teräväkärkisiä. Jos paikallisessa liikkeessäsi ei osata neuvoa (tai ei ole koko liikettä), valitse teräväkärkisiä, jäykkiä pensseleitä, joiden harjakset eivät ole mitenkään erityisen pitkällä. Akryyli on aika raskasta maalia, ja jos harjat ovat liian pitkät (ja pehmeät), itse harjasosa antaa periksi kun yrität maalata (eli maalissa oleva kärki pysyy paikallaan ja varsi liikkuu) - yhtähyvin voit skipata pensselit ja alkaa sormimaalaamaan.
Kuvassa ylin pensseli on oikein mainio tarkkaan työhön, keskimmäinen yleensäottaen pätevä, ja alin juuri sellainen mikä kannattaa jättää kaupan hyllylle - sopii lähinnä pohjamaalin levittämiseen.
Joka tapauksessa muutaman kortin maalattua alkaa kyllä hahmottumaan millaiset pensselit ovat hyviä, ja seuraavaksi osaa ostaa juuri sopivat. Pensselit ovat kuluvaa tavaraa, joten jos tuli kauppoihin petyttyä niin kohtapuoleen pääsee joka tapauksessa valitsemaan uusiksi.
Jos halvoilla pääsee pitkälle, miksi ostaa kalliimpaa ?Oheisissa kuvissa nakataalien ainoa ero on välineet - maalasin vasemmanpuoleisen jämillä, kävin välissä kaupassa, ja ostin oikeanpuoleiseen uudet maalit. Kuvaa katsellessa ei kannata välittää korttien tummuus/sävyeroista, ne johtuvat lähinnä siitä että valo tulee kuvan oikeasta yläreunasta, ja valaisee oikeanpuoleisen kortin aika eri tavalla. Sen sijaan detailit (esim. ylälaidan puusto) on vasemmanpuoleisessa sekä läpinäkyvämpää, että tuhruisempaa. Lisäksi kuva ei kerro sitä että oikeanpuolimmaisessa maalikerros on ohuempi ja tasaisempi.
Paremmissa maaleissa on (useinmiten) yksinkertaisesti parempi pigmentin voimakkuus - saat peittävämmän kerroksen samalla maalin määrällä. Kun pensseliin latoo runsaasti maalia, akryyleillä saa kyllä peittävää jälkeä, mutta yleensä myös korkeaa ja epätasaista. Lisäämällä vettä maalista tulee tasaisempaa ja ohuempaa, mutta läpikuultavaa. Maalit joissa on enemmän pigmenttiä peittävät ohuemmilla kerroksilla, jolloin maalaaminen on helpompaa, detaileista saa tarkempia, ja ne eivät kuulla läpi. Jos haluaa oikeasti oikeasti tehdä mahdollisimman hyvää jälkeä, kannattaa aina maalata mahdollisimman ohuella (=vetisellä) kerroksella, vaikka siitä tulee enemmän työtä.
Mitkä värit-värit ostaa ?Seuraava teksti tulee olemaan vähän raskasta luettavaa, eikä siitä kannata ottaa stressiä jos olet juuri aloittamassa.
Irtotuubeja ostettaessa hinnat liikkuvat 5-20 euron välillä, riippuen sävystä (ilmeisesti osa väriaineista on kalliimpia, tästä vähän enemmän vielä myöhemmin), ja merkistä. Omat maalini ovat sarjasta jossa hintahaarukka osuu 8-16 euron välille - oli miten oli, noihin hintoihin ei tee juuri mieli hankkia kaikkia mahdollisia tuubeja, joita sarjasta riippuen saattaa olla 50-80.
Sen sijaan kannattaa ostaa ne värit, joita ilman ei pärjää.
Musta ja valkoinen ovat käytännössä pakolliset. Jos voit valita, osta molempia isot tuubit, koska niitä kuluu käytännössä joka kerran kun sekoitat maalia (tai pohjamaalaat kortin) - värejä ei.
Sininen, keltainen ja punainen pääsääntöisesti ovat pakolliset - niillä *pitäisi* pystyä tuottamaan kaikki muut tarvittavat värit. Valitettavasti näin ei käytännössä kuitenkaan ole. Jotta asia olisi tehty mahdollisimman vaikeaksi sunnuntaimaalarille, esim. punaista löytyy helposti 10+ kappaletta, alkaen oranssihtavasta, päättyen lähes violettiin, eri tummuusasteissa. Jos haluat värin #FF0000, tervemenoa arvaamaan Cadmium, Naphthol, Quinadricone, Pyrrole -akselilla oikeaa väriä, etenkin jos niistä löytyy vielä light/medium/deep versiot. Kaikista väreistä löytyy "kylmä" ja "lämmin" versio, joka lähinnä viittaa siihen mihin väriin ne taittavat. Jos nuo määritelmät ei aukene, säädä monitoristasi värin lämpötilaa kahden ääripään välillä, niin näet miten värin "lämpötila" vaikuttaa asiaan.
Tuntuu hifistelyltä, mutta seuraava kuva saattaa demonstroida ongelmaa :
Molemmat viivat on tehty sekoittamalla kahta eri sinistä samaan punaiseen. Kuvassa ylempi sininen menee nätisti violetin kautta, mutta alemman välivaiheet ovat etäisesti violetin, harmaan ja ruskean risteytystä. Esim. korteissa usein esiintyviä tummansinisiä yötaivaita on käytännössä mahdotonta maalata alemmalla sinisellä, kun taas en edes viitsi arvata miten käy edellisessä viestissä olevan Doom Bladen taivaan kanssa ylemmällä.
Jos haluat saada käytännössä kaikki värisävyt irti kortteja maalatessa, parasta olisi ostaa 2 sinistä, 2 keltaista ja 2 punaista, molemmista lämmin ja kylmä versio. Käytännössä pärjää kyllä kahdella sinisellä (omat ovat Pthalo Blue Red Shade ja Cerulean Blue), ja sitten valitsee vain mahdollisimman neutraalin punaisen ja keltaisen (Pyrrole Red / Cadmium Yellow ovat omat). Sitten jos joskus tulevaisuudessa tuntuu vielä siltä että maalailu nappaa, voi käydä ostamassa muitakin värejä, vihreää, ruskeaa, violettia yms. Vaikka näitä ei *tarvitse*, värejä sekoittaessa säästyy aikalailla aikaa kun voi aloittaa sekoittamisen suoraan melkein kohdalleen osuvasta väristä, sen sijaan että joutuu vekslaamaan perusvärien kanssa.
Merkinnät väreissäKaikissa (pätevissä) maaleissa on vielä joitakin merkintöjä jotka voisin käydä läpi ;
Ylläolevassa kuvassa tuubien takapuolella oikeassa laidassa on neliö - keltaisessa umpinainen ja vihreässä puoliksi värjätty. Neliö kertoo jotain värien peittävyydestä akselilla "translucent - opaque", asteikko menee valkoisesta neliöstä mustaan, jossa valkoinen on läpinäkyvin ja musta peittävin. Tässä puuhassa ja etenkin alkuvaiheessa ei varmaan hirveästi yllätä että ota aina maali joka on peittävin. Jos välttämättä tarvitset tiettyä sävyä, myös valkoisen voi ottaa - tällöin tosin tulet tarvitsemaan vähän enemmän kerroksia maalatessa, tai väriä pitää jatkaa mustalla / valkoisella peittävyyden saavuttamiseksi (tämä myös tuppaa tosin tekemään sävystä harmaamman).
Valmistajat eivät kuitenkaan tee läpinäkyviä värejä ihan vain kiusallaan - niille on ihan oikeaa tarvetta "oikeassa" maalaamisessa. Oma mielipiteeni kuitenkin on, että mätsikkiä maalatessa kannattaa valita mahdollisimman peittävät värit, koska värikerroksen paksuus on korttia kopeloidessa aika oleellinen asia.
Permanence kertoo värin kestävyydestä, asteikolla C,B,A,AA, jossa C on heikoin. En ole nähnyt alle A akryylejä, ja ovat kestäneet aivan hyvin (etenkin vernissalla päällystettynä).
Series kertoo värin sarjan. Sarjalla ei ilmeisesti maalausteknisesti ole yhtään mitään merkitystä, vaan värit ovat hinnoiteltu sarjan mukaan. Ero Series 1 ja Series 4 maalilla saattaa olla sen 100%, joten ihan pikku erosta ei ole kysymys. Kyseessä on aika voi-voi tilanne, koska nimenomaan itse värin väri vaikuttaa sarjaan, jolloin jos tarvitset tietyn sävyistä maalia, tuskin pääset valitsemaan sitä usean sarjan väliltä.
Lisäksi vielä löytyy merkintä "Lightfastness", joka kertoo siitä kuinka herkästi valo vaikuttaa värin kestävyyteen / kirkkauteen, vrt. verhojen / huonekalujen auringossa vaaleneminen. Korkeampi arvo on yksiselitteisesti parempi, joskin ehkä vähän yhdentekevä. Kyse on taikakorteista, ja todennäköisyys päivänvalolle altistumiseen on aika heikko.
Lisää tietoa merkinnöistä ;
http://www.winsornewton.com/resource-centre/composition-and-permanence-tables/Loppuun vielä, tuntuu tyhmältä puhua seinille, joten jos joku oikeasti haluaa lisää tietoa jostain aiheeseen liittyvästä (tai liittymättömästä), postatkaa. Myös oikoa saa, itelläni ei loppupeleissä ole hirveän pitkää kokemusta aiheesta tai akryyleistä yleensäkään, saatan puhua täyttä huttua.