Perinteinen parannusohje on havainnoida, mitkä kortit tuntuvat olevan hyödyllisimpiä pakassa ja nostaa niiden määrä neljään. Sea Gate Oraclen toimivuuden olit ilmeisesti jo havainnutkin, eli lisää niitä nyt ainakin.
Useimmiten landin määrässä on huomauteltavaa dekkilistoissa, mutta yleensä se on niin että pelataan liian vähän ländiä. Tässä vaikuttaisi olevan muutama ylimääräinenkin. Laadussa sen sijaan on toivomista. Vaikka punaisia kortteja onkin vain kolme, niin ei pelkät kolme mountainia ole tarpeeksi. Lisäksi dekkiin halunnee laittaa neljännenkin Boltin ja todennäköisesti muitakin punaisia kortteja. Manabase kirkuu siis jonkinlaista fiksaamista. Hyvin budjetissa pysyvä vaihtoehto on landit kuten Terramorphic Expanse ja Evolving Wilds. Huomannet näppärän synergian tällaisten landien ja landfall-miesten, kuten Windrider Eelin kanssa parin pelin jälkeen. Liiallisuuksiin ei kannata mennä tällaisten landien kanssa, koska tuovat manaa pöytään vain täpissä. Lonkalta heitettynä manabase voisi olla jotain 4-6 hakulandia (Terramorphic ja Evolving), 4-6 Mountainia ja loput Islandeja, niin että pakassa on 23-25 landia, riippuen siitä, kuinka kalliita spellejä pelaat.
Korttien hyödyllisyyden arvioinnissa tietenkin auttaa, kun tietää, millainen voittostrategia pakalla yrittää olla. Nyt pakassa on vähän sillisalaatin omaisesti ukkoja, countereita ja pultteja. Eräs strategia voisi olla evaasiollisiin (flying, unblockable jne) miehiin panostaminen, joiden pieksyjä tukisi Lightning Boltein ja muiden pulttien avulla. Earthquake rankaisisi mukavasti vastustajaa jättäen omat lentävät mörkösi koskemattomiksi. Seassa voisi olla myös muutamia countereita estämässä vastustajaa heittämästä mitään liian kamalaa niskaan, kuten esimerkiksi setti Negateja vastustajan isojen spellien varalle.
Väreille sopivia planeswalkereita on molemmat Jacet ja Chandrat. Jace 2.0 on törkeän kallis, joten budjettisyistä siitä ei tarvinne haaveilla. Vanha Jace on ihan asiallinen kortti ja harkitsemisen arvoinen. Chandroista vanhempi versio, Chandra Nalaar, on mielestäni järkevämpi halvemman manahinnan ja vähemmän tilannekohtaisten kykyjensä ansiosta.
Lataan dekkilistasi MWS:ään ja kokeilen naputella siihen jotain muutoksia, joiden uskoisin pysyvän budjetissasi. Katsotaan, kuinka käy...
// Lands
8 Mountain
12 Island
3 Terramorphic Expanse
2 Evolving Wilds
// Creatures
4 Welkin Tern
4 Plated Geopede
4 Sea Gate Oracle
2 Living Tsunami
4 Windrider Eeli
// Spells
4 Lightning Bolt
3 Burst Lightning
2 Earthquake
4 Negate
2 Mind Control
2 Chandra Nalaar
No näin kävi, eli siis mitä tapahtui? Poistin aluksi kaikki sellaiset kortit, joilla ei ollut mitään yhteistä muun pakan kanssa, kuten Sejiri Merfolk plainssittomassa pakassa ja Ally-mies ilman liittolaisiaan. Poistin myös suoraan viiden manan pomputtajamöhkäleet, koska efekti on vain liian heikko manahintaan nähden. Sitten lätkin listaan teemaan (teemahan oli lentäviä miehiä ja pultteja) sopivia ukkoja, eli yllättäen lähinnä lentäviä miehiä ja pultteja. Sivusilmällä koetin katsella vähän manacurvea, eli siis sitä, kuinka paljon on minkäkin hintaisia spellejä pakassa. Ei curve ole nytkään varmasti mitenkään optimaalinen, mutta sinnepäin. Pakan rakennuksessa haluaisi siis varmistella sitä, että spellejä olisi suunnilleen tasaisesti pelattavana, mieluusti jo kakkos- tai jopa ykkösvuorosta alkaen. Ländin määrä lienee lähellä oikeaa, mutta jos haluat pelata laputuksia kuten Divinationia, niistä kehtaa ehkä vielä yhden tiputtaa pois.
Perustavanlaatuinen vinkki manabasen suunnitteluun: laske pakkasi korttien sinisten manasymbolien määrä ja jaa se kaikkien manasymbolien määrällä. Tässä pakassa on 24 sinistä ja 17 punaista manasymbolia. 24/(24+17)=0,5853658. Kerro landien määrä saadulla suhdeluvulla. 25x0,5853658=14,6. Tästä kun pyöristää, saa pakan island-mountain -suhteeksi n. 15 islandia ja 10 mountainia. Jos pelaa pakassa muita kuin basic landeja, voi niitä sitten poistella harkinnan mukaan non-basiccien tieltä. Tässä tapauksessa päädyin jakoon 12 islandia ja 8 mountainia ja 5 hakulandia. Värintuotannon pitäisi toimia nyt kohtuullisella varmuudella. Kuitenkin niin kauan kuin pelin nimi on Magic: The Gathering, manan- ja värinkusahduksia voi tulla vaikka monovärisillä dekeillä.
Värimääriä pohtiessa on myös syytä huomioida minkä hintaisiin spelleihin manasymbolit ovat sitoutuneet. Jos kaikki pakan punaiset kortit ovat esim. viiden tai useamman manan kortteja, ei punaisen manan saaminen alkupelissä ole niin kriittistä. Tällöin voi pelata hieman vähemmän mountaineja, kuin mitä suhdeluku antaa ymmärtää. Huomioitavaa on myös se, että esitetty peukalosääntö ei päde ääritapauksissa kovinkaan hyvin: jos pakassasi on vain kaksi punaista korttia ja loput sinisiä, ei silti kannata pelata liian harvoja punaisen manan lähteitä. Muuten ne eivät juuri koskaan osu kouraan yhtäaikaa sen punaisen kortin kanssa, ja kortti jää jumittamaan käteen kuolleena silloin kun sen nosti.
Counterit vaihdoin Canceleista Negateihin, koska ne ovat kustannustehokkaampia siihen asiaan, mihin veikkasin kieltoja kipeimmin tarvittavan tässä dekissä: estämään vastustajaa noitumasta jotain liian voimakkaita spellejä, kuten planeswalkereita, massatuhoja tai vastaavia. Cancel kieltää toki nekin, mutta kriittisesti yhden sinisen manan kalliimmalla. Jos vastustajasi pelaavat pommikkaita ukkoja mielellään, kannattaa toki pysytellä Cancelissa ja/tai Essence Scatterissa. Kokeilemalla erilaisilla yhdistelmillä pääsee muutamien pelien jälkeen jyvälle, mikä tepsii parhaiten.
Lisätyt Chandrat planeswalkerosastolta ja Earthquaket tukemaan korvennusplääniä mahtunevat helposti kaavailemaasi dekinpäivitysbudjettiin. "Örtsärejä" varmaan haluaisi pelata kolmea tai jopa neljää, mutta en halunnut masentaa liian monilla hankittavilla rareilla. Muut lisätyt kortit ovat enemmän tai vähemmän rupuisia commoneita ja ei juuri missään pelattavia uncommoneita, mutta ei alhainen hinta tee niistä mitenkään kelvottomia. Esim. Living Tsunamin haittapuoli muuttuu jossain mielessä eduksi, kun landfall-miesten buustaantumineen on taattua. Normicommoneita ja rupuisempia uncommoneita voi saada ilmaiseksi vanhoilta parroilta esim. draftien jälkeen tai sitten throw-inninä vaihdellessa. Suurin ongelma koitunee siitä, ettei kukaan kanna mukanaan muita kuin kalliita vaihtokorttejaan.
No niin, tässäpä vähän vinkkejä pakanrakennukseen. Mitäpä muutakaan sitä juhannusaattona ihminen tekisi, kuin niistäisi limaa poskionteloistaan ja kirjoittelisi partikselle?