Magic-newbiet kysyvät usein, mikä olisi "paras" vaihtoehto ensimmäiseksi Magic-ostokseksi sen ilmaisen 30 kortin pakan tai Intro packin jälkeen. Tähän ei tietenkään ole yhtä oikeaa vastausta, vaan se riippuu aina budjetista ja omista tavoitteistasi. Yritän nyt kuitenkin tarjota jonkinlaisia mahdollisimman yleispäteviä neuvoja.
Neuvot on tarkoitettu ensisijaisesti ihan uusille pelaajille, mutta myös 10 vuotta taukoa pitänyt pelaaja saa tästä varmaankin jotain vinkkejä.
Ensimmäinen ostos: Intro pack tai Duel Deck
Aloittelijan kannattaa hankkia heti aluksi pelikelpoinen pakka, niin pääsee heti pelaamaan kulkematta pakanrakennusruudun kautta.
Intro pack on aloittelijalle tarkoitettu valmispakka. Jokaiselle sarjalle julkaistaan intro packeja, ja niitä on yleensä tarjolla monta eri väriä (tai väriyhdistelmää). Näistä kannattaa valita se, jonka värit/teema eniten miellyttävät itseä - korttilistoihin voi tutustua etukäteen internetissä, mutta teeman/värin perusteella valitessa ei mielestäni voi mennä kovin pahasti metsään, kun kyse on ensimmäisestä Intro Packista. Usein jokin intro packeista on muita suositumpi (koska se sisältää jonkun hyvän/kalliin kortin, tai suositun teeman kuten vampyyrit tai elffit) ja kalliimpi, jolloin voit päästä halvemmalla jos valitset jonkun muun värin. Intro pack sisältää yhden foiliraren sekä kaksi boosteria (M13 julkaisusta alkaen - vanhemmissa pakoissa on yksi boosteri), joiden sisällöllä pakkaa voi sitten tuunata. OVH on 14 EUR. Tämä on suositeltavin vaihtoehto niille, jotka eivät ole koskaan aikaisemmin pelanneet peliä.
Toinen vaihtoehto on Duel Deck. Duel deck-paketissa on kaksi valmispakkaa, jotka on tarkoitettu pelattavaksi vastakkain. Se on siis erinomainen vaihtoehto, jos haluaa aloittaa harrastuksen yhdessä kaverin kanssa. Duel deckejä ilmestyy kahdesti vuodessa ja viimeisin niistä on Ajani vs. Nicol Bolas. Duel deck-pakat voivat olla vähän monimutkaisempia pelata kuin Intro packit. OVH on 20 EUR. Tämä vaihtoehto voi sopia niille, jotka ovat pelanneet Magicia joskus kauan sitten.
Toinen ostos: Deck Builder's Tool Kit tai Fat pack
Seuraavaksi hankitaan lisää kortteja, joilla pääsee muokkaamaan pakkaansa tai rakentelemaan uusia pakkoja.
Deck Builder's Tool Kit on paketti, joka sisältää 4 kpl boostereita, 125 kpl irtokortteja (sekalainen valikoima peruskamaa), 100 basic landia, strategiaoppaan sekä näppärän säilytyslaatikon. Boosterien ja irtokorttien osalta sisältö vaihtelee, eli kaikki toolkitit eivät ole samanlaisia. Tämä on hyvä ostos etenkin basic landien takia - niitä voi olla hankala kerätä tarvittavaa määrää pelkkiä boostereita avaamalla. OVH on 20 EUR.
Fat Pack on muhkeampi paketti, joka sisältää 9 boosteria, 80 basic landia, life counterin, player's guiden, dekkibokseja ja säilytyslaatikon. Boosterien määrä ja lisätauhka voi vähän vaihdella sarjoittain. Jokaiselle sarjalle ilmestyy Fat Pack, joten tämä on hyvä vaihtoehto jos haluaa panostaa jonkun tietyn sarjan boostereihin. OVH on 39 EUR.
Jos ei kaipaa basic landia ja säilytyslaatikoita, nämä molemmat vaihtoehdot voi korvata irtoboostereilla tai jopa kokonaisella boosteriboksilla.
Kolmas ostos: valintojen maailma
Seuraavaksi jatketaan kokoelman kasvattamista. Tässä vaiheessa voi ehkä jo miettiä, minkälaista Magicia haluaa lähitulevaisuudessa pelata - pelataanko keittiönpöytäpelejä vai Highlanderia vai Standardia. Standard-pelaajan kannattaa keskittyä uusimpien sarjojen boostereihin, keittiönpöytäpelaaja voi ostaa vaikka yhden jokaista kaupan hyllyltä löytyvää sarjaa, jos siltä tuntuu. Kannattaa kuitenkin muistaa, että monista sarjoista löytyy kortteja jotka toimivat parhaiten saman sarjan korttien kanssa. Jos rahaa on vähän, kannattaa ehkä mielummin keskittyä yhteen sarjaan.
Oikeisiin Standard-turnauksiin haluavalle löytyy myös Event Deck. Event Deck on Standard-laillinen valmispakka, joka sisältää myös 15 kortin sideboardin. Pakat on suunniteltu siten, että ne ovat kilpailukykyisiä Friday Night Magic-turnauksissa - ts. niillä ei välttämättä voita koko turnausta, mutta ei myöskään häviä ihan suoraan "oikeille" pakoille. Event Deckejä ilmestyy kaikille sarjoille kaksi erilaista. OVH on 27 EUR.
Kannattaako ostaa heti irtokortteja?
Jos tiedät tarkkaan mitä haluat, niin miksipä ei. Aloittelijan ei kuitenkaan kannata valita sokkona irtokortteja, jos oikeaa pelikokemusta ei vielä juuri ole. Irtokortteja kannattaa ehkä ruveta hankkimaan siinä vaiheessa, kun tiedät minkälaista pakkaa olet rakentamassa ja haluat siihen juuri tiettyjä lappuja.
Ns. kiloboksit voivat silti olla hyvä vaihtoehto Deck Builder's Toolkitille tai Fat packille. Kiloboksit ovat kauppiaiden itse paketoimia läjiä sekalaisia kortteja. Hinta on usein hyvin edullinen korttien määrään nähden, mutta sisältö voi olla lähes mitä tahansa roskacommonia. Ensimmäisenä ostoksena kannattaa silti hankkia valmispakka.
Ugh, olen puhunut. Toivottavasti näillä ohjeilla pääsee alkuun.