Superviikonlopun lähestyessä on hyvä hieman verestää pelaajien tietämystä eräästä yleisestä, mutta erittäin hankalasta aiheesta eli ajan käytöstä. Yleensä turnauksissa kierrosaika on 50 minuuttia jona aikana pelaajien tulisi saada ratkottua paremmuus paras kolmesta -systeemillä. Koska shakkikellot eivät ole paperiturnauksissa millään tapaa käytännöllisiä, kyseinen aika on pelaajien yhteinen. Pelaajat eivät kuitenkaan ole keskenään mitenkään homogeenista porukkaa joten toiset pelaavat huomattavasti nopeammin kuin toiset ja hitaammat siis rohmuavat enemmän yhteistä aikaa. Joskus liikaakin.
Slow Play
Yksi tuomareille vaikeimmista asioista on arvioida koska pelaaja pelaa liian hitaasti. Tämä (sekä myöhemmin käsiteltävä stallaus) ovat ainoita täysin subjektiivisia asioita joista tuomarit voivat huomauttaa tai rangaista pelaajaa. Tuomareilla on omat ohjeistuksena aiheesta, mutta jos kuvittelet itsesi katsomaan peliä sivusta ja huomaat tylsistyväsi siihen että mitään ei tapahdu niin todennäköisesti sinä tai vastustajasi pelaa liian hitaasti. Kannattaa huomata että miettiminen on toki sallittua (ja suositeltavaa) ja monimutkaiset pöytätilanteet edellyttävät pitempiä miettimisaikoja, mutta jos käytät minuutin blokkereiden asetteluun niin todennäköisesti pelaat liian hitaasti.
Pelaajalla on oikeus kutsua tuomari paikalle jos epäilee vastustajan pelaavan liian hitaasti, silloinkin kun ei ole mitään epäilyä siitä että toinen tekisi tätä tahallaan että hyötyisi ajankäytöstä. Pelaaja voi myös keskustella aiheesta pöydän ulkopuolella tuomarin kanssa ja tässä tapauksessa sitä jopa voi suositella. Tuomarit myös pyrkivät aktiivisesti tunnistamaan hidasta pelaamista ilman pelaajien asiaan puuttumista. Tuomari yleensä huomauttaa pelaajaa ensin ja sitten vasta antaa virallisen varoituksen jos pelaaja ei huomautuksesta huolimatta toimi ripeämmin. Kannattaa huomata että Slow Playtä arvioidessa tuomarin ei tarvitse ottaa huomioon pelitilannetta ja Slow Play warningin voi saada muustakin kuin pelitilanteen edessä myssyttelystä. Hyvänä esimerkkinä turhan pitkä sideboardaus ja sekoitus ennen dekin presenttaamista, mutta muitakin tapoja on. Rangaistus Slow Playstä on Warning
Kannattaa huomata että bluffaaminen on sallittua kerran tai pari (tyhjä pöytä, kaksi ländiä kädessä, mietit hieman pidempään ennen kuin pässäät vuoron), mutta jos teet sen vuoro toisensa perään syyllistyt Slow Playhin. Tai vielä pahempaa, stallaukseen.
Stallaus
Usein lukee turnausraportteja missä kerrotaan että vastustaja alkoi stallata ja tuomarina tämä aina vähän pistää pudistamaan päätä. Stallaus on vakava syytös (ja teko) ja sillä tarkoitetaan tahallista Slow Playtä. Usein merkkejä tästä on pelitemmon vaihtelu pelitilanteen mukaan, mutta muitakin tapoja toki on. Rangaistuksena stallaamisesta on Disqualification (DQ) eli poistaminen turnauksesta.
Esimerkki: Aatami ja Nuudeli pelaavat PTQ:n viimeisellä swisskierroksella. Kellossa ei ole paljon aikaa ja kolmas peli on alkamassa. Aatami pelaa aggrodekkiä ja Nuudeli kontrollia. Aatami pyytää pelin alussa tuomarin paikalle pitämään huolen että Nuudeli pelaa ripeästi. Aatami aloittaa nopeasti ja pelaa pari uhkaa pöytään ja muutenkin toimii todella nopeasti. Nuudeli pelaa hieman hitaammin, miettii pelauksiaan mutta toimii koko ajan riittävällä nopeudella. Nuudeli tyhjentää pöydän uhista vuorolla neljä ja alkaa ottaa peliä haltuun. Aatami tiputtaa pelinsä tempoa huomattavasti, mutta ei kuitenkaan täysin pysäytä toimintaansa ja sulkeudu kuplaan miettimään. Nuudeli pelaa edelleen samalla temmolla kuin ennenkin vaikka pelin kontrolli onkin selkeästi hänellä. Alkaa käydä selväksi että Aatami ei enää pysty voittamaan peliä, mutta Nuudelilla loppuu aika kesken että ehtisi voittamaan hitaalla pakallaan.
Aatami istuu kaksi ländiä kädessään, tuijottaen toivotonta pelitilannetta 20 sekunnin ajan. Nuudeli pyytää tätä toimimaan tai passaamaan vuoron. Aatami suuttuu ja sanoo että hän se tuomarin pyysi paikalle vahtimaan Slow Playtä. Lopulta hän lätkäisee ländin pöytään ja passaa vuoron. Tämän jälkeen Aatami pelaa jokaisen vuoronsa venyttäen jokaista toimintaansa hieman mutta ei kuitenkaan korostetusti, mutta ei missään vaiheessa palaa enää alkupelin pelitahtiin. Tuomari keskeyttää pelin ja tuomitsee Aatamin stallauksesta DQ:hun.
Mitä pelaajan pitäisi muistaa?
Pelaa ripeästi, sekoita huolella mutta ei liian pitkään.
Kutsu tuomari paikalle jos epäilet että vastustaja kuluttaa aikaa liikaa.
Muista että kello on teidän yhteinen resurssi, älä yritä käyttää sitä eduksesi.
Pidä hauskaa!