Poromagia

Kirjoittaja Aihe: Mistä syystä standardin suosio pientä nimenomaan Suomessa?  (Luettu 10502 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Porrima

Yritinpä tässä saada kyytiä tampereen wmcq:hun. Eipä kiinnostanut ketään. Sain siitä sykäyksen kysyä jotain mitä olen täsäs miettinyt välillä.
Tämän kysymyksen tarkoitus ei ole väitellä siitä onko standardi hyvää tai järkevää tai paskaa vai ei, ja mihin verrattuna. Ei mennä siihen. On myöskin täysin selviä ne yleiset syyt, miksi ihmisiä ahdistaa standardipakan tekeminen. "Jatkuva" rahanmeno, formaatin vaihtuvuus, pienempi tai pienemmäksi koettu monimutkaisuus etc.

Kuitenkin Maro väittää koko ajan blogissaan, että standardi on ylivoimaisesti suosituin formaatti. Näinhän he haluavatkin, ja siksi pushaavat sitä, mutta minulle ei ole tullut sitä kuvaa, että Maro valehtelisi päin naamaa vastauksissaan. Lisäksi anekdoottisena evidenssinä eräs brasilialainen tyyppi jolle puhuin taannoin sanoi, että heillä kaikki haluavat pelata vain standardia, ja ei saada moderniturnauksia aikaiseksi. Suomessa taasen sanotaan olevan legacyn poikkeuksellisen suosittua, ja standardi ei tunnu oikein kiinnostavan ketään. FNM:ssä paikallisesti puolet väkeä moderniturnauksista. Väkeä lähti paikkakunnalta paljon PTQ:hun Helsinkiin sinne moderniin, mutta yksikään ei jäänyt WMCQ:hun.

Miksi nimenomaan tai ainakin Suomessa on näin? Jos täällä on niin kerrassaan "hardcorea" porukkaa että ei kiinnosta standardit, niin miksei muuallakin ole niin?

Pari syytä joidenka ajattelin vaikuttavan ovat 1) Suomi on niin syrjässä, että täällä ei ole amerikkalaista tai keski-eurooppalaista jatkuvaa isojen turnausten verkostoa, mikä saa ihmiset pitämään standardipakkoja yllä - ei ole intressiä 2) suomessa ei ole omankielisiä kortteja, ja siksi vähän "nuoria" pelaajia, ja siksi tänne ei tule suuria määriä uusia pelaajia jotka tietysti aloittavat standardilla siihen tahtiin kuin muualla.

Näinkö, vaiko aivan jostain muusta syystä?

Poissa KukistajA

Sillon vanhaan hyvään aikaan kun standard oli type kakkonen, oli se Suomessakin ylivoimasesti suosituin vormaatti. Extendediä pelattiin jonkin verran, modernista ei kuultu vielä moneen vuoteen, type 1.5 oli kuriositeettiformaatti jota pelattiin vähänlaisesti, ja type ykköstä pelas kaikki kellä oli varaa. Silloin aikoinaan pelattiin standardia huvikseen, ja jos pelaajalla oli vaan yksi dekki kasassa, se oli aivan satavarmasti standardia. Kun menit shopille odottelemaan draftin alkua tai treidaamaan, niin SE formaatti jota muun korttien lääppimisen lomassa pelattiin, oli standard. Nykyään ei ole enää näin. Legacy ja saksalainen highlander (ja osaltaan commander) on vienyt standardilta "hupipelaamisen" kruunun, luultavasti siksi ettei standard oikeasti ole hirveän _hauska_ formaatti. Standardissa perinteisesti match-upit ovat olleet korostuneessa roolissa. Ei ole hirveän kummallista törmätä kahteen tier 1 dekkiin, joiden keskinäinen MU on 80/20 tai pahempi. Kylläpä on toiselle pelaajalle hauska formaatti. Lekassa ja saksalaisessa edge ei ole näin jyrkkä, jolloin formaatit soveltuvat hyvin myös random hupailuun (sama pätee pitkälti moderniin). Standard käy myös hyvin nopeasti kuivaksi, kun dekkejä ei ole hirveän monta, ja korttien interaktiot tulevat hyvin nopeasti pelattua läpi (hupailun näkökulmasta siis).

Ajoitan standardin viime hengenvedot kylmässä pohjolassa suunnilleen niille holleille kun legacy löi itsensä täällä lopullisesti läpi. Itse siirryin samassa possujonossa pelaamaan lekaa (tosin standardin olin kuopannut jo kauan sitten), kun kaikki muutkin teki niin. Suurin syy lekaan siirtymiseen oli se, että oma pelaaminen on siirtynyt enenevässä määrin turnauspöydiltä oluthuoneiden pöydille. Leka on stabiili formaatti, ja jos kasaat jonkun delverhärpäkkeen, niin sillä luultavasti voi pelata hamaan tulevaisuuteen ilman että tarvitsee hirveästi pysyä metagamen muutoksissa pinnalla. Jos sattuu inspaamaan turnaus silloin tällöin, niin dekki on kasassa, ei kun pelaamaan. Standard ei valitettavasti tarjoa tätä mahdollisuutta.

Tämä nykyinen trendi on luultavasti kovasti itseään ruokkivaa sorttia, kun on vaihtoehtoja. Silloin vanhoina hyvinä aikoina(tm) uudet pelaajat aloittivat aina standardista, poikkeuksetta (poislukien ehkä oman kaveripiirin ensikosketus jossa pakanrakennuksen säännöistä ei ollut edes tietoa). Yksinkertaisesti koska muita formaatteja ei hirveästi pelattu. Jos shopilla on parikymmentä nassikkaa jotka pelaavat pelkkää standardia, oli melko selvää mikä on formaattivalinta sille 21:lle naskille joka juuri aloittaa pelaamaan. Siitä oli luontevaa siirtyä muihin formaatteihin mikäli aika ja budjetti salli. Nykyään uskoisin pelaajien aloittavan vahvasti sillä formaatilla jota omat kaverit pelaavat, oli se leka, modern, commander, saksalainen highlander tai vaikka modo.

EDIT: Ja käsittääkseni tosiaan maailmalla standard on ylivoimaisesti suosituin formaatti, jos lasketaan pelkästään järjestettyjen turnausten määrää.

EDIT2: En jaksa spekuloida onko tällä varsinaisesti formaattien kannalta merkitystä, mutta skene on muuttunut suunnilleen samaan aikaan muillakin tavoilla. Kun olin itse yläasteella (15 vuotta sitten), me naskit kokoonnuttiin Safessa koulun jälkeen pelaamisen, treidaamisen ja yleisen hengailun merkeissä. Spontaanit boksidräftit oli käytännössä jokapäiväisiä. Kaupalla saattoi olla niin paljon väkeä ettei istumapaikkoja löytynyt, vaikka ei ollut edes turnauspäivä. Kavereiden luona ei pelattu hirveesti, koska mielummin mentiin shopille jossa oli kaikki muutkin. Tämä hengailukulttuuri koki suurehkon kolauksen modon ensimmäisen betan julkaisun myötä, kun hengaamiseen ja hupipelaamiseen ei tarvittu enää reissua keskustaan, plus standardia ja limitediä sai pelata netissä käytännössä ilmaiseksi niin paljon kun jaksoi.
« Viimeksi muokattu: 27.08.14 - klo 01:26 kirjoittanut KukistajA »
Allekirjoitus näkyy vain MtgSuomi Premium™ -jäsenille.

Poissa Puska

En tiedä mikä on pitkän tähtäimen selitys, mutta tämän vuotisen standardin ankeutta on mielestäni päivitelty ihan yleisellä tasolla aika paljonkin kun formaatti on pyörinyt kolmen arvontapallon lottoa monob, monou ja uw kesken.

Poissa kivi

  • L1-tuomari / valvoja
  • Vaihtopalaute:
    ( | | )
  • ****
  • Ei tällä kuuhun mennä
Allekirjoitan aika vahvasti kaiken KukistajA:n kirjoittaman.

Standard (tai kuten me naavaparrat tykkäämme sanoa, Type 2) oli suosituin formaatti pitkän ajan eli noin vuodesta 1996/7 vuoteen 2010. Aivan tarkkaa aikajännettä on mahdoton piirtää, mutta muistan kyllä pelanneeni jo vuonna 1995 SM-kisoissa Type 2:sta. Tuolloin T2 koostui Revisedistä, 4th Editionista, Fallen Empiresistä sekä Ice Agesta. Aika tunnetaan myös Black Summer nimellä koska yksi vahvimmista dekeistä oli mono-musta Necro. Tuosta meni vielä noin vuosi tai kaksi ennen kuin Type 2 turnausten määrä ohitti Type 1 turnaukset. Sivuhuomiona T1.5 (myöhemmin Legacy) näki päivänvalon kesällä 1997 mutta se säilyi marginaaliformaattina lähes vuosikymmenen, ainakin Suomessa.

Standardin suosion vähenemiseen varsinkin täällä vaikutti monta asiaa. Toisaalta Legacy-skene piristyi sekä Vintagen näivettymisen, toisaalta Extendedin megarotaatioihin kyllästymisen kautta. Toisella kantilla oli monen FNM TO:n fokusoiminen pelkästään dräftiin koska se oli selkeästi bisnesmielessä fiksumpi valinta.  Standard (sekä Extended) koettiin välttämättömäksi pahaksi joita oli "pakko" pelata muutaman kerran vuodessa PTQ/SMQ/SM-kisojen muodossa. Toisaalta heikot setit constructed lappujen osalta, toisaalta tylsät metagamet tappoivat kiinnostusta, mutta suurin syy kuitenkin lienee jo edellä mainittu vaihtoehtojen lisääntyminen. Highlander otti tuulta purjeisiinsa kunnolla vähän ennen vuosikymmenen vaihdetta, mutta formaatit (sekä saksalainen että EDH) olivat nähneet päivänvalon samoihin aikoihin n. 2005. WotC toi Modernin kuvioihin mukaan 2011 vastauksena valitukseen Extendedin rotaatioista kuin myös pattitilanteeseen Legacyn ja Reprint Policyn suhteen. He jopa tekivät Modernista sallitun FNM formaatin.

Miksi Standard on sitten suosittua monilla muilla markkinoilla? Suomessa peli löi läpi jo 1994, mutta monilla muilla markkinoilla tultiin vuosia perässä, mikä tarkoitti että Legacy kortteja (ja vielä vähemmän Vintage) ei ole yksinkertaisesti koskaan ole ollut paljon saatavilla. Täten Standard on aina ollut se ykkösconstructed formaatti ja samanlaista liukumaa kohti ei-rotatoituvia formaatteja ei ole koskaan päässyt tapahtumaan (ainakaan ennen Modernin olemassaoloa). Olemassaoleva kulttuuri ruokkii itseään.

Vielä kommentti tuohon hengailukulttuuriin, eräs pitkän päivätyön Suomen MTG kulttuurille tehnyt, nykyinen lautapelikuningas kirosi minulle ääneen 2005 että MODO on tappanut shoppihengailun ja toivoi että kyseessä olisi ohimenevä trendi. Ei valitettavasti ollut ja pelitila pieneni vuosi vuodelta kunnes lopulta tämä kauppa lopetti turnausten järjestämisen kokonaan. Onneksi Poromagia on vähä vähältä elvyttänyt ihan casuaalipelaamisen kulttuuria, omalta osaltani toivon että kehitys jatkuu samaan suuntaan vaikka ei MTG:n pelaaminen mihinkään hävinnyt. Se vain siirtyi korttikaupoilta oluttupiin ja olohuoneisiin.
Lainaus käyttäjältä: tutka
< kivi> pultti sun, kaks pulttii sun, pultti, fireblast, fork. PÄRT  PÄRT.

Poissa Co

Standardi on maailmalla ammattilaispelaajan formaatti. Isot tiimit pelaavat yhdessä, ratkovat standardin saloja aina uuden setin tullessa. STD yhteisö on myös erittäin aktiivinen ja hienolla tavalla casuaalipelaajan ja ammattilaisen kohtauspaikka. Koska uusia settejä ja pelikelposia kortteja tulee paljon, niistä saa tehtyä monta laadukasta artikkelia/videota, millä voi mukavasti rahoittaa toimintaa pelaamisen sivussa.

Valitettavasti Suomessa ei voi pelata ammattimaisesti pelikaupoissa. Rahaturnauksia on aivan liian vähän suhteessa settien printtaamiseen, joten MODO on ainoa vaihtoehto STD-haravalle ja ammattilaisurasta haaveilevalle.

Lajin kehittymiselle on erittäin tärkeätä, että sitä voi pelata elääkseen.
« Viimeksi muokattu: 27.08.14 - klo 12:01 kirjoittanut Co »
"Fight? I cannot. I do not care if I live or die, so long as I can rest."

Poissa Hopo

Lajin kehittymiselle on erittäin tärkeätä, että sitä voi pelata elääkseen.

Väitän ettei Suomessa kukaan pelaa ammattimaisesti. Ja maailmallakin ehkä metsurin kourallinen jannuja voi sanoa itsestään moista. Väitän myös että tolla on hyvin vähän relevanssia. Toki unelma pelaajien ympärillä pyörivistä bändäreistä ja kultaharkoista voi jotain satunnaisia huonoja pelaajia auttaa jaksamaan.

edit: vähemmistöihin kohdistuva teksti muokattu
« Viimeksi muokattu: 27.08.14 - klo 18:40 kirjoittanut kivi »
IPU:lle tuli tosiaan heitettyä ääni ..... periaatteet suht kunnossa.

Poissa Co

Väitän ettei Suomessa kukaan pelaa ammattimaisesti.

Ei niin ja sen takia täällä Standard ei ole mikään juttu. Standardin pelaaminen on paljon huonompi sijoitus harrastajille - sekä rahallisesti että pelillisesti, kun kortti rotatoituu parin vuoden päästä jo pois (ja kohta vielä nopeammin).
« Viimeksi muokattu: 27.08.14 - klo 13:55 kirjoittanut Co »
"Fight? I cannot. I do not care if I live or die, so long as I can rest."

Poissa KukistajA

Ei niin ja sen takia täällä Standard ei ole mikään juttu. Standardin pelaaminen on paljon huonompi sijoitus harrastajille - sekä rahallisesti että pelillisesti, kun kortti rotatoituu parin vuoden päästä jo pois (ja kohta vielä nopeammin).

Kummallinen väite, koska standard on tosiaan ollut täällä se juttu kymmenisen vuotta, ja silloin oli vielä vähemmän mahdollisuuksia "ammattimaiseen pelaamiseen" kun nykyään.
Allekirjoitus näkyy vain MtgSuomi Premium™ -jäsenille.

Poissa Tiemuuu

Itse ainakin pelaan standardia ihan sen vuoksi että tykkään formaatista. Modernipakan kasaaminen tulee varmasti jossain vaiheessa vastaan, mutta jos pitäisi valita rotatoituvan ja ei-rotatoituvan formaatin välillä, valitsisin rotatoitumisen. Näin tukeakseni Kukistajan kommenttia

Poissa Porrima

Kiitoksia paljon vastauksista.
Haluaisin esittää muutaman kommentin ja lisäkysymyksen. Jos nämä ovat mielestänne typeriä kysymyksiä, niin antakaa anteeksi.


1) Ammattilaisuuspelaaminen ja mikä sitä on, on kanssa yxi iso myräccä joten koetetaan välttää. Casuaalinäkökulmasta keittiönpöydällä ja kavereiden kesken tietenkään varmaan juuri kukaan ei halua pelata standardia. Mutta on kumminkin olemassa "turnauspelaaminen" joka on näiden kahden välillä.

Olen tuskin ainoa, joka hyvin mielellään menee FNM:eihin, mielellään lähiGP:hin, isompiin PTQ/WMCQ/etc. turnauksiin, katsoo videoita yms. mutta ei ajattele että voisi ikinä olla ammattilainen tai voittaisi ikinä rahaa mistään turnauksesta.
Toki esim. Helsingissä äskettäin oli 92 pelaajaa tai jotain vs. 129 + muita tulijoita vielä siihen moderniin, joten olihan siellä pelaajia. Mutta ilmeisesti edes WMCQ:iden olemassaolo ja standardiGP:iden euroopassa etc. ei riitä saamaan monia ihmisiä innostumaan standardista? Tarkoittaen nimenomaan tietysti turnauksellisempia pelaajia.

Luulen edelleen kutne sanoin OP:ssa, että täysin hypoteettisesti, jos jollain henkitoivomuksella suomessa olisi samanlainen Star city games open formaatti jossa olisi satoja pelaajia joka viikko ympäri suomen kaupunkeja, niin oletettavasti ihmisillä olisi enemmän kiinnostusta standardiin. Ollaan niin pirun syrjässä.
Italiassakin e.g. on oma tourinsa.

2) Standardin rotaatioituminen lienee tai lienisi kuitenkin yksi sen vahvuuksistakin.
Jos joku formaatti on huono, se voi olla ensi vuonna hyvinkin erilainen. Ja vaikka olisi huonokin, niin se on eri formaatti kuin ensi vuonna. Sen luulisi olevan etu, että vastaan tulee parin vuoden välein erilainen metagame kuin se sama, vaikka kuinka olisi 30 eri tier 1-dekkiä.
Lisäksi kehtaan väittää, että standardin pelaaminen on -melko- halpaa siihen verrattuna mitä ihmiset ajattelevat, jos jaksaa nähdä vaivaa.
Olen itse juuri nyt työtön. En käytä rahaa välttämättömyyksien lisäksi muuhun kuin magiciin, mutta olen silti pelannut standardia yli 12 vuotta putkeen.

Kortit vaikka MCM:stä (tai poromagialta) eivät nykyisin maksa hirveitä, ja jos jaksaa myydä MCM:ssä (tai poromagialle) aktiivisesti tavaraa ja kierrättää sitä, saa yllättävän paljon takaisin. Modernipakkakin löytyy, mutta minulla ei yksinkertaisesti ole mahdollisuutta tai kanttia tehdä sellaisia isoja kertaostoksia mitä useiden pakkojen hankkiminen vaatisi. Samalla yhdellä pakalla en jaksa pelata vuosikausia.

3) Useat täällä varmaan draftaavat mielellään. Itsekin ole draftannut odysseystä alkaen. Siinä on toki oma hupinsa. Yleensä siitä kuitenkin voittaa vain lisää saman setin boostereita ja ne mitä avaat. Äärettömän harvoin avaat mitään modernikelpoista tai yli siitä. Mielestäni draftaaminen tuntuu vähän "hukkaan" menemiseltä, jos et voi käyttää niitä kortteja mitä avaat edes potentiaalisesti mihinkään. Tai pusseja mitä voitat. Mikä tarkoittaisi yleensä T2:ta.
Tiedän, etä tämä on huono vertaus, mutta vähän kuin raaputtaisi arpoja, josta voi voittaa ainoastaa lisää arpoja raaputettavaksi.


Poissa Jukkis

3) Useat täällä varmaan draftaavat mielellään. Itsekin ole draftannut odysseystä alkaen. Siinä on toki oma hupinsa. Yleensä siitä kuitenkin voittaa vain lisää saman setin boostereita ja ne mitä avaat. Äärettömän harvoin avaat mitään modernikelpoista tai yli siitä. Mielestäni draftaaminen tuntuu vähän "hukkaan" menemiseltä, jos et voi käyttää niitä kortteja mitä avaat edes potentiaalisesti mihinkään. Tai pusseja mitä voitat. Mikä tarkoittaisi yleensä T2:ta.
Tiedän, etä tämä on huono vertaus, mutta vähän kuin raaputtaisi arpoja, josta voi voittaa ainoastaa lisää arpoja raaputettavaksi.

Mitä siitä standardista sitten voittaa? Onko jossain ollut yleisesti standard-turnauksia, joista voittaa vaikkapa dualisettejä? Modern-herkkuja? Ei? Niin ajattelinkin.

Mitä tulee standardin yleisyyteen, niin ainakin Tampereella jostain syystä casuaalit haluaa pelata FNM:issä pelkkää standardia (ja ilmeisesti modernia). Jopa legacy taitaa olla yleisempää kuin draftit (FNM:n ulkopuolella, siis). Draftit on tupannu jäämään vajaiksi ja niitä on jouduttu perumaan. Näin ihmisenä, joka ei nykyään omista enää pelisettiä oikeastaan mitään korttia tämä ärsyttää aivan kohtuuttoman paljon. Draftia pelaisin vaikka joka viikko. Drafteja kyllä järjestetään välillä viikolla, mutta valitettavasti en vain oikein pysty muuten kuin perjantaisin osallistumaan turnauksiin.
(Pahoittelen ylläolevaa kommenttia. Olin humalassa sitä kirjoittaessani.)

Poissa Porrima


Mitä siitä standardista sitten voittaa? Onko jossain ollut yleisesti standard-turnauksia, joista voittaa vaikkapa dualisettejä? Modern-herkkuja? Ei? Niin ajattelinkin.



No ei voitakaan. Muna ja kana. Tuossa lähestyin ylhäällä asiaa siltä kannalta, että pelaa limitediä ja siitä sitten sen takia mahdollisesti myös standardia. Koska siitä saa kortteja.

Poissa Fogxanic


Mitä siitä standardista sitten voittaa? Onko jossain ollut yleisesti standard-turnauksia, joista voittaa vaikkapa dualisettejä? Modern-herkkuja? Ei? Niin ajattelinkin.



No ei voitakaan. Muna ja kana. Tuossa lähestyin ylhäällä asiaa siltä kannalta, että pelaa limitediä ja siitä sitten sen takia mahdollisesti myös standardia. Koska siitä saa kortteja.

Standard-turnauksesta sentään saa kreduja ainakin Poroilla, joilla voi ostaa vaikka ihan power-9 palasia jos niitä on tarpeeksi. Draftistä ja sealedistä saa yleensä jörmyä kauhean läjän toki välillä prelluissa kun meni oikein 4-1 että sai paljon palkintopusseja niin avasin jacen (4) ja siitä sai jopa 20 kredua eli jäi omilleen.

Itse en ainakaan tykkää standardista yhtään, joutuu pelaamaan huonoilla korteilla tai oikeasti hyvät eivät tee siinä formaatissa mitään. Vrt. Deathrite Shaman on standardissa kelvoton ja lekassa tekee kaiken mitä voi toivoa.

Oma eternal formaattien kiinnostushan johtuu siitä että kun aloin tauon jälkeen jälleen pelailemaan joskus 2-3 vuotta sitten. Minulla taisi olla mono B vamppyyrit ja RG Kavu pakat jotka olivat ihan hyviä keittiönpöydälle. Mutta kaverini veljineen sattuivat olemaan enemmän sikarikerholaisia jotka olivat pelanneet jo kauan niin eihän siinä auttanut kun pelaa samoja kun he eli leka, pauper, gerländer ja viimeisimpänä modern.

Poissa KukistajA

Lainaus
2) Standardin rotaatioituminen lienee tai lienisi kuitenkin yksi sen vahvuuksistakin.

Joillekin pelaajille kyllä.

Lainaus
Lisäksi kehtaan väittää, että standardin pelaaminen on -melko- halpaa siihen verrattuna mitä ihmiset ajattelevat, jos jaksaa nähdä vaivaa.

Riippuu. Pointti on nimenomaan siinä, että normaalilla vapaa-ajalla varustettu henkilö ei välttämättä jaksa käyttää aikaa kaiken sorttiseen säätöön korttien ostamisessa ja myymisessä. Tällöin maksat kovaa rahaa kupongeista ja dumppaat ne käytön jälkeen puoli-ilmaiseksi poroille.

Lainaus
3) Useat täällä varmaan draftaavat mielellään. Itsekin ole draftannut odysseystä alkaen. Siinä on toki oma hupinsa. Yleensä siitä kuitenkin voittaa vain lisää saman setin boostereita ja ne mitä avaat. Äärettömän harvoin avaat mitään modernikelpoista tai yli siitä. Mielestäni draftaaminen tuntuu vähän "hukkaan" menemiseltä, jos et voi käyttää niitä kortteja mitä avaat edes potentiaalisesti mihinkään. Tai pusseja mitä voitat. Mikä tarkoittaisi yleensä T2:ta.
Tiedän, etä tämä on huono vertaus, mutta vähän kuin raaputtaisi arpoja, josta voi voittaa ainoastaa lisää arpoja raaputettavaksi.

Tämä on erittäin huono vertaus, koska se riippuu vielä enemmän pelaajan mindsetistä. Itse maksaisin 15€ draftista vaikka kortit menisi kaupalle, eikä turnauksesta voisi voittaa mitään, yksinkertaisesti koska draftaaminen on helvetin kivaa. Draftista käteen jäävät kortit ovat lähinnä negatiivinen juttu (desleevaus, basic ländien räpläys, eroon pääseminen...) ja kredut / pussit on lähinnä alennuskuponkeja seuraaviin drafteihin.
Allekirjoitus näkyy vain MtgSuomi Premium™ -jäsenille.

Poissa Augustus

Mä olen harrastanut Magicia noin kuudentoista vuoden ajan, ja tuona aikana olen enemmän tai vähemmän aktiivisesti pelannut fyysisillä korteilla lähinnä Standardia, Limitediä ja viime aikoina Modernia. Virtuaalisilla korteilla on tullut pelattua myös Vintagea ja jonkun verran Legacyakin.

Painopiste on minunkin tapauksessa siirtynyt alkuaikojen standardipanostuksista yhä enemmän ja enemmän Limitediin ja Eternal-formaatteihin (Moderniin). Mulle syy on juuri rotatoitumisessa, mutta ei sen vuoksi, että uusien korttien hankkiminen olisi liian kallista. Niukka resurssi on aika. Näin 30+ vuotiaana, työssäkäyvänä ja parisuhteessa elävänä ei vain ole aikaa käydä turnauksissa niin usein, että kannattaisi hankkia Standard-pakka, jolla ehtisi pelaamaan ehkä kerran tai kaksi turnauksessa. Tänä vuonna olen osallistunut peräti kahteen pieneen Standard-turnaukseen lainapakoilla, ja ymmärrys metasta oli tasoa "saidaa nää prot white, prot black paronit sisään, kun tulee mustaa tai mustavalkoista tai jos lifelink tuntuu erityisen tarpeelliselta".

Mun mielestä on ollut aina ihan kivaa pelata Standardia. Se on ollut erityisen kivaa, kun oppii kunnolla hallitsemaan pakkansa ja tuntee metan kunnolla, mutta näillä pelimäärillä siihen ei pysty edes Standardin kaltaisessa suppeassa formaatissa. Standardia pelatessa pitää olla paljon aktiivisempi harrastaja, kuin muiden formaattien tapauksessa, että ehtii saamaan siitä kunnolla iloa irti ennen rotaatiota.

Jos Standardin kansallinen suosio on laskenut, niin miten tämä selostus liittyy siihen? Ainakin siten, että kuusitoista vuotta sitten yli 30-vuotiaat pelaajat olivat harvinaisia. Nykyään mun kaltaisia vanhoja harrastelijoita on enemmän, ja se lisää kysyntää esimerkiksi Limitediä ja Eternal-formaatteja kohtaan, joita minä ja kaltaiseni tykkäävät pelata silloin, kun pelihimo/mahdollisuus yllättää. Ennen wanhaan oli suhteessa enemmän sellaisia nuoria, aktiivisia pelaajia, joille puolen vuoden/vuoden rotatoitumissykli ei ollut liian nopea tahti.

Poissa Salevanen

Lainaus
Mitä siitä standardista sitten voittaa? Onko jossain ollut yleisesti standard-turnauksia, joista voittaa vaikkapa dualisettejä? Modern-herkkuja? Ei? Niin ajattelinkin.

Mitä tulee standardin yleisyyteen, niin ainakin Tampereella jostain syystä casuaalit haluaa pelata FNM:issä pelkkää standardia (ja ilmeisesti modernia). Jopa legacy taitaa olla yleisempää kuin draftit (FNM:n ulkopuolella, siis). Draftit on tupannu jäämään vajaiksi ja niitä on jouduttu perumaan. Näin ihmisenä, joka ei nykyään omista enää pelisettiä oikeastaan mitään korttia tämä ärsyttää aivan kohtuuttoman paljon. Draftia pelaisin vaikka joka viikko. Drafteja kyllä järjestetään välillä viikolla, mutta valitettavasti en vain oikein pysty muuten kuin perjantaisin osallistumaan turnauksiin.

Sen verran haluaisin korjata, että draftejä tosiaan järjestetään Tampereella lähes viikottain. Kolmena neljästä viikosta se tapahtuu keskiviikkoisin Puolenkuun Pelien tiloissa, plus uuden setin tullessa myös väliviikolla yleensä pidetään drafti Ravintola 931 tiloissa. Ja ainakaan keskiviikon turnauksia ei ole tarvinnut perua kuin yksi viimeisen noin vuoden aikana kun olen niitä vetänyt.

Tämä ei varmasti sinun fiilistä kamalasti helpota jos pääset vain viikonloppuisin paikalle, mutta kunhan päätin mainita silti. :)

Poissa Jukkis

Sen verran haluaisin korjata, että draftejä tosiaan järjestetään Tampereella lähes viikottain. Kolmena neljästä viikosta se tapahtuu keskiviikkoisin Puolenkuun Pelien tiloissa, plus uuden setin tullessa myös väliviikolla yleensä pidetään drafti Ravintola 931 tiloissa. Ja ainakaan keskiviikon turnauksia ei ole tarvinnut perua kuin yksi viimeisen noin vuoden aikana kun olen niitä vetänyt.

Tämä ei varmasti sinun fiilistä kamalasti helpota jos pääset vain viikonloppuisin paikalle, mutta kunhan päätin mainita silti. :)

Missä korjaus? 931:llä on yli kuukauden tauko drafteissa ja PKP:llä kaksi kahden viikon taukoa. Fantasiapelien drafteja on peruttu useasti, eikä niitä ole järjestetty pariin kuukauteen.
(Pahoittelen ylläolevaa kommenttia. Olin humalassa sitä kirjoittaessani.)

Poissa Telkku

Sen verran haluaisin korjata, että draftejä tosiaan järjestetään Tampereella lähes viikottain. Kolmena neljästä viikosta se tapahtuu keskiviikkoisin Puolenkuun Pelien tiloissa, plus uuden setin tullessa myös väliviikolla yleensä pidetään drafti Ravintola 931 tiloissa. Ja ainakaan keskiviikon turnauksia ei ole tarvinnut perua kuin yksi viimeisen noin vuoden aikana kun olen niitä vetänyt.

Tämä ei varmasti sinun fiilistä kamalasti helpota jos pääset vain viikonloppuisin paikalle, mutta kunhan päätin mainita silti. :)

Missä korjaus? 931:llä on yli kuukauden tauko drafteissa ja PKP:llä kaksi kahden viikon taukoa. Fantasiapelien drafteja on peruttu useasti, eikä niitä ole järjestetty pariin kuukauteen.

Ja syy miksi maanantaidraftit on vaihdettu? Koska siellä ei ole ihmisiä, pari kertaa ei saatu draftia pystyyn ja jouduttiin pelaamaan minimasteria tai huvikseen muita formaatteja, joten oisko siinä tapauksessa järkevämpi pelata legacya / modernia, jotta saadaan oikeasti pelit pystyyn, enkä usko että Timo myöskään haluaa tulla turhaan istuskelemaan ja tuhlaamaan omaa aikaansa. Se miksi perjantaisin ei Fantsussa ole pelaajia johtuu myös pitkälti siitä, että ihmiset haluavat pelata mieluummin standardia kuin draftia, tässä syy miksi PKP:lla n.16-24 ihmistä per Standard ja itseasiassa viimeiseen Moderniin eivät kaikki halukkaat edes mahtuneet. Totta kai olisi hienoa, että samaan aikaan olisi vaihtoehto pelaajille, mutta ongelma tuossa Fantsun jutussa saattaa olla myös siinä etteivät pelaajat jotka siellä hauaisivat draftata, käytä MtgSuomea, jolloin ennakkoilmoittautumista ei tapahdu. Se ettet pääse keskiviikkoisin draftaamaan on ikävää, mutta mielestäni sitä ei tarvitsisi ottaa esille aina kun keskustellaan tästä.

Ps. "casuaalit haluaa pelata FNM:issä pelkkää standardia (ja ilmeisesti modernia)"
En itse pelaa modossa Standardia / Modernia ja tänä vuonna olen käynyt jo neljällä GP:llä, testaaminen tapahtuu siis kotipöydällä kavereiden kanssa sekä FNM:ssä, jossa pääsee pelamaan tärkeitä pelejä erilaisia vastustajia, sekä erilaisia pakkoja vastaan. Enkä ole ainoa, koska olen näiden muiden "casuaalien" kanssa tuolla GP:illä / WMCQ:illa / PTQ:illa kiertänyt.