Zvi vihjailee jutussaan osittain samasta kuin minkä itsekin huomasin eilehkönä. Muutos suututtaa ja vie jopa paniikkiin sen häviävän vähemmistön (lukumäärällisesti, sen sijaan myyntivoimassa vähän isomman vähemmistön), joka pelaa Limitediä. Entäpä enemmistö, jotka pelailevat Magiciä rennosti keittiönpöydän äärellä? Tuleeko pelistä oikeasti heille helpompi ymmärtää?
Jos ennen vanhaan on halunnut pelata loitsut niin, että buustit käytetään etukäteen hyökätessä, niin on keittiönpöydän ääressä saanut toimia ja on toimittukin. Turnauksissakin sitä on sitten harvoin käytäessä harrastettu, joskus tietysti sitten hävitty vastustajan temppuihin ja ihmetelty, saako noinkin tehdä. On jotenkin vaikea nähdä erityistä korjausvaikutusta tässä sääntömuutoksessa. Jos alkuasenne on tuo, säännöistä osa on edelleen täyttä hepreaa ja keittiössä pelataan edelleen miten sattuu, fiiliksen mukaan.
Enemmistö ei siis saa konkreettista hyötyä ja vähemmistö suuttuu, osa ihan raivon partaalle (tästäkin ketjusta voi lukea puoliksi surullisia, puoliksi koomisia lopettamisuhkauksia) - oliko tämä nyt sitten vaivan arvoista?
Hyökkäyksen loppuvaiheen muuttaminen "intuitiiviseksi" voisi tapahtua niin monella muulla elegantimmalla tavalla. Temppujen ja taktisen pelaamisen kärjen vieminen ja tuplablokkauksen muuttaminen aivan omaksi ihme universumikseen ja kohta mukaan hiipivien pakollisten poikkeusten (deathtouch on jo nähty, onko muita tulossa?) tuominen maailmaan oli täysin tarpeeton sivutuote. Tai olkoon sitten vaurio välittömästi tapahtuvaa, mutta miksi nuo kaksi jälkimmäistä? Miksi?
Ja kuten Zvi ja kommentoijat osoittavat, hyökkäykseen jää edelleen epäintuitiivisia osia. Semmoinen korjaus.
Jahas. Tuli vielä yksi viesti väliin. Kommentoinpa lopuksi.
Meinaan nyt esim. sitä, että jos combat trickit avaavat liian herkästi 2-1:lle, niin ties vaikka printtaavat enemmän cantrippaavia trickejä.
Mikäs ratkaisu tämä on? Yleisimmässä 2-1:ssä se oma temppu güntteröityy ja siten catrip ei koskaan tapahdu. Käyhän siinä tietysti keskimäärin niin, että saa etua, koska välillä häviää edelleen ja välillä saa paitsi efektin, vielä kortin. Mutta ihmisen ajattelu ei toimi näin. Tyhjiin laukeava 2-1 tulee olemaan aivan yhtä ärsyttävä, vaikka sen vastakohta eli onnistunut buusti olisikin parempi kuin ennen. Eivät ihmiset vihaa günttereitä ja massapoistoakaan nykyään yhtään vähemmän, vaikka niistä joskus ohi pääsevät ukot ovatkin selvästi parempia kuin ennen.
Tuo kyllä johtaa muutoksiin, mutta - kunnioitettavien arvioiden mukaan - sellaisiin, että ukot, pultit ja poisto ovat yhä enemmälti keskiössä. Jos temppuja jatkossa halutaan, niiden on oltava voimatasoltaan kovia ja siinä onkin jo sitten suunnitteluvirheen vaara. Tosin miksi edes temppuja halutaan? Eikö sääntöjen muuttaminen temppuja poistavaksi ole selkeä viesti siitä, että peliä halutaan kehittää tiettyyn suuntaan? Eikö puhe "intuitiivisemmasta" hyökkäyksestä tarkoita oikeasti juuri sitä, että voima se on joka jyllää ja suoraviivaisuus kunniaan?
(Yllä oleva tarkoittaa tietysti sitä, että Limited vaatii edelleen rutkasti taitoa, mutta taidon painotus siirtyy esim. hirviöiden kelpoisuuden arviointiin.)
-- Nute
Oulu