Nyt kyllä särähti mun korvaan. Kyllä tästä maailmasta löytyy paljonkin ihmisiä joille todellakin on ongelmia termien ja asioiden; "miesten wc" ja "naisten wc"-kanssa. PRKL. En ymmärrä miksi koko eri wc'itä on ikinä ollutkaan, prkl. Vai onko teillä kotonakin eri wc't eri sukupuolisille henkilöille?
Yritin kovasti olla avautumatta tästä aiheesta ja pysytellä mahdollisimman kaukana, mutta en näköjään onnistunut.
Itse näen tuon alkuperäisen ongelman olevankin juurikin käännösvirheessä ja kielieroissa. Englanninkielinen "man"-sana ei tuossa tietyssä merkityksessään kyseisessä lauseessa ole samalla lailla voimakkaan syrjivä, kuin mitä se näin suomenkielisenä henkilönä silloin kuin kielellisiin rakenteisiin on sidottu huomattavasti vähemmän sukupuolisidonnaisuuksia kuin mitä monissa muissa kielissä, sitten tuntuukin. (ks.sanakirja)
Eli, mitäs jos vaan kiltisti käännetään se "8-henkilön jono" "8-henkilön jonoksi", eikä käännetä sitä sitten yhtäkkiseltään finglishmillä 8-miehen jonoksi. (tää on muuten varmaan ensimmäinen kerta kun kuulen 8 -miehen jonoa käytettävän ilmauksena, mutta aika aikaansa kutakin. Aina aiemmin olen kuullut vain joko english/finglish fraasin "8-man jono" ja olen ymmärtänyt tämän automaattisesti kahdeksan HENKILÖN jonoksi, enkä kahdeksan miehen jonoksi. Toki tällä saattaa olla myös jotain tekemistä sen kanssa että olen joskus ko.kieltä lähes natiivitasolla käyttänyt...)
Manland-termin olen myös omassa mielessäni kääntänyt "henkilö/olento/creature-ländiksi", eikä ole koskaan käynyt mielessä kääntää sitä mieslääniksi. Samalla voisin myös kritisoida sitä, että jos ko.lappua kutsutaan nimellä mieslääni, niin mua näin miehenä loukkaa se, että mua samaistetaan johonkin pahvinkappaleeseen joka yleensä ei pysy aktiivisena vuoroa pidempään ja että se hajoaa yleensä aina joutomaahan, eikä useimmiten selviä mitenkään päin järkevästi, mikäli palataan perusasioihin. Puhumattakaan et ne yleensä ovat ihan tolkuttoman taikauskoisia tuon punaisen kuun vaikutuksille. Prkl.
Jossain se raja tietenkin on, ja sehän on tietenkin jokaisen henkilön omassa henkilökohtaisessa kokemisessa ja kokemuskentässä.
Mutta sen rajanveto sitten onkin huomattavasti hankalampi,
että milloin HENKILÖ ON VASTUUSSA _IHAN ITSE_ omista tunteistaan, ja milloin henkilön tunteet asian kokonaisuus huomioon ottaen on sellainen, että yhteisön tulee ottaa vastuuta asiasta kielellisesti, kultuurillisesti ja miten ikinä tahansa.
Lupaan kyllä, että muistan varoa sukupuolittuneita henkilöön kohdistuvia termejä keskustellessani AP'n kanssa(niinkuin yleensä pyrin tekemään muutoinkin vieraampien ihmisten kohdalla), mutta mikäli kyseessä on kielelliseen rakenteeseen kuuluva "sukupuolittuneisuus", niin niitä en lupaa erikseen varoa enkä vältellä missään määrin. Eli, näen niin, että henkilöön liittyvissä asioissa se TUNNE on myös minun vastuullani, mikäli tiedän että moista pitää varoa, MUTTA mikäli kyseessä ei ole henkilöönliittyvät asiat vaan yleismaailmalliset kielelliset normaalit rakenteelliset seikat, niin oma nöyrä mielipiteeni on se, että se mielensäpahoittamisen vastuu on ihan täysin kuulijalla itsellään. (toivottavasti tästä saa jotain selvää?)
Itseänikin toisinaan häiritsee kovasti sukupuolittuneet stereotypiat, normitukset, ja ennakko-oletukset, mutta valitettavasti elämme maailmassa joissa näitä vaan on todella runsaasti. En koe silti mielekkääksi takertua pieniin kielellisiin käännösvirheisiin perustuviin sukupuolittuneisiin termeihin, samalla kun esimerkiksi koko pelin kuvataiteessa on aivan järkyttävät määrät seksististä taidetta, lähes pornografiaa, uhrauksia paholaisille, demoneita, ja mitä lie väkivallanihannointia!!!1 (Earthbind, jne jne.).
Hyvä että asiasta keskustellaan. Vertaan tätä nyt hieman pölhösti erääseen keskustelua herättäneeseen konkreettisempaan asiaan, en niinkään kielelliseen.
Henkilö A on astmaatikko,allergikko ja kuntosaliharrastaja.
A'lle tulee oireita pienistäkin määristä hajuvesiä, deodoranttia, hajustettua saippuaa, shampoota jne jne.
Tulisiko näin ollen kaikkien muiden kuntosalia käyttävien pidättäytyä edellämainituista hygieniatuotteista, jotta A voi käydä salilla?
Entäs kun sama henkilö A liikkuu kaupungilla, tulisiko kaikkien muiden ympärillä olevien ihmisten pidättäytyä kaiksita hajusteista?
Kenen vastuulla tämä ongelma&mielipaha on? Henkilön A vai kaikkien muiden henkilöiden?
Miten tämä muuttuu, esimerkiksi silloin kun siirrytään julkisemmasta tilasta, esimerkiksi työ-ympäristöön? o:)